Winos Tasting
|
21-06-2014, 08:59 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-06-2014 om 09:00 PM door carl.)
Bericht: #91
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Donderdagavond waren we te gast bij Bert voor een avond over de bakermat van de wijn : Georgië
1. Bagrationi Finest Brut 2008 (Georgië) : Schuimwijn op basis van de Chinuri-druif. Speculoos, licht bitter in smaak, aards, plantaardig, anijs, floraal, vrij rijp. 86 2. Ansgar Clusserath Steinreich 2012 (Moezel) : Druif (riesling) is meteen duidelijk. Hars, citrus, mineraal-metalig, frisfruitig, meloen, ananas, evenwichtig, leisteen volgens Bert, Stefaan poneert Moezel, roze pompelmoes, fijn bittertje, nog jong en ietwat te fris geserveerd. 90 3. La Chablisienne Vaulorent 2010 (Chablis 1er Cru) : Deze wijn zette me volledig op het verkeerde been. Ik dacht dat we in Portugal aanbeland waren. Olie-achtig, meloen, mineraliteit, vanille, nootjes op de afdronk, vollere stijl, goede zuren, fijn bittertje, knappe wijn, Bert denkt Chardonnay. 90 4. Le Rocher des Violettes La Negrette 2010 (Montlouis-sur-Loire) : Beste droge cuvee van het domein op basis van Chenin. 2010 is een jaar in de Loire dat hoger in zuren gaat. Honing, boenwas, stoofappeltjes, mineraal, gistig, creozoot, hoog in zuren (op het randje), je mond voelt aan alsof je net zuurtjes hebt gegeten. 88+ 5. Monastery Wines Mtsvane 2011 (Georgië) : Amforenwijn op basis van de Mtsvane-druif, de riesling van de Kaukasus. Appelsienenmarmelade, uitdrogend, bitter op de afdronk, gemis aan bestanddelen in de mond. 79 6. Vinoterra Kisi 2011 (Georgië) : Oranje wijn die een schilweking van 6 maanden achter de rug heeft in Amforen. Appelsien, oranjebloesem, tannineus, wit fruit, velletjes van noten, caramel, rijpe appel, bijzondere wijn. 87 7. M. Cabellier Cotes de Jura Vin Jaune 2004 (Jura) : Aperitief-Vin Jaune volgens de populist (die de fles had meegebracht). Duidelijk oxidatief, voller in de mond dan vermoed door de geur in de neus, pikant, kaaskorst, filmend, zoete toets. 87 8. Boxler Pinot Gris Grand cru Brand 2007 (Elzas). Topwijnmaker met een Pinot Gris van een topterroir op een granietbodem. Exotisch fruit, botrytis, buxus, licht vegetaal,veel frisheid, kracht meets finesse, topwijn. 91 9. Chateau Eugenie Cuvee reservee de l’Aieul 2005 (Cahors) : Violetjes, zwart fruit, munt, voldoende zuren, lichte kruidigheid. 86 10. Firriato Harmonium 2007(Sicilië) : Nero d’Avola op hout die nog een beetje tijd nodig heeft. Zoethout, gedroogde pruim, rozijn, floraal, vlierbes, alcohol, rijpe tannines, zwarte peper. 88+ 11. Telavi Marani Kondoli 2010 (Georgië) : Rode wijn op basis van de Saperavi-druif gerijpt in edelstaal. Caramel, kruidig, tijm, mokkatine-snoepjes, lijkt Chileens, wat weinig bestanddelen op het middenpallet, monolitisch. 85 12. Khareba Chateau Marko 2010 (Georgië) : Ook een wijn op basis van de Saperavi-druif, een druif met rood vruchtvlees à la Alicante Bouchet. Volfruitig, chemisch, licht groen (spruitjes, boontjes), evenwichtig, fijnfruitig.87+ 13. Phaesants Tears Saperavi Qvervi 2010 (Georgië) : Opnieuw Saperavi maar nu biologische druiven die 9 maanden geweekt hebben met vruchtvlees en schillen in Amforen.Zwart fruit, gekookte groente, tannines, hout, licht uitdrogend, koffie, zwarte chocolade, goede frisheid, niet vermoeiend, veel potentieel. 90+ 14. Boyd-Cantenac 2007 (Margaux) : Rijpe, klassieke neus, groene toets, grafiet, ceder, tannines. 88 15. Telavi Kindzmarauli 2011 (Georgië) : Lichtzoete rode wijn van de Saperavi-druif. Krieken, licht zoet, rabarber, weinig karakter. 81 Al met al een hele mooie proeverij waar we meer goede dan mindere wijnen dronken. Georgië is met zijn continentaal klimaat duidelijk meer een rood wijnland en Saperavi is een autochtone druif met een groot potentieel. "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
22-06-2014, 10:46 AM
Bericht: #92
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Engeland is de bakermat van het voetbal en ze liggen er ook al uit hé
Neenee, goede wijnen welzeker, maar de wijnen uit de klassieke landen deden het toch wel iets beter... En de mtsvane-druif is mss beter als afsluiter, dan kan je sowieso al niks meer correct uitspreken. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
22-06-2014, 05:58 PM
Bericht: #93
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(22-06-2014 10:46 AM)vinejo schreef: Engeland is de bakermat van het voetbal en ze liggen er ook al uit hé Toegegeven dat de "klassieke" wijnlanden in deze beter voor de dag kwamen. Maar die wijnen kwamen dan ook van goede tot zeer goede producenten. En wat nu juist de klassieke landen zijn en wat niet is met Georgië erbij toch niet helemaal duidelijk "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
22-06-2014, 10:54 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-06-2014 om 10:56 PM door peter.)
Bericht: #94
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
De pheasant tears was echt wel zeer goed te noemen. Een toegevoegde waarde om te leren kennen en eens te proberen.
Dikke merci aan Carl voor dit uitmuntend verslag ! |
|||
23-06-2014, 11:12 AM
Bericht: #95
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Ik ben ook fan van de pheasant's tears ... PQ een toppertje en ook voor mij de beste rode van de avond.
Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
20-09-2014, 12:39 AM
Bericht: #96
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Na het zomerreces besloten we de werkzaamheden weer aan te vatten met een stoere binnenkomer : Rode wijnen uit Hongarije. Gastheer van dienst was ons aller koen.
1. Planeta “Eruzione 1614” 2012 (Sicilië) : Blend uit Sicilië van voornamelijk Caricante aangevuld met een beetje Riesling. Vooral van percelen op de flanken van de Etna. Fijne neus, wit fruit, anijs, lichte mineraliteit, sinaasappel, bitter in de mond, pompelmoesvelletjes, lichte rondeur, munt, levendig, minder op zuren. 88 2. Domaine Aux Moines “Roche aux Moines” 2011 (Savennieres) : Bekend huis uit de beroemde Savennieres-appelatie. Deze wijn haalt zelfs 14,5° alcohol en dat verklaart veel. Goudgele kleur, honing, geoxideerde appel, volatiel, pikant in de mond, bitter, ietwat monotoom, witte turnsloefkes, plantaardig, neus is wel ok maar de mond is onevenwichtig. 86 3. Ovilos “Assyrtiko-Semillon” 2010 (Grieks Macedonië) : Stinker (reductief), metalig in de mond, geel fruit, gesloten, evenwichtig in de mond, chardonnay-like, groene kruidigheid, netels, caramel, kruidig, hout, pikante toets. 88+ 4. Dom. De Chazalis “Viognier” 2011 (Ardeche) : Op hout opgevoede Viognier uit de Ardeche. Snoeperig, perzik, caramel, botersnoepjes, valt wat weg in de aanzet, bredere stijl, roze pompelmoes, alcohol, ietwat simpel. 82 5. Antoine Arena “Vin de France Bianco Gentile” 2010 (Corsica) : Autochtone druif die enkel als VdP kan vermarkt worden. Biodynamisch wijndomein. Lactisch, yoghurt, fijne neus, wit fruit, anijs, pikant, kruidig, brioche, voldoende zuren, bittertjes. 90 6. Dom. Comte Abbatucci “Faustine” 2011 (Corsica) : Misschien wel de beste rosé die ik ooit gedronken heb. Op basis van Sciacarellu. Citrus, verfrissend, fijn, groene appel, voldoende vulling, elegant, concentratie. 91+ 7. Vida “Kekfrankos” 2012 (Szekszardy) : Kruidig, licht fruitig, houtindrukje, goede frisheid, licht groene toets, goede instapwijn. 87 8. Takler “Kekfrankos Reserve” 2007 (Szekszardy) : Fijne houttoets, ietwat ijl, provencaalse kruidigheid, framboos, goede frisheid, viooltjes, oregano, rijpe tannines, niet echt lange afdronk, drinkplezier. 90 9. Weninger “Spern Steiner” 2009 (Sopron) : Banaan, chocolade, koffie, mineraal, tannineus, groenige afdronk, aards, floraal, rijp fruit, nog niet versmolten, kruidigheid, takjes, zoethout, te jong. 86 10. Atilla Gere “Kopar” 2009 (Villany) : Bordeauxblend met voornamelijk Cabernet Franc. Bijna ondoorzichtige kleur, zwart fruit, peperig, braam, fijne stijl, fijne tannines, vlierbessen, cassis, goede structuur, rozijnen, sappige aanzet, drop, mooi potentieel. 89++ 11. Weninger en Gere “Cabernet Franc Selection” 2008 (Villany) : Samenwerkingsverband tussen de Oostenrijker Weninger (die zoals de vorige wijn bewijst ook over de grens in Hongarije wijn maakt ) en de lokale superster Atilla Gere. Mineraal, aards, viooltjes, cassis, fris, fijne aanzet, tannineus, lange afdronk, complex, levendig, licht tertiair, vlezig, mooie toekomst. 90 12. Vylyan “Cabernet Franc” 2007 (Villany) : Evolutie op de neus, uitgerijpt, goede fraicheur, zwart fruit, afgeronde tannines, fruityoghurt, Merlot, toegankelijk. 88+ 13. Dom. St. Andrea “Eger Bikaver” 2009 (Eger) : Het befaamde Stierenbloed, hier geproduceerd in Eger. Bestaande in dit geval uit 5 verschillende druivensoorten (Cabernet Franc, Merlot, Cabernet auvignon, Syrah en Kekfrankos). Rood fruit, finesserijk, munt, kruidig, zuren op de afdronk, vlezig, rijpe tannines, aardbeienconfituur, peperig. 90+ 14. Tissot BBF (Jura) : Een schuimwijn om te besluiten. Deze kwam vrij warm over en leek ons uit een Zuidelijke streek te komen. Bezat niet de fraicheur die je na een proeverij wel kan gebruiken. Gistig, appeltjes, rijp, brede stijl, eerder maaltijdwijn. 87-88 Alles bij elkaar hebben we een mooi overzicht gekregen van de sterktes van Hongarije als rood wijnland. Bedankt nogmaals aan gastheer koen voor de lekkere wijntjes en zijn eega voor de lekkere versnaperingen tussendoor. "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
21-09-2014, 01:13 PM
Bericht: #97
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Thank you Carl voor deze zeer precieze samenvatting van deze interessante tasting. Perfect aantal flessen en een leuke avond vooral. De st andrea stak er voor mij in rood boven uit. Met dit verslag zit het mooi in ons collectief geheugen gegrift.
|
|||
22-09-2014, 01:29 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-09-2014 om 01:47 PM door koen.)
Bericht: #98
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Alle Carl, nu gebruik ik die van jou ... rood zijn mijn TNs
1. Planeta “Eruzione 1614” 2012 (Sicilië) : Blend uit Sicilië van voornamelijk Caricante aangevuld met een beetje Riesling. Vooral van percelen op de flanken van de Etna. Fijne neus, wit fruit, anijs, lichte mineraliteit, sinaasappel, bitter in de mond, pompelmoesvelletjes, lichte rondeur, munt, levendig, minder op zuren. 88 rijp fruit, pompelmouszeste, mineraal, floraal na een tijdje meer citrus. Mond rijp fuit, munt, pompelmousbittertjes. Stevige rakker maar alles is er 90+ 2. Domaine Aux Moines “Roche aux Moines” 2011 (Savennieres) : Bekend huis uit de beroemde Savennieres-appelatie. Deze wijn haalt zelfs 14,5° alcohol en dat verklaart veel. Goudgele kleur, honing, geoxideerde appel, volatiel, pikant in de mond, bitter, ietwat monotoom, witte turnsloefkes, plantaardig, neus is wel ok maar de mond is onevenwichtig. 86 Volatiel, stoofappel, boenwas, cider, brioche. Kruidige aanzet, zuurkes, mist reliëf, eindigt met een licht bitterke. Too basic 85 Maar op dag 4, mannekes wat een verschil champagneneus, honing, boenwas, gele appel. Zeer evenwichtig, gaat breed maar blijf fijn en gefocust. Hele lange afdronk 89 3. Ovilos “Assyrtiko-Semillon” 2010 (Grieks Macedonië) : Stinker (reductief), metalig in de mond, geel fruit, gesloten, evenwichtig in de mond, chardonnay-like, groene kruidigheid, netels, caramel, kruidig, hout, pikante toets. 88+ Marsepein, metalig, ananas, netels, karamel, spices. Breed en vol, prikkelend, alcoholopstootje, mist balans 86[/color] 4. Dom. De Chazalis “Viognier” 2011 (Ardeche) : Op hout opgevoede Viognier uit de Ardeche. Snoeperig, perzik, caramel, botersnoepjes, valt wat weg in de aanzet, bredere stijl, roze pompelmoes, alcohol, ietwat simpel. 82 Babelut, perzik, gedroogde abrikoos. Ook boterig in de mond, vlak en éénvoudig, licht pompelmoesbittertje. 82 5. Antoine Arena “Vin de France Bianco Gentile” 2010 (Corsica) : Autochtone druif die enkel als VdP kan vermarkt worden. Biodynamisch wijndomein. Lactisch, yoghurt, fijne neus, wit fruit, anijs, pikant, kruidig, brioche, voldoende zuren, bittertjes. 90 Puur, mineraal, lactisch, peer, citrus, anijs, geroosterd. Rond en vol in de mond, mooie zuren, anijsbittertje in de afdronk 91 6. Dom. Comte Abbatucci “Faustine” 2011 (Corsica) : Misschien wel de beste rosé die ik ooit gedronken heb. Op basis van Sciacarellu. Citrus, verfrissend, fijn, groene appel, voldoende vulling, elegant, concentratie. 91+ LEKKER, en de afdronk blijft gaan 93 7. Vida “Kekfrankos” 2012 (Szekszardy) : Kruidig, licht fruitig, houtindrukje, goede frisheid, licht groene toets, goede instapwijn. 87 Fruit en kruidig, ook in de mond. Licht vegetaal in de afdronk 85 8. Takler “Kekfrankos Reserve” 2007 (Szekszardy) : Fijne houttoets, ietwat ijl, provencaalse kruidigheid, framboos, goede frisheid, viooltjes, oregano, rijpe tannines, niet echt lange afdronk, drinkplezier. 90 Braam, bacon, mandarijntjes, framboos, donkere kers. Rijp en sappig, rijpe tannines 89 9. Weninger “Spern Steiner” 2009 (Sopron) : Banaan, chocolade, koffie, mineraal, tannineus, groenige afdronk, aards, floraal, rijp fruit, nog niet versmolten, kruidigheid, takjes, zoethout, te jong. 86 Chocola, kruidig, mineraal, braam, vanille, aards. Veel zuren en materie. Ook veel rijpe tannines maar alles zit langs elkaar niet versmolten. Hierover was er het meeste discussie, gaat dit goed verder evolueren. Twijfel ... ik heb er vertrouwen in, 5-7jaar wachten 89++ Op dag 3 een prachtige neus braam, chocola, kruidig en mineraal. In de mond blijft het hoekig, frisse zuren mooie materie, stevige tannines maar alles blijft apart van elkaar. Een van de meest minerale rode wijnen die ik al dronk. Mijn medetasters hadden blijkbaar gelijk ... ben niet meer zo zeker dat dit goedkomt. Maar dan op dag 4 met een Siciliaans gemarineerd varkenshaasje en zoete kerstomaatjes in de oven. Een mooie smaakvolle match ... wijnen ze blijven verbazen. 10. Atilla Gere “Kopar” 2009 (Villany) : Bordeauxblend met voornamelijk Cabernet Franc. Bijna ondoorzichtige kleur, zwart fruit, peperig, braam, fijne stijl, fijne tannines, vlierbessen, cassis, goede structuur, rozijnen, sappige aanzet, drop, mooi potentieel. 89++ Zwart fruit, diepe neus, cassis, vlierbes, kruidig. Mooi rijp fruit, zeer veel struktuur, fraicheur, mooie afdronk met een vegetaal toetsje. Hier kan nog meer uitkomen 90++ Dag 3 mooi geevolueerd, neus is precies nog dieper geworden. De fijne tannines kadreren het fruit en zijn nu een stuk beter verweven. Ook het vegetale bittertje is wat afgezwakt. Heeft nog een mooie tijd voor de boeg 91+ 11. Weninger en Gere “Cabernet Franc Selection” 2008 (Villany) : Samenwerkingsverband tussen de Oostenrijker Weninger (die zoals de vorige wijn bewijst ook over de grens in Hongarije wijn maakt ) en de lokale superster Atilla Gere. Mineraal, aards, viooltjes, cassis, fris, fijne aanzet, tannineus, lange afdronk, complex, levendig, licht tertiair, vlezig, mooie toekomst. 90 Eerste indruk dit is Noordelijke Rhone ... viooltjes, vlezig, bacon, cassis, braam, mineraal. Zeer energiek in de mond misschien nog wat te springerig. Zwart fruit, fijne materie, stevige tannines. Ook de afdronk is vibrant. Hou wel van dit soort wijn 92 12. Vylyan “Cabernet Franc” 2007 (Villany) : Evolutie op de neus, uitgerijpt, goede fraicheur, zwart fruit, afgeronde tannines, fruityoghurt, Merlot, toegankelijk. 88+ Zwart fruit, kruidig wat evolutie. Zacht, smooth, toegankelijk. 86 13. Dom. St. Andrea “Eger Bikaver” 2009 (Eger) : Het befaamde Stierenbloed, hier geproduceerd in Eger. Bestaande in dit geval uit 5 verschillende druivensoorten (Cabernet Franc, Merlot, Cabernet auvignon, Syrah en Kekfrankos). Rood fruit, finesserijk, munt, kruidig, zuren op de afdronk, vlezig, rijpe tannines, aardbeienconfituur, peperig. 90+ Kruidig, braam, aardbei, gerookt, vlezig. Fraicheur, finesse, heeft alles en mooi gedoseerd. 91 14. Tissot BBF (Jura) : Een schuimwijn om te besluiten. Deze kwam vrij warm over en leek ons uit een Zuidelijke streek te komen. Bezat niet de fraicheur die je na een proeverij wel kan gebruiken. Gistig, appeltjes, rijp, brede stijl, eerder maaltijdwijn. 87-88 Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
22-10-2014, 07:57 PM
Bericht: #99
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Vorige week donderdag 16/10 Alto Adige eens onder de loep genomen onder leiding van peter ,die niet alleen in de Elzas gespecialiseerd blijkt
We kregen in totaal 18 wijnen in het glas waaronder 5 witte en 5 rode wijnen uit deze streek. Eerst kregen we een beetje theorie en wat Aardrijkskunde onderwezen maar al gauw gingen we over tot het echte werk : 1. Nals Margreid Pinot Bianco Sirmia 2013 : wit fruit, floraal, licht kruidig, groene banaan, gebak, vegetaliteit, lichtjes vet, bittertje op het einde, Pinot Blanc?, knap gemaakt. 91+ 2. St. Michael Eppan Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2010 : Blauwe bessen, kaaskorst, naft, steeltjes, limoen, buxus, fruitige afdronk, scherpe zuren, limoen, rokerig, vuursteen, groenig, bredere stijl. 88+ 3. Cantina Tramin Unterebner Pinot Grigio 2013 : Abrikoos, boterig, carramel, lactisch, snoeperig, rijpe peer, lytchee, brede stijl, kruidig, maaltijdwijn, licht hout, boeiende wijn. 90 4. Castelfeder Pinot Grigio 2013 : Kalk, lichte citrus, wit steenfruit, groene tuinkruiden, ietwat gesloten, goede fruitigheid in de mond, behoudt goed zijn structuur, licht bitter in de aanzet. 90+ 5. Tissot Sélection 2004 (Jura) bestaande uit 70 % Chardonnay en 30 % Savagnin onder voille opgevoed: Geuze, zolderappeltjes, natuurlijk, abrikoos, pickels, vuursteen, subtiel nootjes. 87 6. Stiftkellerei Neustift Lagrein 2013 : Gerookt, fijn rood fruit, kruidigheid, snoepjes, peper, ietwat als Fer Servadou, bittertje, frisse mond, fruitige stijl, stelig, zwart fruit, te weinig body. 83 7. Hofstätter Steinrafler Lagrein 2010 : Vlezig, pruimen, kaneel, licht stelig, velpon, rubber, weinig tannines, plakaatverf, hogere bitters. 86 8. Meyer-Näkel Blauschiefer 2012 (Ahr) : Zuur rood fruit, peperig, kruidnagel, fellere zuurtjes, finesserijk. 89 9. De Wijngaardsberg Pinot Noir 2012 (Nederlands Limburg) : Lichte houttoets, floraal, caramel, gestoofd fruit,blijft fijn, gedroogde pruim. 88 10. Bernard Baudry La Croix Boissée 2009 (Chinon) : Animaal, gekookte rijst, garrigue, kersen, eucalyptus, rozemarijn, vlezig, blijft fruitig, goede zuren, balans! 92+ 11. Alois Lageder Lindenburg 2007 : Gebrand, mokka, kruidig, volle fruitigheid die ik associeer met Biodynamie, mooie zuren, gedistingueerd, gebrande toetsen op de afdronk, pruimen , mooie afdronk, vlezig. 89+ 12. Manincor Cassiano 2006 : Bordeaux-neusje, gekookte groenten, evolutie, oxidatieve toetsen, chocolade, goede fraicheur, voldoende structuur, speels, rijp, evenwichtig. 91+ 13. Alois Lageder Romigberg Schiave 2008 : Fijn, kruidige stijl, nootjes, herfstbos, ietwat overrijp fruit, aardbeien. 87 14. Igler Vulcano 2009 (Burgenland) : Zwart fruit, kruidigheid, donkere chocolade, onstuimig, grafiet, jong, tannineus. Maar benaderbaar. 91+ 15. Sociando Mallet 2004 (Haut-Medoc) : Vegetaal neusje, toast, grafiet, vleesje, krieken op alcohol, klassieke stijl, teveel tannines, leder, groene banaan. 88 16. Bodega Alodia Parraleta 2009 (Somontano) : Verf, kokos, groene paprika, hogere zuren, rood fruit, appelsienzeste, Rioja?, vanille. 88 17. Hofstätter Kolbenhof Gewürztraminer 2011 : Duidelijk gewürztraminer, lytchee, floraal, droge stijl, fijn in de mond, eau de cologne. 87+ 18. Zeter Sauvignon Sweetheart 2013 (Pfalz) : Geconfijte citroen, getemde zoetheid, groene appel, kweepeer, kruisbes, pikant. 89+ Qua witte wijnen is dit een heel mooi gebied met wat fijnere stijlen tot gevolg maar op gebied van rode wijnen zijn er in Italië betere regio's naar mijn aanvoelen. Bedankt Peter voor deze interessante avond en de vele lekkere wijnen en versnaperingen! Tot gauw "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
22-10-2014, 08:11 PM
Bericht: #100
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
SM 2004 is echt een mindere jaargang voor dat kasteel, ik heb er te veel van liggen
het leven is te kort om slechte wijn te drinken |
|||
22-10-2014, 09:17 PM
Bericht: #101
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(22-10-2014 08:11 PM)Kris G schreef: SM 2004 is echt een mindere jaargang voor dat kasteel, ik heb er te veel van liggen In Juni deze wijn ook bij Dave gedronken : 13. Sociando-Mallet 2004 (Haut-Medoc) : Cultwijn uit Bordeaux die doorgaans minstens 10 jaar nodig heeft om ietwat aangenaam voor de dag te komen. Wijn had 5 uur karafage gekregen en was al mooi opengekomen. Verweven, kruidigheid, licht evolutie, sigarenkistje, syrah (?), goede frisheid, medium body, vrouwelijker van stijl. 90 Iets langer karaf geven kan helpen om vriendelijker voor de dag te komen blijkbaar "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
22-10-2014, 09:31 PM
Bericht: #102
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
tijdens mijn recentere tastings ook al gemerkt dat karaf een enorme invloed kan hebben op wijn (zowel positief als negatief), maar mocht ik nu iemand advies moeten geven over een SM-aankoop, ik zou de 2004 toch nie durven pushen
het leven is te kort om slechte wijn te drinken |
|||
24-10-2014, 09:31 PM
Bericht: #103
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
carl voor de zeer goede Tasting notes. Als gastheer altijd wat moeilijker om wat dat betreft bij de zaak te blijven. Het was een boeiende avond. Voor mij was de meyer-nakel een positieve verrassing. Het contrast tussen de toch wel fijne witte wijnen uit alto adige en de wat boerse lagreins vond ik opvallend. De SB sankt valentin vind ik persoonlijk top in zijn categorie. Cabernet franc uit een rijp jaar was ook de uitschieter.
|
|||
24-10-2014, 09:54 PM
Bericht: #104
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Ik heb dit jaar toch al een goede Lagrein gedronken, die weliswaar rustiek was, maar toch wel top: Lagrein Gries Riverva van Cantina di Terlano 2011.
I was just, I was just, I was just sitting here thinking About your kiss and your warm embrace When the reflection in the glass that I held to my lips baby Revealed the tears that were on my face |
|||
16-11-2014, 01:20 PM
Bericht: #105
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Donderdagavond waren we uitgenodigd over de taalgrens bij Jean-Pierre (die overigens perfect Nederlands spreekt) om de onder wijnliefhebbers wat onmodieuze wijnstreek Chablis terug beter te leren kennen. Hij had 7 wijnen voorzien uit de jaren 2011 (2) en 2012 (5). De grote namen konden de verwachtingen niet helemaal invullen en de jonge wolven staan klaar om de plaats in te nemen. Nadien kwamen er nog enkele rode wijnen op tafel uit de kelders van de verschillende deelnemers.
1. Droin Chablis 2011 : Natte steen, citrus, grassing, perzik, licht bittertje in de mond, mooie rondeur, appelsien, tropisch fruit, ananas, balans, mooie concentratie. 88 2. Nathalie en Gilles Fevre Fourchaume 1er Cru 2012 (Chablis) : Broodgist, abrikoos, floraal, mineraal, banaan, mooie materie, licht alcoholisch. 89 3. Dauvissat 1er Cru La Forest 2012 (Chablis) : Reductie, peer, appel, onevenwichtig, mineraal, silex, gerookt, groene kruiden, gebrek aan materie, gesloten, boter op de afdronk. 81 4. Pattes Loup 1er Cru Butteaux 2012 (Chablis) : Passievrucht, boenwas, mango, perzik, kruidig, appelcompote, ananas, mooie zuren, goede vulling, rijp met mooie zuren, houtindruk, Cote de Beaune-achtig, evenwichtig. 92 5. Raveneau 1er Cru Montee de Tonerre 2011 : Ananas, mandarijn, perzikyoghurt, gebrek aan body, prominenete houtindruk, lactisch, kruidig, commercieel. 85 6. Nathalie en Gilles Fevre Grand cru Les Preuses 2012 (Chablis) : Spanning, gesloten, wit fruit, fraicheur, fijn, anijs, evenwichtig, licht bittertje, citrus, goed ingebedde zuurtjes, mineraal, grassig, venkel. 92+ 7. Pinson Grand Cru Les Clos 2012 (Chablis) : Mandarijn, anijs, hars, nog niet helemaal evenwichtig, kaaskorst, eerder krachtig, nog jong. 90+ 8. Chablisienne 1er Cru Fourchaume 2005 (Chablis) : Pickelschips, appel, pudding, drop, caramel, drop, kaas, vuursteen, ietwat versleten. 84 9. De Villaine Bouzeron 2011 (Cote Chalonaisse) : Lichte houttoets, rijp, mooie zuren, wat korte afdronk. 87 10. Umathum Haideboden 2009 (Burgenland) : Volle donkere fruitgheid, animaal, bessen, cassis, rijp, uitgedoofd haardvuur, groene toets in de mond, aangebakken vleesje, kruidig, krachtig, niet echt harmonieus. 87 11. Firriato Le Sabbie dell’ Etna 2012 (Sicilië) : Creozoot, kersen, bloedappelsien, kruidnagel, volatiel, mineraal, alcohol komt wat door, fijne stijl, floraal. 88 12. Faustino I 2001 (Rioja) : Animaal, mooi geëvolueerd fruit, herfstig, caramel, kruidig, tannineus ondanks evolutie, finesse, nog potentieel. 90+ 13. Clos de Los Siete 2009 (Argentinië) : Gebalde wijn, voldoende zuren, rijp, veel kruiden en fruit, matig complex, kers, kriek. 89 14. Catena Zapata Nicolas 2008 (Argentinië) : Cassis, vlees, munt, geconcentreerd, viooltjes, eucalyptus, syrah, licht vermoeiend, moet nog rusten. 90+ 15. Courbis Champelrose 2010 (Cornas) : Medicinale pleister, boterhamworst, zuur fruit, salami, aards, gesloten, nog niet volledig evenwichtig in de mond, veel zuren op de afdronk, rijpe tannines, carignan-achtig. 89+ 16. Villacreces 2005 (Ribera del Duero) : Zwart fruit, hout, peperig, vanille, evolutie, tannines, ceder, pruim. 88 17. Pradeaux 2000 (Bandol) : Viooltjes, pleister, vlezig, keldergeur, komt zacht binnen, fijne zuren, tannineus, evolutie, champignon, extreem tannineus, komt niet meer goed. 84 "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
16-11-2014, 03:19 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-11-2014 om 03:20 PM door Venne.)
Bericht: #106
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Raveneau en dauvissat die zo tegenvallen? Straf. Gelukkig zat er nog een fles v Thomas tussen.
En denk je dat die pradeaux niet meer gaat goedkomen?:-) Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
16-11-2014, 03:26 PM
Bericht: #107
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(16-11-2014 03:19 PM)Venne schreef: Raveneau en dauvissat die zo tegenvallen? Straf. Gelukkig zat er nog een fles v Thomas tussen. voor de noties, Carl. De Petit Chablis van Dauvissat al gedronken en dat vond ik subliem. Dus ik denk echt dat deze hoger geclassificeerde wijnen gewoon op een slecht moment zijn geopend. TopChablis heeft tijd nodig.. Pradeaux 2000 had ik ooit een fles van, vond die zeer mooi. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
16-11-2014, 08:01 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-11-2014 om 08:03 PM door carl.)
Bericht: #108
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(16-11-2014 03:19 PM)Venne schreef: Raveneau en dauvissat die zo tegenvallen? Straf. Gelukkig zat er nog een fles v Thomas tussen. Tannines waren nog zo prominent na 14 jaar dat ik vrees dat er binnen 5 jaar niets anders dan zuren en tannines gaan overschieten. (16-11-2014 03:26 PM)vinejo schreef: voor de noties, Carl. Misschien dat de Chablis van de bekendere producenten nog wat meer tijd nodig hebben. Dat dachten we ook. "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
17-11-2014, 09:21 PM
Bericht: #109
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Veel tijd denk ik... Er liggen er een paar te wachten, oudste is van 2006:-)
Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
16-12-2014, 09:56 PM
Bericht: #110
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Vorige donderdag een nieuwe episode geschreven aan het Wino-verhalenboek.
Wino’s Carignan bij Bert 11/12/14 1. Dom. Rouaud Têt Blanc 2011 (Cotes de Roussillon) : Blend van Carignan Blanc, Rose en Gris. Rijpe appel, boter, kruidig, witte perzik, anijs, nootjes, gele appels, caramel, fino sherry, rijp, lactisch. 89+ 2. Clos Marie Manon 2012 (Languedoc - Pic St Loup) : Blend van 20% Carignan Blanc, 20% Grenache Blanc,20 % Grenache Gris, 20 % Roussanne, 15 % Rolle en 5 % Muscat. Witte peper, wit fruit, mineraal, licht bittertje, anijs, pompelmoes retronasaal, blonde tabak, groene appel, nog jong honing. 90+ 3. Clos des Clapisses Carignan Blanc 2012 (Coteaux du Salagou) : Bloemig, sinaasappel, geel fruit, licht onrijp, mineraal op de afdronk, frisse aanzet, Vermentino ? 87 4. Nicosia Fondo Filara 2010 (Etna Bianco) : Blend van Carricante en Catarratto. Honing, stoffig, oxidatief, stoofappeltjes, mandarijn, nootjes, niet al te hoog in zuren, bitters, kruidig, wat vlak in smaak. 85 5. Carbonnieux Blanc 2007 (Pessac Leognan) : 68 % Sauvignon Blanc geblend met 32 % Semillon. Buxus, exotisch fruit, redelijk « in your face », pompelmoes, gerijpt, kleur à la Elixir d’Anvers, Holywood-chikletten, sterke houtindruk (ze doen niet echt moeite om het te verstoppen), veel zuren in de afdronk. 87 6. La Forge Estate Carignan VV 2012 (VdP de l’Herault) : Rood fruit, poepegatjes, sappig, zuurtjes, vloeibare confituur, takjes, verfrissend, gistige impressie. 89 7. Alto Stratus Carignan 2011 (VdFrance) : Zwoel rijp fruit, kruidig, getoast, korte licht vegetale afdronk, nog jong. 88 8. Le Plan Vermeersch GT-C 2006 (Rhone) : Animaal, discreet, hout, kruidig, evolutie, champignons, fruitige toets, peperig, precies, ietwat harde toets in de mond. 89 9. Maxime Magnon Campagnes 2008 (Corbieres) : Appelsienschil, rozebottelthee, elegant, zwart fruit, geconfijte citrus, sappig, hogere zuren, blauwe bessen, rode wijn die aanvoelt als witte wijn. 88 10. Mechant Loup 2005 (Minervois) : Onrijpe bananenschil, chocolade, lijm, alcohol, evolutie, lactische toetsen. 81 11. Stella Nova Quid Novi ? (Pezenas) : 90 % Carignan + 10 % Grenache. Animaal, natuurlijke stijl, bloedappelsien, dadel, zwarte olijven, myrtilles, kauwgom, krachtig, blijft ietwat mystiek, nog jong. 88+ 12. Isola dei Nuraghi Montessu 2006 (Sardinië) : 60% Carignan aangevuld met telkens 10 % Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Syrah. Honingraat, cederhout, sigarenkist, champignon, zwarte braambes, toegankelijk , genoeg zuren, knap gemaakt. 91 13. Musar 2005 (Libanon) : Blend van 1/3e Carignan, 1/3e Cinsault en 1/3e Cabernet Sauvignon. Geëvolueerd fruit, parfum, appelsien, eucalyptus, uitgerijpt palet, formidabel. 92+ 14. Terres Dorees 2010 (Fleurie) : Vuursteen, trekbommetjes, ziltig, onrijpe aardbeien, hogere zuren, groene kruiden, viooltjes, strakkere stijl, korte afdronk. 86 15. Vins des Chevaliers Syrah 2010 (Aoc Valais) : Gekurkt. Spijtig ! 16. L’inédit de PiR (Loire) : Oxidatief, zoetig, mandarijn, zilt, caramel au beurre sallé, veel zuren, vochtige kelder, Chenin Blanc. Moeilijk om dit te scoren. Vind dit echt niet lekker. 17. Maison de la Rose Vin de Paille 2006 (Jura) : Rozijnen, tomaten, hooi, hazelnoot, mooie zuren. 89 "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
17-12-2014, 12:52 AM
Bericht: #111
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(16-12-2014 09:56 PM)carl schreef: Vorige donderdag een nieuwe episode geschreven aan het Wino-verhalenboek.Trekbommetjes :-D :-D :-D |
|||
17-12-2014, 03:30 PM
Bericht: #112
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Musar moet ik eens in huis halen, al 2x gedronken en telkens top
het leven is te kort om slechte wijn te drinken |
|||
17-12-2014, 07:02 PM
Bericht: #113
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(16-12-2014 09:56 PM)carl schreef: Vorige donderdag een nieuwe episode geschreven aan het Wino-verhalenboek. Ja Carl had al gedacht dat ik deze keer de TNs ging moeten overnemen maar "he delivers again ..." Straks eens puntjes vergelijken ;-) maar de twee toppers zijn voor mij in elk geval dezelfde. Musar en Montessu Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
17-12-2014, 07:22 PM
Bericht: #114
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(17-12-2014 07:02 PM)koen schreef: Ja Carl had al gedacht dat ik deze keer de TNs ging moeten overnemen maar "he delivers again ..." Straks eens puntjes vergelijken ;-) maar de twee toppers zijn voor mij in elk geval dezelfde. Musar en Montessu Het leek me duidelijk dat die 2 er boven uit staken. De Franse Carignans waren ook niet slecht maar hadden toch meestal iets teveel rustieks in zich. "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
17-12-2014, 07:27 PM
Bericht: #115
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
en Marietje was haar schitterende zelve.
Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
20-12-2014, 11:46 AM
Bericht: #116
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Toevallig vorige woensdag Ch. Musar 2007 gedronken. Niveau grand cru classé, maar totaal anders van karakter. Grote wijn.
Bij aankoop van de flessen wel eens even geproefd maar toen veel te koud en veel te weinig "oxigené" om eens woord van mijn bomma zaliger te gebruiken. Vier uur op voorhand in een karafje gieten was geen slecht idee. |
|||
21-12-2014, 02:33 PM
Bericht: #117
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
@ musar: Ik ga er nog wat bijkopen, voor mij was musar bij de 10 beste wijnen die ik dit jaar geproefd heb. Dit realiseren met 1/3 cinsault en 1/3 carignan , il faut savoir faire. Carl, respect en thanks voor het weer zeer goed verslag. De winos tastings worden mede dankzij uw rapportering een mooie encyclopedie wat wijnland te bieden heeft.
|
|||
25-01-2015, 09:53 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-01-2015 om 12:07 AM door carl.)
Bericht: #118
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Vorige week donderdag 15/1/2015 heeft gastheer Roeland ons onderhouden over de Aglianico-druif. de trots uit Zuid-Italië
1. R. Pallacios Louro do Bolo 2011 (Valdeorras) : Honing, licht vegetaal, boter, artisjok, kruidig, tijm, peperig, mineraal, agrumes, kweepeer. 90+ 2. Schloss Gobelsburg Riesling Gaisberg 2005 (Kamptal) : Versmolten, volfruitig, dille, anijs, goede zuren, perzik, rijp fruit, abrikoos, mineraal, hars. 89 3. Champ Divin Pollux 2008 (Cotes du Jura) : Oxiatie, sherry, vin de voille, savagnin?, gestoofde appeltjes, fijn in de mond, Chardonnay ?, romig, afdronk is heel droog, rijstpap, vanille, goede balans. 88 4. Rolet Pere et Fils Vin Jaune 2004 (Arbois) : Mest, vuursteen, curry, kippekruiden, krachtig, Vin Jaune, lichte zuren, nog jong. 89+ 5. Stodden Recher Herrenberg 2010 (Ahr) : Spatburgunder, floraal, koffie, hopjes, droge aanzet, licht tuillé, tabak, licht branderig, Ahr?. 90 6. Esparao Reserva 2010 (Alentejo) : Zwart fruit, floraal, bos- en braambessen, nog jong, vanille, Roussillon, volle fruitigheid. 89+ 7. Ampeleia IGT 2007 (Maremma) : Fijne stijl, gestyleerd, blauwe bessen, lactisch, rustiek, pruimen, ok maar weinig emotie bij deze wijn. 87 8. Sassorosso Nino Negri (Valtellina Superiore) : Blauwe bessen, gerookt vlees, lithe zuren, Nebiollo?, evenwichtig, krachtig. 88 Nu gaan we over tot het eigenlijke thema : Aglianico 9. Feudi di San Gregorio Trigaio NV (Vino Rosso Italia) : Lichte houtindruk, tabak, chocolade, gedroogd fruit, koffie, pruim, zoethout, aards, stevige zuren. 87 10. Antichi Coloni Natu Maior 2008 (Irpinia Rosso) : Nat hout, kaneel, aards, zwart fruit, appelsienschil, mon cheri, vlezig, rustiek, rijpe tannines., korte afdronk. 86 11. Vinosia Santandrea 2009 (Taurasi) : Rijpere stijl, houtrijping, moderne stijl, chocolade, rozijnen. 86 12. Cantine del Notaie La Firma 2006 (Aglianico del Vulture) : Pruimen, ietwat zwoel, lichte zuren, melkchocolade. 84 Edit : 89 13. Mastroberardino Centotrenta 1999 (Taurasi Riserva) : Vlees, gerookt, herfstbos, cola, arabierensnoepje, kaaskorst, finesse, applesienzeste, goede zuren, mooi uitgerijpt, geparfumeerd. 91 14. Feudi di San Gregorio Piano di Montevergine 2008 (Taurasi Riserva) : Viooltjes, aards, zwart fruit, goede zuren, tannineus, vlezig, kruidig, kruidnagel, gerookt. 89+ 15. Cantina del Notaio Il Sigillo 2005 (Aglianico del Vulture) : Animaal, aards, rozijntjes, mineraal, puur, strak, rokerig, viooltjes, licht restzoet. 91+ 16. Vinosia Vigna Marziacanale 2008 (Taurasi) : Pens, vlees, floraal, zwart fruit, kokos, braam, pruimenconfituur, voldoende zuren, bittere chocolade, rozijntjes, appelsienschil.88 17. Mastroberardino Radici 2008 (Taurasi) : Gesloten, floraal, braam, cassis, nootmuskaat, evenwichtig, mooie zuren, fris en strak. 91+ "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
25-01-2015, 10:58 PM
Bericht: #119
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
(25-01-2015 09:53 PM)carl schreef: Vorige week donderdag 15/1/2015 heeft gastheer Roeland ons onderhouden over de Aglianico-druif. de trots uit Zuid-Italië Mastroberardino does it again! Leuk thema trouwens... Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
25-01-2015, 11:22 PM
Bericht: #120
|
|||
|
|||
RE: Winos Tasting
Ola, die La Firma zwaar ondermaats precies... Heb hier nog een fles 05 van, voorspelt weinig goeds.
|
|||
|