Thewineanalyst.org
|
19-06-2015, 07:18 PM
Bericht: #61
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Er zijn ontelbaar veel mensen die duizend keer en meer dan duizend keer meer verdienen dan ik. Mijn gebruikelijke marge van wijnprijzen ligt tussen de 10 en de 25 euro per fles. Dus kunnen ontelbaar veel mensen tussen de 10.000 en de 25.000 euro per fles betalen... En velen onder hen doen dat soms ook, al zullen ze eerder naar de "koopjes" als Pétrus aan 2000 euro per fles grijpen. En niet eens uit beleggingsoverwegingen. De knoop zit hem dààr, zolang de upper-uppers menen dat je onder de duizend euro geen fatsoenlijke wijn kan kopen en, omgekeerd, dat een wijnhuis dat minstens duizend euro de fles vraagt sowieso de beste wijn van de wereld levert, gaan we de vertekende markt moeten blijven ondergaan.
|
|||
19-06-2015, 08:40 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-06-2015 om 08:42 PM door don quichotte.)
Bericht: #62
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
(19-06-2015 07:18 PM)Jordaens schreef: Er zijn ontelbaar veel mensen die duizend keer en meer dan duizend keer meer verdienen dan ik. Mijn gebruikelijke marge van wijnprijzen ligt tussen de 10 en de 25 euro per fles. Dus kunnen ontelbaar veel mensen tussen de 10.000 en de 25.000 euro per fles betalen... En velen onder hen doen dat soms ook, al zullen ze eerder naar de "koopjes" als Pétrus aan 2000 euro per fles grijpen. En niet eens uit beleggingsoverwegingen. De knoop zit hem dààr, zolang de upper-uppers menen dat je onder de duizend euro geen fatsoenlijke wijn kan kopen en, omgekeerd, dat een wijnhuis dat minstens duizend euro de fles vraagt sowieso de beste wijn van de wereld levert, gaan we de vertekende markt moeten blijven ondergaan. Jordaens, toch vraag ik me af hoeveel van die Petrussen 2000 er nog worden gedronken binnen hun "drinking window" Ik zal altijd assertief blijven voor dit soort marktpraktijken en wetende dat dit een gevecht is tegen windmolens. There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
21-06-2015, 11:38 PM
Bericht: #63
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
(19-06-2015 02:25 PM)Vinogan(s) schreef:(18-06-2015 06:56 PM)don quichotte schreef:(18-06-2015 06:09 PM)Kupers schreef: Het is natuurlijk een beetje simplistisch voorgesteld maar als je kijkt naar de kost om een wijn te produceren en daar dan de prijsstijgingen van alle chateaux ik Bordeaux tegenoverzet, ook rekeninghoudend met de eventuele lagere oogsten dan denk ik toch dat er genoeg domeinen nog binnen de klasse speculanten vallen. Pas op, dit kunnen zeer mooie wijnen zijn, daar niet van, maar iedere wijn boven de vijftig euro is in feite te duur, enkele uitzonderingen niet nagelaten maar absoluut niet de meerderheid van wat er nu on deze prijsklasse op de markt is. Dat neemt niet weg dat ik er mij ook af en toe door laat vangen om een excuus te zoeken om me toch een duurdere fles aan te schaffen Ik denk dat perceptie en een gezonde dosis geluk een grote rol spelen, als mensen iets kunnen krijgen waar een zweem van exclusiviteit rond hangt zullen ze veel gemakkelijker toehappen en minder aandacht besteden aan andere factoren zoals onder andere kwaliteit. Een goed voorbeeld is de wijn van Peter Sisseck. Vanaf de start werd deze al rond de 600 euro geprijsd, en je merkt dan at critici het zogenaamde potentieel van deze wijn al veel hoger inschatten. Als een wijnmaker zo zelfzeker is dat de wijn zijn prijs rechtvaardigt dan moet hij toch wel goed zijn zeker? Als je met die instelling een wijn proeft ben je al op voorhand verloren en kan je geen waardeoordeel vellen. |
|||
05-08-2015, 11:01 PM
Bericht: #64
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Na een iets lager tempo, het is tenslotte vakantie, een eerste artikel wat niet rechtstreeks over een specifieke wijn gaat. Ik den dat de meeste leden wel eens van Randall Grahm hebben gehoord en met wat geluk al enkele van zijn wijnen hebben kunnen proeven. Onlangs lanceerde hij een zeer interessant initiatief, de creatie van maar liefst 10 000 nieuwe druivensoorten! Het klinkt te belachelijk voor woorden, maar als je er een beetje over doorleest merk je wel dat er een goed doordacht plan achter zit. Gezien wat hij al heeft bereikt in de wereld van wijn is het alvast te moeite om te bekijken, een eerste introductie is alvast te vinden in onderstaand artikel.
10,000 grapes for a new wine, a crowdfunding initiative |
|||
07-08-2015, 04:46 PM
Bericht: #65
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Interesting, thanks. Het zou inderdaad leuk zijn mochten de "nieuwe wereldlanden" eigen druivensoorten kunnen ontwikkelen, want anders gaan we blijven vergelijken. Hoewel zo'n yakety yak af en toe ook wel eens plezant is
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
08-08-2015, 11:08 AM
Bericht: #66
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Beetje misleidend toch, die titel. Ik lees twee dingen: op zoek gaan naar druivensoorten die hitte-en droogtebestendig zijn is één. Dit komt allicht in de eerste plaats het rendement ten goede. We willen toch geen opbrengstjes van 9 hl/ha zoals in sommige delen van b.v. dat grandioze Priorat... En twee: het verzinnen van kruisingen ad infinitum. De gegeven voorbeelden daarvan zijn er uit het boekje voor beginners: pinotage, müller-thurgau, vidal. Die laatste misschien iets minder voor de hand liggend voor Europeeërs (de Canadese productie is niet echt tot hier doorgedrongen).
Voor de Amerikanen is het misschien nog groot nieuws, maar in Duitsland kruist men sinds mensenheugenis allerlei druiven, met b.v. Bacchus als één van de bekendere resultaten. Mengele zal misschien opwerpen dat hij nog wel andere dingen gekruist heeft dan druiven, maar dat is naast de kwestie. Als men bovendien de sinds een paar millennia betreden paden van de vitis vinifera (is nomen niet nog steeds omen?) wil verlaten ten gunste van diverse hybriden, dan zal men toch met straf materiaal moeten afkomen om bibi te overtuigen... En dat wat kruisingen betreft, we mogen niet vergeten dat er van pinot noir alleen al ook nog eens 50 verschillende klonen bestaan. De meeste zijn ontwikkeld om het rendement (en dus meestal niet de kwaliteit) te verhogen, maar ze zijn er wel. Eigenlijk is het dus een zinloos spelletje geworden om pinot noir van hier te gaan vergelijken met pinot noir van ginder en nog van ergens anders. Voor een simpele wijndrinker als ik wordt zoiets te moeilijk, maar eigenlijk zouden we nog enkel pinot noir nummer zus mogen vergelijken met pinot noir nummer zo. En in elk geval: vergelijken zullen we toch altijd blijven doen. Appelen met citroenen en zelfs witte en rode wijn op een warm zomerterras... |
|||
11-08-2015, 02:24 PM
Bericht: #67
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Wat mij vooral aanspreekt is het feit dat hij resoluut kiest voor de minder bekende druivenrassen. Vaak zijn soorten zoals Fer Servadou of Timorasso enkel bekend bij wijnliefhebbers (en zelfs dan is het dikwijls een kwestie van geluk) en komen ze ook enkel voor in een klein gebied. Voor veel vand e door hem aangehaalde soorten is het de allereerste keer dat ze worden aangeplant buiten hun land van oorsprong, wat natuurlijk veel kansen biedt om iets moois te ontdekken in plaats van de eeuwige chardonnay of merlot.
Het is een beetje een rehash van wat al jaren wordt gedaan natuurlijk, een Amerikaan moet tenslotte de indruk wekken dat hij alweer het wiel heeft uitgevonden . |
|||
11-08-2015, 08:21 PM
Bericht: #68
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Is het geen geruststellende gedachte dat geen Amerikaan ooit het wiel zal uitvinden?...
|
|||
11-08-2015, 08:31 PM
Bericht: #69
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org | |||
17-11-2015, 11:51 PM
Bericht: #70
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Op enkele wijnen van de week na is het een tijdlang stil gebleven. Vakantie, verandering van werk, een mini-writer’s block en een paar welkome weken zonder wijn liggen aan de basis, maar de regelmaat zit er vanaf nu terug in, met, waarschijnlijk niet heel verrassen, een korte reeks over riesling!
An Introduction to German Sweet (I) |
|||
18-11-2015, 02:04 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-11-2015 om 02:52 AM door don quichotte.)
Bericht: #71
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
(17-11-2015 11:51 PM)Kupers schreef: Op enkele wijnen van de week na is het een tijdlang stil gebleven. Vakantie, verandering van werk, een mini-writer’s block en een paar welkome weken zonder wijn liggen aan de basis, maar de regelmaat zit er vanaf nu terug in, met, waarschijnlijk niet heel verrassen, een korte reeks over riesling! Een paar dagen geleden las ik met de nodige aandacht dit artikel. Ik hoopte van daarin ook iets terug te vinden hoe sommige Duitse wijnbouwers de chaptalisatie techniek nog toepassen. De EU regelgeving staat dit nog toe voor Duitsland terwijl sommige invoerders in België van Duitse wijnen me informeerden dat dit daar verboden is. Er is wel een zaak. In 2008 gaf een labo proef het ontegensprekelijk bewijs dat 2 wijnen waren gechaptaliseerd. Een praktijk die ook in de Champagnestreek van toepassing is en door sommigen niet wordt toegegeven. En dan heb je soms de smile op je gezicht als je daar een palet ziet met bruine papieren zakken. En wat zit daar in: suiker van de " Sucrerie de Tirelemont" In principe heb ik daar geen probleem mee zolang het maar geen glycol is. There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
19-11-2015, 12:06 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-11-2015 om 12:32 AM door Kupers.)
Bericht: #72
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
In grote lijnen zijn er drie grote categorieën in Duitse wijnen, tafelwein, QbA (kwaliteitswijn) en QmA (predikaatswijn). Chaptaliseren mag enkel in de eerste twee klassen, voor predikaatswijnen is het verboden. Het merendeel van de wijnen met restzoet vallen onder QmA. Het zoete element kan enkel voortkomen uit het stoppen van de fermentatie, of het gebruik van Sussreserve zoals ik heb uitgelegd in mijn artikel. Voor een wijnliefhebber zijn QbA-wijnen zeker in zoet weinig interessant omdat je dan meestal in de liebfraumilch zit, dus ik vond ze het vermelden niet waard.
Heb je toevallig een link naar het artikel? Als het wijnen waren die niet onder QmA vielen dan mogen zij op zich chaptaliseren, maar wel slechts tot een bepaald alcoholpercentage. Een Duitse wijnhandelaar wist me te vertellen dat er enkele jaren geleden wel een schandaal was met Schloss Schonborn, die onder andere werden beschuldigd van het toevoegen van alcohol om aan het minimum alcoholgehalte te geraken voor een trockenbeerenauslese. |
|||
23-11-2015, 11:39 PM
Bericht: #73
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Na een korte maar intense introductie van het predikaatsysteem neem ik deze week enkele, voor mij alleszins, prachtige voorbeelden onder de loep.
An introduction to German Riesling (II) - The Young Ones |
|||
23-12-2015, 05:15 PM
Bericht: #74
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Bon, hoe graag dat ik oook Duitse wijnen drink, ze zadelen me toch met een knoert van een writer's block op . Eindelijk een vervolg en einde neergepend over zoete wijnen, te lezen via onderstaande link!
An introduction to German sweet (III) - The adolescents |
|||
20-03-2016, 11:11 PM
Bericht: #75
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
De winterslaap is eindelijk voorbij, tijd voor een groot inhaalmanoeuvre over de komende weken!
An overdue reflection on the Salon des Vins de Loire |
|||
20-05-2016, 06:10 PM
Bericht: #76
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Afgelopen weekend hebben we geprofiteerd van de extra dag verlof en zijn we naar London geweest. Na een paar keer goed te zijn gaan uiteten begaf de vriendin zich in haar shopwalhalla en dook ik twee dagen in de Old Truman Brewery voor RAW. Een verslag via onderstaande link!
RAW, the artisan wine fair 2016 |
|||
21-08-2016, 07:10 PM
Bericht: #77
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Het is nu niet echt het ideale weer, maar tijdens de zomer kan je niet om rosé heen. Ieder jaar is het in feite hetzelfde liedje, wijnschrijvers vallen over elkaar om toch de eerste te zijn om te zeggen hoe waw rosé is, om het daarna weer compleet te vergeten voor 9 maanden. Ik kan dan niet achterblijven en doe mee aan de rosé-hype, maar op een net iets andere manier .
A different kind of pink Met dank aan Venne voor de Gros Noré 2005, en de helaas gekurkte Tempier 2010! |
|||
03-10-2016, 10:22 PM
Bericht: #78
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Eens iets helemaal anders deze keer, niet per se over wijn . Via via kwam ik in contact met een van de medewerkers van SOS Kinderdorpen. deze NGO organiseert een Bloggersveiling om een van hun projecten, het Simbahuis in Liedekerke te ondersteunen (ondanks Vlaamse subsidies hebben ze nog steeds 300 000 euro nodig om hun normale werking te ondersteunen). Ik zou zeker zeggen, check it out. Het huidige bod overstijgt al de waarde van de drie flessen bij elkaar, maar we zullen het er wel over eens zijn dat een discussie over prijzen nu niet heel gepast is zeker?
A charity auction for SOS Kinderdorpen! |
|||
06-11-2016, 11:37 PM
Bericht: #79
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Bourgogne blijkt een touchy onderwerp te zijn deze dagen .
Anyway, het is niet mijn bedoeling om mij te mengen in een prijzendiscussie, gezien ik niet echt denk de kennis nog de ervaring heb om hier echt een mening over de jaren heen rond te hebben gevormd. Wat ik wel weet is dat Bourgogne een regio is met een zeer grote aantrekkingskracht, waar ik soms moeite mee heb, maar soms ook ongeziene momenten mee beleef. Via onderstaande link een klein verslagje van een recente degustatieavond. The Joys of a Burgundy Club |
|||
04-01-2017, 11:25 PM
Bericht: #80
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Het heeft even geduurd, maar gezien januari nu eenmaal de maand is van de goede voornemens zullen we, in navolging van de oproep van Jo ook, eens terug wat actiever proberen te deelnemen.
De activiteiten op de blog hebben ook op een laag pitje gestaan het afgelopen jaar eigenlijk, maar ook hier zal er waarschijnlijk verbetering in komen, ik zal eens een einde aan mijn writer's block stellen! In the meantime, een laatste post van 2016, ondertussen ook al meer dan een maand oud, en een eerste post voor 2017! The Beaujolais Nouveau bar crawl 2017 Week 1 - HM Borges 20 Year Old Verdelho |
|||
24-01-2017, 11:51 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-01-2017 om 11:51 PM door Kupers.)
Bericht: #81
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Nogmaals catch-up spelen met de laatste posts!
In navolging van Olivier's korte Sud-Ouest avontuur, een eerste wijn uit Gaillac, en vervolgens een heel heel mooie ontdekking uit de Savoie, een regio waarin ik eerlijkheidshalve nooit de minste interesse heb getoond, buiten de occasionele fles op restaurant . 2017 week 2 - Domaine Plageoles, Vin de Voile 2000 2017 week 3 - Domaine Dupasquier - Roussette de Marestel 2012 |
|||
25-01-2017, 12:04 AM
Bericht: #82
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
(24-01-2017 11:51 PM)Kupers schreef: Nogmaals catch-up spelen met de laatste posts! K ging nog beginnen lezen maar t is in t Engels, daarvoor is t te laat.. (moet fris zitten om Engelse wijnverhalen te lezen.. ;-) ) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
21-02-2017, 09:07 AM
Bericht: #83
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Net zoals vorig jaar heb ik drie intense dagen in de Loirestreek achter de rug. De focus lag dit jaar voornamelijk op Anjou/Savennieres en Saumur, waar toch wel fantastische wijnen te vinden zijn. Een verslag in drie delen:
https://thewineanalyst.org/2017/02/06/lo...ellations/ https://thewineanalyst.org/2017/02/08/lo...bouteille/ https://thewineanalyst.org/2017/02/20/lo...-la-levee/ |
|||
10-04-2017, 09:06 PM
Bericht: #84
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Hoe zou het gaan met de blauwe wijnmakers? Blijkbaar niet zo goed, getuige een korte google search. Voor een marketingbedrijf zouden ze toch iets meer in search engine optimization mogen investeren .
https://thewineanalyst.org/2017/04/09/on...or-wine-2/ |
|||
23-04-2017, 09:34 PM
Bericht: #85
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Stilletjes aan lijk ik mijn oud ritme terug te vinden, met twee artikels in een week, wat al even geleden is. Eentje verscheen in het Paasweekend, en is een eerste samenwerking met een groep Engelstalige bloggers die houden van Franse wijn. Niet alle andere artikels zijn interessant, sommigen zijn wel uit een zeer Amerikaans standpunt geschreven, maar het is wel leuk om wat meer interactie te genereren. Daarnaast eentje voor de liefhebbers van natuurlijke wijnen!
https://thewineanalyst.org/2017/04/15/fo...-pastilla/ https://thewineanalyst.org/2017/04/19/20...ouge-2014/ |
|||
23-04-2017, 09:53 PM
Bericht: #86
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
(23-04-2017 09:34 PM)Kupers schreef: Stilletjes aan lijk ik mijn oud ritme terug te vinden, met twee artikels in een week, wat al even geleden is. Eentje verscheen in het Paasweekend, en is een eerste samenwerking met een groep Engelstalige bloggers die houden van Franse wijn. Niet alle andere artikels zijn interessant, sommigen zijn wel uit een zeer Amerikaans standpunt geschreven, maar het is wel leuk om wat meer interactie te genereren. Daarnaast eentje voor de liefhebbers van natuurlijke wijnen! Wow, Kupers really goes international BTW, die Porte st Jean is eigenlijk een cuvee van Sylvain Dittieres, ben er vorige zomer geweest. Zalige kerel en super wijnen (zijn vriendin is de dochter van een van de broertjes Foucault, denk degene die nog leeft) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
24-04-2017, 10:53 PM
Bericht: #87
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Ik kocht zijn wijnen al af en toe bij Basin als ik er na mijn werk passeerde, en op la Dive heb ik met zijn vriendin gebabbeld en het hele gamma eindelijk eens geproefd. Echt wel hard op weg om top te worden. Denk idd dat zij Foucault is, Sylvain heeft ook voor een deel het vak geleerd samen met Antoine, dus de band met de familie is er wel .
|
|||
17-06-2017, 06:29 PM
Bericht: #88
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Het is precies al een tijdje geleden dat ik hier nog eens een post heb gezet . Er is niet gigantisch veel verschenen, enkele drukke weken achter de rug, maar af en toe heb ik, al dan niet onder invloed van een goed glas wijn, toch nog iets kunnen neerpennen. Link naar de algemene artikels, rest in threads:
https://thewineanalyst.org/2017/05/29/an...ne-fair-i/ https://thewineanalyst.org/2017/06/05/an...e-fair-ii/ |
|||
05-07-2017, 04:36 PM
Bericht: #89
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
En net voor het verlof nog een laatste boost geven en maar liefst twee nieuwe artikels in een week publiceren! Een nieuwe wijn-gerecht combinatie via onderstaande link, een verslag van een bezoekje aan Nopi in het Interessante eet -en drinkadressengedeelte!
https://thewineanalyst.org/2017/06/29/fo...sweetness/ |
|||
23-11-2017, 12:29 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-11-2017 om 12:35 PM door Kupers.)
Bericht: #90
|
|||
|
|||
RE: Thewineanalyst.org
Tijd om nog eens een update te plaatsen, niet meteen met een nieuw artikel over wijn, maar een aantal ingrijpende wijzigingen. Alle artikels blijven hier gelinkt, voor de rest ga ik naar het hoekje van de handelaar .
Citaat:A very important update |
|||
|