Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daniel Bouland
02-04-2018, 02:11 PM
Bericht: #31
RE: Daniel Bouland
Jong zeker twee dagen geven !
Top wijnmaker ! Da kan gerust 20 jaar mee :-)

Wine is sunlight , held together by water !
11-06-2018, 06:46 PM
Bericht: #32
RE: Daniel Bouland
Na de Morgon en de Chiroubles proefden we nu de Cote de Brouilly Cuvee Melanie 2016.
Zeg van de wijnschrijvers wat je wil, maar deze bespreking die ik uit Grandry zijn mailinglist pluk beschrijft de wijn quasi perfect:

Lurid violet. A suave, mineral-accented bouquet evokes fresh red/blue fruits and potpourri, and a spicy element adds urgency. Bright, focused and appealingly sweet, offering concentrated yet lithe raspberry and boysenberry flavors that deepen with aeration. Distinctly graceful in style, finishing gently tannic and impressively long and leaving a sexy lavender pastille note behind.
(Josh Raynolds)

Die mineraliteit, stenigheid zelfs, valt inderdaad enorm op. Net als het gracieuze mondgevoel, deze uitdrukking verwoordt perfect waarom ik zo hou van deze wijnen. Niet om de kracht of de materie, maar wel om het elegante, fijne, eh...gracieuze zeg maar.
Op het domein verkocht de heer Daniel dit voor 9 euro watte
Jammer genoeg is het bijzonder moeilijk om er binnen te geraken (heb veel gebeld en veel moeten aandringen) en zelfs dan moet je smeken om een paar flesjes te mogen kopen. Wij mochten er elk zes kopen.
Maar ook de 16 euro die je in de handel betaalt is nog steeds een zeer eerlijke prijs voor deze wijnen. Vandaar, heb er alweer wat bijbesteld... ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-06-2018, 06:30 PM
Bericht: #33
RE: Daniel Bouland
Maakt Bouland eigenlijk gebruik van macération carbonique?
12-06-2018, 08:26 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-06-2018 om 08:30 PM door don quichotte.)
Bericht: #34
RE: Daniel Bouland
(12-06-2018 06:30 PM)Fre schreef:  Maakt Bouland eigenlijk gebruik van macération carbonique?

Zeer goede vraag Fre.
En om het nog wat moeilijker te maken 100% macération carbonique of semi carbonique, plus ….. ?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
12-06-2018, 11:19 PM
Bericht: #35
RE: Daniel Bouland
(12-06-2018 08:26 PM)don quichotte schreef:  
(12-06-2018 06:30 PM)Fre schreef:  Maakt Bouland eigenlijk gebruik van macération carbonique?

Zeer goede vraag Fre.
En om het nog wat moeilijker te maken 100% macération carbonique of semi carbonique, plus ….. ?

Zeker niet volledig, misschien gedeeltelijk, ben niet zeker, t was ons laatste bezoek vd dag, een heel lang bezoek trouwens, en heb dan nog de dag erop mijn notitieschriftje verloren. T is trouwens altijd weer moeilijk om daar een duidelijk antwoord op te krijgen in de streek...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-06-2018, 11:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-06-2018 om 11:38 PM door don quichotte.)
Bericht: #36
RE: Daniel Bouland
(12-06-2018 11:19 PM)vinejo schreef:  
(12-06-2018 08:26 PM)don quichotte schreef:  
(12-06-2018 06:30 PM)Fre schreef:  Maakt Bouland eigenlijk gebruik van macération carbonique?

Zeer goede vraag Fre.
En om het nog wat moeilijker te maken 100% macération carbonique of semi carbonique, plus ….. ?

Zeker niet volledig, misschien gedeeltelijk, ben niet zeker, t was ons laatste bezoek vd dag, een heel lang bezoek trouwens, en heb dan nog de dag erop mijn notitieschriftje verloren. T is trouwens altijd weer moeilijk om daar een duidelijk antwoord op te krijgen in de streek...

Inderdaad Jo, ik ben geen sommelier of oenoloog en probeer al lang vast te stellen wat ze nu met die "semi carbonique" plus alles wat er rond hangt bedoelen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
13-06-2018, 11:32 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-06-2018 om 11:32 AM door wvd.)
Bericht: #37
RE: Daniel Bouland
Met macération Carbonique bedoelt men dat de ongekneusde - en dus niet ontriste - druiven in de cuve gaan, die vervolgens gesloten wordt. Dan kan de gisting in theorie niet beginnen, want de gist kan niet aan het sap en gebeurt er eigenlijk een soort zelfdestructie binnen de schil. Daar is een wetenschappelijke term voor, maar dat was al nooit mijn sterkste zijde. Dat is theorie. Uiteraard worden de onderste druiven deftig verpletterd en begint de gist dan ook dadelijk aan de suikers te knabbelen. Met semi carbonique bedoelt men meestal dat men de cuve opent na enkele uren, of zelfs helemaal niet sluit. Het is allemaal wat vaag, want ik ben er nog niet in geslaagd om via degustatie altijd zeker te zijn van de vinificatiemethode. Je vergist je gegarandeerd even veel als het het spot. Trouwens, om meer "fruit" in de wijn te krijgen ken ik Châteaux in Bordeaux die (een deel van) hun druiven ook heel laten en dus ook deels maceration carbonique zijn, maar dat zal je zelden horen bij een bezoekje uiteraard, want er kleeft zo'n "Beaujolais primeur" reukje aan.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-06-2018, 11:56 AM
Bericht: #38
RE: Daniel Bouland
Autolyse?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-06-2018, 02:07 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-06-2018 om 02:11 PM door wvd.)
Bericht: #39
RE: Daniel Bouland
(13-06-2018 11:56 AM)vinejo schreef:  Autolyse?
Dat is de term die ik zocht. Om deze methode ver door te drijven moet je dan wel CO2 toevoegen, zodat de normale gisting geremd wordt. Daarna zou men dan de wijn zonder schillen en steeltjes verder laten gisten, maar zo werkt men zelden en eigenlijk enkel voor Bojo noevo denk ik. Lardy Jr. werkt met MC, maar toch zijn zijn wijnen donker van kleur en met ruim voldoende structuur, dus ik vermoed dat hij bij de alcoholische gisting de schillen laat zitten en/of geen CO2 toevoegt. Hij noemt het trouwens de "méthode ancestrale".

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
15-06-2018, 11:46 AM
Bericht: #40
RE: Daniel Bouland
Naar wat ik tussen de regels door hier en daar kon terugvinden is het bij Bouland idd semi-carbonique.
Iets wat ik me wel herinner van ons bezoek is dat Bouland de wijn vóor het bottelen redelijk agressief blootstelt aan zuurstof door hem over te gieten in een open cuve- dit ondermeer om de aroma s te openen en reductie tegen te gaan

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-06-2018, 11:57 AM
Bericht: #41
RE: Daniel Bouland
(15-06-2018 11:46 AM)vinejo schreef:  Naar wat ik tussen de regels door hier en daar kon terugvinden is het bij Bouland idd semi-carbonique.
Iets wat ik me wel herinner van ons bezoek is dat Bouland de wijn vóor het bottelen redelijk agressief blootstelt aan zuurstof door hem over te gieten in een open cuve- dit ondermeer om de aroma s te openen en reductie tegen te gaan

Dat is altijd wat afwegen, reductie <=> oxidatie. Ik veronderstel wel dat het een cuve is met chapeau flottant want lang gaat hij die niet open laten na de gisting & malo, dat is om moeilijkheden vragen, en de wijn moet gewoonlijk toch even rusten voor er effectief gebotteld wordt.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-06-2018, 01:20 PM
Bericht: #42
RE: Daniel Bouland
Mijn voorkeur voor Beaujolais en de laatste tijd specifiek Daniel Bouland zorgt voor een zekere tunnelvisie, maar gelukkig is het in die tunnel zeer aangenaam vertoeven. Smile
Gisteren opende ik een cuvee die ik nog niet proefde, de Morgon Shiste Bellevue 2016.
Sedert 2015 bottelt Bouland zijn Morgon cuvees volgens perceel, de Shiste zijn wijnstokken die hij in 2013 overnam van zijn broer.

Gisteren opende ik de fles en dronk 1 glaasje, de wijnen van Bouland een dag op voorhand openen is namelijk even belangrijk dan het uitvoeren van een aantal versnellingslopen voor een 100 meter spurt.
De neus was open, veel fruit, frambozenconfituur, een licht gerookte toets (of was het wat zwavel). Bouland werkt ook allesbehalve biologisch las ik ergens (een 3 a 5 behandelingen per oogst), iets wat mijn perceptie toch wel wat beinvloedt. Confused
In de mond heel toegankelijk met milde zuurtjes en amandel, aardbeikes, kruidnagel.
De wijn heeft rijpe tannines, komt verbazend soepel voor de dag, bijna rond zelfs, met veel minder mineraliteit dan de Corcelette of de Cote de Brouilly.

Tweede dag
Zonet een glaasje ingeschonken, de neus is nu heel typisch Bojo, wel wat minder fruitig en met eerder aardse toetsen weer dat beetje 'vuile neusje', nu ook wat mineraliteit.
De eerste slok is wat moeilijk, beetje onsamenhangend en zelfs wat bitter.
Vanaf slok 3-4 smaakt de wijn een stuk beter maar de toegankelijkheid van gisteren is verdwenen. Toch steekt alweer een glimp op van dat uiterst precieze mondgevoel die de wijnen van Bouland zo kenmerkt.

Benieuwd hoe dit zich morgen toont. Ondanks het feit dat dit voorlopig de minst geslaagde 2016 lijkt heb ik er wel vertrouwen in.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-06-2018, 09:35 AM
Bericht: #43
RE: Daniel Bouland
(16-06-2018 01:20 PM)vinejo schreef:  Mijn voorkeur voor Beaujolais en de laatste tijd specifiek Daniel Bouland zorgt voor een zekere tunnelvisie, maar gelukkig is het in die tunnel zeer aangenaam vertoeven. Smile
Gisteren opende ik een cuvee die ik nog niet proefde, de Morgon Shiste Bellevue 2016.
Sedert 2015 bottelt Bouland zijn Morgon cuvees volgens perceel, de Shiste zijn wijnstokken die hij in 2013 overnam van zijn broer.

Gisteren opende ik de fles en dronk 1 glaasje, de wijnen van Bouland een dag op voorhand openen is namelijk even belangrijk dan het uitvoeren van een aantal versnellingslopen voor een 100 meter spurt.
De neus was open, veel fruit, frambozenconfituur, een licht gerookte toets (of was het wat zwavel). Bouland werkt ook allesbehalve biologisch las ik ergens (een 3 a 5 behandelingen per oogst), iets wat mijn perceptie toch wel wat beinvloedt. Confused
In de mond heel toegankelijk met milde zuurtjes en amandel, aardbeikes, kruidnagel.
De wijn heeft rijpe tannines, komt verbazend soepel voor de dag, bijna rond zelfs, met veel minder mineraliteit dan de Corcelette of de Cote de Brouilly.

Tweede dag
Zonet een glaasje ingeschonken, de neus is nu heel typisch Bojo, wel wat minder fruitig en met eerder aardse toetsen weer dat beetje 'vuile neusje', nu ook wat mineraliteit.
De eerste slok is wat moeilijk, beetje onsamenhangend en zelfs wat bitter.
Vanaf slok 3-4 smaakt de wijn een stuk beter maar de toegankelijkheid van gisteren is verdwenen. Toch steekt alweer een glimp op van dat uiterst precieze mondgevoel die de wijnen van Bouland zo kenmerkt.

Benieuwd hoe dit zich morgen toont. Ondanks het feit dat dit voorlopig de minst geslaagde 2016 lijkt heb ik er wel vertrouwen in.

Lucky guys, deze zomer 4 x opgebeld en 3 x langsgeweest. Geen respons. Volgende keer beter... misschien. Geniet ervan !
17-06-2018, 12:26 PM
Bericht: #44
RE: Daniel Bouland
(16-06-2018 01:20 PM)vinejo schreef:  Mijn voorkeur voor Beaujolais en de laatste tijd specifiek Daniel Bouland zorgt voor een zekere tunnelvisie, maar gelukkig is het in die tunnel zeer aangenaam vertoeven. Smile
Gisteren opende ik een cuvee die ik nog niet proefde, de Morgon Shiste Bellevue 2016.
Sedert 2015 bottelt Bouland zijn Morgon cuvees volgens perceel, de Shiste zijn wijnstokken die hij in 2013 overnam van zijn broer.

Gisteren opende ik de fles en dronk 1 glaasje, de wijnen van Bouland een dag op voorhand openen is namelijk even belangrijk dan het uitvoeren van een aantal versnellingslopen voor een 100 meter spurt.
De neus was open, veel fruit, frambozenconfituur, een licht gerookte toets (of was het wat zwavel). Bouland werkt ook allesbehalve biologisch las ik ergens (een 3 a 5 behandelingen per oogst), iets wat mijn perceptie toch wel wat beinvloedt. Confused
In de mond heel toegankelijk met milde zuurtjes en amandel, aardbeikes, kruidnagel.
De wijn heeft rijpe tannines, komt verbazend soepel voor de dag, bijna rond zelfs, met veel minder mineraliteit dan de Corcelette of de Cote de Brouilly.

Tweede dag
Zonet een glaasje ingeschonken, de neus is nu heel typisch Bojo, wel wat minder fruitig en met eerder aardse toetsen weer dat beetje 'vuile neusje', nu ook wat mineraliteit.
De eerste slok is wat moeilijk, beetje onsamenhangend en zelfs wat bitter.
Vanaf slok 3-4 smaakt de wijn een stuk beter maar de toegankelijkheid van gisteren is verdwenen. Toch steekt alweer een glimp op van dat uiterst precieze mondgevoel die de wijnen van Bouland zo kenmerkt.

Benieuwd hoe dit zich morgen toont. Ondanks het feit dat dit voorlopig de minst geslaagde 2016 lijkt heb ik er wel vertrouwen in.

En hup, het "mirakel" heeft zich alweer voltrokken.
Ik liet mijn Vtje blind proeven, ze zat weer in Beaujolais maar dan volgens haar toch wel een andere wijn dan die van gisteren. De onthulling dat dit dezelfde wijn was vond ze, en ik citeer, "intigerend".
En inderdaad, de wijn is even intrigerend als zijn maker.
Niks meer van het simpele Beaujolaisfruit in de neus, wel een heel minerale impressie en blauwe bes, het rode fruit is volledig vervangen door zwart. Het aardse toetsje is wel gebleven. In de mond heeft de wijn nu zijn evenwicht gevonden, veel meer volume ook dan gisteren en nu merken we ook weer de zuiverheid en Chamboliaanse precisie van de wijnen van Daniel Bouland.

Reynaud vraagt 24 uur opening op voorhand voor zijn wijnen, ik denk dat dit nog veel meer geldt voor de (jonge) Morgons van Daniel Bouland.

PS @Dakur: was ook niet makkelijk om een afspraak vast te leggen maar heb hém het moment laten kiezen en op die manier mss duidelijk gemaakt hoe gemotiveerd we waren om langs te gaan.
En het werd- zoals elders op t forum vermeld- eén van de meest memorabele bezoeken ooit.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-06-2018, 10:52 AM
Bericht: #45
RE: Daniel Bouland
Wat info over Daniel Bouland https://www.beaujoloire.fr/vignes-et-vig...uland.html

Dit jaar ook een bojo blanc

Wine is sunlight , held together by water !
18-06-2018, 04:53 PM
Bericht: #46
RE: Daniel Bouland
(17-06-2018 12:26 PM)vinejo schreef:  
(16-06-2018 01:20 PM)vinejo schreef:  Mijn voorkeur voor Beaujolais en de laatste tijd specifiek Daniel Bouland zorgt voor een zekere tunnelvisie, maar gelukkig is het in die tunnel zeer aangenaam vertoeven. Smile
Gisteren opende ik een cuvee die ik nog niet proefde, de Morgon Shiste Bellevue 2016.
Sedert 2015 bottelt Bouland zijn Morgon cuvees volgens perceel, de Shiste zijn wijnstokken die hij in 2013 overnam van zijn broer.

Gisteren opende ik de fles en dronk 1 glaasje, de wijnen van Bouland een dag op voorhand openen is namelijk even belangrijk dan het uitvoeren van een aantal versnellingslopen voor een 100 meter spurt.
De neus was open, veel fruit, frambozenconfituur, een licht gerookte toets (of was het wat zwavel). Bouland werkt ook allesbehalve biologisch las ik ergens (een 3 a 5 behandelingen per oogst), iets wat mijn perceptie toch wel wat beinvloedt. Confused
In de mond heel toegankelijk met milde zuurtjes en amandel, aardbeikes, kruidnagel.
De wijn heeft rijpe tannines, komt verbazend soepel voor de dag, bijna rond zelfs, met veel minder mineraliteit dan de Corcelette of de Cote de Brouilly.

Tweede dag
Zonet een glaasje ingeschonken, de neus is nu heel typisch Bojo, wel wat minder fruitig en met eerder aardse toetsen weer dat beetje 'vuile neusje', nu ook wat mineraliteit.
De eerste slok is wat moeilijk, beetje onsamenhangend en zelfs wat bitter.
Vanaf slok 3-4 smaakt de wijn een stuk beter maar de toegankelijkheid van gisteren is verdwenen. Toch steekt alweer een glimp op van dat uiterst precieze mondgevoel die de wijnen van Bouland zo kenmerkt.

Benieuwd hoe dit zich morgen toont. Ondanks het feit dat dit voorlopig de minst geslaagde 2016 lijkt heb ik er wel vertrouwen in.

En hup, het "mirakel" heeft zich alweer voltrokken.
Ik liet mijn Vtje blind proeven, ze zat weer in Beaujolais maar dan volgens haar toch wel een andere wijn dan die van gisteren. De onthulling dat dit dezelfde wijn was vond ze, en ik citeer, "intigerend".
En inderdaad, de wijn is even intrigerend als zijn maker.
Niks meer van het simpele Beaujolaisfruit in de neus, wel een heel minerale impressie en blauwe bes, het rode fruit is volledig vervangen door zwart. Het aardse toetsje is wel gebleven. In de mond heeft de wijn nu zijn evenwicht gevonden, veel meer volume ook dan gisteren en nu merken we ook weer de zuiverheid en Chamboliaanse precisie van de wijnen van Daniel Bouland.

Reynaud vraagt 24 uur opening op voorhand voor zijn wijnen, ik denk dat dit nog veel meer geldt voor de (jonge) Morgons van Daniel Bouland.

PS @Dakur: was ook niet makkelijk om een afspraak vast te leggen maar heb hém het moment laten kiezen en op die manier mss duidelijk gemaakt hoe gemotiveerd we waren om langs te gaan.
En het werd- zoals elders op t forum vermeld- eén van de meest memorabele bezoeken ooit.

En ik heb het verslag met plezier gelezen ! Smile
21-06-2018, 06:10 PM
Bericht: #47
RE: Daniel Bouland
Er komen meer en meer echt intrigerende, mooie wijnen uit de Bojo en dat doet deugd.
"Chamboliaanse precisie", dat vind ik mooi en ik denk dat ik weet wat je bedoelt.

Eergisteren trouwens een absoluut superbe Chambolle 2015 gedronken, maar daar ga ik het verder niet over hebben... ang-el

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-11-2018, 07:28 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-11-2018 om 07:34 AM door Fre.)
Bericht: #48
RE: Daniel Bouland
Mijn eerste fles van de 2016 lichting: Chiroubles Chatenay

Boenk erop van de eerste seconde. Braambes en iets floraal (altijd moeilijk te benoemen welke bloemen, ik zal het voor t gemak viooltjes noemen Smile )
De neus diept nog verder uit met openstaan. Gemaakt op finesse. Mineraal ( graniet bodem). Complex.

Sappige aanzet, veel krokant rood maar ook zwart bosfruit, structuur, tannines die zeer soepel en rijp zijn. Zeer toegankelijk nu al. Correcte afdronk. Pure genotswijn die een lastige werkweek even doet vergeten.
10-11-2018, 09:12 AM
Bericht: #49
RE: Daniel Bouland
(10-11-2018 07:28 AM)Fre schreef:  Mijn eerste fles van de 2016 lichting: Chiroubles Chatenay

Boenk erop van de eerste seconde. Braambes en iets floraal (altijd moeilijk te benoemen welke bloemen, ik zal het voor t gemak viooltjes noemen Smile )
De neus diept nog verder uit met openstaan. Gemaakt op finesse. Mineraal ( graniet bodem). Complex.

Sappige aanzet, veel krokant rood maar ook zwart bosfruit, structuur, tannines die zeer soepel en rijp zijn. Zeer toegankelijk nu al. Correcte afdronk. Pure genotswijn die een lastige werkweek even doet vergeten.

wijn wijn wijn

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-12-2018, 10:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-12-2018 om 11:11 PM door don quichotte.)
Bericht: #50
RE: Daniel Bouland
Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2015 .

Om kort te zijn: NMK ( niet meer kopen) zijn mijn notities.
Gewone of ordinaire of karakteristieke Beaujolais met schrille en scherpe smaken.
Wordt misschien iets beter met de jaren maar veel verwacht ik niet meer van deze wijn.


Bijlagen Afbeeldingen
   

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
16-12-2018, 02:36 AM
Bericht: #51
RE: Daniel Bouland
(15-12-2018 10:55 PM)don quichotte schreef:  Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2015 .

Om kort te zijn: NMK ( niet meer kopen) zijn mijn notities.
Gewone of ordinaire of karakteristieke Beaujolais met schrille en scherpe smaken.
Wordt misschien iets beter met de jaren maar veel verwacht ik niet meer van deze wijn.

De ‘16 vond ik nochtans schitterend.
15 mss in gesloten fase?
Ik hoop dat, als je hem zo slecht vond, je niet de hele fles hebt uitgedronken. Mss is ie op dag 2 of 3 veel beter.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-12-2018, 12:33 PM
Bericht: #52
RE: Daniel Bouland
(16-12-2018 02:36 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2018 10:55 PM)don quichotte schreef:  Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2015 .

Om kort te zijn: NMK ( niet meer kopen) zijn mijn notities.
Gewone of ordinaire of karakteristieke Beaujolais met schrille en scherpe smaken.
Wordt misschien iets beter met de jaren maar veel verwacht ik niet meer van deze wijn.

De ‘16 vond ik nochtans schitterend.
15 mss in gesloten fase?
Ik hoop dat, als je hem zo slecht vond, je niet de hele fles hebt uitgedronken. Mss is ie op dag 2 of 3 veel beter.

Er is inderdaad nog meer dan een halve fles over.Blush (wat zelden gebeurt)
Deze avond geef ik dit overblijfsel nog een laatste kans om mijn bevindingen in positieve zin aan te passen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
16-12-2018, 05:13 PM
Bericht: #53
RE: Daniel Bouland
(16-12-2018 12:33 PM)don quichotte schreef:  
(16-12-2018 02:36 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2018 10:55 PM)don quichotte schreef:  Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2015 .

Om kort te zijn: NMK ( niet meer kopen) zijn mijn notities.
Gewone of ordinaire of karakteristieke Beaujolais met schrille en scherpe smaken.
Wordt misschien iets beter met de jaren maar veel verwacht ik niet meer van deze wijn.

De ‘16 vond ik nochtans schitterend.
15 mss in gesloten fase?
Ik hoop dat, als je hem zo slecht vond, je niet de hele fles hebt uitgedronken. Mss is ie op dag 2 of 3 veel beter.

Er is inderdaad nog meer dan een halve fles over.Blush (wat zelden gebeurt)
Deze avond geef ik dit overblijfsel nog een laatste kans om mijn bevindingen in positieve zin aan te passen.

Koel genoeg drinken he!
En niet te gauw doorslikken ;-)
(Zoek geen kracht, materie of hout, zoek finesse, lichtvoetigheid, elegantie.)
En vooroordelen opzij, als je eraan begint met “dit overblijfsel” in uw gedachten wordt het moeilijk voor den Daniel Rolleyes

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-12-2018, 12:09 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-12-2018 om 12:15 AM door don quichotte.)
Bericht: #54
RE: Daniel Bouland
(16-12-2018 05:13 PM)vinejo schreef:  
(16-12-2018 12:33 PM)don quichotte schreef:  
(16-12-2018 02:36 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2018 10:55 PM)don quichotte schreef:  Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2015 .

Om kort te zijn: NMK ( niet meer kopen) zijn mijn notities.
Gewone of ordinaire of karakteristieke Beaujolais met schrille en scherpe smaken.
Wordt misschien iets beter met de jaren maar veel verwacht ik niet meer van deze wijn.

De ‘16 vond ik nochtans schitterend.
15 mss in gesloten fase?
Ik hoop dat, als je hem zo slecht vond, je niet de hele fles hebt uitgedronken. Mss is ie op dag 2 of 3 veel beter.

Er is inderdaad nog meer dan een halve fles over.Blush (wat zelden gebeurt)
Deze avond geef ik dit overblijfsel nog een laatste kans om mijn bevindingen in positieve zin aan te passen.

Koel genoeg drinken he!
En niet te gauw doorslikken ;-)
(Zoek geen kracht, materie of hout, zoek finesse, lichtvoetigheid, elegantie.)
En vooroordelen opzij, als je eraan begint met “dit overblijfsel” in uw gedachten wordt het moeilijk voor den Daniel Rolleyes

Tweede verdict:
De fles heeft verder overnacht in de garage en daar de dag ook doorgebracht: temperatuur is daar 12…13 °C.
Direct een "kletske" in het glas. De wijn komt in de neus minder expressief over met zijn Beaujolais fruitigheid.
In de aanzet en in de mond komt deze wijn nu niet meer zo weerbarstig over.De scherpe en schrille scherpe smaken hebben plaats gemaakt voor een zekere stroefheid. Een vegetale ruwheid krijg je ook in de mond. Te vergelijken met ervaring van sommige jonge Malbec wijnen maar die laat ik dan ook 10 jaar en langer rusten.
De tannines en aciditeit laten zich voelen maar zijn rond en zeker geen struikelblok.

Citaat:Koel genoeg drinken he!
Ik heb deze wijn dan ook kunnen ervaren in een temperatuur range van 12……19°C
Citaat:En niet te gauw doorslikken ;-)
Een echt lekkere wijn verwacht van mij niet dat ik te lang wacht voor dat ik hem doorslik.
Citaat:Zoek geen kracht, materie of hout,.
Als je de kleur in het glas bekijkt verwacht ik wel kracht en materie
Deze Brouilly kan zich gemakkelijk wat betreft kleur concentraat meten met een Moulin à Vent of een Morgon uit hetzelfde jaar 2015 van een kwalitatief Beaujolais domein. (En vooral deze die de macération carbonique aan hun laars vagen)
Citaat:zoek finesse, lichtvoetigheid, elegantie
Vind ik zeker nu nog niet in deze wijn terug
Een wijn die je met zoveel voorzichtigheid moet benaderen om zijn eventuele kwaliteiten tot zijn recht te laten komen om er positief over te spreken vind ik wel ver gekomen.
Citaat:En vooroordelen opzij, als je eraan begint met “dit overblijfsel” in uw gedachten wordt het moeilijk voor den Daniel.
Vooroordelen of geen , I don’t care.
Een lekkere wijn laat zich kennen bij de eerste slok uit het glas.( Welke wijnbouwer er ook achter moge staan)

Dat de 2016 zeer goed bij jou overkwam is je gegund. De 2016 kreeg dan ook een hogere score dan de 2015.
Ik stond op het punt de Daniel Bouland Morgon Schiste Bellevue 2016 een aantal dagen geleden aan te kopen. Door de omstandigheden moest ik daar wel 5 dozijn van aankopen en dat was ik nu eens niet van plan.
Ik kreeg wel de gelegenheid de Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2016 met een beperkt aantal flessen te kopen.
Een reden dat ik die 2015 boven haalde. De ervaring met deze 2015 besloot mij tot de beslissing NMK.

Ik geef deze wijn wel een tweede kans maar dat zal dan na 2020 zijn. Ik heb nog 2 flesjes van deze 2015.( bij leven en welzijn)Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
17-12-2018, 09:23 AM
Bericht: #55
RE: Daniel Bouland
Haha, dank voor dit bijzonder gedetailleerde verslag!
Het kan idd zijn dat de 2015 s van Bouland minder geslaagd zijn dan de 2016 s.
Ofwel zitten ze in een moeilijke fase...Dit is zeker mogelijk, gezien de 2008 die ik heb zien evolueren van een hoekige, weerbarstige (maar interessante) wijn naar een Bourgondische lekkernij 10 jaar later.

Tot slot: “een lekkere wijn laat zich kennen bij de eerste slok uit het glas?”
100% niét akkoord.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-12-2018, 11:05 AM
Bericht: #56
RE: Daniel Bouland
Citaat:Tot slot: “een lekkere wijn laat zich kennen bij de eerste slok uit het glas?”
100% niét akkoord.

idem.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-12-2018, 11:54 AM
Bericht: #57
RE: Daniel Bouland
Idem.
17-12-2018, 06:32 PM
Bericht: #58
RE: Daniel Bouland
(17-12-2018 11:54 AM)Fre schreef:  Idem.

@ Vinejo, Olivier & Fre,

Dan is er toch nog één ding in mijn leven waar ik nog vlug in ben.Wink

Ik moet geen volledig glas of een halve fles wijn uitdrinken om te weten dat ik die wijn lekker vind.
En, de eerste indruk die ik van iemand of iets heb is voor mij wel belangrijk of van tel.
Hebben jullie ooit gesolliciteerd voor een job?Blush

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
17-12-2018, 07:29 PM
Bericht: #59
RE: Daniel Bouland
Citaat:Hebben jullie ooit gesolliciteerd voor een job?

Ben jij nog dezelfde als veertig jaar geleden? Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-12-2018, 12:52 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-12-2018 om 01:29 AM door don quichotte.)
Bericht: #60
RE: Daniel Bouland
(17-12-2018 07:29 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Hebben jullie ooit gesolliciteerd voor een job?

Ben jij nog dezelfde als veertig jaar geleden? Wink

Olivier, hoe koppel je jouw vraag aan mijn vraag “Hebben jullie ooit gesolliciteerd voor een job?”
Is dit niet een vraag met een vraag beantwoorden die met mijn vraag niet ter zake is of er een verband mee houdt?

Ik ben zeker niet meer dezelfde als veertig jaar geleden en dit is toch een concreet antwoord op je vraag.

En tussen mijn vraag zag ik wel een verband tussen de indruk die ik heb van wijn na het drinken van één slok wijn.

Het is algemeen geweten dat de eerste indruk die je nalaat bij een potentiele werkgever bij sollicitatie bepalend is voor acceptatie. Sommigen binnen het sollicitatiecircuit beweren zelf dat de eerste 2 seconden van contact die een indruk nalaten bepalend zullen zijn voor het verdere verloop en van aanname of niet.

Eén slok van een wijn gaat me niet alles over deze wijn vertellen maar geeft onmiddellijk voor mij bloot of ik die lekker vind of niet. Dit is voor mij persoonlijk dan ook het belangrijkste. Ook geeft die eerste slok me meestal een zeer goed idee welk potentieel de wijn heeft.

Ik ben in principe niet geïnteresseerd in wijnen die je pas goed ervaar de tweede of derde dag.

En misschien niet ter zake; ik stelde deze vraag over één slok wijn aan meerdere wijnvrienden.
En die zijn het eens dat je bij de eerste slok wijn zeer goed kan inschatten of je deze goed of niet goed vindt.
Maar die wijnvrienden pretenderen alles behalve kenner te zijn.

Misschien dat ik me eens moet bevragen bij Sepideh. Dan kan ze misschien een opvolger uitgeven van haar boek maar dan met de titel: “70 dingen die je altijd al wilde weten over wijn.”

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)


Ga naar locatie: