Chiara Condello, Emilia Romagna
|
17-10-2021, 10:03 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Chiara Condello, Emilia Romagna
Onlangs schonk ik een Sangiovese aan Jo en Bart van het huis Conde uit Emilia Romagna. De dochter, Chiara Condello, heeft haar eigen wijnen en wil voor « puurdere » wijnen gaan.
Ik trok vrijdag haar Predappio open (de subzone in Emilia Romagna) uit 2018. Blij dat ik deze wijn niet meteen beschreven heb! Was helemaal niet aantrekkelijk : lactische aroma’s, wat kriekjes, en vooral onaangename droogtrekkende tannines. Ik had er niet veel op durven verwedden dat het nog zou goed komen met deze wijn. Transformatie 1 : enkele uren later al een heel ander verhaal, geen lactische geuren meer maar zure kersjes. In de mond heel fris en krokant fruit, en de tannines waren heel beschaafd geworden. Redelijk straf dat deze wijn plots zo mooi geworden was op enkele uren. Transformatie 2 : rest van de fles in de frigo gezet en pas twee dagen later kans om op gemak opnieuw te proeven. Wat nu uit het glas komt is bijna Bourgondisch te noemen, met rood fruit, een lichte kruidigheid, en weer zeer koel. In de mond weer dat knapperige fruit, mooie zuren, goede materie. De tannines zijn weer wat meer tevoorschijn gekomen, maar zijn beetgaar. Dit is my kind of juice! Maar… je moet er dus wel geduld voor hebben. Dit is een wijn die echt wel baat heeft bij een winterslaap van enkele jaren. Nog een bedenking : ze kunnen in Emilia Romagna verdomd lekkere Sangiovese maken. En nog één : 2018 was nog warmer dan 2017, en 2017 was al heel warm. En toch slagen ze er daarin om toch evenwichtige wijnen te blijven maken. Opmerkelijk! Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|