Bourgogne 2018
|
02-02-2020, 12:25 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Bourgogne 2018
Tijdens mijn trip kon ik al mooie dingen op vat proeven van 2018. Ja, het was een rond en rijp jaar. Maar de Engels pers sabelt het jaar zowat neer: te mollig, te weinig zuren, overrijp,... . En ja, de grote massa pikt dat graag gewillig op terwijl het misschien wel de moeite loont om zelf kritisch te oordelen. Ik lees in diezelfde Engelse pers dat enkel domeinen die kozen vroeg te plukken, succesvol kunnen zijn. Waar zijn we mee bezig.
Indien Thierry het me toelaat, refereer ik graag naar het topic op Buveurs d'étiquettes waar oa Patrick Essa, gerespecteerd wijnbouwer in Meursault, zijn zegje komt doen. |
|||
02-02-2020, 11:47 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Bourgogne 2018
Er zit wel een kern van waarheid in vind ik. Zowel in wit als rood is de kwaliteit in 2018 enorm wisselend. Degene die op tijd zijn begonnen met de oogst hebben in mijn ogen grote wijnen gemaakt waar naast een goede vulling ook meer dan voldoende zuren aanwezig zijn. Zorgvuldig kiezen is het devies. Chablis is prachtig. Mijn persoonlijke mening is op basis van zo’n 800 geproefde wijnen.
Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
03-02-2020, 11:36 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Bourgogne 2018
Citaat:Mijn persoonlijke mening is op basis van zo’n 800 geproefde wijnen. waar heb je de '18s kunnen proeven, Vinoco? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
03-02-2020, 11:49 AM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Bourgogne 2018 | |||
03-02-2020, 03:25 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Bourgogne 2018
Er is inderdaad wel wat verschil, maar heeft niet enkel te maken met plukdata, soms is het bizar. De Bourgogne van Laurent, van voornamelijk gronden tegen de D974 zit aan 14,7%, terwijl zijn Marsannay CSU, in principe een "beter" terroir maar 13,2% aangeeft.
Toen ik indertijd de eerste wijnen van 2003 proefde leek het wel Grenache en miste ik de finesse van Pinot Noir. Ik heb toen zeer, zeer voorzichtig ingekocht en ik moet toegeven dat ik daar nu wat spijt van heb, want intussen is het wel écht Bourgogne, rijker dan gewoonlijk, wat minder stuivend boeket, maar zeer lekker en vele met nog flink wat voor de boeg. 2008 was toch minder extreem en wat ik al proefde (nog veel te weinig) beviel me enorm, ook in wit, zels al zal dat niet het jaar van de eeuw worden. Chablis is ook bijzonder, maar ik mis daar de jodium- achtige "aha" en minerale toets die ik er eerlijk gezegd na 2014 steeds minder in vind. Dat mag dan wat spijtig zijn, ik proef van de latere oogsten steeds meer bijzonder mooie wijnen uit die regio, dus wat valt er te klagen eigenlijk? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
03-02-2020, 08:00 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Bourgogne 2018
(03-02-2020 11:36 AM)Olivier schreef:Citaat:Mijn persoonlijke mening is op basis van zo’n 800 geproefde wijnen. Op de domeinen Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
|