Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Philippe Alliet, Chinon, Loire
12-05-2020, 08:54 AM
Bericht: #101
RE: Domaine Philippe Alliet, Chinon, Loire
L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.

Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).
12-05-2020, 09:51 AM
Bericht: #102
RE: Domaine Philippe Alliet, Chinon, Loire
(12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef:  L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.

Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).

DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
12-05-2020, 10:35 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-05-2020 om 10:35 AM door Fre.)
Bericht: #103
RE: Domaine Philippe Alliet, Chinon, Loire
(12-05-2020 09:51 AM)Vinoco schreef:  
(12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef:  L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.

Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).

DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.
Zeer lage rendementen is één van de belangrijkste criteria om die groene paprika onder controle te houden. Maar dan nog: rode Loire wijnen (met CF dan) mag je eigenlijk niet in mindere jaren kopen. Ik herinner me een Cormiers van domaine Porte St Jean, de nieuwe ster in wording (Dittière), uit 2013: in niets te vergelijken met de 2014.

Warme jaren zoals 2015 en 2018 kunnen daarentegen wel top zijn. Gelijkaardige ervaringen met de topcuvées 2013 van Alliet & Baudry: ok maar niet top.
12-05-2020, 10:39 AM
Bericht: #104
RE: Domaine Philippe Alliet, Chinon, Loire
(12-05-2020 09:51 AM)Vinoco schreef:  
(12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef:  L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.

Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).

DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.

rijpere jaren zijn inderdaad beter voor Cabernet Franc, maar blijkbaar kan je ook veel bereiken met goed wijngaardbeheer, zoals wellicht inderdaad het geval zal zijn bij Clos Rougeard. Voor zij die de nitty gritty willen lezen, moet je hier eens kijken :

https://winesvinesanalytics.com/features/article/68769

Interessant in dat licht is de Oldenburg Cabernet Franc 2015 (Stellenbosch), die we dronken met de Zwijntjes een tijdje geleden. 2015 wordt aanzien als een zeer goed jaar in Zuid-Afrika, dus je zou denken een CF met weinig paprika. De paprikatoetsen waren echter duidelijk aanwezig. In het artikel blijkt dat bvb het Grape Leafroll Virus kan bijdragen tot paprikatoetsen, want het belet de druiven van goed te rijpen. En van dat virus hebben ze in Z-Afrika veel last. Maar ook te veel irrigatie en slecht bladerdekbeheer kunnen allemaal een rol spelen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: