Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Voorspelling uit 1879
10-04-2018, 12:47 PM
Bericht: #1
Voorspelling uit 1879
Het huidige neoliberalisme en ultrakapitalisme, ontstaan in de VS, waarin hebzucht de nieuwe norm is werd in 1879 al voorspeld door Dostojewski in De Gebroeders Karamazov (trouwens een veel leesbaarder boek dan je zou denken!)

"Niet langer dan vijf dagen geleden heeft hij in een voornamelijk uit dames bestaand gezelschap hier plechtig verklaard dat er op de hele wereld absoluut geen enkele reden bestaat die de mens zou kunnen dwingen zijn medeschepselen te beminnen en dat er geen sprake is van het bestaan van een natuurwet op grond waarvan de mens de mensheid zou liefhebben, zoiets bestaat gewoon niet. En zo er tot heden toe al liefde op aarde heeft bestaan, dan ligt daaraan geen natuurlijke wet ten grondslag, maar enkel en alleen het feit dat de mens in de onsterfelijkheid geloofde. Daarbij merkte Ivan Fjodorovitsj tussen haakjes op dat daarin de hele natuurwet bestond, zodat als men bij de mensheid het geloof in de onsterfelijkheid vernietigt niet alleen de liefde verschrompelt maar ook iedere vitale kracht die het leven op aarde voortdrijft. Sterker nog: in dat geval zal niets meer amoreel zijn, alles zal geoorloofd zijn. Maar alsof dat nog niet genoeg was besloot hij met de bewering dat voor ieder afzonderlijk individu die niet in God of de onsterfelijkheid gelooft, de natuurlijke zedenwet moet omslaan in zijn volkomen tegendeel, dus niet meer als vroeger religieus is, en dat het egoïsme, zelfs als dat tot misdaad leidt, de mens niet alleen veroorloofd zal zijn, maar zelfs aanvaard zal zijn als de onvermijdelijke, meest verstandige en welhaast nobele handelswijze in zijn gegeven situatie."

Gebroeders Karamazov p. 94-95

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
11-04-2018, 02:31 PM
Bericht: #2
RE: Voorspelling uit 1879
Ik weet niet wat je daarmee wilt zeggen. Geloof je deze stelling?
11-04-2018, 06:23 PM
Bericht: #3
RE: Voorspelling uit 1879
Het gaat niet om "geloven in een stelling".
In 1879 schreef Dostojewski dat er een moment komt dat "egoïsme de mens niet alleen veroorloofd zal zijn, maar zelfs aanvaard zal zijn als de onvermijdelijke, meest verstandige en welhaast nobele handelswijze in zijn gegeven situatie."
Vandaag is dit toch zo?
"Greed is good". Individualisme. Ieder voor zich. De liberale doctrine, zeg maar, Rutte(n) speak. Op naar het Amerikaanse maatschappijmodel waar absurde rijkdom wordt toegejuichd en kansarmen worden verguisd. Waar solidariteit enkel selectief plaats vindt. Waar 3 jobs nodig zijn om de huur te kunnen betalen. Waar banken mensen in armoede drijven. Waar je slechts gezondheidszorg krijgt als je werk hebt of welvarend genoeg bent. Waar de financiële elite de plak zwaait en daar dan nog applaus voor krijgt van een ongeschoolde en onwetende meute.
En om het nog even bij ons te houden: een perfecte samenleving met gelijke kansen voor iedereen is een utopie maar ons sociaal systeem benadert dit meer dan waar ook ter wereld. Benaderde moet ik schrijven, want het wordt ondergraven omdat een groot deel van de bevolking (en met name het rijkste en kapitaalkrachtigste deel) er niet meer aan wil bijdragen.
Als je weet dat Bart de Wever van VOKA het boek Atlas shrugged van Ayn Rand cadeau kreeg weet je waar de economische elite stiekem van droomt.
En die droom wordt gedragen door egoïsme.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: