Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
30-07-2021, 10:59 AM
Bericht: #161
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
   
Deze was ik nog vergeten.
Deze Ame des Dannots uit Epineuil vind ik meestal een erg mooie wijn, maar ik vrees dat deze een klein, klein beetje last had van een beetje TCA. Nog doenbaar (ah, het is alcohol...Wink ) maar verre van die puurheid die ik altijd terugvind in de wijnen van Dominique Gruhier. Enfin, weldra andere fles proberen, dat zal dan één van de laatsten zijn en de wijn is nog verre van op z'n top, maar helaas, zo gaat dat hier (en elders). Die heerlijke, frisse, klaterbeekjes puurheid zit wel helemaal in de Lasu, de lichte versie van hun Carema. Ook weer zo'n wijn die ze beter in literflessen zouden bottelen, en dan nog... En dus dan de magnum van Pagos de Matanegra Vendemmia Sellecionada 2012. Hoewel nog vrij jong, is deze toch al zeer mooi drinkbaar met erg zachte tannines voor Ribera. Een totaal ander type wijn dan beide vorige, meer donkerder fruit, vleug chocola, mollig en breed in de mond zonder overdreven te worden, vrij lang ook. Dit is niet echt mijn meest geliefd type wijn, maar deze deed het wreed goed. Nog 4 magnums over en ik denk een 12-tal flessen 2010.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-08-2021, 03:30 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-08-2021 om 03:56 PM door wvd.)
Bericht: #162
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
   
Dit passeerde hier recent nog...
De Prosecco van Follador is altijd top, al genoeg bewierookt hier. De Tramonti was schitterend. Wie zei hier dat je witte wijn en al zeker Italiaanse jong moet drinken? Geurige, volle wijn met lange ziltige afdronk, aanrader. Veel jonger maar ook erg mooi mits toch wat extra lucht is deze Verdicchio (Trebbiano di Soave...) van Cà dei Maghi. Dan ook een paar Sangiovese's. Lamole was dunner, harder, minder elegant dan alle vorige, tja, dit was altijd al een heerlijke, lichte Chianti, dit is duidelijk een mindere fles. De Fontodi is van een "minder" jaar, mooi, vrij mollig toch en zeker al drinkbaarder dan de steviger jaren, zeer mooi voor een "slecht" jaar, maar Fontodi, hoe mooi ook, maakt niet het type Chianti / Sangiovese dat echt mijn hart verovert. Dat is zeker wel het geval met alles wat Costanti produceert. Niet echt een eerlijke vergelijking, deze is een pak duurder, maar het is dan ook eigenlijk een Brunello. Dit is kindermoord, maar desondanks zeer grote wijn die ik prefereer boven heel vele Brunello's! Super producent gewoon! En dan enkele wijnen van pure charme. Weer Cà dei Maghi. Eerst de "kleine" Canova, en heerlijke roodfruitige, mollig-zachte eenvoudige maar oh zo charmante wijn.
Al enkele decennia is Marrokaanse kip met tomaat en honing hier een "klassieker". Kip gegaard in 2 kilo verse tomaten met geraspte ui, saffraan en wat andere kruiden met een flinke schep dikke honing en geroosterde amandelen. Ik heb me al die jaren al sufgezocht naar de ideale wijn en na pogingen met volle, krachtige wijnen (Ribera, Châteauneuf,...), geuriger wijnen (Pinot Noir, Chianti,...) toch besloten dat een wat steviger rosé de enige oplossing was. Maar vorige week wou ik echt iets roods. Dan maar een Valpolicella geprobeerd en tot ieders verbazing bleek dit een ideale combinatie. Die matchte met de zuren, het vleugje zoet, de kruiden en de tomaten. Ik kan die wijn elke dag drinken! Dat kan ik eigenlijk ook met de beide van Badoz. Nee, dat zijn geen blockbusters, de Arbois-Pupillin Pinot Noir komt aan 12,5%, maar wat een intense aroma's van bloemetjes en zachte rode bessen, verfrissend en toch mondvullend met mooie aromatische afdronk. Veel te weinig van gekocht! De Trousseau ligt in dezelfde lijn maar is wat steviger, donkerder aroma's, wat meer body en structuur, maar zonder een zweem van dat rustieke dat ik bij de meeste Trousseau's ontdek en wat me nogal tegensteekt. De Bramaterra 2012 van La Prevostura gisteren zonder decanteren, gewoon pop&pour in het glas. Dat was eerst een beetje een schok: weinig aroma, zeer zuur, halfvol maar openend, goede afdronk, maar uiteraard, het is tenslotte Nebbiolo, groeide die enorm in het glas. Prachtige kleur ook, randje evolutie, granaatrood, aan de neus kriek, rozengeur, ijzer-aards, appelsienschil, typerend voor Alto-Piëmonte (door Vera in Alto-Piëmonte geplaatst trouwens!) met die licht ziltige afdronk. Mooie wijn, zal nog verder evolueren.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-08-2021, 03:37 PM
Bericht: #163
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
   
Hier nog enkele wijnen die we recent dronken. Om te beginnen met de laatste, Cà dei Maghi's Canova 2018, een gemakkelijk te drinken, zeer plezierige "Valpolicella", altijd goed, net onder €10. De dag ervoor hadden we de Ripasso die natuurlijk een krachtigere, meer genuanceerde wijn is, vrij vol ook maar nog ver van de Amarone. Een heel mooie Ripasso (en dat kom in weinig tegen), zeker maar ik was eigenlijk meer gecharmeerd door de simpele Canova. Rubiolo is nog zo'n "huiswijn" die altijd bevalt, een perfect gevinifieerde, pure sappige echte Chianti met rode bessen en kersen fruit, recht uit het boekske. Rubiolo is altijd goed vanaf de dag dat hij op de markt komt, maar met een jaar of 2 à 3 fles wordt het toch nog wat interessanter. En dat voor een wijn van amper €15! Champagne Monthuys is de laatste tijd een beetje onze huis champagne geworden. Het is een goed gemaakte wijn, fris en sprankelend enerzijds, maar ook met duidelijk een flinke peut reserve wijnen in de blend zoals blijkt uit lichte toast en boter aroma's, niet slecht aan €25.
Ik had al lang geen Zuidelijke Rhône 2016 meer geproefd, dus dan maar eens een Bosquets Gigondas 2016 open gesnokt. Hoewel nog steeds een solide structuur, vond ik deze al opmerkelijk genietbaar, in schril contrast met de altijd veel strakkere Saint-Cosme. Vooral aan tafel alreeds bijzonder plezierig met een flink open boeket met donker fruit en dat heerlijke peperige garrigues aroma. Vrij fluwelig vet en vol in de mond en mooie soepele afdronk tot de structuur doorbreekt. Een heerlijke wijn voor net geen €25.
Dan enkele Bourgognes. Colin's Santenay Gravières geeft nog niet teveel prijs, wat donker fruit, een hint van aarde. Vrij soepele aanzet wel, nogal vol voor Pinot ook, nu eerst wat monolithisch wat we verbetert met tijd in het glas en flink walsen. Maar nu nog wat jong en onstuimig en nog iets te wild is voor onmiddellijke consumptie. Dat er potentieel is mag duidelijk zijn, dit wordt zeker een heerlijke tafelgenoot binnen enkele jaren. Ook David Croix' Tuvilains 2018 kan best nog even kelderen, maar dit heeft toch wel wat meer klasse en hoewel we hem al geweldig konden appreciëren zullen ook hier een jaar of 2 à 3 niet misstaan. Maar dan moet je er kunnen afblijven, man, wat houden wij van deze stijl! Slurp
De initieel meest gesloten was echter Fournier's Bourgogne Côte d'Or 2019! Recht van de camion om zo te zeggen was hij vrij gesloten en na een glas zetten we hem dan maar aan de kant... 's Anderendaags was de wijn gelukkig wat ontwaakt en het beeld totaal veranderd. Een nu vrij forse neus met aardbei, framboos en bosbes, een wijn van puur plezier, halfvol, charmant, soepele tannines en goede afdronk en eigenlijk nogal onweerstaanbaar. Maar best nog enkele maanden tijd geven of misschien even decanteren.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
07-09-2021, 03:16 PM
Bericht: #164
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
De eerste keer sinds import dat ik een Mercurey "Chazots" 2019 opende gisteren. Wat een heerlijke, fruitige, smaakvolle wijn alweer! Ik ben zo blij dat dit Domaine de la Renaissance onder mijn aandacht werd gebracht door onze Bourgondische vrienden! Ik herinnerde me "Chazots" als hun meest "Mercurey" getypeerde, vooral omdat hij een tikkeltje donkerder en tanninerijker was dan de andere cuvées. Ik voelde die tannines nog steeds, maar ze zijn zo omhuld door heerlijk fruit en een scheutje (nieuw) eikenhout, echt een heerlijke wijn. Wie zei dat mooie Bourgogne duur is? We verkopen deze aan amper (€23), een prikje voor dit niveau. In de pers zal je niet teveel info vinden over dit domein, ze zijn namelijk best tevreden met hun vaste klanten. Alle witte wijnen van 2019 (fantastische Rully 1°cru's!) waren in maart alreeds uitverkocht, dus..... De rode 2019 zijn (uiteraard...) bij ons ook bijna uitverkocht, ik zal dus snel een nieuwe bestelling moeten doen want de witte 2020 worden één dezer gebotteld en die wil ik niet missen. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-09-2021, 02:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-09-2021 om 03:25 PM door wvd.)
Bericht: #165
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
We moeten weer naar de glasbol...Confused
   
   
   

Geen TN van al deze wijnen, sorry, het zijn er wat teveel en geen nota genomen uiteraard... Blush

Gewoon even het volgende kwijt: De MàV van Bachelards is erg mooi aan het worden, ik blijf grote fan van deze wijnen.Topiary CS 2015, veel bezinksel al, erg vlotte suave Cab in echte Zuid-Afrikaanse stijl. Ik had zin in een frisse Riesling, geen bril op en vergist: geen "Classique" maar een single vineyard, de Forge "Railroad" genomen. Eén ding is zeker: dit is GROTE wijn en zelden, heeeel zelden mooiere droge Riesling geproefd. En Croisette 2013 bewijst nog maar eens hoe mooi deze jaargang eigenlijk is. De wijnen van Jérôme hebben wat tijd nodig, maar eens ze daar zijn... Benieuwd of de stijl fel gaat veranderen nu met de herschikking, herstructurering, nieuwe partner en nieuwe oenoloog. Zijn 2019 waren in ieder geval al veelbelovend. De Ridolfi Brunello Riserva was perfect uit een geCoravineerde fles van een paar maand terug. De wijn was mooi open, toegankelijke stijl maar het màg goed zijn aan die prijzen en als je het mij vraagt, ik blijf een trouwe Costanti fan.
Desvignes was mooi, iets jong nog misschien, maar in deze stijl vind ik Lapierre incontournable door de onweerstaanbare charme en drinkbaarheid. Dan een staal Rhino Run Chenin Blanc, een nieuw project in ZA met erg betaalbare wijnen en bovendien gaat de winst naar het in stand houden van neushoorns. Mooi gemaakt, best volle lekkere allemansvriend, te overwegen. Le Piane Boca 2015 is uiteraard een ander paar mouwen. Zoals ik schreef in onze recenste mailing: Dit is GROTE wijn met echt een subliem boeket en prachtig evenwicht en deze was ondanks de structuur al verrassend drinkbaar. Dan nog een staal uit Puglia, een pure Uva di Troja. Niet slecht met toch vrij hoge zuren voor deze regio. Dit gaat niet door, ik heb al interessantere exemplaren geproefd. Antoniolo Le Castelle werd hier al besproken.
Cà dei Maghi's Blend N°3 is nu niet zo dadelijk geschikt om in de zomer (enfin...) te drinken, maar ik moest even checken. Dit is een blend van vooral gedroogde Cabernet Sauvignon (als in Amarone!) met fris geplukte Corvina van de Canova wijngaard. Deze blend wordt enkel gemaakt als Paolo de CS niet goed genoeg vind voor Sanzenel, de échte Cabernet-Amarone, maar daarvan is de laatste jaargang 2011... Uiteraard zeeeer stevige volle alcoholrijke (15%) wijn met groot mondvolume maar een knap proever die hier CS in herkent, dit is totaal iets anders. "Interessant" zou ik zeggen en de moeite om uw wijnvrienden mee om de oren te slaan. "Dédicacé à Pierre" van Benoit Badoz is zijn mooiste Pinot Noir. ook dit was een Coravin fles die ik testte. Deze was perfect en zoals ik in de Coravin discussie al aangaf, het lijkt alsof argon de tannines verzacht (!?!) Deze kwam nu zeer mooi over, beter dan eerst, ronder, vetter, zachter, heel goed. De Boroli Barolo Villero 2015 was driewerf helaas de enige fles van deze reeks die de Coravin overleefde. Een heel mooie, erg finesserijke, genuanceerde stijl, helemaal mijn ding, maar alle kortingen ten spijt vond ik ze toch wat te duur, zeker in vergelijking met onze Monfaletto (aanrader!) en aan de prijs van een Sandrone koop ik .... een Sandrone! Lang geleden dat we deze nog proefden, de meest verfijnde, lichtste (van kleur dan toch) van de Bosquets reeks. Voor mij is deze al goed op dronk, latere jaren zijn steviger en vragen net iets meer tijd. Dit domein is top momenteel, veel wijn voor je geld. Gigondas lijkt de laatste jaren bezig de Zuidelijke Rhône fakkel wat over te nemen van Châteauneuf, iets wat nog weinig doorgedrongen lijkt. De wat koelere terroirs rond de Dentelles zitten daar zeker voor veel tussen. Ricchi maakt ook bijzonder mooie Spumante's op de morene gronden ten zuiden van het Gardameer. Eenvoudig, de dosage staat duidelijk op het label... Rolleyes Deze lag al een paar jaar in de kelder en was dus ook wat geëvolueerd, wat geler van kleur, breder rijker, ten koste uiteraard van de knisperigheid. Mooi product, maar wij drinken hem liever wat jonger. En Duvernay's Chazots, die staat hierboven. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-09-2021, 03:35 PM
Bericht: #166
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Welk jaar was de Desvignes?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-09-2021, 03:38 PM
Bericht: #167
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-09-2021 03:35 PM)vinejo schreef:  Welk jaar was de Desvignes?

2019

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-09-2021, 04:23 PM
Bericht: #168
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-09-2021 03:38 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 03:35 PM)vinejo schreef:  Welk jaar was de Desvignes?

2019

Ah, jong indeed.
Desvignes vind ik jong zeer krachtig (soms wat té).

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-09-2021, 05:36 PM
Bericht: #169
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-09-2021 04:23 PM)vinejo schreef:  
(08-09-2021 03:38 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 03:35 PM)vinejo schreef:  Welk jaar was de Desvignes?

2019

Ah, jong indeed.
Desvignes vind ik jong zeer krachtig (soms wat té).

Het is geen kwestie van kracht, het is meer een gevoel van nog niet af, stroever dan de echt wel vlotte Lapierre die ik niet echt lichter vind.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-09-2021, 06:20 PM
Bericht: #170
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-09-2021 05:36 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 04:23 PM)vinejo schreef:  
(08-09-2021 03:38 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 03:35 PM)vinejo schreef:  Welk jaar was de Desvignes?

2019

Ah, jong indeed.
Desvignes vind ik jong zeer krachtig (soms wat té).

Het is geen kwestie van kracht, het is meer een gevoel van nog niet af, stroever dan de echt wel vlotte Lapierre die ik niet echt lichter vind.

Stroef Idd. Maar Lapierre is toch een stuk lichter. Andere vinificatie ook vermoed ik.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-09-2021, 03:49 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-09-2021 om 03:50 PM door wvd.)
Bericht: #171
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-09-2021 06:20 PM)vinejo schreef:  
(08-09-2021 05:36 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 04:23 PM)vinejo schreef:  
(08-09-2021 03:38 PM)wvd schreef:  
(08-09-2021 03:35 PM)vinejo schreef:  Welk jaar was de Desvignes?

2019

Ah, jong indeed.
Desvignes vind ik jong zeer krachtig (soms wat té).

Het is geen kwestie van kracht, het is meer een gevoel van nog niet af, stroever dan de echt wel vlotte Lapierre die ik niet echt lichter vind.

Stroef Idd. Maar Lapierre is toch een stuk lichter. Andere vinificatie ook vermoed ik.

Allebei semi carbonique voor zover ik weet, maar hetzelfde zal het zeker niet zijn, de stijl is erg verschillend en zo hoort het ook.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
Gisteren, 03:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Gisteren om 03:57 PM door wvd.)
Bericht: #172
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Vorige week:
   

Ik ben niet de grootste Sauvignon fan, maar als't goed is is't goed hé en deze Pabiot Florikège is. Schoon boeket zonder een spoor van kattepis noch pas gemaaid gras, maar wel mooi rijp wit steenfruit, droog maar rijk en zalvend met een puntje vuursteen.
De andere witte in de line-up is toch nog andere koek. Wat een absoluut heerlijke wijn is dit! Ik hou van Rully, vooral wit (alhoewel ook de rode Rully La Barre nogal onweerstaanbaar is. Deze heeft een heerlijk verleidelijk boeket met wel een flinke peut nieuw hout (vanille!), maar dat stoort me geenszins, het maakt echt deel uit van deze halfvolle, vette en al zeer drinkklare witte Bourgogne. Deze Raclots is net iets voller en krachtiger dan de Goudoirs, beide zijn echt onweerstaanbaar en voor de prijs moet je het niet laten. Wat een geweldige ontdekking is dit domein toch!
De eerste rode deze week was ook helemaal mijn ding. Capanna vliegt nog wat onder de radar, ik vrees dat daar nu snel verandering in komt. Deze Rosso is niet de meest complexe, intrigerende Rosso die we al proefden (die eer is voor BS en Costanti), maar wat een heerlijk rijp Sangiovese fruit. Nog wat tannine misschien, maar aan tafel vind ik hem al top.
Dan 2 Nebbiolo-based wijnen. Eerst Franchino's Gattinara 2016, jong maar ook die vind ik mits wat geduld en gewals al zeer te pruimen. Een andere stijl dan Antoniolo, wat lichter, dat is zeker, maar ook hier dat "ijzer", die bloemetjes en de rode vruchten. Mooie wijn uit Alto-Piëmonte. Massolino's Langhe Nebbiolo is totaal anders, donkerder qua fruit, veel lichter, minder intens door lagere zuren, "gemakkelijker" en Vera vond deze aangenamer, ik ging voor de Gattinara.
Dan (eindelijk!) nog eens een Bourgogne. Even een "sondage" naar Changarnier, een domein dat nog vrij onbekend is, maar met grote ambitie en wijngaarden in veelal minder bekende topterroirs. De wijn had even tijd nodig: op dag 1 glaasje geproefd, wat timide nog, stevig baasje wel, maar 's anderendaags vuurwerk! Goed, voor de liefhebber gaat dit nog wat jong zijn, maar wat een wijn alreeds! Binnenkort eens aan de klanten laten proeven want dit domein gaat het helemaal maken en dan is er weer niets meer te krijgen (cfr. Croix...Sad ). Héél stevige aanrader!
Ook Laroze is nog onder de radar, maar Guy Meslin doet er alles aan om elk jaar de best mogelijke wijn te bottelen. Deze 2016 is nog erg jong en veelbelovend met donker fruit, krachtig, zeer goed gemaakt enz. het was toch absoluut geen vergelijk met de vorige, althans niet in onze wereld

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: