Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
François Legros
11-10-2020, 08:13 PM
Bericht: #91
RE: François Legros
(11-10-2020 07:11 PM)Olivier schreef:  Bourgogne 2013

De zondagavond nog een flesje opentrekken? Tijdens de week drink ik normaal niet, dus beter een flesje pakken waarvan het niet erg is als er nog over is op maandag. Wat zou dat kunnen zijn? Hmm, de Bourgogne 2013 van Legros? Aja, als ik daar nog een paar glaasjes kan uithalen zou dat sympathiek zijn. Kans is toch groot dat dit een berginglijk geworden is en dan is het beter dat die fles weg is, zodat ik een nieuwe in de plaats kan leggen Rolleyes

Pop and pour : oohh, leuk neusje. Pinot noir à point. De Franse term “fruit tendre” dekt de lading hier eigenlijk perfect. Er zit ook wat herfstigheid in de neus met een begin van champignons, maar vooral iets dat het woord “hartig” oproept. In de mond ook nog voldoende vulling om de vinnige ‘13 zuurtjes af te dekken. Nice!

Na een half uurtje open komen er wat meer tabak- en cedertonen door en gaat het fruit wat meer naar de achtergrond. In ieder geval, deze wijn blijft het toch maar doen. Pinot noir drinkplezier leveren aan een zeer aantrekkelijke prijs. Enfin, vroeger toch, want dit gaat ondertussen al richting 20€. Gelukkig heb ik nog een paar ‘14s hiervan liggen voor andere herfstige zondagavonden.

Die PN 2013 blijft het toch doen...
Deze avond ook een 2013 geopend, viel ook zeer goed mee.
Soon on this forum! Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-10-2020, 03:39 PM
Bericht: #92
RE: François Legros
Heeft iemand hier trouwens ervaring met zijn sans SO2 botteling van de gewone Bourgogne?
Ik kocht twee flessen van zijn '17, maar heb nog geen fles geopend.
Ik vermoed dat dit wel impact zal hebben op het drinkvenster van deze wijnen (en dan vooral de houdbaarheid)?
12-10-2020, 05:49 PM
Bericht: #93
RE: François Legros
(12-10-2020 03:39 PM)redacteur schreef:  Heeft iemand hier trouwens ervaring met zijn sans SO2 botteling van de gewone Bourgogne?
Ik kocht twee flessen van zijn '17, maar heb nog geen fles geopend.
Ik vermoed dat dit wel impact zal hebben op het drinkvenster van deze wijnen (en dan vooral de houdbaarheid)?

Nog niet aangedurfd Blush
Drinktamaarapuit!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-10-2020, 07:29 PM
Bericht: #94
RE: François Legros
(12-10-2020 05:49 PM)vinejo schreef:  Drinktamaarapuit!

DAAG JE ME UIT!? cheers
12-10-2020, 08:11 PM
Bericht: #95
RE: François Legros
(12-10-2020 07:29 PM)redacteur schreef:  
(12-10-2020 05:49 PM)vinejo schreef:  Drinktamaarapuit!

DAAG JE ME UIT!? cheers

GEDURFNIE!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-10-2020, 08:50 PM
Bericht: #96
RE: François Legros
Kzal er in de nabije toekomst eens eentje opentrekken als ik er aan denk. In naam van de wetenschap, niet omdat je zegt dat ik niet durf. Rolleyes
12-10-2020, 08:51 PM
Bericht: #97
RE: François Legros
(12-10-2020 03:39 PM)redacteur schreef:  Heeft iemand hier trouwens ervaring met zijn sans SO2 botteling van de gewone Bourgogne?
Ik kocht twee flessen van zijn '17, maar heb nog geen fles geopend.
Ik vermoed dat dit wel impact zal hebben op het drinkvenster van deze wijnen (en dan vooral de houdbaarheid)?

Ik ben ook wel geïnteresseerd om te weten hoe zijn sans SO2 is.

Ik zou zeggen, take one for the team, Redacteur! Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-10-2020, 11:23 AM
Bericht: #98
RE: François Legros
(10-10-2020 07:57 PM)Fre schreef:  2004 lijkt me toch al wat over the top, niet? Hangt er van af wat je verkiest. Ik prefereer een evenwicht waarbij het fruit nog steeds prominent aanwezig is. Wat sous bois, bos of zelf Bourgondisch putje. De grotere wijnen ontwikkelen ook die orange zeste waar ik zo verliefd op ben. Tertiaire toetsen vind ik minder elegant. Hangt er van af wat je verkiest.

Ik vraag me wel af wat je van 2003 dan drinkt. Tenzij het top PC of GC’s zijn, kan ik me niet inbeelden dat die al over hun top zijn.

De goede 2003 zijn verre van over de top. Met goed geëvolueerd bedoel ik dat er toen ze pas op de markt kwamen nogal wat terughoudendheid was bij de liefhebbers. Ook ik vond ze eerder Grenache dan Pinot. Ik herinner me een discussie met Justin Monard zaliger op zijn degustatie in 2005. Mijn voorkeur ging toen meestal uit naar 2002, maar hij had een flinke voorkeur voor 2003. Toch voorzichtig wat gekocht en nu zijn die wijnen echt wel Pinot Noir, zij het aan de stevige kant. Ik heb nog maar weinig over, enkele Villages en premier cru's van Frédéric Magnien en nog Mazis, Ruchottes en Estournelles van Frédéric Esmonin + nog een paar eenzame flessen. 2005 was het laatste jaar dat ik nog redelijk wat Bourgogne kocht. De volgende jaren vooral Italiaans gekocht en pas terug diep in Bourgogne gedoken vanaf 2010 en dan vooral eigen import: Fournier, Bertagna, Serrigny, Galeyrand, Renaud, Clavelier, Colin, Parent, Noëllat, Croix en nu ook Gruhier en ik verwacht nu snel stalen van "Cibrafe Sourgins" Big Grin.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
25-10-2020, 10:00 AM
Bericht: #99
RE: François Legros
(12-10-2020 08:50 PM)redacteur schreef:  Kzal er in de nabije toekomst eens eentje opentrekken als ik er aan denk. In naam van de wetenschap, niet omdat je zegt dat ik niet durf. Rolleyes

Alee hup, gisterenavond dik tegen mijn zin een fles van de Bourgogne '17 sans soufre opengetrokken. Wink

Neus in het glas. Reductie. Nou. Zit hier geen sulfiet in, misschien?

Wijn toch maar even in een karaf gekletst om wat te verluchten.
Na een uurtje was de meeste funk weg en dit zou daarna helemaal verdwijnen.

Veel zure krieken in de neus, ook wat rood fruit, maar de krieken domineren. Daarnaast een lichte kruidigheid/rokerige toets die soms komt piepen.
In de mond vrij stevige zuren, die wat gaan liggen naarmate de wijn nog wat meer zuurstof krijgt. Opnieuw die krieken die terugkomen.

Qua body lijkt deze me wat slanker dan de '16 en al zeker de '18 die nog absoluut niet klaar is.
Zeker niet dun, maar het zou ook niet veel minder moeten zijn. Doet me wat denken aan de stijl van '13, eerder op fraîcheur dan op kracht.
Niet helemaal overtuigd van deze wijn, volgens mij heeft dit nog een jaar nodig om op zijn plooi te komen.

Afgaande op de zuren kan dit wel nog even mee, maar kan dit wel nog even mee, zo zonder sulfiet?
Ik zal het testen met mijn tweede fles - opnieuw in de naam van de wetenschap uiteraard.
25-10-2020, 11:28 AM
Bericht: #100
RE: François Legros
(25-10-2020 10:00 AM)redacteur schreef:  
(12-10-2020 08:50 PM)redacteur schreef:  Kzal er in de nabije toekomst eens eentje opentrekken als ik er aan denk. In naam van de wetenschap, niet omdat je zegt dat ik niet durf. Rolleyes

Alee hup, gisterenavond dik tegen mijn zin een fles van de Bourgogne '17 sans soufre opengetrokken. Wink

Neus in het glas. Reductie. Nou. Zit hier geen sulfiet in, misschien?

Wijn toch maar even in een karaf gekletst om wat te verluchten.
Na een uurtje was de meeste funk weg en dit zou daarna helemaal verdwijnen.

Veel zure krieken in de neus, ook wat rood fruit, maar de krieken domineren. Daarnaast een lichte kruidigheid/rokerige toets die soms komt piepen.
In de mond vrij stevige zuren, die wat gaan liggen naarmate de wijn nog wat meer zuurstof krijgt. Opnieuw die krieken die terugkomen.

Qua body lijkt deze me wat slanker dan de '16 en al zeker de '18 die nog absoluut niet klaar is.
Zeker niet dun, maar het zou ook niet veel minder moeten zijn. Doet me wat denken aan de stijl van '13, eerder op fraîcheur dan op kracht.
Niet helemaal overtuigd van deze wijn, volgens mij heeft dit nog een jaar nodig om op zijn plooi te komen.

Afgaande op de zuren kan dit wel nog even mee, maar kan dit wel nog even mee, zo zonder sulfiet?
Ik zal het testen met mijn tweede fles - opnieuw in de naam van de wetenschap uiteraard.

Bedankt voor dit proefondervindelijk experiment! Klinkt toch redelijk anders dan de “gewone” Bourgognes. Bij de 13, 14, en 15 had ik eigenlijk nooit het gevoel dat die in hun jeugd moeilijk waren.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
26-10-2020, 09:10 AM
Bericht: #101
RE: François Legros
"Het laatste glas was het beste", was hier van toepassing.
De fles was ook vrij snel leeg, dus misschien heeft de wijn in deze fase baat bij meer lucht om zijn balans te vinden. De gewone '17 heb ik wel niet gedronken, dus moeilijk te vergelijken.
Het was interessant geweest om te zien wat dit op dag twee ging doen, maar ja... Blush
25-02-2022, 08:58 PM
Bericht: #102
RE: François Legros
Mijn laatste fles Bourgogne 2014 open getrokken. Ik had schrik dat dit misschien al te ver ging zijn, maar nee. Mooie neus, met zelfs niet eens echt tertiaire aroma’s. Wel een neus die bijzonder is, met aroma’s die mij doen denken aan Oriëntaalse kruiden, met komijn, curry, peper, steranijs. Nog niet veel meegemaakt in een Pinot Noir, maar het geeft een zekere “diepte”.

In de mond verrassend mooi volume, en perfect op dronk. Ik heb na 2015 niet meer bijgekocht van Legros, maar misschien moet ik dat gewoon doen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-10-2022, 07:46 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-10-2022 om 07:48 PM door Fre.)
Bericht: #103
RE: François Legros
Chambolle Musigny 1er cru Les Noirots 2013
Ik dronk deze wijn gisteren en nam slechts 1 glas. Te gesloten, te streng, te veel extractie, te veel zuren.
Op dag 2 is de fumé toets nog steeds aanwezig. Donkere kers, braambes, ook wat rijp rood fruit en ook iets fijn kruidig. Ook precies wat ijzer? In de mond toch een stevige wijn, structuur, het fruit is eerder zwart dan rood en zit nog steeds gebald. De zuren zijn zeer nadrukkelijk. Op t einde is er wat droogtrekking. Op zich een complexe wijn maar ik mis de finesse van een Chambolle. Noirots ligt onder Bonne Mares, een wat atypische Grand Cru in Chambolle omwille van zijn kracht. Deze Noirots zit hetzelfde straatje. Geen slechte wijn maar ik ga dit toch niet opnieuw kopen: als ik een Chambolle koop wil ik verleid worden. En dat doet deze wijn (voorlopig) niet. De hand van de NSG wijnmaker is zichtbaar.
05-01-2024, 06:22 PM
Bericht: #104
RE: François Legros
Eerder deze week dronk ik de Pinot Noir 2015. Wow, zo mooi! Perfect op dronk. Net als bij de ‘14 had ik in de neus een wat hartige toets, moeilijk uit te leggen, maar complexe neus. En ook in mond diepte, evenwicht en een lange afdronk! Was bijna vergeten hoe goed deze basisbourgognes zijn van Legros. En stond duidelijk een trap boven de Maizières 15 van Dureuil-Janthial!

Om te weten of ik 19 moest bijkopen, trek ik vandaag die dus open. Pop and pour. Funky neus, ik kan het wel hebben, maar toch anders dan vorige jaargangen. In de mond is het er echter zwaar over. Stal, nie meer normaal. Mondgevoel is mooi, goede zuren, fijne tannines. Maar de smaak is puur stal. Ik dacht even dat ik de sans soufre gekocht had, maar nee. Heb een halve fles in de karaf gegoten, hopend op beterschap. Anders is dit toch wel een ontgoocheling.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-01-2024, 06:35 PM
Bericht: #105
RE: François Legros
(05-01-2024 06:22 PM)Olivier schreef:  Eerder deze week dronk ik de Pinot Noir 2015. Wow, zo mooi! Perfect op dronk. Net als bij de ‘14 had ik in de neus een wat hartige toets, moeilijk uit te leggen, maar complexe neus. En ook in mond diepte, evenwicht en een lange afdronk! Was bijna vergeten hoe goed deze basisbourgognes zijn van Legros. En stond duidelijk een trap boven de Maizières 15 van Dureuil-Janthial!

Om te weten of ik 19 moest bijkopen, trek ik vandaag die dus open. Pop and pour. Funky neus, ik kan het wel hebben, maar toch anders dan vorige jaargangen. In de mond is het er echter zwaar over. Stal, nie meer normaal. Mondgevoel is mooi, goede zuren, fijne tannines. Maar de smaak is puur stal. Ik dacht even dat ik de sans soufre gekocht had, maar nee. Heb een halve fles in de karaf gegoten, hopend op beterschap. Anders is dit toch wel een ontgoocheling.

Bedoel je iets Bretty met "stalgeur" of meer zelfs wat ik hier als "s....t!" hoor omschrijven?
Benieuwd of dat nog optrekt. Ik die echte vieze geur die je vroeger nogal dikwijls tegen kwam in Bourgogne eigenlijk al in lang niet meer gehad. Hout vasthouden...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
06-01-2024, 08:53 PM
Bericht: #106
RE: François Legros
(05-01-2024 06:35 PM)wvd schreef:  
(05-01-2024 06:22 PM)Olivier schreef:  Eerder deze week dronk ik de Pinot Noir 2015. Wow, zo mooi! Perfect op dronk. Net als bij de ‘14 had ik in de neus een wat hartige toets, moeilijk uit te leggen, maar complexe neus. En ook in mond diepte, evenwicht en een lange afdronk! Was bijna vergeten hoe goed deze basisbourgognes zijn van Legros. En stond duidelijk een trap boven de Maizières 15 van Dureuil-Janthial!

Om te weten of ik 19 moest bijkopen, trek ik vandaag die dus open. Pop and pour. Funky neus, ik kan het wel hebben, maar toch anders dan vorige jaargangen. In de mond is het er echter zwaar over. Stal, nie meer normaal. Mondgevoel is mooi, goede zuren, fijne tannines. Maar de smaak is puur stal. Ik dacht even dat ik de sans soufre gekocht had, maar nee. Heb een halve fles in de karaf gegoten, hopend op beterschap. Anders is dit toch wel een ontgoocheling.

Bedoel je iets Bretty met "stalgeur" of meer zelfs wat ik hier als "s....t!" hoor omschrijven?
Benieuwd of dat nog optrekt. Ik die echte vieze geur die je vroeger nogal dikwijls tegen kwam in Bourgogne eigenlijk al in lang niet meer gehad. Hout vasthouden...

Ja, was inderdaad Brett. En is er helaas niet meer op verbeterd. Sad

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-01-2024, 09:37 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-01-2024 om 09:38 AM door Cisse M.)
Bericht: #107
RE: François Legros
Even geschrokken, maar gisteren de proef op de som genomen en een Francois Legros Bourgogne Pinot Noir 2019 ontkurkt. De wijn was erg zuiver, zeer toegankelijk. Geen spoor van brett! Ik kocht de wijn in november 2021 bij Legros ter plaatse.
07-01-2024, 11:25 AM
Bericht: #108
RE: François Legros
(07-01-2024 09:37 AM)Cisse M schreef:  Even geschrokken, maar gisteren de proef op de som genomen en een Francois Legros Bourgogne Pinot Noir 2019 ontkurkt. De wijn was erg zuiver, zeer toegankelijk. Geen spoor van brett! Ik kocht de wijn in november 2021 bij Legros ter plaatse.

Aha, da’s goed nieuws, merci om uit te testen Smile . Alhoewel ik toch aarzel om de 2019 opnieuw te kopen bij Klassewijnen.

Leuk dat je daar ter plekke bent geweest. Was de ontvangst ok? En heb je de 2020 kunnen proeven? Of misschien was die nog niet gebotteld.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-01-2024, 02:18 PM
Bericht: #109
RE: François Legros
(07-01-2024 11:25 AM)Olivier schreef:  Aha, da’s goed nieuws, merci om uit te testen Smile . Alhoewel ik toch aarzel om de 2019 opnieuw te kopen bij Klassewijnen.

Ik heb een wijnboer in Bourgogne zich horen beklagen dat hij enkele van zijn mindere vaten gebotteld had voor de Auchan en dat hij dat nooit meer zou doen, want hij kreeg er commentaar op van reguliere klanten die de wijn kenden...
07-01-2024, 08:43 PM
Bericht: #110
RE: François Legros
(07-01-2024 02:18 PM)Thomas schreef:  
(07-01-2024 11:25 AM)Olivier schreef:  Aha, da’s goed nieuws, merci om uit te testen Smile . Alhoewel ik toch aarzel om de 2019 opnieuw te kopen bij Klassewijnen.

Ik heb een wijnboer in Bourgogne zich horen beklagen dat hij enkele van zijn mindere vaten gebotteld had voor de Auchan en dat hij dat nooit meer zou doen, want hij kreeg er commentaar op van reguliere klanten die de wijn kenden...

Zo ken ik er nog.... Maar ik ken ook een wat slimmere die ook bottelde voor supermarkten, maar daarvoor een ander label maakte. Beste wat ze kunnen doen is uiteraard verkopen aan de négoce.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-01-2024, 11:32 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-01-2024 om 11:36 AM door Cisse M.)
Bericht: #111
RE: François Legros
(07-01-2024 11:25 AM)Olivier schreef:  
(07-01-2024 09:37 AM)Cisse M schreef:  Even geschrokken, maar gisteren de proef op de som genomen en een Francois Legros Bourgogne Pinot Noir 2019 ontkurkt. De wijn was erg zuiver, zeer toegankelijk. Geen spoor van brett! Ik kocht de wijn in november 2021 bij Legros ter plaatse.

Aha, da’s goed nieuws, merci om uit te testen Smile . Alhoewel ik toch aarzel om de 2019 opnieuw te kopen bij Klassewijnen.

Leuk dat je daar ter plekke bent geweest. Was de ontvangst ok? En heb je de 2020 kunnen proeven? Of misschien was die nog niet gebotteld.

Wij gaan elk jaar op bezoek bij F.Legros en proeven dan het hele gamma. De 20ers proefden wij in november 2021. Dat waren vatstalen. Ik heb wat gekocht maar sindsdien niet meer geproefd. Op vat waren ze veelbelovend. In november 2023 hebben mijn makkers de jaargang 22 geproefd. Ik was er niet bij wegens gezondheidsredenen maar zij waren erg enthousiast.
Wij proeven in zijn chai. "Gewone" bezoekers worden ontvangen in het centrum van Nuits en krijgen uiteraard enkel de wijnen die in verkoop zijn te proeven.
09-01-2024, 11:30 PM
Bericht: #112
RE: François Legros
(08-01-2024 11:32 AM)Cisse M schreef:  
(07-01-2024 11:25 AM)Olivier schreef:  
(07-01-2024 09:37 AM)Cisse M schreef:  Even geschrokken, maar gisteren de proef op de som genomen en een Francois Legros Bourgogne Pinot Noir 2019 ontkurkt. De wijn was erg zuiver, zeer toegankelijk. Geen spoor van brett! Ik kocht de wijn in november 2021 bij Legros ter plaatse.

Aha, da’s goed nieuws, merci om uit te testen Smile . Alhoewel ik toch aarzel om de 2019 opnieuw te kopen bij Klassewijnen.

Leuk dat je daar ter plekke bent geweest. Was de ontvangst ok? En heb je de 2020 kunnen proeven? Of misschien was die nog niet gebotteld.

Wij gaan elk jaar op bezoek bij F.Legros en proeven dan het hele gamma. De 20ers proefden wij in november 2021. Dat waren vatstalen. Ik heb wat gekocht maar sindsdien niet meer geproefd. Op vat waren ze veelbelovend. In november 2023 hebben mijn makkers de jaargang 22 geproefd. Ik was er niet bij wegens gezondheidsredenen maar zij waren erg enthousiast.
Wij proeven in zijn chai. "Gewone" bezoekers worden ontvangen in het centrum van Nuits en krijgen uiteraard enkel de wijnen die in verkoop zijn te proeven.

Merci! Jullie zijn daar habitués blijkbaar Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: