Food-Wine pairing, wijn en gerecht
|
07-12-2023, 08:21 PM
Bericht: #601
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(07-12-2023 08:20 PM)vinejo schreef:(07-12-2023 07:33 PM)jr02 schreef: Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer. Zie nu dat Bouland 2020 is, zal mss te fruitig zijn. Toch maar de Monthelie dan! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
07-12-2023, 08:43 PM
Bericht: #602
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(07-12-2023 08:21 PM)vinejo schreef:(07-12-2023 08:20 PM)vinejo schreef:(07-12-2023 07:33 PM)jr02 schreef: Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer. Super....De kok dankt u een der volgende dagen met de TN en desbetreffende foto. |
|||
08-12-2023, 12:36 AM
Bericht: #603
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Op de menu:
- "tartaar van Holstein bavette" al eens gedacht aan wit, type chablis? zeker indien u de rundstartaar zou combineren met een oester My tastes are simple, I am easily satisfied with the best. Winston Churchil |
|||
08-12-2023, 08:53 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-12-2023 om 08:58 AM door Thomas.)
Bericht: #604
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(08-12-2023 12:36 AM)shiraz schreef: Op de menu: Ik heb al rundstartaar waar ook rauwe champignon bij geserveerd werd gecombineerd met een muscadet van Luneau Papin en dat werkte zeer goed. Volgens de theorie die we in Suze kregen vloekt dat wel met l'accord de couleur (wijn die dezelfde kleur heeft als gerecht matcht psychologisch beter...). Een ander principe van die theorie was l'accord de l'évolution: hoe meer je hoofdingrediënt gerijpt/gegaard is, des te meer evolutie je wijn moet hebben. Hier probeer ik me altijd aan te houden en moet zeggen dat het voor mij erg goed werkt. Bij een stoofpotje dus een gerijpte wijn en bij iets rauws een jonge wijn. Bij een steak die saignant is een jonge stevige rode, bij een dry-aged steak gerijpte rode etc... Ik zou dus geen schrik hebben van teveel fruit in de Bouland of de Lapierre. Tenzij je truffel raspt over de tartaar, dan zou ik ook gaan voor de Monthélie. |
|||
08-12-2023, 12:07 PM
Bericht: #605
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(08-12-2023 08:53 AM)Thomas schreef:(08-12-2023 12:36 AM)shiraz schreef: Op de menu: Zéer interessant, dat van die evolutie. En lijkt me idd wel een goede insteek..! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
08-12-2023, 05:23 PM
Bericht: #606
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(08-12-2023 12:07 PM)vinejo schreef:Jammer dat het een Franse-wijn liefhebber is.... Bij de tartaar past een jonge Alto-Piemonte Nebbiolo zonder houtrijping prima en bij hert gaat uiteraard niets beter dan een gerijpre Barolo / Barbaresco! Of het moest een Brunello van 2010 of ouder zijn natuurlijk, dat gaat bij alles...(08-12-2023 08:53 AM)Thomas schreef:(08-12-2023 12:36 AM)shiraz schreef: Op de menu: WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
09-12-2023, 03:00 PM
Bericht: #607
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(07-12-2023 07:33 PM)jr02 schreef: Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer. Een voorsmaakje van de avond die volgende stempel kreeg....Almost Christmas |
|||
10-12-2023, 12:53 AM
Bericht: #608
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(09-12-2023 03:00 PM)jr02 schreef:(07-12-2023 07:33 PM)jr02 schreef: Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer. Zalige foto s… Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
28-12-2023, 03:38 PM
Bericht: #609
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Het was al weer een tijdje geleden, zo’n ervaring waar de wijn en het gerecht elkaar optillen. Maar deze middag was dat het geval met de polenta met bospaddestoelen, en de Trousseau 2016 van Désiré Petit.
De wijn had wat tijd nodig om wat rijpe evolutie-aroma’s af te gooien, en was daarna wel mooi en evenwichtig, maar ook geen complexe wijn. Bij de polenta met paddenstoelen werkte de wijn echter bijzonder verfrissend bij de tertiaire smaken van de paddenstoelen en de rijkheid van de smeuïge polenta waar ook gesmolten taleggio op lag. Heel erg van genoten. https://ottolenghi.co.uk/recipes/mushroo...rb-polenta Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
28-12-2023, 04:24 PM
Bericht: #610
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-12-2023 03:38 PM)Olivier schreef: Het was al weer een tijdje geleden, zo’n ervaring waar de wijn en het gerecht elkaar optillen. Maar deze middag was dat het geval met de polenta met bospaddestoelen, en de Trousseau 2016 van Désiré Petit.Ziet er alleszins mooi uit! Maarreuh..... wordt je niet verondersteld een Italiaanse wijn te serveren bij Italiaans geïnspireerde keuken....? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
28-12-2023, 11:12 PM
Bericht: #611
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Citaat: wordt je niet verondersteld een Italiaanse wijn te serveren bij Italiaans geïnspireerde keuken....? Eigenlijk wou ik er een type Langhe Nebbiolo bij drinken, maar kijk, ik had dat dus niet meer liggen. En dan vond ik die Trousseau toch geen slechte match. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
28-12-2023, 11:18 PM
Bericht: #612
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-12-2023 11:12 PM)Olivier schreef:Citaat: wordt je niet verondersteld een Italiaanse wijn te serveren bij Italiaans geïnspireerde keuken....? Idd toch wel een gedurfde keuze! Had eerder iets wit verwacht van jou bij dit gerecht (Neenee, geen sake) Gerechjeuh ziet er topple uit. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
29-12-2023, 01:14 AM
Bericht: #613
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-12-2023 11:12 PM)Olivier schreef:Citaat: wordt je niet verondersteld een Italiaanse wijn te serveren bij Italiaans geïnspireerde keuken....? Grapje he Ollie, ik vind jet juist leuk dat je er iets anders bij durdt. Enfin, nu het blijkt mee te vallen toch.... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
29-03-2024, 11:38 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-03-2024 om 11:39 PM door ntr0.)
Bericht: #614
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ik had nog hazenrug in de diepfries liggen. Jammer genoeg reeds van het been, maar wel vers geschoten en beleverd door een bevriend jager in de herfst van '23.
Daarnaast lagen nog geblancheerde spruitjes en na een korte stop in de winkel nog wat -al dan niet wilde- paddenstoel varieteiten. Porto sausje en een lekker bordje voor op vrijdagavond. De wijn was ik vergeten. Een echt idee wat te schenken had ik niet en waarschijnlijk waren er betere opties, maar mijn grabbelwerk leverde een italiaan op: Sardus Pater Kanai Riserva 2017. Stevig wijntje. Haas in portosaus ... kan moeiteloos mee. 100% carignano (carignan) , van Sardinië blijkbaar. Monocepage en op zijn minst een boeiende wijn. Heel sterke expressieve geur, erg kruidig, donker bosfruit, vibrerend, metalig en tot zelfs iets bloederigs. In de mond even wild. Waar het bij het eten nog lijkt mee te vallen is dit heel onstuimig nadien, het wringt, trekt en duwt, maar het is ook wel gewoon lekker. Jammer genoeg slechts 1 fles hiervan, want ik zou wel willen weten of extra kelderrust dit beter maakt of de charme juist ligt in de nog hoekige kantjes. Welke tips voor bij hazenrug met portosaus? |
|||
30-03-2024, 07:13 AM
Bericht: #615
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(29-03-2024 11:38 PM)ntr0 schreef: Ik had nog hazenrug in de diepfries liggen. Jammer genoeg reeds van het been, maar wel vers geschoten en beleverd door een bevriend jager in de herfst van '23. Leuk geschreven, t is literatuur Voor wat betreft de wijn: goede keuze toch. Een klassieke Bandol lijkt me ook wel een optie. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
30-03-2024, 07:44 AM
Bericht: #616
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(30-03-2024 07:13 AM)vinejo schreef:(29-03-2024 11:38 PM)ntr0 schreef: Ik had nog hazenrug in de diepfries liggen. Jammer genoeg reeds van het been, maar wel vers geschoten en beleverd door een bevriend jager in de herfst van '23. Ik vind die Carignano ook wel goed gekozen. Anders misschien een Cahors. Of een Amarone. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
30-03-2024, 11:16 AM
Bericht: #617
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(30-03-2024 07:44 AM)Olivier schreef:(30-03-2024 07:13 AM)vinejo schreef:(29-03-2024 11:38 PM)ntr0 schreef: Ik had nog hazenrug in de diepfries liggen. Jammer genoeg reeds van het been, maar wel vers geschoten en beleverd door een bevriend jager in de herfst van '23. Ik herinner me niet ooit een Carignano geproefd te hebben, maar uit je beschrijving maak ik op dat het een goede keuze was. Bandol, Cahors en Amarone lijken me prima suggesties, tenminste als die wijnen al wat op leeftijd zijn en wat tertiaire tonen tonen. Daar zou ik, als de saus niet té zoet is, ook een wat oudere, krachtige Nebbiolo durven naast zetten. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
29-05-2024, 11:20 AM
Bericht: #618
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Deze avond asperges met kabeljauwhaasje mousselinesaus en krieltjes.
Met Puligny Village van Henri Boillot 2018 of Puligny van Gérard Thomas 2019. Weet het nog niet. |
|||
29-05-2024, 01:30 PM
Bericht: #619
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(29-05-2024 11:20 AM)Jef schreef: Deze avond asperges met kabeljauwhaasje mousselinesaus en krieltjes. Ik zou daar mijn Puligny niet voor opofferen… Heb je geen goede sylvaner uit de Elzas meer liggen? Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
29-05-2024, 02:05 PM
Bericht: #620
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Zeker en Pinot Blanc en Riesling ook.
|
|||
29-05-2024, 02:08 PM
Bericht: #621
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(29-05-2024 02:05 PM)Jef schreef: Zeker en Pinot Blanc en Riesling ook. Een goede pinot blanc is wellicht nog een betere optie..! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
29-05-2024, 02:36 PM
Bericht: #622
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Waarom geen Bourgogne,Jo?
|
|||
29-05-2024, 05:14 PM
Bericht: #623
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(29-05-2024 02:36 PM)Jef schreef: Waarom geen Bourgogne,Jo? Ik vind dat een te goede wijn bij asperges en die mousseline. Een pinot blanc zal beter worden bij jouw gerecht, een Puligny dreigt zijn charme te verliezen. Ik bedoel maar, de meerwaarde van een pinot blanc zal volgens mij sowieso groter zijn. Maar ok, ik drink bijna nooit wijn bij m’n eten thuis, en al zeker geen topwijn, vind het veelal zonde hoe de wijn zijn klasse of eigenheid soms verliest. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
29-05-2024, 05:23 PM
Bericht: #624
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Pinot Blanc bij de asperges.
Puligny erna. |
|||
29-05-2024, 05:32 PM
Bericht: #625
|
|||
|
|||
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|