Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wijnkasten
Vandaag, 02:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Vandaag om 02:47 PM door wvd.)
Bericht: #91
RE: Wijnkasten
(Vandaag 02:14 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Waar zou je de wijnkast voor gebruiken? Flessen die heel lang mogen liggen of dagelijks gebruik? In het geval van dagelijks gebruik zou ik toch zeker andere modellen aanraden.

Inderdaad voor flessen die moeten liggen, dus vandaar een wijnbewaarkast, hoeft geen glazen deur te zijn.

Citaat: Een vraag die mij echter bezig houd is de waarom vraag. Ik weet het, je wordt van alle kanten belaagd met info over het "goed verouderen" van je wijnen, maar mijn proeven en eigen ervaring leert dat inderdaad, wijn op lage temperatuur trager rijpt dan op hogere. Maar de vraag die ik me dan stel is: wil je dat echt? Ik ben nu 70 en ik ben nog steeds aan het wachten tot sommige wijnen drinkbaar worden en ik moet daar bij zetten dat ik nooit een echt koude kelder had. Mijn eerste schommelde tussen 12° en 22° (in zomer 1983) en waar ik nu woon zitten we tussen 14° en 22°C. En dat was nooit een probleem, ik heb echt geen gestoofde wijnen, wel recent enkele fel geëvolueerde halfjes Duitse Riesling van 1990 en 1993, maar die uit 1975 en 1976 waren frisser dus ik het een sterk vermoeden dat het niet aan de kelder ligt.
Maar ik heb geen kelder hoor ik je zeggen. Heb je dan een niet verwarmde kamer op het noorden of een ruimte onder de trap? En als een bewaarkast dan toch de enige oplossing is, zet ze dan niet op 12°C tenzij je niet zinnens bent je wijnen de eerste halve eeuw aan te spreken...
Ik moet dan altijd denken aan die anekdote van de wijnpaus himself die ik al meermaals aanhaalde...

Mijn bewaarflessen liggen nu in de kelder bij een vriend, en dat is toch niet ideaal als je eens goesting hebt om zomaar iets open te trekken. Daardoor drink ik die flessen minder snel, en ik begin op het punt te komen dat sommige flessen daar kelderlijken dreigen te worden. Dus dan opteer ik misschien toch maar beter voor een bewaarkast waar ik gelijk wanneer iets uit kan halen.

En ben het eens over de temperatuur. Ik zou die op een graad of 15 zetten.

15°C is misschien ook een goede begintemperatuur voor vele wijnen. De stevigere rode zijn dan meestal net wat te fris, maar je decanteert die dan op voorhand, dus dat komt goed, en witte Bourgogne vind ik prima op 15° en zeker niet kouder. Ik drink die zelfs ook liever op 18° dan op 8°
Je wijnen uithuizig bewaren is geen slecht idee voor wijnen waar je moet afblijven wegens echt te jong, maar voor de andere begrijp ik dat dit frustrerend kan zijn. Dan is zo' klima kast wellicht de juiste oplossing. Ik denk daar zelf wel over na trouwens, vooral voor witte omdat die 's zomers te warm zijn uit de kelder en te koud uit de frigo (op 6°C smaken alle wijnen nogal neutraal).

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
Vandaag, 09:31 PM
Bericht: #92
RE: Wijnkasten
(Vandaag 10:01 AM)jr02 schreef:  Van deze werden er hier vorige week 2 geleverd:
_NL_Search_ST/MT/LT_Groot_elektro_Froid_(b)&at_platform=google&gad_source=1&gad_campaignid=17595626862&gclid=Cj0KCQjwnJfEBhCzARIsAIMtfKJC8blpqVn1O2YFNQAUuoupXREtEcgugcKXCNWTfm2FI_QxeU​IWbT8aAhwEEALw_wcB]La Sommeliere CTVNE147
Mijn wijnkamer werd te klein en mijn echtgenote gaf te toestemming om er 2 in het salon te plaatsen mits ze mooi waren qua uitstraling en dat ze de flessen kon zien liggen.
Capaciteit: 147 op constanste 14° (tot 12° is ook mogelijk)
Vrij stil.
Hierin komen de wijnen die nog wat mogen liggen alsook drinkklaar.

Zou ze op 16 zetten.

Edit
Haha, lees nu pas de volgende berichten. 15 is ook goed. ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: