Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bourgogne en Rhone November 2023
12-11-2023, 01:39 PM
Bericht: #1
Bourgogne en Rhone November 2023
Weer wat tijd gevonden, hoppa de bus in naar Frankrijk. Donderdagochtend vertrokken, om 12:00 lunch en om 13:30 bij Domaine Jean Pierre Maldant te Ladoix Serrigny. Vorig jaar kennis gemaakt, toen lege schappen. Enkele flessen mee kunnen nemen om te proberen en die vielen toch wel in de smaak, vandaar weer terug. Nu wel nagenoeg alle wijnen te koop, alleen de Corton charlamagne was al weer op. Ditmaal ontvangen door Emilie Maldant, die het domein samen met haar broer bestiert. Leuke gepassioneerde dame, die we uiteindelijk nog moesten remmen anders waren zeker alle verschillende wijnen open gegaan. Nog steeds zeer te spreken over de stijl van dit domein dus heb wel wat gekocht. Jaargang 2022 is goed geslaagd. Een witte Ladoix, een rode Savigny 1er cru vanwege de fijne kruidige toets en mineraliteit en nog een rode Aloxe Corton vielles vignes vanwege de mooie concentratie en geweldig mooi fruit. 2022 in rood is echt veelbelovend en in wit gewoon lekker.

Vervolgens mijn allocatie in Meursault ophalen en alles in Santenay gedropt voor het transport. Daar was alles goed, blije gezichten na 2 oogsten met voldoende volume en kwaliteit. 2022 en 2023. Pallets klaar gezet en terug naar Meursault om de jaargang 2022 uit de tanks te proeven bij Domeine Bernard Millot. 2022 is toegankelijk en wat rijper, het tegenovergestelde van 21 dus. Wit heb ik het dan over. Een verrassend lekkere Aligote begonnen we mee, echt mooi. Gevolgd door Bourgogne Côte d’Or 22, enkele Meursault village wijnen. Wat toch een verschil per wijngaard. Nog de Puligny Montrachet en als uitsmijter de 1er cru goutte D’Or (Meursault). Mooi mooi mooi allemaal en 22 zal niet het grootste jaar ooit worden maar brengt wel erg mooie wijnen voort en deze zijn snel genietbaar, ook wel lekker.

De volgende dag Lyon voorbij, Crozes Hermitage en St Joseph ophalen ik Erome bij domaine Rousset. 2022, de timing was goed, een dag eerder net gebotteld. S ochtends vroeg de etiketten er op en ze stonden klaar voor me. Mooi zo. Helaas geen Cote rotie. Volgend jaar krijg ik een allocatie. Dan maar besloten om naar Cornas te gaan. Domaine Johan Michel. Wat een wijn maken ze daar. 2021 Cornas gekocht. Nog jong natuurlijk maar wat een kracht, ongelooflijk. Zijn St Joseph vond ik ook mooi. Doosje meegenomen, misschien voor de volgende keer. Even rustig proberen thuis.

Hier in de noord Rhone ook tevreden mensen. Op naar de zuid Rhone. Eerst bij Maison Plantevin, waar we de rode wijnen van 2022 in het glas krijgen. Wat een jaar is 2022 toch in rood. Veel concentratie, hier in de zuid Rhone bijna té vol. Door weinig regen en hoge temperaturen en veel zon waren er dat jaar kleine druiven, daardoor zeer geconcentreerd. Hier vond ik de gewone Côtes du Rhône erg mooi. De village plan de dieu is in zo’n jaar dan te vol naar mijn smaak maar de village Séguret was daarentegen weer heerlijk. Hooggelegen wijngaarden zorgen voor mooi fris sap. De rasteau kwam er ook goed uit. Dijk van een wijn. Nog wat jong maar top wijn. De Séguret mee naar huis.

Op naar Domaine st Pierre in Violes. Hier altijd mooie wijn. Sinds oogst 22 ook mooie frisse rosé. Licht van kleur wat men tegenwoordig wil, en een heerlijke type fruit. Niet te zwaar en kruidig, wat voorheen het geval was. De Côtes du Rhône 22 is een stevige knaap, ik heb nu de 21 en die is lekker drinkbaar (3 * in GH en een coupe de coeur). Denk de 22 even over te slaan. Proefde nog een plan de dieu 2021, ja dat is dan weer erg mooi op het fruit en niet zo’n mega stevige wijn. Die nemen we bij de volgende order. Verder een mooie Sablet, dit is een village wijn die door de ligging ook altijd mooi fris is. Prachtige wijn. De Vacqueyras als toetje van 20 en 21. 20 als krachtpatser en 21 als frissere verleider. 21 meer mijn jaar bij dit adres dan 22. Al met al een prachtig bedrijf met altijd goede wijn. Werk er al 15 jaar mee. Leuk om er weer eens te zijn, was al behoorlijk lang terug.

Als uitsmijter vandaag een bezoek aan domaine Eddie feraud in chateauneuf du Pape. Nog nooit geweest, kwam hem tegen op instagram en het zag er wel interessant uit. Klein domein met wijngaarden op de goede plek. Aardige jongeman Yannick die ons vriendelijk onthaalde en de tijd nam voor een mooie proeverij. Interessante stijl, niet zo zwaar maar toch wel erg vol. Ik ben benieuwd of deze wijn goed uit de proeverijen komt tussen de andere cru’s en de prijs rechtvaardigen.. Dat wordt interessant. Heb voldoende flessen meegenomen om dat rustig te beoordelen. Worden leuke proeverijen.

Weer een volle dag, veel gedaan. Na een Cote de boeuf op tijd in slaap gevallen na al die Rhone klappers.

De laatste dag stond een Salon op het programma. Dit was bij Domaine La Lôyane in Rochefort du Gard. Dit is het gedeelte van Tavel en Lirac. Voor mij onbekend terrein dus leek me interessant. Waarom daarheen? Millot uit Meursault staat hier ook en Domaine de l’Arbussele uit het Faugeres gebied ook. Deze laatste heb ik ook wijn van, maar nog nooit ontmoet omdat hij in zo’n uithoek zit. Dit was daar een mooie gelegenheid voor en zo konden we veel combineren.

We waren de eerste gasten om 10 uur dus ze hadden allemaal alle tijd. Eerst de Faugeres wijnen. Mooie wijnen allemaal, prijs-kwaliteit dik in orde. Faugeres geeft echt typische wijnen, je moet er van houden. Het ‘vuursteen’ neusje, het donkere fruit en de zuiderse kruiden. Voor mij echt mooi allemaal. Leuk om kennis met hem te maken. Heel aardig, vol passie en een harde werker volgens mij. Helaas hebben ze in Frankrijk toch wel wat wijn te veel momenteel. Je merkt aan hem en ook bij de zuid Rhone producenten dat het niet makkelijk is om van je wijn af te komen. Om over Bordeaux nog maar te zwijgen. De binnenlandse markt is ook flink gekrompen. Hij vertelde nog dat hij vorige week op een salon stond elders in het land en ze hadden gemiddeld 30 % minder verkocht dan vorig jaar.

Maar goed, verder naar de gastheer en mevrouw. Domaine La Loyane. Mooie bedrijf, mooie uitmonstering, vriendelijke mensen. Frisse witte wijnen, een heerlijke tavel rosé, mooie CDR wijn in rood, een village en 3 Lirac wijnen. Een mooie stijl, niet te log. Ik ben benieuwd waar we dit kunnen plaatsen. Ze zijn niet te duur en worden goed beoordeeld. Blind proeven tussen andere Rhone wijnen zal uitsluitsel geven. Ik neem van alles wat mee, sowieso leuk om te hebben.

Verder stond hier nog een Elzas producent met een wel heel strakke droge stijl, was er niet zo kapot van. Nog een producent uit Lussac st Emilion, was hem ook niet voor mij. Te rijp, te veel hout. Wat wel nog leuk was, was het bedrijf uit cognac. Mooie Pineau de Charantes wijnen en de cognacs waren ook lekker. Hier wat flesjes van gekocht, mooi om te hebben.

Toen was het lunch tijd, en daarna tijd om de terugweg aan te vangen. Na een overnachting vlakbij Troyes rij ik nu weer 100 km van huis. Weer een mooie trip en veel te proeven thuis!

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
12-11-2023, 03:54 PM
Bericht: #2
RE: Bourgogne en Rhone November 2023
Heel mooi verslag, bedankt om deze reisimpressies met het forum te delen!

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
12-11-2023, 08:42 PM
Bericht: #3
RE: Bourgogne en Rhone November 2023
(12-11-2023 03:54 PM)Vince schreef:  Heel mooi verslag, bedankt om deze reisimpressies met het forum te delen!

+1!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-11-2023, 11:40 PM
Bericht: #4
RE: Bourgogne en Rhone November 2023
Bedankt Sam! Heel nuttig voor ons om eens te horen hoe die nieuwe jaargangen meevallen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-11-2023, 11:53 PM
Bericht: #5
RE: Bourgogne en Rhone November 2023
Avonturen op de wijn route!


Ga naar locatie: