Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieuws, artikels.
22-12-2017, 08:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-12-2017 om 09:00 PM door don quichotte.)
Bericht: #166
RE: Nieuws, artikels.
(22-12-2017 02:27 PM)fleer schreef:  Zonder pannen waren we in het stadium van de chimpansee blijven hangen;

https://www.trouw.nl/samenleving/zonder-...~af74ed58/

Grtz

ps; het onderwerp is voedsel.

Dat gedeelte over wijn vind ik top.
Of ik dit allemaal zo maar slik is een andere zaak maar las dit wel met ne brede smile op het gezicht.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
22-12-2017, 09:22 PM
Bericht: #167
RE: Nieuws, artikels.
(22-12-2017 08:59 PM)don quichotte schreef:  
(22-12-2017 02:27 PM)fleer schreef:  Zonder pannen waren we in het stadium van de chimpansee blijven hangen;

https://www.trouw.nl/samenleving/zonder-...~af74ed58/

Grtz

ps; het onderwerp is voedsel.

Dat gedeelte over wijn vind ik top.
Of ik dit allemaal zo maar slik is een andere zaak maar las dit wel met ne brede smile op het gezicht.

Inderdaad een leuk artikel, Fleer.
Het stuk over wijn plak ik hier even voor wie de hele hap niet wil lezen.

Wijn
De mens drinkt al zo'n 8000 jaar wijn, meldden archeologen vorige maand. In resten van keramische kruiken hadden ze zuursporen gevonden, die erop duidden dat er ooit wijn in had gezeten. Het was het oudste bewijs, maar wetenschappers denken dat mensen 2000 jaar eerder al het sap van druiven lieten vergisten.

De evolutionaire geschiedenis van wijn gaat veel verder terug. Verder zelfs dan 200.000 jaar, toen de moderne mens verscheen. Het begon allemaal zo'n 150 miljoen jaar geleden, aan het begin van het Krijt. Het was de tijd dat de eerste dinosauriërs het luchtruim kozen. Toen ook begonnen planten vruchten te dragen.

Die zoetigheid trok natuurlijk de aandacht van schimmels en bacteriën. In de strijd om de suikers verzon één schimmel een list. Saccharomyces cerevisiae - nu beter bekend als bier- of wijngist - zette de suiker om in alcohol. Dat was energetisch niet zo handig, maar het zette de concurrentie op achterstand. Voor de anderen was de alcohol dodelijk.

Het ís ook een vergif. Anders dan andere psychedelica, zoals cannabis of cocaïne die lijken op natuurlijke hersenstoffen, is alcohol lichaamsvreemd. Dat wij er niet dood aan gaan, hebben we aan onze voorouders te danken, de gemeenschappelijke voorouder van de mensapen. Die leefde, net als chimpansees en gorilla's nu nog, op fruit. In zo'n dieet zit wel eens een rotte, gistende appel.

Ergens in onze evolutie hebben we het enzym ontwikkeld dat raad weet met alcohol. Gorilla's en chimpansees hebben het ook, een orang-oetan niet. Dat betekent dat het de mensapen 15 à 20 miljoen jaar geleden is gelukt een rotte appel te eten zonder er ziek van te worden. De jury is nog in beraad over de vraag wat daarbij de drijfveer was. Er zijn twee verklaringen. Wellicht speelde het klimaat een rol. Het werd in die tijd droger en dat dwong de mensapen hun bomen te verlaten om op de savannes eten te zoeken. Zo pikten ze vaker een appel die op de grond lag te rotten. We hingen in de bomen en nu hangen we aan de bar, schrijft Silvertown.

Daar wordt ook vaak die andere verklaring gebezigd: alcohol is een bron van energie. Een biertje of een wijntje staat gelijk aan een belegde boterham.

Trop de neutralité rend insipide.
23-12-2017, 10:56 AM
Bericht: #168
RE: Nieuws, artikels.
Bedankt, inderdaad een leuk artikel!

Grtz
23-12-2017, 11:33 AM
Bericht: #169
RE: Nieuws, artikels.
Het "glazen boke" wetenschappelijk onderbouwd. Wat een geruststelling.
23-12-2017, 08:42 PM
Bericht: #170
RE: Nieuws, artikels.
(22-12-2017 09:22 PM)vinejo schreef:  Een biertje of een wijntje staat gelijk aan een belegde boterham.

Zalige quote ... een ideetje om even mee te nemen naar de werkvloer cheers

Le vin nous portera ...
10-01-2018, 11:05 AM
Bericht: #171
RE: Nieuws, artikels.
Mother Nature Strikes Back: The Big Wine Market Squeeze of 2018;

https://wineeconomist.com/2018/01/09/big-squeeze/

Grtz
10-01-2018, 09:23 PM
Bericht: #172
RE: Nieuws, artikels.
Interview met William Kelley, nieuwe man bij WIne Advocate voor Bourgogne:

http://blog.frw.co.uk/opinion/2016-burgu...-advocate/

Interessante passage:
Who are the top 5 up-and-coming producers on your radar in Burgundy?
Confining our scope to the Côte d’Or: Domaine Lamy-Caillat in Chassagne-Montrachet, Domaine Duroché in Gevrey-Chambertin, Domaine Gilbert & Christine Felettig in Chambolle-Musigny, Domaine Bernard & Thierry Glantenay in Volnay and Domaine Charles Audoin in Marsannay. Of course, the difference between being ‘up-and-coming’ and being an established star is only a few blog posts away these days: in the information age, improvement is rapidly—indeed, sometimes prematurely—acknowledged.
11-01-2018, 10:10 AM
Bericht: #173
RE: Nieuws, artikels.
Seven Ways the Wine World Will Change in 2018;

https://www.bloomberg.com/news/articles/...=hootsuite

JD.com, China’s second biggest e-commerce company, plans to capture luxury online wine shoppers there with ultra-premium delivery service. Couriers wearing suits and white gloves were already delivering watches and jewelry; the expansion to wine started last month.

Grtz


Ga naar locatie: