Ebriosi Vini
|
15-06-2017, 10:32 PM
Bericht: #331
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(15-06-2017 09:56 PM)Mathijs81 schreef:Juni is een topmaand qua degustaties!(15-06-2017 09:06 PM)TheWineVet schreef: Enkele impressies, want mijn notities vind ik niet meer terug. Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel) |
|||
16-06-2017, 05:16 PM
Bericht: #332
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini | |||
10-12-2017, 02:27 PM
Bericht: #333
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Nog één laatste Ebriosi in deze jaargang ...
Voornamelijk om een deelnemer mee te helpen tasten voor zijn nakende examen. En daarom hadden we gekozen om een monocépage tasting te houden. Het zou opnieuw een leuke avond worden, dat weet je als na een kwartier al de eerste vuile mop komt bovendrijven. Daarna bleef het maar komen ... de engelstengel, maar de allerbeste was toch de originele manier om een sneeuwman te maken . Hier dan de line-up van deze avond, zoals steeds alles blind geproefd en raden maar. 1. Van Gysel-Liébart Cep D'Or Blanc de Blancs ( FR, wit, Chardonnay ) Neus - gestoofde appel, beetje frangipane Mond - meer zuurtjes, rauwe appel, zeer lichte mousse / bubbel Afdronk - droog, licht zoet, ook appeltjes 2. Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Trocken 2011 ( DE, wit, Riesling ) Neus - petrol, avocado, abrikoos, licht rubbertje Mond - meer fruit, amandel, frangipane, licht vettig, wel wat eentonig Afdronk - wit steenfruit, kort, zoetig 3. Cordero de Montezemolo Elioro 2012 ( IT, wit, Chardonnay ) Neus - hopen rijpe banaan, na tijd meer grassigheid & hooi Mond - enorm ziltig, vettig, overrijp fruit, mineraal Afdronk - beetje marzipan, licht zoet, mineraal & ziltig 4. Edmond Alphone Mellot 2014 ( FR, wit, Sauvignon Blanc ) Neus - sperziebonen, vegetaal, grassig, rokerig, verbrande heide Mond - enorm ziltig / mineraal, wit fruit, licht vettig, mooi pikantje wel Afdronk - mooie zuurtjes, winegums, zure latten 5. Les Hauts de Smith Blanc ( FR, wit, Sauvignon Blanc ) Neus - pop en pour, dus ietwat schuw, mooi grassig & mineraal Mond - fris & fruitig, ziltig / mineraal, botertje ( licht vettig ) Afdronk - volgt de mond volledig, ook een hing ananas (?) 6. Perusini Cabernet Franc 2013 ( FR, rood, Cabernet Franc ) Neus - braadjus, kruidigheid, chocolade, laurier, paddestoelen Mond - peper, fruitige zuren, rood (?) fruit Afdronk - droog, peperig, beetje groenigheid ( jong ), moka 7. Marc Kreydenweiss "K a" 2013 ( FR, rood, Carignan ) Neus - dof, bladeren, zoethout, zwart donker fruit Mond - mooi zwart fruit, harde tannines, nog te jong op dit moment Afdronk - pittig, zuren, hard, trekt nog veel te droog ( te jong ) 8. Weingut Hans Igler, Ried Kart 2008 ( Austria, rood, Cabernet Sauvignon ) Neus - biowinkel, rood fruit, gesloten, rauwe biefstuk Mond - fruitig, lichte oxidatie al, bittertje Adfronk - kruidigheid, veels sappigheid, verrassend lekker 9. Verget Pommard 1er Cru "Saucilles" 2009 ( FR, rood, Pinot Noir ) Neus - zeer floraal, rozenblaadjes, licht rokerig Mond - licht, fris, licht snoeperig, fruitig Afdronk - chocolade, houterig, mooi 10. Neo Punta Escencia 2010 ( ES, rood, Tempranillo ) Neus - boenwas, vers gebakken petit-beurre koekjes, zoet kantje, gedroogde bes, okkernoot Mond - rond, sappig, vanille, fruitig, licht pikantje Afdronk - jong, hout, vooral kersen 11. Poggio al Tesoro "W" Dedicato a Walter 2008 ( IT, rood, Cabernet Franc ) Neus - licht oxidatie, rozijntjes, gedroogd fruit Mond - ook hier rozijntjes en voorral overrijp fruit Afdronk - volgt neus & mond 12. The New Black Wine Clos Triguedina 2008 ( FR, rood, Malbec ) Neus - veel koffie en gebrande toetsen, rozijntjes, leuk leuk Mond - zacht, rond, compleet, bloederig en krachtig Afdronk - krachtig, jong, diep, maar hopen overschot 13. Buena Vista Sonoma 2014 ( US, rood, Zinfandel ) Neus - aardbeienconfituur, rood fruit, springt uit het glas Mond - mooi pittig, rood fruit, licht en mooi rond Afdronk - licht, aardbei, licht zoetig wel, beetje boterig Mathijs When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
10-12-2017, 02:59 PM
Bericht: #334
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 02:27 PM)Mathijs81 schreef: Nog één laatste Ebriosi in deze jaargang ... En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
10-12-2017, 04:51 PM
Bericht: #335
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus ). When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
10-12-2017, 07:19 PM
Bericht: #336
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef:(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? De eerste flessen misschien. In de rode zat ik er toch veel naast. Wel interessant om de (niet houtgerijpte) mono's te proeven en zo mijn pallet wat uit te breiden. Nu nog wat mijn service oefenen en bij de schuimwijnen niet iedereen onder te morsen In water, one sees one's own face. But in wine, one beholds the heart of another |
|||
10-12-2017, 07:52 PM
Bericht: #337
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef:(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef:(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Ps: niet mee in zitten dat je er veel naast zit, zelfs na meer dan 15 jaar gebeurt dat nog frequent. Belangrijkste is dat je dúrft te zeggen wat je denkt, een illuster ex-forumlid was zeer sterk in het zwijgen tot ie het etiket zag en dan zei hij: "ja, k had het wel gedacht, is echt typisch ." Als je echter durft te zeggen wat je denkt en achteraf blijkt dat je fout was, zijn er altijd wel zaken die je kan aanhalen waarom je aan iets anders dacht. Je foute keuze is doorgaans mooi te verantwoorden En dat vind ik veel belangrijker dan altijd klop d erop te zitten ;-) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
10-12-2017, 11:29 PM
Bericht: #338
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 07:52 PM)vinejo schreef:(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef:(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef:(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? In water, one sees one's own face. But in wine, one beholds the heart of another |
|||
11-12-2017, 01:55 PM
Bericht: #339
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2017 07:52 PM)vinejo schreef:(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef:(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef:(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Volledig mee eens. Om een wijn te herkennen moet je uiteraard wat ervaring hebben, maar toch vooral ook een goed geheugen. Het belangrijkste aspect voor mij is echter het (h)erkennen van de kwaliteit van de wijn en dat is niet altijd even gemakkelijk. |
|||
04-06-2018, 07:41 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-06-2018 om 07:42 PM door Mathijs81.)
Bericht: #340
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Zaterdag 02/06/2018 - zes deelnemers - Ebriosi Juni 2018
1. Castelucci Miano "Miano" 2016 ( wit, IT ) + Neus - ananas, gesmolten boter, peer, marsepein, toch iets te neutraal + Mond - vlak, waterachtig, licht brak, ziltig + Afdronk - licht zoutig, invloeden van peer 2. Castelucci Miano "Shiara" 2014 ( wit, IT ) + Neus - verbrand rubberke, gist, cederhout (?) + Mond - ook hier licht brak, boterig, tamelijk anoniem + Afdronk - zuurtjes, wit steenfruit, licht snoeperig 3. Chablis 1er Cru Pattes Loup 2013 ( wit, FR ) + Neus - citrus, boterig, marsepein, zoutig + Mond - rokerig, mineraal, ziltig, lichte vettigheid + Mond - smakkend, zie ook mond, fraaie zuurtejs 4. Domaine Chavet - Menetou Salon - Cuvée Exception 2015 ( wit, FR ) + Neus - anoniem, licht stofferig, licht grassig + Mond - ziltig, pittig op de tong, pompelmoes + Afdronk - mooi snoep, wit steenfruit 5. Weingut Ring - Ars in Vintro - Riesling Réserve 2015 ( wit, DE ) + Neus - banaan, lichte petrol, gekonfijt fruit + Mond - mooi vettig, rokerig, gebrand, filmend, ziltig + Afdronk - vol, lychee, peer, mooie zuurtjes, maar iets te kort 6. Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2010 ( wit, FR ) + Neus - vuursteen, zeer mooi mineraal, verfijnd, toast, grassig, licht animaal + Mond - mooi pittig, kruidig, zeer mooie zuren, fraicheur, zeer gelaagd + Afdronk - pittig, enorm lang, mineraal, top, finesse, geweldige wijn 7. Arbois Pupilin - Fonteneille - 2015 ( wit, FR ) + Neus - asperges, rozijnenbrood, gist, marsepein, fris + Mond - peer, rijp, mooi, lichte pit, mooie zuurtjes, peperkoek + Afdronk - mooie combo zoet vs zuur, medium lang, marsepein, restgist 8. Benvenuti malvazija istarska 2011 ( orange, CRO ) + Neus - apotheek, boenwas, perzik, boomhard + Mond - lichte oxidatie, sherry gevoel + Afdronk - ananas, gekonfijt en/of ingeblikt fruit 9. Knipser Gaudenz 2013 Trocken Pfalz ( rood, DE ) + Neus - stinky winky, rood snoep, rozijntjes, jus van biefstuk, aalbes + Mond - bittertje ( witlof ), rode bes, tamelijk licht + Afdronk - zeer droog trekkend, gedroogd fruit, aardbei 10. Le Plan Vermeersch Le Plan GT-S Syrah 2012 ( rood, FR ) Foute fles, enorm verbrande toetsen, oxidatie, rot fruit 11. Le Serne Nuove D'ell Ornellaia 2011 ( rood, IT ) + Neus - paprika, houterig, zoet kantje + Mond - droog, zeer hard, strak, ook hier paprika + Afdronk - keihard, trekt enorm droog, groenig, bitter, alcohol, te jong 12. Sapaio 2006 ( rood, IT ) + Neus - koffie, bdx neuzeke, vleesjus, bessen + Mond - zacht, mild, licht pikant, ietwat droog en bitter + Afdronk - kruidig & pittig, te jong, trekt flink droog in de wangen 13. Clos Dominic Vineyes Altes 2006 ( rood, ES ) Foute fles - geoxideerd 14. Vina Sastre Regina Vides 2005 ( rood, ES ) + Neus - zeer peperig, intens, veel fruit, vanille, zoet + Mond - hard, inkt, donker fruit, intens, peper, pruimen + Afdronk - sappig, beetje droog, houterig 15. Clos Del Portal Somi 2012 ( rood, ES ) + Neus - mooi verbrand rubbertje, peper, vanille + Mond - fris, neuzekes, framboos, pittig op de tong doch mooi zacht + Afdronk - inkt, iets te hard, mooi fruitig wel 16. Visitin Teran Reserve 2012 ( rood, CRO ) + Neus - rijp, confituur van aardbei, stinky, algemeen rood fruit + Mond - rijp rood fruit, soepel, licht, fris + Afdronk - zeer sterk in zuren ( overheerst ), licht snoeperig 17. Grgurevic Barrique 2011 ( rood, CRO ) Foute fles - geoxideerd 18. Birgit Braunstein Oxhoft 2011 ( rood, OO ) + Neus - puissant, met lichte stink + Mond - kruidig, zacht, fruitig, mellow, semi-licht + Afdronk - mooie balans qua zuren, waterkers Dank aan de gastheer en alle deelnemers, opnieuw een mooie editie ! Mathijs When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
04-06-2018, 09:48 PM
Bericht: #341
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Coole line-up! Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
05-06-2018, 09:39 AM
Bericht: #342
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(04-06-2018 09:48 PM)Olivier schreef: Coole line-up! Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.Inderdaad. Van de Rings nog wat Spätburgunder liggen. Was op een pinot noir degustatie bij Portovino één van de fijnste wijnen in zijn prijsklasse. Weet niet of die stempel ook in wit wordt doorgetrokken... |
|||
05-06-2018, 09:41 PM
Bericht: #343
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(05-06-2018 09:39 AM)Fre schreef:(04-06-2018 09:48 PM)Olivier schreef: Coole line-up! Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.Inderdaad. Van de Rings nog wat Spätburgunder liggen. Was op een pinot noir degustatie bij Portovino één van de fijnste wijnen in zijn prijsklasse. Weet niet of die stempel ook in wit wordt doorgetrokken... Miste wat balans eerlijk gezegd. Het is ook een 2015, niet alles is vloeibaar goed. Ijskoud te proeven gekregen en dan had ik er wel vertrouwen in. Was in hun winkeltje te Cochem. Bij naderhand was ik misschien al iets teveel in een vakantiestemming. Aan 17,50 euro zou ik dit afraden. |
|||
05-06-2018, 09:56 PM
Bericht: #344
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Fre, ik denk niet dat je over hetzelfde domein spreekt (Ring vs. RingS). Dit laatste heb ik ook leren kennen bij Portovino en ben het eens met jouw mening over de Spätburgunders. Ben ook fan van hun werk in wit, maar sinds ze lid zijn geworden van de VDP zijn de prijzen ook navenant gestegen.
|
|||
06-06-2018, 06:33 AM
Bericht: #345
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(05-06-2018 09:56 PM)Kupers schreef: Fre, ik denk niet dat je over hetzelfde domein spreekt (Ring vs. RingS). Dit laatste heb ik ook leren kennen bij Portovino en ben het eens met jouw mening over de Spätburgunders. Ben ook fan van hun werk in wit, maar sinds ze lid zijn geworden van de VDP zijn de prijzen ook navenant gestegen. Dat zou een verklaring kunnen zijn! Ik dacht dat het ging om een meervoud. Bvb JM Pfaff en de Pfaffs. Dus ja de Rings |
|||
11-06-2018, 11:55 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-06-2018 om 11:57 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #346
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Wat ik nog heb teruggevonden:
1. Castelucci Miano "Miano" 2016 ( wit, IT, Sic ) Fris, fruitig, appel, wit fruit. In duo geproefd naast de volgende wijn. Moeilijk om te besluiten dat dit 2x dezelfde druif is. Cataratto kan wel heel diverse expressies geven. Duidelijk dat dit de "instapper" was, een wijn "voor de schoonouders". 87 2. Castelucci Miano "Shiara" 2014 ( wit, IT, Sic ) En dit is dan de wijn die ik zelf in de kelder zou leggen van dit duo. Eveneens fris, maar zit een soort vuil toetsje aan (maar niet in de zin van een fout); vuursteen, aciditeit, citroen. Misschien nog beter binnen een jaar of zo. 89 Castellucci Miano: van het weinige deftige uit Italië dat men kan vinden in de Colruyt 3. Chablis 1er Cru Pattes Loup 2013 ( wit, FR ) Zoute boter, vol, ietsje vettig, mineraliteit. Komt beter voor de dag dan de vorige x dat we die proefden (1,5 jaar geleden). 90 4. Domaine Chavet - Loire, Menetou Salon - Cuvée Exception 2015 ( wit, FR ) Grassig, bitter, zoet en wat branderig (toch maar 13% alcohol, dus iets te weinig "stuffing" om dit % te counteren), rijp fruit. Relatief typische sauvignon blanc. 87 5. Weingut Ring - Ars in Vintro - Riesling Réserve 2015 ( wit, DE ) Fris, mineraal, riesling, voor mij mist deze wijn toch de aciditeit die riesling zo groots en elegant kan maken. 88 6. Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2010 ( wit, FR ) Gras, mineraal, toast, lange afdronk, aciditeit, finesse, inderdaad geweldige wijn. 92 7. Arbois Pupilin - Domaine de la Pinte - Fonteneille - 2015 ( wit, FR, chardonnay ) Rozijntjes, gist, witte chocolade, vol, mooie wijn, voldoende zuren om het licht te houden. 91, mooie p/k 8. Benvenuti malvazija istarska 2011 ( orange, CRO ) Sherry, medicinaal, oxidatief, vernis, apricot, hars, honing, was, confit. Niks voor mij, NR 9. Knipser Gaudenz 2013 Trocken Pfalz ( rood, DE ) Doorschijnende kleur, rood fruit en aardbei, wat bosimpressie. Blijkbaar dornfelder en wat cabernet sauvignon. Drinkbaar, maar kwalitatief zeer ver verwijderd van de andere flessen. 84 10. Le Plan Vermeersch Le Plan GT-S Syrah 2012 ( rood, FR ) Oxidatie, NR 11. Le Serne Nuove D'ell Ornellaia 2011 ( rood, IT ) Kruidig, peper, paprika, warmte, komt nog heel jong over. 88(+ hopelijk) 12. Sapaio 2006 ( rood, IT ) Koffie, donker fruit, kracht, zoet toetsje, lichte houtimpressie, volle wijn, zuren present, lange afdronk, maar eigenlijk nog te jong (of combineren met rood vlees nu) - trekt nog. 91+ 13. Clos Dominic Vineyes Altes 2006 ( rood, ES ) 2e fles oxidatie 14. Vina Sastre Regina Vides 2005, Ribeira del Duero ( rood, ES, 100% tempranillo ) Vanille, veel donker fruit, geconcentreerd, ook zoet kantje. Goed zonder meer, maar misschien wat teveel spierballen om er veel glazen van te drinken? 92 15. Clos Del Portal Somi 2012, Priorat, Garnaxa ( rood, ES ) Rood fruit, aardbei, redelijk soepel, gaat vlot binnen. 92 16. Visintin Teran Reserve 2012 ( rood, CRO, Istrië ) Rood fruit. Ik heb niks tegen aciditeit, ik vind het zelfs een noodzaak in wijn, maar deze fles had echt een legioen aan hyperagressieve zuren klaarstaan die alles overheersten. Té, zelfs voor mij. 87 17. Grgurevic Barrique 2011 ( rood, CRO ) Oxidatie x3 18. Birgit Braunstein Oxhoft 2011 ( rood, OO ) Uitgebalanceerd, medium body, mooi af, elegant met nog paar jaar reserve. Is blaufrankisch, cabernet sauvignon, merlot en zweigelt. Exacte verdeling onbekend. 90 |
|||
11-06-2018, 12:56 PM
Bericht: #347
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Toch uitzonderlijk, die 3 geoxideerde flessen - verklaring zou kunnen zijn dat ze reeds de dag ervoor of eerder geopend waren? Of waren ze zo right from the bottle?
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
11-06-2018, 01:06 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-06-2018 om 01:14 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #348
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(11-06-2018 12:56 PM)vinejo schreef: Toch uitzonderlijk, die 3 geoxideerde flessen - verklaring zou kunnen zijn dat ze reeds de dag ervoor of eerder geopend waren? Of waren ze zo right from the bottle? Mijn 2 flessen in alle geval niet, en ik denk die van gertjeuh ook niet - ik opende ze gewoon ter plaatse voor aanvang van de proeverij De Le Plan in karaf gegoten, maar de priorat zelfs niet... Flessen komen ook van verschillende handelaars; de priorat wel redelijk "laat" gekocht - in 2016 dacht ik. Dus dan heb je wel wat jaren waarvan je niet weet hoe de fles exact bewaard is gebleven. Maar de Le Plan werd gewoon enkele maanden na release aangekocht (begin 2015 dacht ik) en lag sindsdien gewoon bij mij in de kelder. En ik haal toch geregeld spul op dat daar meer jaartjes heeft gesleten en die flessen zijn nog in topconditie... t Is misschien een illustratie van het franse gezegde "jamais 2 sans 3" |
|||
11-06-2018, 02:10 PM
Bericht: #349
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
T valt wel op dat oxidatie eerder voorkomt bij zwaar geëxtraheerde wijnen. Le Plan is altijd zeer geconcentreerd en ik veronderstel dat dit ook voor de Priorat gold. Ook Bordeauxwijnen die veel extractie en nieuw hout gehad hebben (tot enkele jaren terug zowat allemaal dus) vertonen dat euvel.
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
11-06-2018, 02:48 PM
Bericht: #350
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(11-06-2018 02:10 PM)vinejo schreef: T valt wel op dat oxidatie eerder voorkomt bij zwaar geëxtraheerde wijnen. Le Plan is altijd zeer geconcentreerd en ik veronderstel dat dit ook voor de Priorat gold. Ook Bordeauxwijnen die veel extractie en nieuw hout gehad hebben (tot enkele jaren terug zowat allemaal dus) vertonen dat euvel. Dat van die concentratie/extractie klopt idd. En ook die plavac mali is in principe een krachtige, volle wijn |
|||
10-12-2018, 03:05 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-12-2018 om 03:35 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #351
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers
1 Mineraal, wit en geel steenfruit, anijs, fris, maar wel off dry Een riesling uit de Elzas, Brucker Grand Cru Rangen Riesling 2014 88 2 Mineraal, geen fruit initieel, rotsen, klein beetje agrum in nasmaak, later komt marsepein opzetten. Redelijk typische witte zuidelijke Rhone die gelukkig niet al te warm overkomt Witte Ch9, Domaine des Sénéchaux Blanc 2012 89 3 Initieel aarde en takken, gekookte asperges, structuur, bitter & zuur aanwezig, elegant, later duidelijk rozenwater (floraal) Een Belgische rode wijn die geen pinot noir is, de L'Eben 2016 van Vin de Liège (Cabernet Cortis - een kruising van cabernet sauvignon en solaris ontstaan in 1982; je kan het ook benoemen met het vlot bekkende FR 437-82 R). Eerder interessant dan lekker, 87 4 Donker fruit, kruiden, peper, groen, sappig, mon chéri, mooi getypeerde cabernet franc, hedonistisch Chevalerie 2014 van Domaine de la Chevalerie uit Bourgeuil, 90 5 Eerst velpon, daarna rood fruit, koffie, ijzer, licht tertiair, mineraal & zuur, complexe wijn met voldoende materie, en eigenlijk ook even hedonistisch als de vorige Domaine Rollin Premier Cru Ile des Vergelesses 2012 (Pernand-Vergelesses), een pinot noir die me wél kon bekoren, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, 91 6 Violetten, bloed en rauw vlees, zwart fruit, vlierbessensiroop, licht zoetje, donker, gebrand, koffie en leer Dit was een fles die ik de avnd voordien opende en besliste om de rest ook nog zaterdag aan te bieden. De laatste 4 descriptors overheersten wel op dag 2 - de wijn kwam toen dus minder goed voor de dag Fabrizio Dionisio Il Castagno 2013, 90 op dag 1, 89 tijdens de proeverij. En dan bleek het weer 1 van die dagen te zijn: 7 Grgurevic 2011 (Plavac Mali): kapot 8 Verweven, mineraal, alcohol, leer Geen foutieve fles, maar enthousiast werd men hier niet van. De jaargang? La Massa 2011, 87 9 Poggio Il Castellare Brunello 2006: foutieve fles 10 Casa Gran del Siurana, Gran Cruor 2007: oxidatie Gelukkig wat beterschap volgende flessen: 11 Vegetaal, drop, hars, gebrand, evenwicht, knappe wijn, zacht Domaine de Chevalier 2008, 92 12 Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken. Argiano Brunello 2006, 90 13 Zoet kantje, vol, jong, "techno-wijn" (komt geknutseld, gefabriceerd over), doet denken aan nieuwe wereld, fors, koffie Espérance de Trotanoy 2012, 88 14 En nog eentje: Sancta Catharina 2009 van Azienda Agricola Dei -> oxidatie 15 Vanille, rood fruit, kaneel, zoetje, aciditeit, sappig en toch stevig Remelluri Rioja Reserva 2009 (van Telmo Rodriguez), 92 16 Warm, heavy, oxidatief, gebrand, al wat evolutie, zoet jammy fruit Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 (50 grenache 50 syrah), 87 17 Bij het dessert, geen formele notities van deze zeer lekkere Ice Wine (Eiswein) uit de staat New York (USA), gemaakt van 100% cabernet sauvignon in het jaar 2013, met de schitterende naam Thirsty Owl, wel score 91 genoteerd Bedankt aan de deelnemers voor de flessen, het gezelschap en gezelligheid wederom, en eeneervolle vermelding voor de huisbereide tiramisu! |
|||
10-12-2018, 09:37 PM
Bericht: #352
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers Van de 17 flessen zijn er 4 van met fundamentele fouten. Wat is de oorzaak? Condities van bewaring? There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
11-12-2018, 12:45 PM
Bericht: #353
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini | |||
11-12-2018, 01:15 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-12-2018 om 01:15 PM door wvd.)
Bericht: #354
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers Dat vind ik bijzonder eigenaardig: eerst reductief en dan blijkt een Brunello van 2006 toch al ver geëvolueerd. Ik twijfel hier geen seconde aan je waarneming, maar het ene lijkt het andere tegen te spreken. Nu, Argiano ligt in de warmste zone en misschien moet je die best jong drinken? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
11-12-2018, 01:37 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-12-2018 om 01:40 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #355
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
(11-12-2018 01:15 PM)wvd schreef:(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers Tja, elke fles van die 2006 van Argiano heeft dat al gehad: bij openen precies wat reductie, gesloten, waarna de wijn zich opent na een half uurtje / uurtje lucht en "volle gas" gaat en zich volledig ontplooit. Op het eind van de avond begon hij bij herproeven dan toch wat vermoeid over te komen - verlies van fruit en nadruk op tertiair (op dag 2 was het overschotje naar het schijnt volledig tertiair, maar wel nog drinkbaar). Ik denk niet dat hier nog veel verbetermarge op zit, vandaar mijn idee om nu te drinken. Ik ben ook geen fan van volledig tertiaire wijnen... |
|||
12-12-2018, 06:52 PM
Bericht: #356
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
1 Brucker Grand Cru Rangen Riesling 2014 - Frankrijk, Elzas
100% Riesling Mineraal, veel wit steenfruit een toets anijs. Zoetje vanaf het begin tot het einde wordt meegedragen. Naar het einde een rokerige waarneming ook. 88-89 2 Domaine des Sénéchaux Blanc 2012 - Frankrijk, Rhône CH9DP 32% Roussanne - 30% Grenache blanc - 30% Clairette - 8% Bourboulenc Vuursteen, opnieuw minerale toetsen wat agrume opt einde. Een tijd later komt wat boter en amandel opzetten wat dan geleidelijk overgaat in marsepein. Een volle witte wijn met de nodige boeiende elementen. Alles zit mooi op zen plaats en de ruwere hoekjes die deze vertoonde. Een jaar of 2 geleden zijn wat afgevlakt. Wel geen gewin in complexiteit. 89 3 L'Eben 2016 Vin de Liège - België, Luik 100% Cabernet Cortis Vooral asperges! Toch de eerste 30 seconden. Framboosjes en wat ander rood fruit. Heel zachte mond, vrij sappig en dan is er een prikkend zuurtje die zich erbij voegde. Er kwam een bittertje en iets floraal bij. 87 Blind zat ik heel eerst in Jura of Loire... Na een tijdje nog eens in het glas genomen en deze wijn begon zijn ruwe kanten te tonen. Dus pop and pour en binnen kappen! 4 Domaine de la Chevalerie Chevalerie 2014 - Frankrijk, Loire Bourgeuil 100% Cabernet Franc Krieken, braambessen bij de aanzet wat stevig maar dan zeer sappig. Er kwam een klein pepertje en wat kruidnagel even piepen in het midden. Een tamelijk lange afdronk met een klein bittertje erin. 90-91 5 Domaine Rollin 1er Cru Ile des Vergelesses 2012 - Frankrijk, Bourgogne Pernand-Vergelesses 100% Pinot Noir (Op zen amerikaans gelezen: PEE NOT NO YEAR Bloed, yzer een lepeltje kofie en een stukje chocolade. Een beetje gebald, gespierd voor Bourgogne. Of is dat te wijten aan de ligging of jaar? Dat laat ik aan de experts over... Het rood fruit kwam er mooi door en dan kwam deze een pak meer typisch. Een lekkernij hoor! Bij thuiskomst de rest van de fles geledigd. En na een toch wel wat tannine opbouwende degustatie. Was deze precies nog verzacht! Kan gerust zijn omdat er al tamelijk wat steviger spul de smaakpapillen passeerde. Maar soit, deze was goed! 91 6 Fabrizio Dionisio Il Castagno 2013 - Italië, Toscane Cortona 100% Syrah Tabak en zwart fruit. Een draai aan de pepermolen in combinatie met nog wat specerijen. De wijn is vol en stevig op het ende kwam er wat alcohol piepen. 89 7 Grgurevic Grand Cru 2011 - Kroatië, Dalmatië 100% Plavac Mali Oxidatie 8 La massa 2011 - Italië, Toscane Sangiovese 60%, Cabernet Sauvignon 30%, Merlot en Alicante Bouschet 10%. Kopje koffie en wat pruimen vergezeld door een lapje leder. Maar het geheel kwam gewoon niet goed over. Geen spoor van hedonisme hier. 86 9 Poggio Il Castellare Brunello 2006 - Italië, Toscane 100% Sangiovese foutieve fles 10 Casa Gran del Siurana, Gran Cruor 2007 - Spanje, Priorat Syrah, Grenache en Carignan? oxidatie 11 Domaine de Chevalier 2008 - Frankrijk, Bordeaux Pessac-Leognan Cabernet Sauvignan 60%, merlot 30% aanvullend Petit Verdot, cabernet franc Drop, Vlierbessen en kruidig. Zeer sappige structuur een rookwolkje het woord elegantie mag hier niet ontbreken. 2008 opnieuw zeer mooi. 92 12 Argiano Brunello 2006 - Italië, Toscane 100% Sangiovese Zest van sinaasappel, peperkoek. In de mond tamelijk rond met animale toets, zacht en a point. Leuk voorbeeld van een Brunello op dronk. 90 13 Espérance de Trotanoy 2012 - Frankrijk, Pomerol Merlot 90%, Cabernet Franc 10% Rood fruit en een bitterheid. Vrij stevige knaap, kwam een beetje gemaakt over. Niet zozeer mijn ding. De schenker heeft deze fles de dag erna nog aan een grondig onderzoek onderworpen. En het zou een verbetering geweest zijn. Dus deze heeft nog toekomst! 14 Sancta Catharina 2009 Azienda Agricola Dei - Italië, Toscane Sangiovese 30%, Cabernet Sauvignon 30%, Syrah 30%, Petit Verdot 10% Eentje om af te leren -> oxidatie 15 Remelluri Rioja Reserva 2009 van Telmo Rodriguez - Spanje, Rioja 100% Tempranillo Rood fruit met een vleugje kaneel. Een mooie mix tussen krudigheid en gedroogde vruchten. Na een tijdje kwamer er wat roosjes opsteken. Zeer stevige wijn. Kreeg eerst een 90 score, werd wat zachter na verloop dus 91 16, Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 - Frankrijk, Rhône Visan 50/50 Syrah, Grenache Een volle complexloze wijn, kan je hier iets verkeerd over zeggen. Tja het is gemaakt zonder fouten. Maar het heeft geen exceptionele kwaliteiten. Waardoor het weinig boeiend is en al snel vervelend wordt om er überhaupt 2 glazen van te drinken. Behalve als je er dan een degelijk stuk vlees naast presenteert. Dan lijk het me wel OK zolang er vlees op je bod ligt. Dit kon evengoed een wijntje zijn van 10 euro. Helaas is de winkelprijs hiervan rond de 24 euro... 86-87 17 Thirsty Owl Ice Wine 2013 - USA, New York Finger Lakes 100% Cabernet Sauvignon. Zoete wijnen worden hier zeker een warm hart toegedragen. Kwaliteit zeer zeker! Aarbeien, een siroopje en een knappe balans tussen zoet en zuren. Hier hou ik wel van! 92 Geen wonderwel bij een lekkere Tiramisu! Graag dank ik iedereen voor de deelname, de sfeer en de flessen die op de tafel verschenen. |
|||
15-12-2018, 05:31 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-12-2018 om 05:32 PM door Mathijs81.)
Bericht: #357
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
En eindelijk tijd om ook hier mijn TN's te zetten ... wegens persoonlijke redenen, mijn eerste proeverij na zes maand inactiviteit.
Noteren ging dus net iets stugger dan vroeger, soms ook moeilijk om te bepaalde zaken te herkennen en/of te omschrijven. Daarom typ ik hier net over zoals het genoteerd staat ... vergeef me, soms licht chaotisch en zelden met het correcte proza . 1. Brucker Grand Cru Rangen 2014 ( FR, wit ) + Neus - zonnebloemolie, rubber, oxidatief, elastiekje + Mond - (lichte) petrol, mineraal, lychee, ananas, vol, romig + Afdronk - licht suikerig, zuurtjes, peer, divers wit steenfruit, marsepein 2. Domaine des Sénéchaux 2012 ( FR, wit ) + Neus - boterig, licht anoniem, animaal of vegetaal ? + Mond - waterig, brak, mineralen, ziltig, rijp citrusfruit, droogtrekkend + Afdronk - agrum, lang, beetje petrol, mooie zuurtjes 3. L'Eben 2016 ( BE, rood ) + Neus - geplette hemelbeestjes, asperges, vegetaal, bloemerig, rozen + Mond - streng, licht, rozen, bitter, zuren, lichte vleesjus + Afdronk - pittig, kruidig, peperig, rozig, raar bittertje, bosgrond 4. Domaine de la Chevalerie, Chevalerie 2014 ( FR, rood ) + Neus - botertje, gebakken koekjes, licht animaal, kers, paprika + Mond - medium, mooi fruit, vegetaal en animaal, peper, kruiden + Afdronk - pittig, peperig, mooi zwart fruit, licht zoetig 5. Domaine Rollin Père et Fils, Pernand Vergelesses 2012 ( FR, rood ) - voor WOTN + Neus - turnmatten in een oude sportzaal, zoet, aards, kaneel, gebrande toetsen + Mond - sappig, munt, toch licht droog, rood fruit, rozen + Afdronk - hard, beetje gedroogd fruit, bubblegum 6. Il Castagno Syrah Cortona F. Dionisio 2013 ( IT, rood ) + Neus - bloed, nic-nac, vleesjus, koffie, chocolade, tabak + Mond - sappig, kers, mon-chérie pralines, koekjes, bitter + Afdronk - mooie zuren, vreemd, hard, jong, licht chemische toets 7. Grgurevic 2011 ( CRO, rood ) + Foute fles, geen nota's 8. La Massa 2011 ( IT, rood ) + Neus - gedroogd fruit, licht kruidig, timide + Mond - licht, waterig, koffie, pruimen, sappig + Afdronk - zoetig, licht, moeilijk, wrang, bittertje 9. Poggio Il Castellane 2006 ( IT, rood ) + Blijkbaar foute fles, toch even geproefd. + Neus - bère ( kak ), vulkanisch gesteente, enorm tertiair + Mond - koude koffie + Afdronk - koude koffie 10. Gran Cruor 2007 ( ES, rood ) + Foute fles, geen nota's 11. Domaine de Chevalier 2008 ( FR, rood ) + Neus - vlierbes, hars, hoestsiroop, groenigheid + Mond - mooi sappig, rood fruit, mooie zuren, vlot + Afdronk - medium zoet, sappig, doch gedroogd 12. Argiano 2006 ( IT, rood ) + Neus - buxus, rood fruit, witte peper, peperkoek + Mond - soepel, kruidig, licht, koekjesdeeg + Afdronk - mooie zuren, zoet kantje, gedroogde zeste van sinas 13. Espérance de Trotanoy 2012 ( FR, rood ) + Neus - jong, jeugdig, zeer fruitig, kruidig + Mond - mooi kruidig, pittig, iets te hard en te hoekig + Afdronk - mooi, vanille, maar zeer atypisch Pomerol Edit - dag erna de rest 1/3 vd fles geproefd en kwam stukken beter voor de dag. 14. Dei Sancta Catharina 2009 (IT, rood ) + Foute fles - geen nota's ********* hierna was het grotendeels einde verhaal voor mijn pallet, nota's niet langer consistent te noemen ********* 15. Remelluri Reserva 2009 ( ES, rood ) + Neus - sappig, rood fruit, licht neuzekes gevoel + Mond - mooi rood fruit, kruidig, apotheek + Afdronk - volgt de mond, zoetjes 16. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 ( FR, rood ) + Neus - spiritus, gebrand + Mond - volgt neus, zacht, licht + Afdronk - zoet, zwart fruit, volgt neus & mond 17. Thirsty Owl Cabernet Sauvignon Eiswein 2013 ( US ) + Neus - koude compote / appelmoes, sinaas, orangina + Mond - enorm oxidatief + Afdronk - nootjes, amandel Conclusie - voor mij persoonlijk is wijn nummer vijf - Bourgogne - de ster van de avond. Verder, nog heel veel te leren over Spanje en Italië. Witte Rhône en BDX goed herkenbaar. Maar vooral zeer aangenaam en leuk om nog eens rond de tafel te zitten met vrienden en wijnen te kunnen proeven . Mathijs When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
09-06-2019, 10:50 PM
Bericht: #358
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Op 8/6 nog eens een old skool Ebriosi in WVl met 6 deelnemers - zogezegd limiteren tot 2 flessen per man, gelukkig overschreden een aantal deelnemers vlotjes deze grens
1. Zoete neus initieel, petrol, rijp, ananas, zuren, bittertje op het einde, mineraal, duidelijk riesling Himmeroder Hof 2013 Brauneberger Juffer Spatlese, Moezel (droge vinificatie) 88 2. Citroen, mineraal, licht en fijne stijl, lang, licht boter Désiré Petit, Le Grapiot 2016 (Jura) 89/90 3. Amandel, confit van sinaas, beetje stinkie, filmend, een vette chenin Botanica Wines, Citrusdal Mountain 2016, Zuid-Afrika, 91 4. Groen en meloen, citroen, vanille en een overdosis hout. Blijkbaar roussanne, Marsanne, viognier en grenache blanc. Tegenvaller Puech-Haut, Tete de Bélier 2014, Languedoc, 85 5. Snoep, Mateus on steroids in de neus, en de neiging tot lichte pareling versterkt deze indruk, veel te zoet in de mond, mierzoete wijn Deze rosé van Johaniter bleek Belgisch te zijn, een vatstaal van een eerste poging van een neofiet, dat blijkbaar nog volop last had van bottle shock (was net op fles getrokken), NR 6. Frambozen, rood fruit, zoete tannines, stevige maaltijdrosé, lang en goede aciditeit Cantine del Notaio, Il Rogito 2016, Basilicata, 89 7. Sherry, amandel, noten, licht oxidatief, toch zuren die frisheid er in houden (orange wine) Sv. Jakov, Malvazija 2011, Croatia, NR (geen fan van oxidatieve wijnen) 8. Rood fruit, fijn gemaakt, mineraal, maar met een scherpe neus, beetje warmte L'Anglore, Vejade 2016, Tavel, 88 9. Scherp en dun, rood fruit, zurig, basic pinot noir Brandbros Pinot Noir Pur 2017, Duitsland, NR 10. Cassis heel dominant, koffie, zacht, rond, te gemakkelijk. Blijkbaar Cabernet S 50%, Carmenere 35%, merlot 3%, cab fr 8%, syrah 4% Vik, Milla Cala 2012, Chili, 87 11. Rook, gebrand, licht animaal, nog droogtrekking, kruidig, nog (te) jong) Tempier Bandol 2015, 90 (op potentieel, nu eerder 88/89) 12. Zwart fruit, hout, chicorei (bitter), rijk, aanwezige tannines, jong Pittacum, La Prohibicion 2012, Bierzo, 100% Alicante Bouschet, 89(+?) 13. Paarse bloemetjes (viooltjes dus...), mineraal, fris en elegant, structuur toont La Perdida, O Poulo 2015, Spanje, opnieuw Alicante Bouschet, maar totaal andere stijl, 89 14. Concentratie, bitter, brandt, hitte, veel te jong Neo, Punta Esencia 2010, Ribera del Duero, op dag 2 is deze knaap wel al wat gekalmeerd, los van nog wat hitte in de afdronk en sterke vanille in de neus. Dit komt dus wel goed, maar gaat nog veel tijd vragen. Obv dag 2 90(+?) 15. Verweven, kruiden, balans, zuren mooi verweven. Een toonbeeld van balans, alles is er en in net voldoende mate. Een klassieke evenwichtsoefening op een manier zoals ze die enkel in topbordeaux maken Chateau Lagrange 2005, Saint Julien, 92 16. Animaal toetsje, chicorei, aards, bosgrond, zoetje en voldoende fijne zuren, rood maar zeker ook donker fruit, top Fontodi, Flaccianello 2007, Toscane, 92 17. Dit is echt top! Immense finesse, mineraal, verweven, evolutie, perfect à point, tabak, bosgrond, lange afdronk Massa Vecchia La Querciola 2007, Toscane, 80% sangiovese en 20% alicante / grenache, 92 18. Knap hout, zwart fruit, kruidigheid, stevig maar toch elegant gemaakt, zoetje van alcohol Agricola Punica, Barrua 2010, Sardinie, 85% carignan, 10% cabernet s, 5% merlot; een andere fles een paar maand terug toonde zich nog een tikje beter; ik had verwacht dat deze dat ook zou doen na verloop van tijd, helaas pindakaas, ze bleef steken op 90 19. Kruiden, rozijnen, volume, kracht, rokerig, tijm Charvin, Chateauneuf du Pape 2011, aan tafel werd geopperd dat deze te jong zou zijn; ik had gekozen om ze nu te serveren, gelet op de ervaringen van Carl met de 2005 hier beschreven in het Charvin topic, 89 20. Slechte fles blijkbaar, jammer Chateau Montrose 1964, NR (flawed) Oprechte dank aan alle aanwezigen, en ook aan de gastheer voor de infrastructuur en het versterken van de innerlijke mens |
|||
10-06-2019, 04:56 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-06-2019 om 06:35 PM door Mathijs81.)
Bericht: #359
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Ook hier aanwezig - flink wat wijnen, doorspekt met leuke verhalen, anekdotes, vettige praat, lekker eten en geweldig gezelschap.
Over één ding waren we het alvast eens ... we zien elkaar veel te weinig ! Mijn TN's ... 1. Rainer Licht - Himmeroder Hof - Brauneberger Juffer - Riesling Spätlese - 2013 ( Wit, Duitsland ) - Neus : rijpe banaan, zweetvoeten, marsepein, romig, vettig, funky - Mond : filmend, ananas, mooie zuren, lichte petrol - Afdronk : ananas, pit (hitte), peer, wit tropisch fruit, lang 2. Arbois-Puppilin - Désiré Petit - Le Grapiot - Chardonnay - 2016 ( Wit, Frankrijk ) - Neus : bloesems, gele pudding (vanille), mineraal - Mond : droog, mineraal, zuurtjes, pittig - Afdronk : mooi pittig, lekker mineraal, droop, peer, tropisch fruit 3. Mary Delany Collection - Chenin Blanc - 2016 ( Wit, Zuid-Afrika ) - Neus : rubbertje, honing, grassig, marihuana (?) - Mond : romig, mineraal, mooie zuurtjes, peer, mango - Afdronk : boomhars, bitter, droog, wrang 4. Chateau Puech-Haut - Tête de Bélier - 2014 ( Wit, Frankrijk ) - Neus : asperges, warme grasgeur, dierlijk, vanille - Mond : mango, citrus, lychee, groene thee, groenig - Afdronk : marsepein, droog, mineraal, worstelt teveel tussen groen en teveel hout 5. Wetterberghe - 2018 ( Rosé, Belgie ) - Neus : vloeibaar snoep, snuffelneusje, chemisch, nagellak - Mond : beetje zeepsop, zie ook neus, ééndimensionaal - Afdronk : te zoet, plakkerig, droog Edit - dit blijkt een vatstaal te zijn en net op fles getrokken. Achteraf gehoord niet representatief voor het domein ( bottleshock ) 6. Cantine del Notaio - Il Rogito - 2016 ( Rosé, Italie ) - Neus : rauw deeg, aardbei, aalbes, smokey - Mond : fruitig, vol, bittertje - Afdronk : framboos, alcoholisch (?), moeilijk te plaatsen 7. SV Jakov - Malvasija - 2011 ( Orange Wine, Kroatie ) - Neus : oxidatief, licht sherry, kaneel, zeste van sinas - Mond : oxidatief, beetje chemisch, vol, rijp fruit - Afdronk : beetje sherry, calvados, appel, kaneel, verbrande boter, noterig 8. Tavel L'Anglore Véjade - 2016 ( Rood, Frankrijk ) - Neus : bemeste rozen, vuil rood snoep, naturel, natte regen op hete steen, warme zomerbui - Mond : fijn, mooi peperig, pittig, mineraal, rood fruit, licht - Afdronk : rood, fijn, licht fruitig, snoepjes, lang 9. Brand Bockenheim - Shake & Wait - PN Pur - 2017 ( Rood, Duitsland ) - Neus : fijn, licht rood fruit, caramel, kaneel, dierlijk, rozijntjes - Mond : fijn, scherp, zeer jong fruit, vers, fris, kersjes - Afdronk : zie mond, maar net iets minder expressief, iets beter mits O2 10. Vik Millahue - Milla Cala - 2012 ( Rood, Chili ) - Neus : cassis, hout, (te) intens, inkt, boterig - Mond : zacht, flirterig, pittig, hopen rood fruit - Afdronk : mooi, hard, lang, intens, kruidig, maar veel te jong 11. Bandol - Tempier - 2015 ( Rood, Frankrijk ) - Neus : gerookt, gekruid, gebrand, rubbertje, laurier, ontploft vuurwerk, peperkoek - Mond : zacht, mooie peper, kruidig, kriekjes, net nog te jong - Afdronk : mooi, hard, lang, intens, zeer kruidig, ook hier nog veel overschot 12. La Prohobicion - 2012 ( Rood, Spanje ) - Neus : diep, donker, zwart fruit, inkt, koekjes, houterig - Mond : dik, rijp, te intens, veel te droog, donker, bijna te kauwen - Afdronk : zie mond, veel te hard voor mij persoonlijk 13. La Perdida - O Poulo - 2015 ( Rood, Spanje ) - Neus : floraal, frisser, blauwe bes - Mond : te waterig voor mij, fris, rood fruit, zurig, viooltjes - Afdronk : droog, bitter, alcoholisch 14. Neo Punto Esencia - 2010 ( Rood, Spanje ) - Neus : gebakken boterkoekjes, rood fruit, hint van munt - Mond : chemisch, hard, zeer agressief op de tong, zwart, inkt - Afdronk : harde tannines, inkt, diep zwart, zie mond 15. Chateau Lagrange - St. Julien - 2005 ( Rood, Frankrijk ) - Neus : botertje, paprikapoeder, zoethout - Mond : zacht, glijdend langs de tanden, licht rood fruit, aalbes, mooie frisse zuren, evenwichtig - Afdronk : hartig, pittig, finesse, lekker 16. Flacianello Della Pieve - 2007 ( Rood, Italie ) - Neus : rood fruit, mooi zoetje - Mond : pittig, fijne zuren, licht aardse toetsen, mooie hitte, veel body - Afdronk : zeer mooi, lekker gebrand, mooie zoetje 17. Massa Vecchia - Maremma - La Querciola - 2007 ( Rood, Italie ) - Neus : licht oxidatief, sherry, rozijntjes, vervlogen fruit - Mond : zacht, licht rood fruit, licht vulcanische invloeden - Afdronk : lekker, pittig, volgt neus en mond 18. Barrua Isola Dei Nuraghi - 2010 ( Rood Italie ) - Neus : zweetvoeten, funky, licht zoetig, aards, licht animaal - Mond : mooi, rond, fruitbom, mooie zuurtjes, lekker in evenwicht - Afdronk : mooi, peperig, rood fruit, hint pepertjes, paprika 19. Domaine Charvin - CH9 - 2011 ( Rood, Frankrijk ) - Neus : licht zoetig, rood fruit, lichte vleesjus - Mond : zacht, anijs, doch hard, zwart fruit - Afdronk : rozijntjes, hard, vurig 20. Chateau Monntrose - 1964 ( Rood, Frankrijk ) - Helaas niet meer te drinken ( geoxideerd ) Geen scores, wel een aantal wijnen die blijven hangen. Mathijs When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
24-06-2019, 05:07 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-06-2019 om 05:12 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #360
|
|||
|
|||
RE: Ebriosi Vini
Voor de hitte echt toesloeg in de garage van een mede-oprichter moest ik er nog enkele vers gekochte flesjes gaan redden en dan maar het nuttige aan het aangename gepaard ook
Niemand anders kon er geraken, dus in duo - Claus Schneider, Weisser Burgunder 2015 Appel, peer, fruitig, initieel zoete impressie (precies halfdroog), maar verdwijnt na enkele slokkengelukkig, goeie aciditeit 88 - Pian del Orino 2007 Bruine rand, lichte kleurevolutie, koffie, tabak, bosgrond, weinig zuren, bitterheid komt na 5 minuten in het glas veel te hard opzetten, onaangenaam, foute fles NR (opnieuw brunello 07 van Superiore met een fout...) - Dei, Vino Nobile 2013 Zoete kers, beetje moncheri, donker fruit, kruiden, hout komt nog piepen, kleine koffietoets, wat hitte in de afdronk, goeie aciditeit, plukje tabak 88 - Riccardi Reale, Neccio 2014 Mineraal, kruiden, zuren, kalkimpressie, rood fruit, lang, mooie balans, fijne zuren, zacht in de mond en blijft lang doorgaan, fruit is perfect rijp, klein beetje drop, vulkanisch (dit is een naturlijke wijn) 90 - Caparzo, La Casa 2008 Rozijntjes, oxidatie, foute fles (geen superiore fles deze keer, maar wel slecht) NR - Caparzo, La Casa 2008 Herkansingsfles, deze had initieel wat donker fruit, groene toets, koffie, direct een zwoel kantje, bij opwarmen - kwam recht uit klimaatkast op 12° - opnieuw sporen van oxidatie. Dus opnieuw een fles met een foutje, NR - Tenimenti d'Alessandro, Il Bosco 2011 Donker, kruidig, gebrand, licht zwoel, heftig, structuur, power syrah, 91 - Aalto 2010 Complex, wat rokerig, hout, chicorei, beetje vanille, donker fruit, super lang en evenwichtig, gewoon top. Ik dacht aan een top bdx in 1e instantie maar dan vielen de puzzelstukjes op hun plaats: tempranillo... heeft nog wat jaren voor de boeg ook, beste wijn van de avond, zonder enige twijfel 93 |
|||
|