Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lapierre Marcel
18-10-2019, 07:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-10-2019 om 08:40 PM door Fre.)
Bericht: #181
RE: Lapierre Marcel
(03-07-2019 12:05 PM)vinejo schreef:  
(19-04-2016 06:41 PM)vinejo schreef:  De 2014 donderdag geopend. Met het gedacht, eentje jong proeven en de andere twee minstens nog 5 jaar laten liggen.
De wijn was heel mooi maar typisch Beaujolais. Vooral genieten van de fijnheid en het evenwicht. Nog geen wawgevoel.
Tweede dag zelfde gevoel, derde ook. Vierde niet aangeweest.
Fles stond in de koelkast. Nog kwartje over.
Vijfde dag (nu): Wél Waaaw..! Totale metamorfose van kleuter naar heerschap. Een héle fijne, gebalanceerde en complexe Bourgogne. Het Lapierre 2005-gevoel.
Voor wie deze wijn zo jong wil proeven: 5 dagen op voorhand openen en zorgen dat je de vijfde dag nog een halve fles over hebt (om frustratie te vermijden dat dit heerlijke sap zo snel op is..)
91+

Meer dan drie jaar later kan ik alleen maar mezelf gelijk geven Blush
De neus is enorm mineraal nu, kersen en blauwe bes op grafiet, frisser nog dan Remco in de frigo, ik ruik basilicum(!), de mond is van een sappige fluweligheid die men sinds de uitvinding van de sappige fluweligheid nog niet veel heeft meegemaakt.
Who needs overprijsde Bourgogne als je zulke Bojo kan kopen...?
Blauwe bes, kersen en grafiet. Das exact wat ik in t glas heb. Maar ook aarrdbeiconfituur. Die basilicum kan maar had je een ander kruid gezegd was k misschien ook meegegaan. Smile
Perfect in evenwicht nu, dat fruit en die zuurtjes met die mineraliteit. Heerlijk. Kan nog een tijdje mee maar dit schenkt nu al zoveel plezier.
24-10-2019, 08:38 AM
Bericht: #182
RE: Lapierre Marcel
Natural winemaking doesn’t mean just letting wine ferments do their own thing. If you want to make good natural wines, you need to pay attention.

Using a microscope to monitor fermentations at Lapierre
03-10-2020, 10:50 AM
Bericht: #183
RE: Lapierre Marcel
Gisteravond de Marcel Lapierre Morgon 2018 in het glas.

In de neus de kenmerkende mix van zure kersen en aardse tonen.

In de mond daarentegen valt me meteen op dat ik iets mis: waar zijn die anders zo prominente zuren van deze wijn naartoe? Naarmate de fles langer openstaat, wordt de wijn wel iets soepeler, maar de zuren keren niet terug.

Daardoor boet deze wijn voor mij veel van zijn kwaliteiten in en wordt hij wat zwaarder, er zit ook iets bitters in de afdronk, al blijft het qua geur en structuur wel duidelijk een Morgon van Lapierre.

Akkoord, de de fles is wellicht wat te jong open, maar in mijn ervaring zijn de zuren in Morgon ook al aanwezig in jongere wijnen.

Een mindere fles? Is het misschien te wijten aan een warme (?) jaargang 2018? Geen idee, want dronk nog geen andere Morgons van dit jaar. Of produceert dit domein, dat ik in verhouding wel in heel veel restaurants op de kaart en bij veel wijnwinkels in de rekken zie staan, te veel flessen om de kwaliteit nog voldoende te bewaken?

Dat zullen de volgende flessen moeten uitmaken, die nog enkele jaren in de kelder blijven rusten. En de andere helft van de fles, die er straks nog aan gaat.
03-10-2020, 02:47 PM
Bericht: #184
RE: Lapierre Marcel
Niet de eerste 18 die wat fors is en laag in zuren.
Het is geen goddelijke jaargang precies om jong te drinken.
Wat ze later zullen geven zal naar mijn gevoel ook tamelijk atypisch zijn voor de regio.
08-11-2020, 12:09 AM
Bericht: #185
RE: Lapierre Marcel
De Morgon 2019 (legerement sulfité)

Héél mooie neus. Zure kers en framboos, floraal, mineraal en een heel klein beetje stal.
Fluwelen aanzet waar de zuurtjes mooi komen opzetten samen met bakken zwart/rood fruit, de aardbei wat blijft plakken.
Wederom een erg knappe wijn, heeft me eigenlijk nog nooit ontgoocheld.
Klein minpuntje, de fles ledigt zichzelf wel erg snel.

It's not a hangover, it's wine flu
13-04-2021, 04:39 PM
Bericht: #186
RE: Lapierre Marcel
(18-10-2019 07:58 PM)Fre schreef:  
(03-07-2019 12:05 PM)vinejo schreef:  
(19-04-2016 06:41 PM)vinejo schreef:  De 2014 donderdag geopend. Met het gedacht, eentje jong proeven en de andere twee minstens nog 5 jaar laten liggen.
De wijn was heel mooi maar typisch Beaujolais. Vooral genieten van de fijnheid en het evenwicht. Nog geen wawgevoel.
Tweede dag zelfde gevoel, derde ook. Vierde niet aangeweest.
Fles stond in de koelkast. Nog kwartje over.
Vijfde dag (nu): Wél Waaaw..! Totale metamorfose van kleuter naar heerschap. Een héle fijne, gebalanceerde en complexe Bourgogne. Het Lapierre 2005-gevoel.
Voor wie deze wijn zo jong wil proeven: 5 dagen op voorhand openen en zorgen dat je de vijfde dag nog een halve fles over hebt (om frustratie te vermijden dat dit heerlijke sap zo snel op is..)
91+

Meer dan drie jaar later kan ik alleen maar mezelf gelijk geven Blush
De neus is enorm mineraal nu, kersen en blauwe bes op grafiet, frisser nog dan Remco in de frigo, ik ruik basilicum(!), de mond is van een sappige fluweligheid die men sinds de uitvinding van de sappige fluweligheid nog niet veel heeft meegemaakt.
Who needs overprijsde Bourgogne als je zulke Bojo kan kopen...?
Blauwe bes, kersen en grafiet. Das exact wat ik in t glas heb. Maar ook aarrdbeiconfituur. Die basilicum kan maar had je een ander kruid gezegd was k misschien ook meegegaan. Smile
Perfect in evenwicht nu, dat fruit en die zuurtjes met die mineraliteit. Heerlijk. Kan nog een tijdje mee maar dit schenkt nu al zoveel plezier.

En nóg twee jaar later is deze 2014 perfect op dronk en simpelweg uitmuntend.
Hoewel, perfect op dronk is relatief, sommigen zullen deze wijn beter gevonden hebben een jaar of twee terug, toen er nog meer fruit was. Nu is er ook wel nog fruit (aardbeien met blauwe bes allures) maar toch ook wel wat evolutie, potpourri, peper, ijzer en een tikje champignons.
Zowel in neus als mond toch wel Bourgognesk hoor.

Dus Lapierre drinken in zijn zesde-zevende levensjaar lijkt me wel een goede levensinstelling. Kan iedereen deze manier van leven aanraden, je wordt er gelukkig van. Wink

Op mijn sterfbed ooit:
Dochters: “Papa, welke levenswijsheid wil je ons nalaten?”
Hun vader, met zijn laatste krachten: “Lapierre drinken in zijn zesde-zevende levensjaar...”

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-04-2021, 04:47 PM
Bericht: #187
RE: Lapierre Marcel
(13-04-2021 04:39 PM)vinejo schreef:  
(18-10-2019 07:58 PM)Fre schreef:  
(03-07-2019 12:05 PM)vinejo schreef:  
(19-04-2016 06:41 PM)vinejo schreef:  De 2014 donderdag geopend. Met het gedacht, eentje jong proeven en de andere twee minstens nog 5 jaar laten liggen.
De wijn was heel mooi maar typisch Beaujolais. Vooral genieten van de fijnheid en het evenwicht. Nog geen wawgevoel.
Tweede dag zelfde gevoel, derde ook. Vierde niet aangeweest.
Fles stond in de koelkast. Nog kwartje over.
Vijfde dag (nu): Wél Waaaw..! Totale metamorfose van kleuter naar heerschap. Een héle fijne, gebalanceerde en complexe Bourgogne. Het Lapierre 2005-gevoel.
Voor wie deze wijn zo jong wil proeven: 5 dagen op voorhand openen en zorgen dat je de vijfde dag nog een halve fles over hebt (om frustratie te vermijden dat dit heerlijke sap zo snel op is..)
91+

Meer dan drie jaar later kan ik alleen maar mezelf gelijk geven Blush
De neus is enorm mineraal nu, kersen en blauwe bes op grafiet, frisser nog dan Remco in de frigo, ik ruik basilicum(!), de mond is van een sappige fluweligheid die men sinds de uitvinding van de sappige fluweligheid nog niet veel heeft meegemaakt.
Who needs overprijsde Bourgogne als je zulke Bojo kan kopen...?
Blauwe bes, kersen en grafiet. Das exact wat ik in t glas heb. Maar ook aarrdbeiconfituur. Die basilicum kan maar had je een ander kruid gezegd was k misschien ook meegegaan. Smile
Perfect in evenwicht nu, dat fruit en die zuurtjes met die mineraliteit. Heerlijk. Kan nog een tijdje mee maar dit schenkt nu al zoveel plezier.

En nóg twee jaar later is deze 2014 perfect op dronk en simpelweg uitmuntend.
Hoewel, perfect op dronk is relatief, sommigen zullen deze wijn beter gevonden hebben een jaar of twee terug, toen er nog meer fruit was. Nu is er ook wel nog fruit (aardbeien met blauwe bes allures) maar toch ook wel wat evolutie, potpourri, ijzer en een tikje champignons.
Zowel in neus als mond toch wel Bourgognesk hoor.

Dus Lapierre drinken in zijn zesde-zevende levensjaar lijkt me wel een goede levensinstelling. Kan iedereen deze manier van leven aanraden, je wordt er gelukkig van. Wink

Op mijn sterfbed ooit:
Dochters: “Papa, welke levenswijsheid wil je ons nalaten?”
Hun vader, met zijn laatste krachten: “Lapierre drinken in zijn zesde-zevende levensjaar...”
Zelf ook nog 1 fles 2014 en 2017 liggen. Tijd om de 2014 dus eens open te doen. Eigenlijk heb ik hem zo goed als ieder weekend vast, maar iets weerhoudt me er van. Mss drink ik ze wel eens naast elkaar. Kan interessant zijn.
02-05-2021, 12:57 PM
Bericht: #188
RE: Lapierre Marcel
Zo gezegd, zo gedaan. 2014 vs. 2017. Toch wel een opmerkelijk verschil. Waar de 2014 vooral geplette aardbeitjes had, wat weeïg rood fruit en evolutie (idd die champignons waar Vinejo het over had), sprongen in de 2017 de verse rode besjes en wat zurige aardbeitjes uit het glas. Knisperende zuren. Rispel raspel, heerlijk druivensap. Ik drink mijn Lapierres dus liever vroeg dan laat. Maar beiden van zeer grote kwaliteit.
02-05-2021, 02:40 PM
Bericht: #189
RE: Lapierre Marcel
(02-05-2021 12:57 PM)BartS schreef:  Zo gezegd, zo gedaan. 2014 vs. 2017. Toch wel een opmerkelijk verschil. Waar de 2014 vooral geplette aardbeitjes had, wat weeïg rood fruit en evolutie (idd die champignons waar Vinejo het over had), sprongen in de 2017 de verse rode besjes en wat zurige aardbeitjes uit het glas. Knisperende zuren. Rispel raspel, heerlijk druivensap. Ik drink mijn Lapierres dus liever vroeg dan laat. Maar beiden van zeer grote kwaliteit.

Weeïg rood fruit, spot on!
En ook bij je Rispel Raspel kan ik mij iets voorstellenBig Grin
Leuke test, en kan mij aansluiten bij je conclusie.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-05-2021, 03:38 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-05-2021 om 03:39 PM door wvd.)
Bericht: #190
RE: Lapierre Marcel
Ik verneem dat men bij Lapierre niet alles in één keer bottelt, maar dat er twee bottelingen zijn (vroeger zelfs 3), een praktijk die nog vele domeinen hanteren (o.a. Produttori del Barbaresco...). De eerste zou plaatsvinden in februari - maart (en die vind je quasi overal elders) en een tweede in september - oktober. Uiteraard geven die extra maanden rijping een wat andere wijn met meer volume en diepte en misschien is dat ook de reden dat de eerste botteling beter iets jonger gedronken wordt.
Wij starten (voorzichtig) met dit domein en we zullen altijd die laatste botteling aanbieden. Er is nu dus Morgon 2019 (elders vind je al 2020...), magnum 2018 en ook wat Cuvée Marcel Lapierre 2018 en 2014 in magnum.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
01-08-2021, 06:38 PM
Bericht: #191
RE: Lapierre Marcel
Deze namiddag bij m n dochter de Lapierre Morgon 2013.
Had m zelf wel mee Wink
Wat een heerlijk lekkere, lichtvoetige…Bourgogne!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-10-2023, 08:46 PM
Bericht: #192
RE: Lapierre Marcel
Lapierre Morgon 2014
Nog steeds mooie wijn, mooie zuren met een lichte kruidigheid, veenbessen, licht rokerig, aalbessen.
Bij het open van de fles niet veel geur en smaak, beter na een uurtje en zoals nogal dikwijls --> het laatste glas was het beste.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-10-2023, 10:22 PM
Bericht: #193
RE: Lapierre Marcel
(28-10-2023 08:46 PM)shiraz schreef:  Lapierre Morgon 2014
Nog steeds mooie wijn, mooie zuren met een lichte kruidigheid, veenbessen, licht rokerig, aalbessen.
Bij het open van de fles niet veel geur en smaak, beter na een uurtje en zoals nogal dikwijls --> het laatste glas was het beste.

Mijn laatste Lapierre 2014 al een tijdje terug opgesloeberd. Iets zei me toen dat ie nog toekomst had. Nog een paar 2015’s liggen. Die probeer ik te bewaren.


Ga naar locatie: