Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Frankrijk 4
19-01-2019, 04:04 PM
Bericht: #1
Frankrijk 4
0. Ch. Lions Lamartine Blanc Sec 2017
A.C. Gaillac
Muscadelle, Loin de L’Oeil
David, Lisle sur Tarn
12% Vol. - Cora € 3,89 + verzending € 0,56

Kristalheldere, volle kleur van vers citroensap.
Volle neus, rijkelijk voorzien van acacia, limoen, pompelmoes, abrikoos, ananas, mineralen, anijs, linde. Fijne frisse geur.
Heel goeie zuren en molligheid zorgen voor evenwicht, ook in de mond veel fruit. Mooie lengte, mooie wijn om nu te genieten.

1. Ch. Bellevue la Forêt “Mavro” 2014
A.C. Fronton
100% Négrette
13% Vol - Colruyt € 8,49

Volle, weinig doorzichtige kleur van zwarte kers met een hint van granaatrood, mooie tranen, goede vulling.
Volle neus met braambes en ander klein blauw fruit, eik en vanille, peper en kruidnagel. En als eerste indruk: “rook en vat en hout”. Stevig maar behoorlijk evenwichtig aroma.
Molligheid en zuren goed in evenwicht, tannines schieten eruit en moeten nog tot rust komen. Typische fruitige nasmaak. Niet al te lang. Wie van Fronton houdt laat deze wijn nog twee jaar liggen. Tegenstanders zijn er ook en die gelieven zich te onthouden.

2. Ch. de Beauiieu 2012
A.C. Côtes du Marmandais
42% Merlot, 13% Syrah, 11% Malbec, 19% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc
12 maanden Franse eik (20% nieuw).
13% Vol - Colruyt € 9,99


Heldere, volle kleur, haast ondoorzichtig, van zwarte kers. Zeer gekleurde tranen.
In de neus eerst hout: eik en vanille, braambes, zwart en rood fruit en pruim, eerste tertiaire impressie met herfstbladeren, thee, peper, wat erfgeur
Harmonieus in de mond, eindigend op een kersenpitje, goede lengte.

3. L’Orée du Domaine des Terrisses 2016
A.C. Gaillac
100% Duras
13% Vol - Colruyt € 7,49

Helder, intens kriekenrood, weinig doorzichtig, gekleurde tranen.
Volle geur met robe bes, aardbei en kers, tabak, eik en vanille, garrigue, peper, vlier, peperkoek, overwegend een zeer mooie fruitneus (vier-of vijfvruchtenconfituur).
Zeer fijn en harmonieus in de mond, lang
Een mooie jonge wijn, die nu al mooi wegdrinkt maar waarvoor het adagium “niet spoeien” geldt. Ongelooflijke P/Q.

4. Ch. de Gueyze 2015
A.C. Buzet - “Bee Friendly”
35% Merlot, 35% Cabernet Franc, 30 Cabernet Sauvignon
Les Vignerons de Buzet
13,5% Vol - Cora € 10,09

Volle, heldere wijn, compleet ondoorzichtig. Kleur van zwarte kers met een mauve rand. Gekleurde tranen.
Intense neus met viooltje, framboos, zwarte bes en veel gestoofd fruit. Eikenhout, vanille, tabak, peper, kaneel, muskaat, wat erf en beest.
Zeer harmonieus in de mond met veel fruit naar het einde, goede lengte. Een “toffe wijn”.

5. Ch. Corbiac 2014
A.C.Pécharmant
60% Merlot, 15% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec
Durand de Corbiac, Bergerac.
13,5% Vol - Cora € 12,29 + verzending € 0,55

Heldere, intense kleur van kers met een vleugje granaat, nauwelijks doorzichtig, gevuld tot aan de rand en met mooie tranen.
Intense geur met zwarte bes, rijp en gestoofd fruit, eikenhout, tabak, kreupelhout, potloodslijpsel, peper en vanille. Een fijne geur waarin het hout nog wat moet afronden.
In de mond een goed evenwicht met nog te versmelten tannine, eindigend op krieken. Lang.
Een grote wijn in het bordeaux-genre.
Vanaf nu en de volgende tien jaar te drinken.

6. Ch. Montus Cuvée Prestige 1998
A.C. Madiran
100% Tannat
M.C. Vignobles Brumont, Montus Bouscassé, Gers
12,5% Vol - Wine Searcher laagste: € 36

Heldere intense kleur, zwarte kers nijgend naar granaat, mooie zeer gekleurde tranen, compleet ondoorzichtig.
Intense tot diepe neus met cederhout en vanille, zoete, rijpe fruitgeuren met kriek, kers, zwarte en rode bes, balsa-en eikenhout, tabak, mokka, peper en diverse andere kleuren, boerenerf en koebeest.
Harmonisch in de mond, maar nog steeds met een flinke dosis tannine. Wie daar niet voor gewonnen is, wordt nooit een liefhebber van deze wijn, de anderen vinden hem fantastisch. Erg lang. Een grote wijn, die het perfect nog een jaar of tien zal uithouden.

Als finale van onze min of meer alternatieve reeks over Frankrijk dan toch eindelijk een aantal mooie wijnen uit de Sud-Ouest bij elkaar gekregen. De deus ex machina was de wijnlijst van Cora, want hier in Vlaanderen en omgeving blijft het toch echt huilen met de pet op als het over deze regio gaat. De deputatie verliep tot ieders voldoening, er was bewondering voor de enorme P/Q-alternatieven voor goede bordeauxwijnen enerzijds, maar anderzijds ook voor de originaliteit van sommige wijnen.
Die originaliteit zorgde tegelijk voor wat controverse, zo kon niet iedereen de typiciteit van de négrette appreciëren en vonden sommigen de tannines in de Montus (na 21 jaar!) storend. Dit terwijl anderen gecharmeerd werden door het leuke en originele fruit van de Fronton en van de sokken geblazen werden door de enorme persoonlijkheid van de Madiran… Mijn inspiratie voor het omzeilen van voor de hand liggende dure bordeaux en bourgognes is nu wat opgebruikt, volgende keer iets anders. Maar misschien brei ik hier ooit nog wel een addendum aan, er zijn nog interessante streken en merkwaardige druivensoorten in Frankrijk, die we nog wel eens bij elkaar kunnen brengen.
19-01-2019, 04:45 PM
Bericht: #2
RE: Frankrijk 4
Die Terisses is inderdaad ongelooflijk he voor die prijs. Besprak m ook al, hier http://www.vinejo.freebb.be/thread-5602-...l#pid76844
Blijkt dat je toch ook een aantal goeie Zuidwesters bij Colruyt Klassewijnen vindt (naast Cora)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-01-2019, 05:08 PM
Bericht: #3
RE: Frankrijk 4
Ja, ik had daar net nog een commentaartje bij geschreven. Misschien komt het degustatieverslag iets te "objectief" over om de wijnen goed tot hun recht te laten komen. Ze waren elk op hun manier echte eye-openers.

Zo vind ik b.v. dat iedereen minstens die Fronton eens moet proberen. Voor het geld moet ge het niet laten... Er waren twee van de zeven aanwezigen uitgesproken tegenstander van de négrette, maar zelf ben ik fan (zij het om af en toe maar eens open te doen, het is geen wijn voor alle dagen). En de Marmandais en de Buzet, appellaties die twintig jaar geleden misschien nog niet zoveel voorstelden, overstijgen intussen ruimschoots het niveau Bordeaux Supérieur, waar ze druifgewijs natuurlijk ten zeerste verwant mee zijn. Idem voor de Pécharmant, dat is gewoonweg een grote wijn. En is dat allicht altijd al geweest.

En dan de Montus 1998, die liet ik al eens proeven bij Fleer, is een raadsel. Een grote wijn, maar die evolueert nauwelijks! De tanninehaters in ons gezelschap moesten er niet van weten, maar de anderen waren het erover eens: dit is een grote wijn, maar je moet door de tannines heen bijten en de grote vraag is: hoe lang gaat die meegaan? Misschien moet ik een fles bijhouden tot mijn 90ste verjaardag om daarna de geest te geven, zoals onze va vorig jaar...
19-01-2019, 06:03 PM
Bericht: #4
RE: Frankrijk 4
Een proeverij naar mijn tand!

Bij klassewijnen hebben ze ook nog een Saint-Mont die perfect in het rijtje zou gepast hebben.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-01-2019, 11:40 AM
Bericht: #5
RE: Frankrijk 4
Die Madiran herinner ik me nog van in Antwerpen, toch waanzinnig dat die zo stabiel blijft!
23-01-2019, 05:52 PM
Bericht: #6
RE: Frankrijk 4
Ja, hé, alsof de wijn zich in een ander, trager universum bevindt...
23-01-2019, 05:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-01-2019 om 05:59 PM door wvd.)
Bericht: #7
RE: Frankrijk 4
Misschien wordt het tijd om de laatste fles van mijn oudste Madiran (is ook mijn enige denk ik...) open te snokken: een 1982 van Pichard, een lang verdwenen wijnbouwer. Had jong wel wat tannine en je kon er mee schrijven.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
28-01-2019, 12:06 PM
Bericht: #8
RE: Frankrijk 4
Hiermee hebben we dan Italië, Spanje en Frankrijk op een ietwat eigenzinnige en soms wat door het toeval gedreven manier gehad. Op zoek naar een nieuw thema, kwam ik op het volgende: vraag aan een wijnhandelaar uit de ruime omgeving om zeven wijnen te selecteren (een witte en zes rode) die zijn persoonlijke voorkeur wegdragen (dus niet: zijn best verkopende, degene met de grootste marge, degene die niet van de rekken te branden zijn, niet de duurste of de meest gehypete, maar waarvan hij of zij fier op is, dat ze op de wijnlijst staan en dat aan een gemiddelde prijs van 25 à 30 euro, dus als er eentje van 10 bij is, dan kan er ook een van 50).

Mijn eerste mailtje kreeg al dezelfde dag een antwoord. Met veelbelovende wijnen. Benieuwd wat dat gaat geven en of we ons seizoen op deze manier gaan rond krijgen.

Mochten er overigens wijnhandelaars zijn die dit lezen en willen meedoen: ga tekeer.
28-01-2019, 12:54 PM
Bericht: #9
RE: Frankrijk 4
(28-01-2019 12:06 PM)Jordaens schreef:  Hiermee hebben we dan Italië, Spanje en Frankrijk op een ietwat eigenzinnige en soms wat door het toeval gedreven manier gehad. Op zoek naar een nieuw thema, kwam ik op het volgende: vraag aan een wijnhandelaar uit de ruime omgeving om zeven wijnen te selecteren (een witte en zes rode) die zijn persoonlijke voorkeur wegdragen (dus niet: zijn best verkopende, degene met de grootste marge, degene die niet van de rekken te branden zijn, niet de duurste of de meest gehypete, maar waarvan hij of zij fier op is, dat ze op de wijnlijst staan en dat aan een gemiddelde prijs van 25 à 30 euro, dus als er eentje van 10 bij is, dan kan er ook een van 50).

Mijn eerste mailtje kreeg al dezelfde dag een antwoord. Met veelbelovende wijnen. Benieuwd wat dat gaat geven en of we ons seizoen op deze manier gaan rond krijgen.

Mochten er overigens wijnhandelaars zijn die dit lezen en willen meedoen: ga tekeer.

Ik kreeg onlangs een dergelijke vraag van een klant, maar dan om 1 wijn te kiezen met de gedachte: "Dat is hem!!". Sorry, dat kan ik amper, ik doe enkel en alleen wijnen die ik zelf graag drink. Nu, met een dergelijke prijsvork en toch 6 rode (die ene witte...) moet dat hier kunnen. 'K zal eens nadenken... Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin)
28-01-2019, 02:28 PM
Bericht: #10
RE: Frankrijk 4
Kans dat er geen bordeaux gaat bij zijn...

Die witte: we proeven telkens 6 wijnen, maar op een gegeven ogenblik wou ik er toch een zevende wijn bijdoen, een witte. Dat ging dus in tegen de ongeschreven wetten van ons ploegske. Vandaar: een nulwijn. De overige bleven dus genummerd van één tot zes. Volgens de regels. Die nulwijn, bij aanvang een gunst, werd al gauw als een recht opgeëist door de meerderheid en dit op haast syndicalistische wijze. Intussen is de nulwijn een volwaardige mededinger in de blinde degustatie geworden, weze het nog steeds een witte wijn.

Maar we proeven dus nog steeds maar zes wijnen op een avond, we zijn tenslotte geen zatlappen.
28-01-2019, 02:30 PM
Bericht: #11
RE: Frankrijk 4
(28-01-2019 02:28 PM)Jordaens schreef:  Kans dat er geen bordeaux gaat bij zijn...

Die witte: we proeven telkens 6 wijnen, maar op een gegeven ogenblik wou ik er toch een zevende wijn bijdoen, een witte. Dat ging dus in tegen de ongeschreven wetten van ons ploegske. Vandaar: een nulwijn. De overige bleven dus genummerd van één tot zes. Volgens de regels. Die nulwijn, bij aanvang een gunst, werd al gauw als een recht opgeëist door de meerderheid en dit op haast syndicalistische wijze. Intussen is de nulwijn een volwaardige mededinger in de blinde degustatie geworden, weze het nog steeds een witte wijn.

Maar we proeven dus nog steeds maar zes wijnen op een avond, we zijn tenslotte geen zatlappen.
Fantastisch toch, een Jordaens in vorm Smile
28-01-2019, 04:59 PM
Bericht: #12
RE: Frankrijk 4
(28-01-2019 02:28 PM)Jordaens schreef:  Kans dat er geen bordeaux gaat bij zijn...
En toch en toch... nogal gepakt van de 2016!
Maar, 'k zal eens een voorstel doorsturen: 1 witte en 6 rode, OK?

WVD (Wijnhandel Leuvin)
29-01-2019, 04:53 PM
Bericht: #13
RE: Frankrijk 4
Dat zou nog eens een leuk forumspelletje zijn.
Iedereen die deelneemt bezorgt aan (en ontvangt van) een ander lid 3 flessen, voor een totaal van 60€, gebaseerd op uitmuntendheid op de persoonlijke prijs-kwaliteitsindex, met extra punten voor originaliteit. Eventueel kan iedereen nog opgeven wat hij écht niet graag drinkt.

Alzo leert iedereen nieuwe dingen kennen én kan men beter inschatten hoe men de beoordelingen van de andere op het forum moet lezen.

Misschien wel best per provincie groeperen Smile
30-01-2019, 03:23 PM
Bericht: #14
RE: Frankrijk 4
Forumspelleke, forumspelleke? Wij doen dat niet voor ons plezier, hé, Jerver...

BTW, Wvd, als je je lijstje klaar hebt, stuur 'm dan maar naar info@jordaens.eu want mijn informatiebronnen zijn omwille van i.t-transities (sic) wat door elkaar aan het lopen. Waarvoor dank.
30-01-2019, 06:47 PM
Bericht: #15
RE: Frankrijk 4
(30-01-2019 03:23 PM)Jordaens schreef:  Forumspelleke, forumspelleke? Wij doen dat niet voor ons plezier, hé, Jerver...

BTW, Wvd, als je je lijstje klaar hebt, stuur 'm dan maar naar info@jordaens.eu want mijn informatiebronnen zijn omwille van i.t-transities (sic) wat door elkaar aan het lopen. Waarvoor dank.

Is onderweg.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
30-01-2019, 06:52 PM
Bericht: #16
RE: Frankrijk 4
(30-01-2019 03:23 PM)Jordaens schreef:  Forumspelleke, forumspelleke? Wij doen dat niet voor ons plezier, hé, Jerver...

BTW, Wvd, als je je lijstje klaar hebt, stuur 'm dan maar naar info@jordaens.eu want mijn informatiebronnen zijn omwille van i.t-transities (sic) wat door elkaar aan het lopen. Waarvoor dank.

Ahnee?     Smile


Ga naar locatie: