Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RIP Denis Durantou
16-05-2020, 08:58 PM
Bericht: #1
RIP Denis Durantou
Denis Durantou is niet meer......eergisteren overleed deze zeer bescheiden grootse geniale wijnmaker/eigenaar van onder andere L'Eglise Clinet na een slopende longziekte. Van alle tophuizen die we jaarlijks in Bordeaux bezoeken is ons bezoek aan L'Eglise Clinet misschien wel de meest bijzondere. Zijn hele gamma is altijd waanzinnig goed en zeer koopwaardig. Hij was er altijd bij. Zeer bescheiden stond hij in de hoek en liet zijn vrouw op de voorgrond treden. We gaan hem missen. Veel te jong overleden. Bedankt voor de mooie wijnmomenten Denis. RIP. Heart

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
17-05-2020, 08:48 AM
Bericht: #2
RE: RIP Denis Durantou
Mooi eerbetoon Heart
RIP Denis

Live your life to the fullest, because it only happens once...
17-05-2020, 01:29 PM
Bericht: #3
RE: RIP Denis Durantou
Een aantal jaar terug op een degustatie van Thienpont een kort gesprek met de man gehad. Zeer aimabel en down to earth. Jammer om te horen.
17-05-2020, 07:08 PM
Bericht: #4
RE: RIP Denis Durantou
Altijd al benieuwd geweest naar zijn wijnen en stond op mijn "to visit" lijst voor een volgend bezoek aan Bordeaux ... Sad

When in doubt ... drink Pomerol !
19-05-2020, 08:48 AM
Bericht: #5
RE: RIP Denis Durantou
Een mooi artikel van Neal Martin :

https://vinous.com/articles/denis-durant...0-may-2020

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-05-2020, 09:14 AM
Bericht: #6
RE: RIP Denis Durantou
(19-05-2020 08:48 AM)Olivier schreef:  Een mooi artikel van Neal Martin :

https://vinous.com/articles/denis-durant...0-may-2020

Amen...

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
19-05-2020, 04:56 PM
Bericht: #7
RE: RIP Denis Durantou
(19-05-2020 08:48 AM)Olivier schreef:  Een mooi artikel van Neal Martin :

https://vinous.com/articles/denis-durant...0-may-2020

Of Neal de beste reviewer is laat ik in het midden, maar voor mij zeker de beste schrijver.
Zou leuk zijn moest hij eens een detective (in de wijnwereld?) schrijven, ik kocht dat dadelijk.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-05-2020, 08:02 PM
Bericht: #8
RE: RIP Denis Durantou
(19-05-2020 04:56 PM)wvd schreef:  
(19-05-2020 08:48 AM)Olivier schreef:  Een mooi artikel van Neal Martin :

https://vinous.com/articles/denis-durant...0-may-2020

Of Neal de beste reviewer is laat ik in het midden, maar voor mij zeker de beste schrijver.
Zou leuk zijn moest hij eens een detective (in de wijnwereld?) schrijven, ik kocht dat dadelijk.

hij is zeker niet de beste proever.....sterker nog.....helemaal niet zo'n beste proever....Cool

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-05-2020, 01:59 PM
Bericht: #9
RE: RIP Denis Durantou
(19-05-2020 08:02 PM)Vinoco schreef:  
(19-05-2020 04:56 PM)wvd schreef:  
(19-05-2020 08:48 AM)Olivier schreef:  Een mooi artikel van Neal Martin :

https://vinous.com/articles/denis-durant...0-may-2020

Of Neal de beste reviewer is laat ik in het midden, maar voor mij zeker de beste schrijver.
Zou leuk zijn moest hij eens een detective (in de wijnwereld?) schrijven, ik kocht dat dadelijk.

hij is zeker niet de beste proever.....sterker nog.....helemaal niet zo'n beste proever....Cool

Ik heb nog niet het genoegen gesmaakt om samen met hem te mogen proeven, maar ik vind vele (verre van alle) van zijn nota's toch wel to the point.
Het hangt er ook vanaf wat je nou net bedoelt met "goede proever".
Voor mij is de kunst om de intrinsieke kwaliteit van een (jonge) wijn te ontdekken.
Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-05-2020, 03:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-05-2020 om 03:24 PM door Vinoco.)
Bericht: #10
RE: RIP Denis Durantou
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-05-2020, 05:16 PM
Bericht: #11
RE: RIP Denis Durantou
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Waarom geef je Werner zijn woorden foutief weer?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-05-2020, 07:14 PM
Bericht: #12
RE: RIP Denis Durantou
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Wat anders? Er is toch geen aangeboren kennis over wijn? Alles wat jij aangeeft is toch gebaseerd op eigen ervaring en dus een goed geheugen? Tenzij je goed kunnen gokken ook beschouwt als een eigenschap van een goede proever, maar zelfs goed gokken doe je op basis van voorkennis...
20-05-2020, 09:17 PM
Bericht: #13
RE: RIP Denis Durantou
(20-05-2020 05:16 PM)vinejo schreef:  
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Waarom geef je Werner zijn woorden foutief weer?

Doe ik dat? Ben ik me niet van bewust en is ook zeker niet mijn bedoeling. Het zal dan de taalbarriere zijn.
Misschien hebben we een andere definitie van goed kunnen proeven. Dat kan ook. Voor mij heeft goed kunnen proeven en wijnen “herkennen” nietveel te maken met een goed geheugen maar alles met het hebben van een zeer verfijnd pallet en het vermogen om te herkennen wat je ruikt en proeft.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
21-05-2020, 12:30 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-05-2020 om 12:31 PM door wvd.)
Bericht: #14
RE: RIP Denis Durantou
(20-05-2020 09:17 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 05:16 PM)vinejo schreef:  
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Waarom geef je Werner zijn woorden foutief weer?

Doe ik dat? Ben ik me niet van bewust en is ook zeker niet mijn bedoeling. Het zal dan de taalbarriere zijn.
Misschien hebben we een andere definitie van goed kunnen proeven. Dat kan ook. Voor mij heeft goed kunnen proeven en wijnen “herkennen” nietveel te maken met een goed geheugen maar alles met het hebben van een zeer verfijnd pallet en het vermogen om te herkennen wat je ruikt en proeft.

John, dat is toch duidelijk! Hoe kan je in godsnaam iets herkennen dat je niet al van ergens kent? Dus is een goed geheugen onontbeerlijk en ook de nodige ervaring. En uiteraard moet je, zoals je terecht vermeldt, ook kunnen ruiken en smaken, dat spreekt.

Als ik een staal Fiano binnenkrijg en aan mijn proefster schenk, heb ik er weinig aan dat ze zegt dat ze Fiano ruikt en proeft. Daar heb ik niks aan, ik weet dat namelijk al, het staat op het etiket. Rolleyes Maar wat mij dan wel helpt is wat ze vindt van de zuiverheid en intensiteit van de aroma's, de "toucher de bouche", of de aroma's zich weerspiegeld zien in de mond, of er densiteit gevoeld wordt, misschien zelfs enige expansie zit in de middensmaak, de wijn dan wegvalt of integendeel de aroma's gedragen worden tot in de al dan niet lange afdronk, of die afdronk eerder op de alcohol stoelt, enfin,het midden of integendeel de wijn wegvalt, of de zuur-zoetbalans goed zit, of er aroma's in de afdronk zitten of die eerder vooral door alcohol gedragen wordt, kortom, wat de kwaliteit van die wijn is en die de prijs rechtvaardigt. Daar heb ik een (zeer) goede proever voor nodig.
Eigenlijk vooral om mijn eigen mening bevestigd te zien natuurlijk. Cool

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-05-2020, 12:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-05-2020 om 01:03 PM door Vinoco.)
Bericht: #15
RE: RIP Denis Durantou
(21-05-2020 12:30 PM)wvd schreef:  
(20-05-2020 09:17 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 05:16 PM)vinejo schreef:  
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Waarom geef je Werner zijn woorden foutief weer?

Doe ik dat? Ben ik me niet van bewust en is ook zeker niet mijn bedoeling. Het zal dan de taalbarriere zijn.
Misschien hebben we een andere definitie van goed kunnen proeven. Dat kan ook. Voor mij heeft goed kunnen proeven en wijnen “herkennen” nietveel te maken met een goed geheugen maar alles met het hebben van een zeer verfijnd pallet en het vermogen om te herkennen wat je ruikt en proeft.

John, dat is toch duidelijk! Hoe kan je in godsnaam iets herkennen dat je niet al van ergens kent? Dus is een goed geheugen onontbeerlijk en ook de nodige ervaring. En uiteraard moet je, zoals je terecht vermeldt, ook kunnen ruiken en smaken, dat spreekt.

Als ik een staal Fiano binnenkrijg en aan mijn proefster schenk, heb ik er weinig aan dat ze zegt dat ze Fiano ruikt en proeft. Daar heb ik niks aan, ik weet dat namelijk al, het staat op het etiket. Rolleyes Maar wat mij dan wel helpt is wat ze vindt van de zuiverheid en intensiteit van de aroma's, de "toucher de bouche", of de aroma's zich weerspiegeld zien in de mond, of er densiteit gevoeld wordt, misschien zelfs enige expansie zit in de middensmaak, de wijn dan wegvalt of integendeel de aroma's gedragen worden tot in de al dan niet lange afdronk, of die afdronk eerder op de alcohol stoelt, enfin,het midden of integendeel de wijn wegvalt, of de zuur-zoetbalans goed zit, of er aroma's in de afdronk zitten of die eerder vooral door alcohol gedragen wordt, kortom, wat de kwaliteit van die wijn is en die de prijs rechtvaardigt. Daar heb ik een (zeer) goede proever voor nodig.
Eigenlijk vooral om mijn eigen mening bevestigd te zien natuurlijk. Cool

Het is me nu duidelijk dat jouw definitie van goede proever compleet anders is dan mijn definitie. Voor jou is een goede proever iemand die zeer goed technisch kan proeven en zodoende kan vertellen hoe de wijn in elkaar steekt en wat waarschijnlijk de potentie is. Toch?
Dat is me duidelijk en begrijp ik. Daar heb je als handelaar in wijn ook het meeste aan.

Mijn definitie van een goede proever is iemand die uitstekend waarneemt wat hij/zij ruikt en proeft en daardoor de wijn aardig kan plaatsen waar hij vandaan komt, wat voor druif het is en de leeftijd.
En dat heeft niet bijzonder met een goed geheugen te maken behalve met het bezitten van de kennis welke elementen bij bepaalde druiven, etc etc horen. Met de doos van le Nez du Vin in combinatie van goed kunnen proeven kom je al een eind, ook al heb je die wijnen nog nooit in je glas gehad.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om de uitgangsnorm van elkaar te weten. We hebben dus een compleet andere definitie.
Ik doe al zo'n 10 jaar mee aan blindproefwedstrijden. Superleuk om te doen. Zeker een wedstrijd in teamverband. Bij zo'n wedstijd heb ik niets aan een goede proever conform jouw definitie Wink

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
21-05-2020, 03:01 PM
Bericht: #16
RE: RIP Denis Durantou
(21-05-2020 12:59 PM)Vinoco schreef:  
(21-05-2020 12:30 PM)wvd schreef:  
(20-05-2020 09:17 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 05:16 PM)vinejo schreef:  
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  
(20-05-2020 01:59 PM)wvd schreef:  Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Waarom geef je Werner zijn woorden foutief weer?

Doe ik dat? Ben ik me niet van bewust en is ook zeker niet mijn bedoeling. Het zal dan de taalbarriere zijn.
Misschien hebben we een andere definitie van goed kunnen proeven. Dat kan ook. Voor mij heeft goed kunnen proeven en wijnen “herkennen” nietveel te maken met een goed geheugen maar alles met het hebben van een zeer verfijnd pallet en het vermogen om te herkennen wat je ruikt en proeft.

John, dat is toch duidelijk! Hoe kan je in godsnaam iets herkennen dat je niet al van ergens kent? Dus is een goed geheugen onontbeerlijk en ook de nodige ervaring. En uiteraard moet je, zoals je terecht vermeldt, ook kunnen ruiken en smaken, dat spreekt.

Als ik een staal Fiano binnenkrijg en aan mijn proefster schenk, heb ik er weinig aan dat ze zegt dat ze Fiano ruikt en proeft. Daar heb ik niks aan, ik weet dat namelijk al, het staat op het etiket. Rolleyes Maar wat mij dan wel helpt is wat ze vindt van de zuiverheid en intensiteit van de aroma's, de "toucher de bouche", of de aroma's zich weerspiegeld zien in de mond, of er densiteit gevoeld wordt, misschien zelfs enige expansie zit in de middensmaak, de wijn dan wegvalt of integendeel de aroma's gedragen worden tot in de al dan niet lange afdronk, of die afdronk eerder op de alcohol stoelt, enfin,het midden of integendeel de wijn wegvalt, of de zuur-zoetbalans goed zit, of er aroma's in de afdronk zitten of die eerder vooral door alcohol gedragen wordt, kortom, wat de kwaliteit van die wijn is en die de prijs rechtvaardigt. Daar heb ik een (zeer) goede proever voor nodig.
Eigenlijk vooral om mijn eigen mening bevestigd te zien natuurlijk. Cool

Het is me nu duidelijk dat jouw definitie van goede proever compleet anders is dan mijn definitie. Voor jou is een goede proever iemand die zeer goed technisch kan proeven en zodoende kan vertellen hoe de wijn in elkaar steekt en wat waarschijnlijk de potentie is. Toch?
Dat is me duidelijk en begrijp ik. Daar heb je als handelaar in wijn ook het meeste aan.

Mijn definitie van een goede proever is iemand die uitstekend waarneemt wat hij/zij ruikt en proeft en daardoor de wijn aardig kan plaatsen waar hij vandaan komt, wat voor druif het is en de leeftijd.
En dat heeft niet bijzonder met een goed geheugen te maken behalve met het bezitten van de kennis welke elementen bij bepaalde druiven, etc etc horen. Met de doos van le Nez du Vin in combinatie van goed kunnen proeven kom je al een eind, ook al heb je die wijnen nog nooit in je glas gehad.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om de uitgangsnorm van elkaar te weten. We hebben dus een compleet andere definitie.
Ik doe al zo'n 10 jaar mee aan blindproefwedstrijden. Superleuk om te doen. Zeker een wedstrijd in teamverband. Bij zo'n wedstijd heb ik niets aan een goede proever conform jouw definitie Wink

Het is wel een wat andere insteek, maar er zijn uiteraard de nodige raakvlakken. Om een wijn / producent te herkennen is het niveau inschatten zeker ook van belang en al noem je het niet zo, je zal dat ongetwijfeld (onbewust?) zeker ook doen. In aroma's benoemen ben ik nooit erg goed geweest, maar als je daar wel goed in bent kan ik me voorstellen dat zulke wedstrijden grote fun zijn.
Wij waren ooit eens op een diner op een Château met 3 Belgen waar elke fles blind kwam. Wie ze raadde mocht een 1966 meenemen. Er gingen die avond 3 flessen mee, alle drie voor ons drieën! Moet wel toegeven dat we die avond alle drie Château Margaux op rechteroever geplaatst hadden, ondanks een duidelijke vleug cassis. Blush

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-05-2020, 08:30 PM
Bericht: #17
RE: RIP Denis Durantou
Mijn bemerkingen in het rood
(21-05-2020 12:59 PM)Vinoco schreef:  
(21-05-2020 12:30 PM)wvd schreef:  
(20-05-2020 03:23 PM)Vinoco schreef:  [quote='wvd' pid='96106' dateline='1589975981']
Iemand die wijnen herkent is iemand met een goed geheugen.

Dat is interessant! meen je dat echt? Dus om goed blind te proeven en te raden welke druif het is, nieuwe- of oude wereld, leeftijd etc etc is een goed geheugen het belangrijkste?

Werner heeft niét gezegd dat geheugen het belangrijkste is. Wel dat, iemand die wijnen goed kan herkennen sowieso een goed geheugen heeft. Dit in combinatie is met een degelijk reukorgaan en goed gefabriceerde smaakpapillen, dat spreekt vanzelf.

Mijn definitie van een goede proever is iemand die uitstekend waarneemt wat hij/zij ruikt en proeft en daardoor de wijn aardig kan plaatsen waar hij vandaan komt, wat voor druif het is en de leeftijd ——>hiervoor doet de proever beroep op zijn olfactorisch geheugen, op zijn kennis van de druiven (geheugen) en jaargangen (geheugen)
Wanneer je uitstekend waarneemt wat je ruikt of proeft maar je kan het niet plaatsen ben je niks met je uitstekende waarneming. Neen, je doet beroep op eerdere ervaringen, op kennis over smaken van wijn of druiven, op kennis over jaargangen, enz..’ en dán kan je de wijn plaatsen en ben je een goede proever, dankzij je aangeboren geurreceptoren en smaakpallet, in combinatie echter met een goed geheugen.

En dat heeft niet bijzonder met een goed geheugen te maken behalve met het bezitten van de kennis welke elementen bij bepaalde druiven, etc etc horen. Met de doos van le Nez du Vin in combinatie van goed kunnen proeven kom je al een eind, ook al heb je die wijnen nog nooit in je glas gehad. Een goede proever heeft geen Nez du vin als hulpje nodig om een wijn of druif thuis te brengen. Die gebruikt zijn aangeboren en ingeoefende proefkwaliteiten, zijn ervaring, kennis en....geheugen.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-05-2020, 01:04 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-05-2020 om 01:12 AM door Vinoco.)
Bericht: #18
RE: RIP Denis Durantou
(21-05-2020 08:30 PM)vinejo schreef:  Werner heeft niét gezegd dat geheugen het belangrijkste is. Wel dat, iemand die wijnen goed kan herkennen sowieso een goed geheugen heeft. Dit in combinatie is met een degelijk reukorgaan en goed gefabriceerde smaakpapillen, dat spreekt vanzelf.

Mijn definitie van een goede proever is iemand die uitstekend waarneemt wat hij/zij ruikt en proeft en daardoor de wijn aardig kan plaatsen waar hij vandaan komt, wat voor druif het is en de leeftijd ——>hiervoor doet de proever beroep op zijn olfactorisch geheugen, op zijn kennis van de druiven (geheugen) en jaargangen (geheugen)
Wanneer je uitstekend waarneemt wat je ruikt of proeft maar je kan het niet plaatsen ben je niks met je uitstekende waarneming. Neen, je doet beroep op eerdere ervaringen, op kennis over smaken van wijn of druiven, op kennis over jaargangen, enz..’ en dán kan je de wijn plaatsen en ben je een goede proever, dankzij je aangeboren geurreceptoren en smaakpallet, in combinatie echter met een goed geheugen.

En dat heeft niet bijzonder met een goed geheugen te maken behalve met het bezitten van de kennis welke elementen bij bepaalde druiven, etc etc horen. Met de doos van le Nez du Vin in combinatie van goed kunnen proeven kom je al een eind, ook al heb je die wijnen nog nooit in je glas gehad. Een goede proever heeft geen Nez du vin als hulpje nodig om een wijn of druif thuis te brengen. Die gebruikt zijn aangeboren en ingeoefende proefkwaliteiten, zijn ervaring, kennis en....geheugen.
[/quote]

Als je niet kan waarnemen wat je ruikt en wat je proeft heb je helemaal niets aan een goed geheugen. Dat is dus voor mij het meest waardevolle en niet het geheugen. Dat is van secundair belang. Een paar jaar terug namen wij een dame mee naar een blindproefwedstrijd voor teams (3 personen per team) Zij was 5 maanden bezig met een wijncurcus voor beginners en had een set Le Nez du Vin gekocht. Ze had 0 ervaring en geen enkel referentie kader. Haar geheugen was van 0 belang. We moesten 10 wijnen determineren in Land, Druif, Appelatie, jaar en domein. Het enige wat zij deed was opnoemen wat ze rook en proefde. Man, wat was ze goed. Dankzij haar excellent proefvermogen konden wij de wijnen aardig plaatsen. Voor mij is zij een uitmuntend proever. Uiteraard zijn alle elementen van belang om uiteindelijk jezelf te onderscheiden van anderen maar het geheugen krijgt voor mij een veel mindere prominente plaats.

Het belangrijkste in de discussie die we hadden was dat Werner een hele andere definitie heeft van goede proever dan ik. Ik vind mezelf een behoorlijk goede proever conform mijn definitie. Ik ben een werkelijk waardeloze proever volgens de definitie van Werner Smile
(21-05-2020 03:01 PM)wvd schreef:  Het is wel een wat andere insteek, maar er zijn uiteraard de nodige raakvlakken. Om een wijn / producent te herkennen is het niveau inschatten zeker ook van belang en al noem je het niet zo, je zal dat ongetwijfeld (onbewust?) zeker ook doen. In aroma's benoemen ben ik nooit erg goed geweest, maar als je daar wel goed in bent kan ik me voorstellen dat zulke wedstrijden grote fun zijn.
Wij waren ooit eens op een diner op een Château met 3 Belgen waar elke fles blind kwam. Wie ze raadde mocht een 1966 meenemen. Er gingen die avond 3 flessen mee, alle drie voor ons drieën! Moet wel toegeven dat we die avond alle drie Château Margaux op rechteroever geplaatst hadden, ondanks een duidelijke vleug cassis. Blush

Ik vind het echt interessant dat we de kunst van proeven zo anders aanvliegen Werner. Leuk! Er zijn zeker altijd raakvlakken, daar ontkom je niet aan. Zoals jij het lastig vind om aroma's te benoemen ben ik een complete 0 als het gaat om een wijn op zijn technische kwaliteiten te beoordelen. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met het feit dat het hele proces van wijn maken mij totaal niet interesseert. Kan ik me geen minuut voor interesseren terwijl het voor jou juist super interessant is denk ik.
Alsof het plaatsen van Margaux op de rechteroever een blunder is......die misser maakt iedereen met zeer grote regelmaat en omgekeerd. Niets om je voor te schamen

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
22-05-2020, 09:43 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-05-2020 om 09:53 AM door Jordaens.)
Bericht: #19
RE: RIP Denis Durantou
Natuurlijk: het geheugen van het gehemelte is bijzonder belangrijk. Daarbij spiegel ik me al decennia aan Michael Broadbent, die onlangs van ons is heengegaan op drieënnegentigjarige leeftijd. Wat die man sinds de vroege jaren vijftig heeft bij elkaar geproefd is van encyclopedische waarde. Na meer dan een halve eeuw kan je associaties leggen tussen zowat alles wat van enige waarde is op wijngebied. Le Nez du Vin? Allez, zwanst nu niet. Hoe helpt de scheikundig benaderde geur van een belegen appel je bij het herkennen van een chardonnay? Neenee, la Mémoire du Vin is veel belangrijker. Bovendien, eens je wat ouder wordt, moet het geheugen al eens een zwak moment van je reuk-en smaakzin compenseren.
Meteen stellen we vast dat die schoolmeester met zijn rode bic opnieuw met enige overgave aan het posten geslagen is, dat is geen onaangename vaststelling.

Veilingmeester N.V. Jordaens
22-05-2020, 10:09 AM
Bericht: #20
RE: RIP Denis Durantou
(22-05-2020 09:43 AM)Jordaens schreef:  Meteen stellen we vast dat die schoolmeester met zijn rode bic opnieuw met enige overgave aan het posten geslagen is, dat is geen onaangename vaststelling.

Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-05-2020, 10:55 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-05-2020 om 11:22 AM door wvd.)
Bericht: #21
RE: RIP Denis Durantou
(22-05-2020 09:43 AM)Jordaens schreef:  Natuurlijk: het geheugen van het gehemelte is bijzonder belangrijk. Daarbij spiegel ik me al decennia aan Michael Broadbent, die onlangs van ons is heengegaan op drieënnegentigjarige leeftijd. Wat die man sinds de vroege jaren vijftig heeft bij elkaar geproefd is van encyclopedische waarde. Na meer dan een halve eeuw kan je associaties leggen tussen zowat alles wat van enige waarde is op wijngebied. Le Nez du Vin? Allez, zwanst nu niet. Hoe helpt de scheikundig benaderde geur van een belegen appel je bij het herkennen van een chardonnay? Neenee, la Mémoire du Vin is veel belangrijker. Bovendien, eens je wat ouder wordt, moet het geheugen al eens een zwak moment van je reuk-en smaakzin compenseren.
Meteen stellen we vast dat die schoolmeester met zijn rode bic opnieuw met enige overgave aan het posten geslagen is, dat is geen onaangename vaststelling.

+1!! applaus
(22-05-2020 01:04 AM)Vinoco schreef:  Ik vind het echt interessant dat we de kunst van proeven zo anders aanvliegen Werner. Leuk! Er zijn zeker altijd raakvlakken, daar ontkom je niet aan. Zoals jij het lastig vind om aroma's te benoemen ben ik een complete 0 als het gaat om een wijn op zijn technische kwaliteiten te beoordelen. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met het feit dat het hele proces van wijn maken mij totaal niet interesseert. Kan ik me geen minuut voor interesseren terwijl het voor jou juist super interessant is denk ik.

Zo heeft ieder zijn interesses hé. Ik vind het nu juist zo interessant om te ontdekken hoe en wat alle werk in wijngaard en kelder aan invloed kan hebben op wat jij uiteindelijk in je glas krijgt. Hoe een andere manier van snoeien de smaak van de druiven beïnvloedt, wat nou net de inbreng is van de steeltjes als je die mee vergist, wat een verschil het geeft als dezelfde wijn rijpte op een François Frères of op een Stockinger en dat is immens, geloof me! Fascinerend!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
22-05-2020, 11:56 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-05-2020 om 12:00 PM door Vinoco.)
Bericht: #22
RE: RIP Denis Durantou
(22-05-2020 10:55 AM)wvd schreef:  Zo heeft ieder zijn interesses hé. Ik vind het nu juist zo interessant om te ontdekken hoe en wat alle werk in wijngaard en kelder aan invloed kan hebben op wat jij uiteindelijk in je glas krijgt. Hoe een andere manier van snoeien de smaak van de druiven beïnvloedt, wat nou net de inbreng is van de steeltjes als je die mee vergist, wat een verschil het geeft als dezelfde wijn rijpte op een François Frères of op een Stockinger en dat is immens, geloof me! Fascinerend!

Ik kan het me heel erg goed voorstellen dat dat erg interessant is. Maakt me meteen nieuwsgierig waarom het anderen weer totaal niet interesseert en vice versa. Zou er een link zijn met Alpha en Beta mensen? Zouden "techneuten" (ik heb 3 linker handen en weet net nog dat een gloeilamp rechtsom in een fitting gedraaid moet worden) in het algemeen sowieso meer interesse hebben in het proces van wijn maken dan niet techneuten. Interessante materie.
(22-05-2020 09:43 AM)Jordaens schreef:  Allez, zwanst nu niet.

Nee, ik zwans (mooi woord) niet. Ik zeg je zoals het was. Maar je mag het zo de grond in stampen hoor. Bijval genoeg Smile

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
22-05-2020, 06:29 PM
Bericht: #23
RE: RIP Denis Durantou
"Zwââânst-nà-niej-èèèèj". Een zinnetje dat eigenlijk op zijn lijzigste, platste Antwerps moet worden uitgesproken, met de vanzelfsprekende dédain, de Antwerpenaars eigen. Dan klinkt het écht héél denigrerend, terwijl het eigenlijk gewoon wil zeggen: "in wezen ben ik het niet helemaal met u eens".

Het ging me ook niet zozeer om die dame met haar geurflesjes, maar om wat vooraf ging. Wijngeheugen, dus.

Veilingmeester N.V. Jordaens
22-05-2020, 08:30 PM
Bericht: #24
RE: RIP Denis Durantou
(22-05-2020 09:43 AM)Jordaens schreef:  Meteen stellen we vast dat die schoolmeester met zijn rode bic opnieuw met enige overgave aan het posten geslagen is, dat is geen onaangename vaststelling.
Heart

Live your life to the fullest, because it only happens once...


Ga naar locatie: