Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In Taste Buds We Trust
22-12-2021, 05:16 PM
Bericht: #151
RE: In Taste Buds We Trust
(17-12-2021 08:32 PM)Olivier schreef:  Wat millesimato’s betreft in Prosecco, ik zie dat die van Follador max 6 maanden sur lie liggen in de tank. Tegenover een gewone Prosecco 30 dagen. Millésimé in Champagne is wel 36 maanden. Maakt dat millesimato niet wat relatief in Prosecco?

Wacht even... Millesimato wil zeggen dat het wijn van 1 millésime betreft.
De meeste Prosecco's hergisten op tank en na 1 maand of wat en worden ze gemengd met het overschot van vorige jaren en gebotteld. Bij Follador is de Prosecco altijd van 1 enkel oogstjaar. Ze laten de wijn dan 6 maand op cuve voor de botteling.
Ik begrijp ergens dat je de vergelijking wil maken met Champagne, maar dat is eigenlijk een compleet ander verhaal. In Champagne zoekt naar meer geëvolueerde aroma's en volume en dan helpt lange rijping op de gistresten terwijl het bij Prosecco net de bedoeling is het fijne fruit van de druif te capteren en lange rijping versmacht dat een beetje. Dat is ook de reden waarom Follador besloten heeft maar 1 Prosecco meer op de markt te brengen vanaf volgend jaar en te stoppen met fleshergisting en ik ben het daar 100% mee eens.
Het is een beetje als beweren dat het jaartal op een fles in januari gebottelde Beaujolais "relatief" is want Barolo of Brunello rijpt wel 2 jaar op vat.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
22-12-2021, 07:03 PM
Bericht: #152
RE: In Taste Buds We Trust
(22-12-2021 05:16 PM)wvd schreef:  
(17-12-2021 08:32 PM)Olivier schreef:  Wat millesimato’s betreft in Prosecco, ik zie dat die van Follador max 6 maanden sur lie liggen in de tank. Tegenover een gewone Prosecco 30 dagen. Millésimé in Champagne is wel 36 maanden. Maakt dat millesimato niet wat relatief in Prosecco?

Wacht even... Millesimato wil zeggen dat het wijn van 1 millésime betreft.
De meeste Prosecco's hergisten op tank en na 1 maand of wat en worden ze gemengd met het overschot van vorige jaren en gebotteld. Bij Follador is de Prosecco altijd van 1 enkel oogstjaar. Ze laten de wijn dan 6 maand op cuve voor de botteling.
Ik begrijp ergens dat je de vergelijking wil maken met Champagne, maar dat is eigenlijk een compleet ander verhaal. In Champagne zoekt naar meer geëvolueerde aroma's en volume en dan helpt lange rijping op de gistresten terwijl het bij Prosecco net de bedoeling is het fijne fruit van de druif te capteren en lange rijping versmacht dat een beetje. Dat is ook de reden waarom Follador besloten heeft maar 1 Prosecco meer op de markt te brengen vanaf volgend jaar en te stoppen met fleshergisting en ik ben het daar 100% mee eens.
Het is een beetje als beweren dat het jaartal op een fles in januari gebottelde Beaujolais "relatief" is want Barolo of Brunello rijpt wel 2 jaar op vat.

Millésimé wordt in Champagne als kwalitatief hoogstaander gezien omwille van de lange periode sur lie, die meer complexiteit moet geven.

In Prosecco zoeken ze dat niet, zoals je zegt, en is de periode sur lie beperkt. Dus waarom maken ze dan millesimato? In betere jaargangen?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-12-2021, 01:13 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-12-2021 om 01:15 AM door wvd.)
Bericht: #153
RE: In Taste Buds We Trust
(22-12-2021 07:03 PM)Olivier schreef:  
(22-12-2021 05:16 PM)wvd schreef:  
(17-12-2021 08:32 PM)Olivier schreef:  Wat millesimato’s betreft in Prosecco, ik zie dat die van Follador max 6 maanden sur lie liggen in de tank. Tegenover een gewone Prosecco 30 dagen. Millésimé in Champagne is wel 36 maanden. Maakt dat millesimato niet wat relatief in Prosecco?

Wacht even... Millesimato wil zeggen dat het wijn van 1 millésime betreft.
De meeste Prosecco's hergisten op tank en na 1 maand of wat en worden ze gemengd met het overschot van vorige jaren en gebotteld. Bij Follador is de Prosecco altijd van 1 enkel oogstjaar. Ze laten de wijn dan 6 maand op cuve voor de botteling.
Ik begrijp ergens dat je de vergelijking wil maken met Champagne, maar dat is eigenlijk een compleet ander verhaal. In Champagne zoekt naar meer geëvolueerde aroma's en volume en dan helpt lange rijping op de gistresten terwijl het bij Prosecco net de bedoeling is het fijne fruit van de druif te capteren en lange rijping versmacht dat een beetje. Dat is ook de reden waarom Follador besloten heeft maar 1 Prosecco meer op de markt te brengen vanaf volgend jaar en te stoppen met fleshergisting en ik ben het daar 100% mee eens.
Het is een beetje als beweren dat het jaartal op een fles in januari gebottelde Beaujolais "relatief" is want Barolo of Brunello rijpt wel 2 jaar op vat.

Millésimé wordt in Champagne als kwalitatief hoogstaander gezien omwille van de lange periode sur lie, die meer complexiteit moet geven.

In Prosecco zoeken ze dat niet, zoals je zegt, en is de periode sur lie beperkt. Dus waarom maken ze dan millesimato? In betere jaargangen?

Maar waarom in godsnaam blijf je je maar fixeren op Champagne? Er staat een jaartal op om simpelweg zoals bij alle andere wijnen aan te geven van welk oogstjaar de wijn is. Eenvoudig en logisch toch, niet? Zo weet je dadelijk hoe oud de wijn is. Prosecco is meestal niet gebaat met flesrijping. Bij Follador raadt men wel aan de wijn na botteling nog enkele manden fles te gunnen om zich te "zetten" en hem dan binnen de 3 à 4 jaar te gebruiken. Een jaartal op de fles is dan wel handig.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
23-12-2021, 09:06 AM
Bericht: #154
RE: In Taste Buds We Trust
Citaat:Maar waarom in godsnaam blijf je je maar fixeren op Champagne? Er staat een jaartal op om simpelweg zoals bij alle andere wijnen aan te geven van welk oogstjaar de wijn is. Eenvoudig en logisch toch, niet? Zo weet je dadelijk hoe oud de wijn is. Prosecco is meestal niet gebaat met flesrijping. Bij Follador raadt men wel aan de wijn na botteling nog enkele manden fles te gunnen om zich te "zetten" en hem dan binnen de 3 à 4 jaar te gebruiken. Een jaartal op de fles is dan wel handig.

Je beantwoordt gewoon mijn vraag niet. Enfin, laat maar.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-12-2021, 09:59 AM
Bericht: #155
RE: In Taste Buds We Trust
(23-12-2021 09:06 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Maar waarom in godsnaam blijf je je maar fixeren op Champagne? Er staat een jaartal op om simpelweg zoals bij alle andere wijnen aan te geven van welk oogstjaar de wijn is. Eenvoudig en logisch toch, niet? Zo weet je dadelijk hoe oud de wijn is. Prosecco is meestal niet gebaat met flesrijping. Bij Follador raadt men wel aan de wijn na botteling nog enkele manden fles te gunnen om zich te "zetten" en hem dan binnen de 3 à 4 jaar te gebruiken. Een jaartal op de fles is dan wel handig.

Je beantwoordt gewoon mijn vraag niet. Enfin, laat maar.

Mag ik eens proberen? Om te verantwoorden dat hij een duurdere prosecco maakt? En iets met exclusiviteit enzo? (en toegegeven: waarschijnlijk ook iets met beroepsfierheid en zich willen onderscheiden van de bulkprosecco)

Binnenkort ook massaal in de kelders van menig basketballer, wielrenner en CEO. Wink
23-12-2021, 10:32 AM
Bericht: #156
RE: In Taste Buds We Trust
(23-12-2021 09:59 AM)TheHolyGrape schreef:  Binnenkort ook massaal in de kelders van menig basketballer, wielrenner en CEO. Wink

Dat mag gerust. Allles wat hen van Bourgogne weghoudt…Rolleyes

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-12-2021, 10:32 AM
Bericht: #157
RE: In Taste Buds We Trust
(23-12-2021 09:59 AM)TheHolyGrape schreef:  
(23-12-2021 09:06 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Maar waarom in godsnaam blijf je je maar fixeren op Champagne? Er staat een jaartal op om simpelweg zoals bij alle andere wijnen aan te geven van welk oogstjaar de wijn is. Eenvoudig en logisch toch, niet? Zo weet je dadelijk hoe oud de wijn is. Prosecco is meestal niet gebaat met flesrijping. Bij Follador raadt men wel aan de wijn na botteling nog enkele manden fles te gunnen om zich te "zetten" en hem dan binnen de 3 à 4 jaar te gebruiken. Een jaartal op de fles is dan wel handig.

Je beantwoordt gewoon mijn vraag niet. Enfin, laat maar.

Mag ik eens proberen? Om te verantwoorden dat hij een duurdere prosecco maakt? En iets met exclusiviteit enzo? (en toegegeven: waarschijnlijk ook iets met beroepsfierheid en zich willen onderscheiden van de bulkprosecco)

Binnenkort ook massaal in de kelders van menig basketballer, wielrenner en CEO. Wink

Ha, dat is het inderdaad, Holy Grape! Zich onderscheiden van bulk Prosecco. En vandaar mijn vraag : hoe doen ze dat? En vandaar ook de vergelijking met Champagne, daar is het duidelijk hoe men dat doet. Bij Prosecco is me dat minder duidelijk, want het is in ieder geval niet door zeer lange periode sur lie.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-12-2021, 10:48 AM
Bericht: #158
RE: In Taste Buds We Trust
(23-12-2021 09:06 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Maar waarom in godsnaam blijf je je maar fixeren op Champagne? Er staat een jaartal op om simpelweg zoals bij alle andere wijnen aan te geven van welk oogstjaar de wijn is. Eenvoudig en logisch toch, niet? Zo weet je dadelijk hoe oud de wijn is. Prosecco is meestal niet gebaat met flesrijping. Bij Follador raadt men wel aan de wijn na botteling nog enkele manden fles te gunnen om zich te "zetten" en hem dan binnen de 3 à 4 jaar te gebruiken. Een jaartal op de fles is dan wel handig.

Je beantwoordt gewoon mijn vraag niet. Enfin, laat maar.

Heb ik dan een vraag gemist?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-01-2022, 09:22 PM
Bericht: #159
RE: In Taste Buds We Trust
Heb eindelijk eens de tijd genomen om door mijn notities te gaan van de Chianti Classico’s die ik het voorbije jaar gedronken heb, en heb een selectie van vijf favorieten gemaakt :

https://intastebudswetrust.com/2022/01/2...ock-up-on/

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-01-2022, 10:50 AM
Bericht: #160
RE: In Taste Buds We Trust
(27-01-2022 09:22 PM)Olivier schreef:  Heb eindelijk eens de tijd genomen om door mijn notities te gaan van de Chianti Classico’s die ik het voorbije jaar gedronken heb, en heb een selectie van vijf favorieten gemaakt :

https://intastebudswetrust.com/2022/01/2...ock-up-on/

Tof artikel. Weet niet of ik je mening over de Rosso di Montalcino volledig deel. Naar mijn (zeer bescheiden) mening doen de huizen van de Brunello's ook echt wel hun best om daar zeer knappe instappers te maken.
28-01-2022, 11:05 AM
Bericht: #161
RE: In Taste Buds We Trust
(27-01-2022 09:22 PM)Olivier schreef:  Heb eindelijk eens de tijd genomen om door mijn notities te gaan van de Chianti Classico’s die ik het voorbije jaar gedronken heb, en heb een selectie van vijf favorieten gemaakt :

https://intastebudswetrust.com/2022/01/2...ock-up-on/

Opnieuw een interessant artikel. De Fonterutoli is bij mij een vaste waarde. De Volpaia was ik al van plan om eens te proberen.
28-01-2022, 11:49 AM
Bericht: #162
RE: In Taste Buds We Trust
Jup, interessant!

Ik heb nog een fles van de Monsanto '18 liggen. Dronk die in augustus, maar had de indruk dat die nog wat tijd nodig had. Was nu wel niet in een ideale setting om heel hard op de wijn te letten.

Ik zou me ook nog eens wat meer CC moeten aanschaffen (maar ja, die lijst wordt erg lang...).
28-01-2022, 12:35 PM
Bericht: #163
RE: In Taste Buds We Trust
Merci!

Wat Rosso di Montalcino betreft, er is een leuk artikel op de site van John Fodera :

https://johnfodera.com/rosso-di-montalci...-rebuttal/

Hij had eerder ook een kritisch stuk geschreven over Rosso di Montalcino, maar heeft het nu ook eens voorgelegd aan de domeinen zelf. Sommigen zijn niet akkoord, maar anderen geven hem deels gelijk.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-01-2022, 04:45 PM
Bericht: #164
RE: In Taste Buds We Trust
(27-01-2022 09:22 PM)Olivier schreef:  Heb eindelijk eens de tijd genomen om door mijn notities te gaan van de Chianti Classico’s die ik het voorbije jaar gedronken heb, en heb een selectie van vijf favorieten gemaakt :

https://intastebudswetrust.com/2022/01/2...ock-up-on/

Goed neergepend, Olivier. De eerste CC is me onbekend, nooit gezien, nooit geproefd. De 4 andere ken ik redelijk goed. Querciaballa al zeker in een decennium niet meer geproefd en dat was toen niet echt mijn ding. De vier andere ken ik vrij goed en vind ik alle vier zeer de moeite. Monsanto vind ik een echte "klassieke" Chianti oude stijl, meer op elegantie dan kleur en kracht, zeer mooie Riserva ook na een paar jaar kelder. Tot vorig jaar mee gewerkt. Ook met Fonterutoli nog gewerkt. Eind vorige eeuw noemden we die één van "De drie Effen" met Fèlsina en Fontodi. Nu misschien iets mindere reputatie dan beide andere, maar ik vond hun Castello di... zeer mooi en nog. En Giovanelli Stanti van Volpaia was één van de pioniers van de "betere" Chianti eind jaren 70! Mooie stijl.
Wellicht ken je de meeste al, maar dit zijn nog andere Chianti's die ik zeker de moeite van het ontdekken waard vind. Buiten wat we zelf doen (da's logisch dat ik die lust...Rolleyes ) zijn dat zo uit het hoofd o.a. de nogal klassieke Badia a Coltibuono, de absolute topper Montevertine, Isole e Olena in een wat strengere stijl en verder ook San Giusto a Rentennano, Cinciole, Gabbiano, Lamole di Lamole, Vicchiomaggio en zeker ook Vecchie Terre di Montefili.

Wat John Fondera schrijft over Rosso di Montalcino zal wel grotendeels waar zijn, maar als je wat uitkijkt.... En het is toch wel een totaal andere stijl daar dan in CC. Wij werken met 1 Rosso die rond € 20 zit en ik drink die heel graag, maar ik gan nu niet beweren dat die op het niveau zit van onze andere Rosso's, die de vergelijking met de meeste (!) Brunello's best kunnen doorstaan, dus wat dat betreft ben ik het er niet mee eens dat Rosso een "minder" product zou zijn. Maar ze zijn ook wel aardig wat duurder dan €20. Enkele jaren terug dronken we nog een Rosso van Salvioni, mooie wijn hoor!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
25-05-2022, 09:14 AM
Bericht: #165
RE: In Taste Buds We Trust
Het is er eindelijk eens van gekomen om mijn bezoek aan Château Salettes op de blog te zetten. Mooie Bandols in rood en rosé, maar ook leuke IGP Carignan en zelfs een gamma natuurwijnen!

https://intastebudswetrust.com/2022/05/2...igp-wines/

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-06-2022, 01:57 PM
Bericht: #166
RE: In Taste Buds We Trust
Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-06-2022, 02:41 PM
Bericht: #167
RE: In Taste Buds We Trust
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Bedankt voor het interessante verslag. De teneur is inderdaad zeer positief.
08-06-2022, 03:16 PM
Bericht: #168
RE: In Taste Buds We Trust
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Als altijd mooi neergepend.
Ter info: Meerdael, da's (bijna) in Leuven, mooi gelegen, wij wandelden daar al wel eens langs.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-06-2022, 05:10 PM
Bericht: #169
RE: In Taste Buds We Trust
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Fijn verslag. Klinkt allemaal veelbelovend.
08-06-2022, 10:49 PM
Bericht: #170
RE: In Taste Buds We Trust
Merci! Het deed mij goesting geven om eens een tasting let Belgische wijnen te geven, maar misschien is de beste test wel om ze blind tussen andere wijnen te steken.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-06-2022, 06:59 PM
Bericht: #171
RE: In Taste Buds We Trust
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Nu pas gelezen. Dank voor dit mooie verslag. Staan een paar domeinen in die ik nog niet kende, zoals Waes en Oud Conynsbergh, benieuwd om ze eens te proberen. Bevestigt eens te meer dat heel wat potentieel voor goede wijnen in België is.
19-06-2022, 07:12 PM
Bericht: #172
RE: In Taste Buds We Trust
(19-06-2022 06:59 PM)troisetoiles schreef:  
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Nu pas gelezen. Dank voor dit mooie verslag. Staan een paar domeinen in die ik nog niet kende, zoals Waes en Oud Conynsbergh, benieuwd om ze eens te proberen. Bevestigt eens te meer dat heel wat potentieel voor goede wijnen in België is.

Als je interesse hebt in Belgische wijn, kan je misschien Stefaan Soenen volgen. Toch dé journalist van de wijnen van de lage landen. Schrijft nu ook voor Proefschrift en hij kent zowat iedereen die een druif kweekt in ons land.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-06-2022, 10:23 PM
Bericht: #173
RE: In Taste Buds We Trust
(19-06-2022 07:12 PM)wvd schreef:  Als je interesse hebt in Belgische wijn, kan je misschien Stefaan Soenen volgen. Toch dé journalist van de wijnen van de lage landen. Schrijft nu ook voor Proefschrift en hij kent zowat iedereen die een druif kweekt in ons land.

Ik volg hem inderdaad al een tijdje op Facebook, goede bron om bij te blijven.
19-06-2022, 11:03 PM
Bericht: #174
RE: In Taste Buds We Trust
(19-06-2022 06:59 PM)troisetoiles schreef:  
(08-06-2022 01:57 PM)Olivier schreef:  Hier is mijn verslag van de Belgische wijnen die op ProWein stonden. Echt mooie dingen geproefd!

https://intastebudswetrust.com/2022/06/0...t-prowein/

Nu pas gelezen. Dank voor dit mooie verslag. Staan een paar domeinen in die ik nog niet kende, zoals Waes en Oud Conynsbergh, benieuwd om ze eens te proberen. Bevestigt eens te meer dat heel wat potentieel voor goede wijnen in België is.

thank you

Inderdaad, is veelbelovend voor de toekomst. En dat zal in Nederland wel niet anders zijn.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
04-07-2022, 03:35 PM
Bericht: #175
RE: In Taste Buds We Trust
Een tijdje geleden kreeg ik weer stalen van Chiaretto di Bardolino, de rosé die aan het Gardameer gemaakt wordt. Vorig jaar kreeg ik die ook en schreef ik nog dat het moeilijk was om een slechte te vinden.

Dit jaar zijn het voornamelijk 2021s en is het oordeel eerder omgekeerd… Eén domein stak er met kop en schouders bovenuit : Vigneti Villabella. Hun basis Chiaretto was ook vorig jaar al één van mijn favorieten.

Nu is daar een nieuwe, duurdere cuvée aan toegevoegd, de Gaudenzia, die ik bijzonder goed vond. Ik sprak erover met eigenaar Franco Cristoforetti :

https://intastebudswetrust.com/2022/07/0...l-of-rose/

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: