Heevie Teusted
|
12-06-2025, 01:50 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Heevie Teusted
(12-06-2025 01:14 PM)BartS schreef:(11-06-2025 08:29 PM)vinejo schreef:(11-06-2025 08:06 PM)WhyAlwaysMe schreef: Prachtige degustatie! Nam iedereen iets mee of was dit allemaal uit jouw kelder, Jo? Jazeker ![]() Merci @all - verjaardag zelf was al goede maand geleden, feestje 2 komt er ook nog aan.. ![]() Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
21-07-2025, 04:48 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Heevie Teusted
Gisteren heerlijke HT bij Pvdw.
Ik plaats hier even Pauls voorbereiding. De sterretjes (van 0 tot 5) zijn van mij. Petnat 2024, d’Hellekapelle *** Belgische wijn 100% dornfelder Greywacke wild sauvignon 2023. ***(*) Marlborough, New Zealand - gisting in Franse eikenhouten vaten, waarvan een klein percentage nieuw was. - spontane gisting met inheemse gist, duurde zes maanden - batonnage - tweederde: malolactische gisting - ongeveer een jaar eik en daarna nog eens zes maanden sur lies - gebotteld in september 2024 Te Mata Cape Crest sauvignon blanc 2021 **** Hawke’s Bay, New Zealand - blend van 87% sauvignon blanc, 9% sauvignon gris en 4% sémillon - gisting op nieuwe en gerijpte Franse eikenhouten - 11 maanden rijping sur lies met batonnage - botteling in februari 2022 Markus Molitor, Kinheimer Hubertuslay Auslese 2017 **** Mosel, Duitsland Parker 94+ Hofmann, Chardonnay Reserve 2021. **** Rheinhessen, Duitsland rijping in eik, nieuw en tweede gebruik Greywacke pinot noir 2022. ***(*) Marlborough, New Zealand Markus Molitor, Brauneberger Klostergarten 2014 ***(*) Mosel, Duitsland Château Soutard 1998. *** Saint-Emilion Grand Cru Classé 70 merlot, 30 cf Chateau du Glana 1998. ***(*) Saint-Julien 65 cs, 35 merlot 12 maand eik (40% nieu Domaine De La Source 2019. ***** Bellet 80% folle noire, 20% grenache 11 maand eik. Clos Saint Sebastien, Inspiration Marine 2017. **** Collioure 90 % Mourvèdre 10% Grenache noir Bila-Haut (Chapoutier) - V.I.T. 2009. ***** Côtes-du-Roussillon Villages Latour de France Visitare Interiore Terrae Grenache 65 %, Syrah 35 %. 18 maand eik La Nerthe 2017. ****(*) Châteauneuf-du-Pape 50% Grenache + Syrah, Cinsault, Mourvèdre Dit is een majestueus jaar voor Châteauneuf-du-Pape, en de wijnen beginnen zich net te ontvouwen Dit is een zeer gelaagde wijn in de klassieke Châteauneuf stijl, maar de allure en energie zijn zeer modern en de 2017 barst van gebalanceerde dichtheid, vers sappig fruit en een aanhoudende afdronk van fruit, kruiden en mineralen. Meerlust Rubicon 2009. ***(*) Stellenbosch, Zuid-Afrika 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 9% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Bij het eten: Catena Alta Historic Rows Malbec 2021. **** Mendoza, Argentinië 100% malbec Whole berries are hand loaded into small format fermentation bins and 225-500 L barrels; lots from each vineyard are treated individually; fermentation lasts for 10-20 days and a total maceration of 10-22 days; Wild yeasts. Full malolactic fermentation. Aging: 12-18 months. First, second and third use barrels. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
08-09-2025, 08:37 AM
![]() |
|||
|
|||
RE: Heevie Teusted
Een fenomenale WT bij Erik gisteren.
Pernand Vergelesses – Delarche Les Belles Filles – 2020 Etiënne Delarche in Pernand. Les Belles Filles ligt in een combe met noordelijke oriëntatie. Vandaar meer frisheid. Lichtvoetige maar heerlijke chardonnay. Deed me in eerste instantie aan Kumeu denken. Pierre a fusil aanwezig. - Ventoux – Les Davids Argentière – 2023 – 85 ro 15 gb Belgische Sophie Le Clercq in Viens – bio – vergisting met indigène gisten, 7 maanden opvoeding in Franse barriques en fouders Allen dachten we aan een mooie Noordelijke Rhône met marsanne en roussanne. De druiven hadden we juist, de streek niet. We hadden moeten weten dat de wijn net iets te smeuïg was om NR te zijn. Aan 22 euro zeer mooie PQ! - Stellenbosch – Meerlust Estate – 2023 – chardonnay Hannes Myburgh in Stellenbosch –fermentatie en opvoeding op eik 1/3-1/3-1/3 Waw, echt Waw. Topchardo uit Z Afrika. Aan een klein prijsje dan nog. - Priorat – J.M. Fuentes Grand Clos - 2022 – 76 garnacha blanca 24 macabeo– Josep Angel Mestre in Belmunt del Priorat – vergisting op vat en opvoeding op Franse eik sur lie Verfijnde mineraliteit in de neus, Vince dacht even aan riesling. In de mond kon dit echter nooit riesling zijn, de zuurtjes waren niet springerig genoeg. Bijzonder mooie wijn alweer…goe bezig Erik.. - Saint-Péray – Dom du Tunnel CuvéePrestige – 2016 – 80ma 20ro – Stéphane Robert in Saint-Peray – 8 maanden op vat, waarvan slechts een klein deel nieuw Toptoptop. - Bordeaux – Château Mouton Rothschild – Aile d’Argent – 2019 - 61sb 38se 1mu – Baronne Philippine Rothschild in Pauillac – fermentatie in inox – 12 maanden op vat, de helft nieuw En hoe mooi álle vorige wijnen ook waren, deze ging er nog over. Pvdw dacht direct aan Bordeaux, dus zaten we toch in Pessac? Nee hoor, een gewone Bordeaux Blanc. ![]() Het werd even stil toch. Als een grote naam zijn naam waar maakt… ROOD - Aloxe Corton 1er cru - Henri Magnien “La Coutière” - 2018 Charles Magnien in Gevrey – 0.76 ha – 55 jaar oude stokken Persoonlijk vond ik dit wel redelijk herkenbaar Bourgogne, doch een paar pinot Noir fans zochten het elders. Misschien niet direct premier cru waardig wegens nét iets te weinig complexiteit maar sowieso knappe en zeer aangenaam drinkbare wijn. - Rioja - Herederos del Marques de Riscal – 2017 - 96temp 4grac. – Elciego – 55 jaar oude stokken – 2 jaar op Amerikaanse eik Hier werden we allen in de luren gelegd. Ik weet niet meer wat we juist gokten maar t was zeker geen Rioja. Zeer lichtvoetig, mooi evenwicht. - Barolo – Guido Porro Gianetto – 2019 –Guido Porro in Serralunge d’Alba Eerst twijfel tussen Bourgogne en nebiolo maar uiteindelijk gaven de (licht voelbare) tannines de doorslag. Mooie, toegankelijke, lichtvoetige, Bourgondische Barolo. - Ruchotte-Chambertin Grand Cru – Henri Magnien – 2017 Charles Magnien in Gevrey We dachten aan een knappe Volnay, wegens de soepelheid van de wijn. Zeker premier cru vandaag, misschien binnen 10 jaar Grand cru..? - Pomerol – Clos du Vieux Plateau Certan– 1995 – 100 merlot – Familie Pradel de Lavaux in Libourne – 18 maanden in barrique U leest het goed. Dit bestaat echt. Straf. Vooral omdat ik er, na 25 jaar grondig Bordeaux onderzoek, nog nooit van gehoord had. Erik opende eerst de 95 maar die was gekurkt. De 96 dan maar, een mooie, geëvolueerde Medoc. Medoc? Nee hoor, Pomerol. Gebeurt wel meer. Grappig moment, maar toch ook wel knappe wijn hoor. - Aconcague Valley - Errazuriz Costa Las Pizarras – 2018 Hier zaten we allen redelijk zeker in Cornas, maar achteraf bekeken had de lichte wolligheid van deze schitterend wijn ons richting Nieuwe wereld moeten sturen. 100% syrah, dat dan wel, gelukkig. - Hermitage – Bernard Faurie Greffieux-Bessards - 2012 Nostalgie bij het zien van het etiket. Prachtige wijn. Destijds op domein een euro of 30-35, vandaag gaan deze wijnen 200 euro de fles… ![]() - Pomerol – Château Trotanoy - 2000 Olalalalala Een Trotanoy van het mythische jaar 2000. Waar kan je dát nog drinken? In Terneuzen, met zicht op de Westerschelde. Hij was nog jong aan zijn 25, tabak en grafiet in de neus, bijzonder elegant in de mond. Ook wij zijn nog jong, zonder tabak en grafiet in de neus maar wel nog bijzonder elegant. En toen trok Erik zijn kok-outfit aan. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|