Welkom, gast!


 
Waardering:
 • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Nieuws, artikels.
05-04-2019, 12:42 PM
Bericht: #401
RE: Nieuws, artikels.
Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/04/alc...n-a3955884
05-04-2019, 01:27 PM
Bericht: #402
RE: Nieuws, artikels.
(05-04-2019 12:42 PM)troisetoiles schreef:  Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/04/alc...n-a3955884

De censuurcomissie van het forum is in spoedvergadering.
Sleepy

Trop de neutralité rend insipide.
05-04-2019, 03:59 PM
Bericht: #403
RE: Nieuws, artikels.
Schakel alvast de therapeuten in!

Veilingmeester N.V. Jordaens
07-04-2019, 01:47 PM
Bericht: #404
RE: Nieuws, artikels.
Reden te meer om alleen goede wijn te drinken!

cheers
08-04-2019, 04:18 PM
Bericht: #405
RE: Nieuws, artikels.
(05-04-2019 12:42 PM)troisetoiles schreef:  Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/04/alc...n-a3955884

Onderzoek: alles is schadelijk

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
08-04-2019, 08:30 PM
Bericht: #406
RE: Nieuws, artikels.
een man van leeftijd is wat ongerust in het aanschijn van zijn 80ste verjaardag en gaat naar de dokter voor een check-up

de dokter:"rookt u?"
de man: "neen, verdorie, nooit of te nimmer!"
de dokter: "drinkt u?"
de man:"absoluut geen druppel, enkel plat water en misschien af en toe een cola light"
de dokter: "heeft u regelmatig seks?"
de man: "neen, neen, ik leef al jaren lang kuis en vroom"

de dokter: "beste mijnheer, waarom wil u dan eigenlijk 80 worden?"

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
08-04-2019, 11:08 PM
Bericht: #407
RE: Nieuws, artikels.
(08-04-2019 08:30 PM)Vince schreef:  een man van leeftijd is wat ongerust in het aanschijn van zijn 80ste verjaardag en gaat naar de dokter voor een check-up

de dokter:"rookt u?"
de man: "neen, verdorie, nooit of te nimmer!"
de dokter: "drinkt u?"
de man:"absoluut geen druppel, enkel plat water en misschien af en toe een cola light"
de dokter: "heeft u regelmatig seks?"
de man: "neen, neen, ik leef al jaren lang kuis en vroom"

de dokter: "beste mijnheer, waarom wil u dan eigenlijk 80 worden?"

thumbsup

Trop de neutralité rend insipide.
11-04-2019, 07:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-04-2019 om 07:37 PM door redacteur.)
Bericht: #408
RE: Nieuws, artikels.
https://www.ouest-france.fr/economie/hom...ne-5586800

Un ingénieur agronome de Charente-Maritime, Bernard Lachaise, a découvert, alors qu'il venait de pulvériser ses vignes avec un produit naturel pour les protéger du mildiou et de l'oïdium, qu'elles avaient été, du même coup, protégée du gel.

Edit: blijkbaar al een jaartje oud dit artikel... geen idee of dit ondertussen meer wordt toegepast
16-04-2019, 07:51 PM
Bericht: #409
RE: Nieuws, artikels.
Een blog van Luuk Pipers over de de verschillen tussen Nederlands en Belgen op het gebied van wijn als Nederlandse wijnhandelaar in België.

Citaat:Deze gastblog is geschreven door Luuk (@luukpipers) en geeft een kijkje in de verschillen tussen Nederlands en Belgen op het gebied van wijn (en misschien een beetje daarbuiten).

Smaak, een rijk onderwerp met vele dimensies. Maar wat is de impact nu vanuit verschillende culturen? Vandaag gaan we twee ogenschijnlijke identieke landen naast de meetlat leggen.

Vandaag op Le Club: een ouderwetse battle tussen Nederland en België!
Laten we de spits afbijten met België. Let’s be honest België is toch echt het land waar:
 • De wegen zo slecht zijn dat bij een klein drupje regen de gemiddelde snelheid op de snelweg toch 70 km/u is.
 • Je een rijbewijs krijgt bij aankoop van een pakje boter.
 • Iedereen van denkt dat ze twee talen spreken (het zijn er 3, jawohl of was het nu Zum Wohl!?)
 • Verkeersborden in alle windrichtingen kunnen staan (nobody cares)
 • Huizen vooral niet vernieuwd mogen worden, enkel glas en CV-ketels uit 1800 v.C. zijn de standaard.
 • Ze bijtelling voor bedrijfswagens niet kennen (Hallelujah!)
 • Kerncentrales vaker scheuren vertonen dan dat Verstappen over de weg scheurt.
 • Ze op restaurant gaan en typen (uitspraak tijpen) met een azerty toetsenbord
 • Mensen een glas wijn of bier drinken tijdens de lunch in plaats van karnemelk of jus
 • Ze lachen om de Hollandse uitspraak van jus d’orange.
 • Ze Nederlanders gierig, arrogant en gierig vinden.

Smaakprofielen
Ok, ik ging een tikkeltje off topic. Maar om te beseffen hoe we verschillen creëren in onze smaakprofielen is het denk ik goed om de boekjes te openen op pagina 3 van het grote lesboek.

Opvoeding is essentieel in het creëren van een smaakprofiel. Verschillende volkeren, verschillende culturen, verschillende culinaire gewoontes. Wij zijn opgegroeid met Calvé pindakaas en liters melk. Zij met muesli en yoghurt (ze spreken het zelfs uit als joeghoert en dat is enorm irritant). Just saying…

Ieder kind heeft vroeger wel eens tegen zijn ouders gezegd: ‘ik lust dat niet’. Het ene kind zal dit uiteraard vaker gezegd hebben dan het ander. Vele factoren zullen hierin een rol spelen:

Hoe is de sfeer aan tafel?
Hoe wordt er gereageerd op het weigeren van eten? ( “Je fret wa d’n pot schaft!“)
Welk eten krijgt het kind dagelijks aangeboden?

De eerste levensjaren zijn essentieel voor de smaakontwikkeling. Onze smaak nemen we namelijk waar door de smaakpapillen in onze tong. Smaakpapillen zijn niet meer en niet minder dan zenuwuiteinden op onze tong. De hersenen zetten deze signalen om in een smaakwaarneming, oftewel: onze hersenen vertellen ons wat we proeven. Kortom, prop je kind vooral vol met veel verschillende soorten eten en kruiden, laat ze overal hun neus in steken (en ruiken!) dan komt die ontwikkeling er vanzelf wel als de interesse er ook is bij de kleine uk.

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp smaak en wil je je echt in deze materie in combinatie met gastronomie verdiepen? Dan raad ik je aan een van de boeken van Peter Klosse te lezen of eventueel een van zijn masterclasses te volgen.

En dan nu over wijn…
Het onderwerp smaak is essentieel als je de verschillen wilt bepalen tussen twee landen die stiekem ook veel gemeen hebben. We spreken immers voor een groot deel dezelfde taal en we hebben ook veel overlap in onze gebruiken (al geven we dit niet graag toe). Echter op het gebied van smaak is het een wereld van verschil. De Nederlanders kan je wat dat betreft redelijk over een kam scheren, er zijn geen noemenswaardige verschillen in gebruiken in de wijnwereld. We staan open voor nieuwe smaken, nieuwe druivenrassen, nieuwe AOC’s en nieuwe landen. De Nieuwe Wereld is breed geaccepteerd in de maatschappij en zolang de prijs maar goed is, willen we het best een keer proberen.

In België ligt dit echter anders. Er is een essentieel onderscheid in de verschillende regio’s in het land. Het land laat zich opsplitsen in drie verschillende regio’s, namelijk Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Over het algemeen schat ik de klassieke wijnkennis van de gemiddelde Belg ook iets hoger in dan bij de gemiddelde Nederlander. Persoonlijk denk ik dat dit vooral met de bourgondische achtergrond van de gemiddelde Belg te maken heeft in plaats van kennis opgezogen uit een of andere cursus.

Smaakprofiel van de Vlaming
Typerend hiervoor is het faillissement van de Wijnmakelaars Unie begin vorig jaar. Er doen uiteraard diverse verhalen de rondte. Was het wanbeleid? Was het een jaarlijks dalende vraag vanuit de markt? Daar heb ik geen kijk op. Feit is wel dat een van de grootste Belgische importeurs actief op de Place de Bordeaux failliet is gegaan en dat het vele bedrijven gedupeerd heeft achtergelaten. Denk alleen al aan al de En Primeurs die de afgelopen jaren zijn aangeschaft door diverse bedrijven en particulieren. Gaan zij ooit hun goederen zien?

Ik denk ook dat het typerend is voor de markt waar we vandaag actief zijn. België is het vijfde meest importerende wijnland ter wereld. De wijnmarkt is compleet verzadigd en de gemiddeld aankoopprijs is enorm laag. Het is dus enorm moeilijk om een klein gaatje te vinden. Cru gezegd: ieder klein dorp heeft één wijnhandelaar met een winkel en vier die leveren vanuit hun garage of kofferbak.

Sinds het begin van deze eeuw heeft Frankrijk flink wat marktaandeel ingeleverd ten op zichte van de andere wijnproducerende landen. Denk bijvoorbeeld aan Italië en Spanje. Durft de Vlaming de Nieuwe Wereld al aan? Nee ik denk van niet. Begint dat te komen? Ja, absoluut. De Vlaming zal het pad der geleidelijkheid verkiezen boven het storten in een nieuw avontuur. Daarin verschillen zij duidelijk van de Nederlanders.

Is de Vlaming dan een betere connaisseur (kenner) van wijnen dan de gemiddelde Nederlander? Absoluut niet. Laten we daar zeer duidelijk in zijn. In zowel België als Nederland is de meeste wijn gewoon low-budget wijn. Wijn afkomstig uit niet artisanale wijnbouw waar er naar aftrek van al de kosten (fles, etiket, kurk of schroefdop, doos, accijns, BTW, vervoer en winstmarge voor de verdeler) er voor de producent nog amper iets over blijft. Dit is alleen mogelijk door de vele wijnfabrieken die er in ieder land ter wereld wel staan. Daarnaast worden er sommige wijnen in bulk aangekocht en getransporteerd om zo de prijs te drukken. De echte wijnnerd maakt zich hier druk om, de massa valt het niet eens op.

Vlamingen zijn overigens de koning van het aperitief in mijn ogen. Je kunt er immers niet vroeg genoeg mee beginnen. In Vlaanderen ga je ‘op restaurant’ en pak je ’n aperitief’ke. Wat in Vlaanderen meestal inhoudt dat je een coupe’ke (glaasje Champagne) of cava’ke besteld.

België consumeert na Spanje de meeste cava per capita (jaarlijks meer dan 30 miljoen flessen waarvan 93% in Vlaanderen) Alleen de Duitsers drinken in volume meer cava (40 miljoen flessen jaarlijks) maar zoals altijd moeten zij weer vals spelen want ze zijn met 80 miljoen. Ter info: er zijn maar zes miljoen Vlamingen.

Smaakprofiel van de Brusselier
Veel verschillende culturen dus de vraag naar Nieuwe Wereld is hier gemiddeld hoger dan in andere regio’s echter is de vraag naar de Klassiekers hier ook hoger dan in Vlaanderen. De invloed van veel internationale culturen is hier dan ook duidelijk zichtbaar in het drinkgedrag.

Smaakprofiel van de Waal
Vive la France, zero résistance! Laten we eerlijk zijn, als er jaarlijks twee palletten cava verkocht worden in Wallonië dan is het veel. Iedereen kent wel iemand en zaken doen in Wallonië is uitermate relationeel. Je moet eerst zes keer met iemand eten (hé wat vervelend nou toch) alvorens je überhaupt een keer over business kan praten. De tijd staat hier soms stil en het palet van de Waal is uitermate klassiek. Wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn in principe niet-bestaand en het is een regio waar nog uitermate veel eigen import plaatsvindt. Bourgogne ligt immers op slechts drie uur rijden en de Champagne is helemaal om de hoek. Gaat dit ooit veranderen? Nee, dat denk ik niet. Op de dag dat ze in Frankrijk alleen nog maar Nieuwe Wereldwijnen drinken stopt de Waal pas met het drinken van Franse wijnen.

En Luuk, wat drink jij dan graag?
Ik wil gewoon een goed glas wijn en ben ook niet vies van een goede geuze op zijn tijd. IJskoud en het liefst enorm zuur. Brouwerijen als Hansen, De Drie Fonteinen of Cantillon zijn echt een verrijking voor de culinaire wereld en we doen er veel te weinig mee. In Nederland onbekend en in Brussel krijgt iedereen het met de paplepel ingegoten. Echt de allerbeste culinaire ontdekking sinds ik vijf jaar geleden in België ben gaan wonen.

Ondanks dat ik werkzaam ben in een wijnwereld die voornamelijk gedomineerd wordt door de grote wijnmachines van deze wereld blijf ik altijd een voorliefde hebben voor vakmanschap. Het kleine boertje die op zijn eigen akker maar een paar duizend flesjes produceert. Wow! Wijn is story telling, bij wijn moet je kunnen wegdromen en erover nadenken van okay, WTF zit er nu weer in mijn glas?!

Maakt dit mij een uitgesproken fan van biodynamie of een echte voorvechter voor biologische of fairtrade wijn? Nee, flikker op met die onzin. Als ik kosmische krachten wil ervaren, lees ik wel een stripboek. Als puntje bij paaltje komt wil ik gewoon een goede wijn in mijn glas met bij voorkeur zo min mogelijk niet-natuurlijk additieven of alteraties. Zoals wel vaker gezegd: ‘ There is no Planet B’. Ik ben groot voorstander van iedereen die wijn maakt met deze achterliggende gedachtegang. Helaas zie ik ook dat de natuur en de wereld vandaag de dag te vaak als marketingtool worden gebruikt om vooral meer te kunnen verkopen en is het voor diverse overheden een mooie bron van extra inkomsten.

Ben ik dan fan van specifieke domeinen, cuvees of jaargangen? Nee niet echt. Dat laat ik graag aan de oude mannen in deze oude, stoffige en vaak klassieke wereld over. Ik wil vooral voortdurende getriggerd worden en blijven worden door de nieuwe dingen in de wijnwereld. Nieuwe of oude jaargangen, bekend of onbekende cépages of regio’s.. Surprise me!

https://www.leclubdesvins.nl/het-leven-v...in-belgie/
17-04-2019, 12:00 PM
Bericht: #410
RE: Nieuws, artikels.
Belgische wijnboeren maken meer wijn dan ooit

https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-d...18042.html
18-04-2019, 10:43 AM
Bericht: #411
RE: Nieuws, artikels.
(16-04-2019 07:51 PM)UC schreef:  Een blog van Luuk Pipers over de de verschillen tussen Nederlands en Belgen op het gebied van wijn als Nederlandse wijnhandelaar in België.

https://www.leclubdesvins.nl/het-leven-v...in-belgie/

Leuk geschreven! Maar je blijft toch wat achter met een gevoel van “Ja, en..?”
thank you for sharing!

Trop de neutralité rend insipide.
18-04-2019, 10:55 AM
Bericht: #412
RE: Nieuws, artikels.
Luuk heeft de smaak van de Brusseleir toch niet echt begrepen, het is hier al Frans en vin nature dat de klok slaat, in die zin dat een wijnhandel die start in het meer traditionele gamma al vrij snel de boeken kan toedoen.
Gisteren, 07:36 PM
Bericht: #413
RE: Nieuws, artikels.
(18-04-2019 10:43 AM)vinejo schreef:  
(16-04-2019 07:51 PM)UC schreef:  Een blog van Luuk Pipers over de de verschillen tussen Nederlands en Belgen op het gebied van wijn als Nederlandse wijnhandelaar in België.

https://www.leclubdesvins.nl/het-leven-v...in-belgie/

Leuk geschreven! Maar je blijft toch wat achter met een gevoel van “Ja, en..?”
thank you for sharing!

Het is een vrij laagdrempelig blog, dus wat dat betreft niet verbazend dat het niet veel dieper ging. Desondanks prima tijdverdrijf.


Ga naar locatie: