Wat ben jij aan het drinken nu?
|
01-11-2021, 01:09 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-11-2021 om 01:12 PM door wvd.)
Bericht: #8554
|
|||
|
|||
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(29-10-2021 01:52 PM)Olivier schreef: Wel, ik heb daar nu wel wat ervaring mee zie. Niet met wijn bewaren in de living, maar wel met wijnen uit een relatief warme kelder. In ons vorig huis fluctueerde de temperatuur in de kelder flink, van extreem koud (6°C) tot zelfs ooit een 26°C in de zomer van 2003. Sinds 2008 wonen we in de stad en onze kelder hier daalt 's winters niet onder de 14°C, maar stijgt in de zomer ook niet boven 22-23°C. Hier liggen nog wijnen uit de jaren 90 en zelfs enkele uit de jaren 80 en 1 of 2 nog oudere exemplaren. Enkele jaren terug dronken we onze voorlaatste PdB Riserva 1978. Mijn vrouw vond dat de mooiste wijn die ze ooit dronk, dus echt kapot zal hij niet geweest zijn. Ik raad iedereen die wijn lang wenst te bewaren dus aan zich niet al teveel zorgen te maken als je kelder iets warmer is dan de boekskes voorschrijven. Wat wel invloed blijkt te hebben is teveel temperatuurschommelingen. Leg je wijn dus best in een wat geïsoleerde ruimte zodat de temperatuurveranderingen traag verlopen. Is je wijn wat sneller rijp, dan is dat leuk meegenomen. En misschien mist hij dan na 40 jaar iets nuance, maar je gaat aan de ganse kist uiteindelijk meer plezier beleefd hebben en ik dacht toch dat het daar altijd over ging, of niet? De meeste schuimwijnen worden "klaar" op de markt gebracht en hebben geen benefit van langer bewaren dan enkele jaren. Het zijn enkel de absolute top Champagnes die dan rijpen en complexiteit ontwikkelen, maar ik ben daar niet zo voor. Ze verliezen altijd druk en dus schuim en ik heb geen behoefte aan een dure oude Champagne die ruikt en proeft naar Grand Cru Chablis en dan ook nog eens 5 keer duurder is. Maar dat is iets wat ieder voor zich moet uitmaken natuurlijk. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
|