Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hoe proeft de prof, een rondvraag.
10-05-2021, 03:41 PM
Bericht: #21
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
(10-05-2021 01:44 PM)Vince schreef:  ik heb ooit een paar jaren in een wijngilde vertoefd, en daar probeerde men elkaar vaak de loef af te steken met het benoemen van minimaal 10 aroma's in een wijn. Is een subtiel wijnsnobisme dat eerder afschrikt dan aantrekt.

Maar zoals in verschillende disciplines is het vaak 'less is more'. Vandaar het succes van dit wijnforum applaus

Idem, na 2 jaar hield ik het voor bekeken. Ik was als beginnend proever in die tastings van de wijngilde op zoek naar iemand die kon duiden wat duidelijk aanwezig was in reuk en smaak. Zoals Vince zegt werden er telkens een gamma van geuren en smaken opgesomd, werden wijnen bejubeld omdat die historisch een grote naam hadden maar in het glas werd ik er niet wild van. Nu, het was niet allemaal kommer en kwel. Er werden wel degelijk mooie wijnen geschonken ook.
10-05-2021, 03:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-05-2021 om 04:02 PM door wvd.)
Bericht: #22
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
(10-05-2021 12:41 PM)Rik Martens schreef:  het onderscheid tussen bramen en myrtilles hoeft daarom nog niet zo nodig. Allez, we zijn 't akkoord.

Mjah, dat vind ik toch wel hoor... Bramen, goed, leuk aroma, maar ik heb toch veel liever myrtilles en als ik bovendien ook airelles ruik en proef (de echte dan (komen die uit Zweden?) en niet die namaak cranberries uit de USA) dan wordt ik al helemaal wild!! Big Grin
(10-05-2021 01:25 PM)Olivier schreef:  Onlangs las ik een wijnbeschrijving (van een pro!) die het had over blauwe bloemen als aroma. Huh

Lavendel?...Wink

Ik begrijp dat vele proevers associaties gebruiken. Ik heb het soms ook over "witte bloemen" en stel me daar iets bij voor dat nogal frêle is, een soort voorjaars-aroma, maar minder sterk dan acacia of meidoorn bloesem. Blauwe bloemen, dat zegt me niks.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-05-2021, 04:57 PM
Bericht: #23
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
(10-05-2021 03:41 PM)dakur schreef:  
(10-05-2021 01:44 PM)Vince schreef:  ik heb ooit een paar jaren in een wijngilde vertoefd, en daar probeerde men elkaar vaak de loef af te steken met het benoemen van minimaal 10 aroma's in een wijn. Is een subtiel wijnsnobisme dat eerder afschrikt dan aantrekt.

Maar zoals in verschillende disciplines is het vaak 'less is more'. Vandaar het succes van dit wijnforum applaus

Idem, na 2 jaar hield ik het voor bekeken. Ik was als beginnend proever in die tastings van de wijngilde op zoek naar iemand die kon duiden wat duidelijk aanwezig was in reuk en smaak. Zoals Vince zegt werden er telkens een gamma van geuren en smaken opgesomd, werden wijnen bejubeld omdat die historisch een grote naam hadden maar in het glas werd ik er niet wild van. Nu, het was niet allemaal kommer en kwel. Er werden wel degelijk mooie wijnen geschonken ook.

Haha, herkenbaar, en dan heb je er die beginnen met “Het is me een eer deze wijn te mogen beschrijven” Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-05-2021, 07:16 PM
Bericht: #24
Smile RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
(10-05-2021 01:44 PM)Vince schreef:  ik heb ooit een paar jaren in een wijngilde vertoefd, en daar probeerde men elkaar vaak de loef af te steken met het benoemen van minimaal 10 aroma's in een wijn. Is een subtiel wijnsnobisme dat eerder afschrikt dan aantrekt.

Zoiets zou mij inderdaad al afschrikken. Ik wil er veel over weten, ook qua geschiedenis, geografie,..., maar ik wil ook nog eens gewoon met vrienden aan tafel kunnen genieten van een goed glas (lees fles) zonder alles wat erbij komt kijken.
Dat aromawiel waarvan sprake lijkt me wel interessant om zo de hoofdzaken te leren kennen. En voor de rest begrijp ik veel oefenen en proeven.Smile
10-05-2021, 10:27 PM
Bericht: #25
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
Citaat:En voor de rest begrijp ik veel oefenen en proeven.

Er zijn ergere dingen, niewaar? Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-05-2021, 07:39 AM
Bericht: #26
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
Alles heeft zo zijn moment. Het kan leerzaam zijn om eens te ontleden wat voor geuren er zoal vrijkomen bij wijn x of y. Ruikt de cabernet sauvignon eerder naar vlier en eucalyptus, dan komt hij wellicht uit Chili of die kanten, is het meer grafiet en eik, dan zoeken we het eens in de Graves... Zoiets.
Maar met de Ch. de Malle 2001 van gisterenavond, kunnen we volstaan met "een haast perfecte Sauternes", met mooie pourriture noble (en dan heeft iedereen wel door dat we ook honing, ananas, acacia, plakkaatverf en perzik, nee, abrikoos geroken hebben...).
11-05-2021, 09:43 PM
Bericht: #27
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
In het thema hoe proeft de pro :

https://www.decanter.com/learn/steven-pu...e6aTUPzvNM

Een interessant artikel van de recent overleden Steven Spurrier over het proeven jonge wijnen. Hij proeft ze niet (!) blind.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
14-05-2021, 01:54 PM
Bericht: #28
RE: Hoe proeft de prof, een rondvraag.
(11-05-2021 09:43 PM)Olivier schreef:  In het thema hoe proeft de pro :
https://www.decanter.com/learn/steven-pu...e6aTUPzvNM
Een interessant artikel van de recent overleden Steven Spurrier over het proeven jonge wijnen. Hij proeft ze niet (!) blind.
Ik vind zijn aanbevelingen voor het proeven van jonge wijnen terecht. Dit is ook het moeilijkst en het vermoeiendst.
Hij raadt bij deze aan van:
- De kenmerken van de oogst te kennen: het weerpatroon, een vroege of late oogst, een droge of natte oogst. Kortom, weet wat u kunt verwachten. En alle beoordelingen zijn zowel individueel voor elke wijn als comparatief met de andere te proeven wijnen.
- Zoek in de eerste plaats naar de harmonie, naar een tevreden stellende algemene indruk. Enfin naar de som van de delen.
-Pas op voor wijnen die 'het te hard proberen' en ontwijk wijnen die niet hard genoeg hebben geprobeerd.
- Als wit en rood bij de proeverij aanwezig zijn, proef dan eerst rood, omdat hun tannines een minder groot effect hebben op de volgende witte wijnproefronde dan de zuurgraad van de witte wijn op de rode wijn.
- Wees zo analytisch mogelijk, maar wees niet bang om favorieten te hebben.

Ik meen dat men voor het proeven ook dient weet te hebben van het wijngoed, de wijngaard-samenstelling en de aldaar geldende werkwijzen en kwaliteitszorg. De samenstelling van de wijn zelf is uiteraard ook van belang omdat dit ook ijkpunten geeft voor de toekomstige smaakevolutie. Men kan niet alles weten maar een gezonde relatie tussen afnemer en producent is hier wel mee gediend.


Ga naar locatie: