Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 3 stemmen - gemiddelde waardering is 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Heevie Teusted
30-12-2019, 11:06 AM
Bericht: #241
RE: Heevie Teusted
Amai, wat een degustatie zeg.
Kleine correctie: het is Thibault Liger-Belair

Dit zijn wijnen die volgens mij evengoed uit de kelder van Vince konden komen...Wink
30-12-2019, 11:21 AM
Bericht: #242
RE: Heevie Teusted
(30-12-2019 11:06 AM)Fre schreef:  Amai, wat een degustatie zeg.
Kleine correctie: het is Thibault Liger-Belair

Dit zijn wijnen die volgens mij evengoed uit de kelder van Vince konden komen...Wink

Aangepast, zit teveel met Lignier in mijn hoofd blijkbaar Rolleyes

Ja, er is veel overlap tussen de kelders vermoed ik...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-02-2020, 05:02 PM
Bericht: #243
RE: Heevie Teusted
HT bij Vince zondag
Niks genoteerd, dit is wat we dronken:

Chablis '12 - V. Dauvissat: Deed Paul denken aan een top alligoté, begreep dit wel. Lange afdronk (amandel). Zeer mooi! 90
Chinon blanc '15 - B. Baudry Hier zaten we allen op het verkeerde spoor (Noordelijke Rhone), uitgezonderd de goeie ouwe Thierry. Heel aromatisch, rijk. 90
Reuilly les poëte '15- G. Sorbe Een atypische sauvignon blanc, heel zacht en fluwelig. 91
Brane Cantenac 1979: Typisch ouwe Bordeaux, nog meer dan drinkbaar maar miste wat magie. 87
Moulin à Vent - le Clos - domaine labruyère Allen dachten we aan een pinot noir. Heerlijke gamay! 91
Chambolles 1 cru les fuées '13 - G. Barthod Ook hier een zeer mooi evenwicht en nog veel fruit. 91
Le Corton '17 - M.Delarche Nog op het fruit maar nu al hemels lekker. 92
Rosenthal '17 - J.Bertram Jammer genoeg een off bottle, een zeer onaangenaam aroma, mondgevoel was beter maar toch jammer dat we niet echt konden testen of die GG spatburgunders mee kunnen met de top in Bourgogne.
Bourgeuil vin de garde '05 - domaine Chevalier’ Wow, wat een wijn! Erik zat als enige in 100% cabernet franc. Lang en complex. 93
Bandol rosé '14 - domaine Tempier Perfect bij de scampi diabolique!
Savagnin côtes de jura '04 - Pignier Heerlijke savagnin, iets te sterk voor de rolletjes witloof in hesp. 91
St Joseph blanc '12 - A. Perret Deze paste beter bij het gerecht, nochtans kwalitatief een stuk minder dan de Pignier
Clos Vougeot '06 - R. Forey: Alweer een 2006 die ontgoochelde... weinig Bourgogne kwaliteiten bij deze Grand Cru... Sad 86
St Joseph '06 les grisières - A. Perret Perret bevestigt weer dat hij niet enkel in wit zeer knappe wijnen maakt. 91

En dan allen huiswaarts waaien...

thank you Vince (en sorry voor de beknopte notes... Blush )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-02-2020, 07:47 PM
Bericht: #244
RE: Heevie Teusted
de Rosenthal van Bertram was jammer genoeg pure mest in 't glas, duidelijk reductie want de dag nadien nauwelijks nog iets van te merken, maar wat een materie, fruit én lengte
in april vorig jaar had ik had deze wijn trouwens ter plaatse op het domein gedronken, toen stond de fles ook al een aantal dagen open en was hij ook prachtig


de Moulin à Vent, le Clos was van 2012

de Régis Forey 2006 ontgoochelde mij ook ongelofelijk, temeer dat de verwachtingen zo hoog lagen; een vriend van mij dronk deze wijn in november en sms-te mij toen zijn score door: "30 op 20" .

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
13-02-2020, 09:58 AM
Bericht: #245
RE: Heevie Teusted
(12-02-2020 05:02 PM)vinejo schreef:  HT bij Vince zondag
Niks genoteerd, dit is wat we dronken:

Chablis '12 - V. Dauvissat: Deed Paul denken aan een top alligoté, begreep dit wel. Lange afdronk (amandel). Zeer mooi! 90
Chinon blanc '15 - B. Baudry Hier zaten we allen op het verkeerde spoor (Noordelijke Rhone), uitgezonderd de goeie ouwe Thierry. Heel aromatisch, rijk. 90
Ik dacht onlangs bij de aligoté van Benoit Ente aan een top-Chablis 1 cru...
En bij chenin durf ik ook eens overwaaien naar N-RhRolleyes

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
13-02-2020, 06:43 PM
Bericht: #246
RE: Heevie Teusted
(13-02-2020 09:58 AM)TheWineVet schreef:  
(12-02-2020 05:02 PM)vinejo schreef:  HT bij Vince zondag
Niks genoteerd, dit is wat we dronken:

Chablis '12 - V. Dauvissat: Deed Paul denken aan een top alligoté, begreep dit wel. Lange afdronk (amandel). Zeer mooi! 90
Chinon blanc '15 - B. Baudry Hier zaten we allen op het verkeerde spoor (Noordelijke Rhone), uitgezonderd de goeie ouwe Thierry. Heel aromatisch, rijk. 90
Ik dacht onlangs bij de aligoté van Benoit Ente aan een top-Chablis 1 cru...
En bij chenin durf ik ook eens overwaaien naar N-RhRolleyes

Dacht ook aan Ente (de “goedkopere” van de broertjes dan wel ;-) )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-06-2020, 03:06 PM
Bericht: #247
RE: Heevie Teusted
Gisteren de draad weer opgenomen na de Lockdown.
Heevie Teusted aflevering 7x+y/2x19
Korte geschreven impressie van deze heerlijke namiddag volgt later.
Wie teveel tijd heeft kan al proberen zoveel mogelijk wijnen te herkennen op de floue foto...


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-06-2020, 03:19 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-06-2020 om 03:21 PM door Corto.)
Bericht: #248
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 03:06 PM)vinejo schreef:  Gisteren de draad weer opgenomen na de Lockdown.
Heevie Teusted aflevering 7x+y/2x19
Korte geschreven impressie van deze heerlijke namiddag volgt later.
Wie teveel tijd heeft kan al proberen zoveel mogelijk wijnen te herkennen op de floue foto...

Van rechts naar links herken ik alleen meteen (denk ik) Phélan-Ségur, Château de Beaucastel, iets van des Tours.

En wat een prachtige tuin!
15-06-2020, 03:30 PM
Bericht: #249
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 03:06 PM)vinejo schreef:  Gisteren de draad weer opgenomen na de Lockdown.
Heevie Teusted aflevering 7x+y/2x19
Korte geschreven impressie van deze heerlijke namiddag volgt later.
Wie teveel tijd heeft kan al proberen zoveel mogelijk wijnen te herkennen op de floue foto...

ik herken:

Cotat Sancerre
2e van links zou Silex kunnen zijn
dan 3 bourgognes of 2 bourgognes en 1 chenin blanc
Dan Lagrange
Chinon
Priorat
chateau des Tours
chateauneuf Charvin
en Phelan Segur
zoiets dan toch Smile

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
15-06-2020, 04:22 PM
Bericht: #250
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 03:19 PM)Corto schreef:  
(15-06-2020 03:06 PM)vinejo schreef:  Gisteren de draad weer opgenomen na de Lockdown.
Heevie Teusted aflevering 7x+y/2x19
Korte geschreven impressie van deze heerlijke namiddag volgt later.
Wie teveel tijd heeft kan al proberen zoveel mogelijk wijnen te herkennen op de floue foto...

Van rechts naar links herken ik alleen meteen (denk ik) Phélan-Ségur, Château de Beaucastel, iets van des Tours.

En wat een prachtige tuin!

Ja hé, we zaten, te kijken op 3 zwarte schapen die zaten te jagen op het nieuw kieken van pvdw. Een strijd op leven of dood. Vooral voor het kieken.
Phelan en Des Tours zijn juist ;-)

@Vinoco
Lagrange idd , en een priorat, Chinon en Charvin...de Sancerre is Bouley.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-06-2020, 04:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-06-2020 om 04:30 PM door Benz.)
Bericht: #251
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 04:22 PM)vinejo schreef:  
(15-06-2020 03:19 PM)Corto schreef:  
(15-06-2020 03:06 PM)vinejo schreef:  Gisteren de draad weer opgenomen na de Lockdown.
Heevie Teusted aflevering 7x+y/2x19
Korte geschreven impressie van deze heerlijke namiddag volgt later.
Wie teveel tijd heeft kan al proberen zoveel mogelijk wijnen te herkennen op de floue foto...

Van rechts naar links herken ik alleen meteen (denk ik) Phélan-Ségur, Château de Beaucastel, iets van des Tours.

En wat een prachtige tuin!

Ja hé, we zaten, te kijken op 3 zwarte schapen die zaten te jagen op het nieuw kieken van pvdw. Een strijd van leven of dood. Vooral voor het kieken.
Phelan en Des Tours zijn juist ;-)

@Vinoco
Lagrange idd , en een priorat, Chinon en Charvin...de Sancerre is Bouley.

Clos Mogador Priorat, ook de winnaar denk ik?

Save water drink wine!
15-06-2020, 04:44 PM
Bericht: #252
RE: Heevie Teusted
wederom een memorabele én didactische line-up, merci Jo, beter konden we de invrijheidstelling na de lockdown niet vierenrespect

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
15-06-2020, 04:49 PM
Bericht: #253
RE: Heevie Teusted
Dan toch wel de Mogador Manyetes. Clos Mogador heeft ander label Tongue
15-06-2020, 05:10 PM
Bericht: #254
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 04:49 PM)WilD schreef:  Dan toch wel de Mogador Manyetes. Clos Mogador heeft ander label Tongue

klopt

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
15-06-2020, 05:14 PM
Bericht: #255
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 05:10 PM)Vinoco schreef:  
(15-06-2020 04:49 PM)WilD schreef:  Dan toch wel de Mogador Manyetes. Clos Mogador heeft ander label Tongue

klopt

Bravo.
Manyetes dus, presteerde nog een stuk boven (de toch al hoge) verwachting...De 2003. We gaven m 94 zonder enig getwijfel.

Al wie m vroeger dan na 17 jaar opzoop (Fleer? Big Grin ) heeft wat gemist.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-06-2020, 06:47 PM
Bericht: #256
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 05:14 PM)vinejo schreef:  
(15-06-2020 05:10 PM)Vinoco schreef:  
(15-06-2020 04:49 PM)WilD schreef:  Dan toch wel de Mogador Manyetes. Clos Mogador heeft ander label Tongue

klopt

Bravo.
Manyetes dus, presteerde nog een stuk boven (de toch al hoge) verwachting...De 2003. We gaven m 94 zonder enig getwijfel.

Al wie m vroeger dan na 17 jaar opzoop (Fleer? Big Grin ) heeft wat gemist.

Aha, die Manyetes 2003 stond bij mijn toppers van de proeverij bij Fleer enkele jaren geleden.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
15-06-2020, 06:56 PM
Bericht: #257
RE: Heevie Teusted
Enorm verrassend dat hij niet te alcoholisch was. Bravo.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
15-06-2020, 11:36 PM
Bericht: #258
RE: Heevie Teusted
(15-06-2020 06:56 PM)Vinoco schreef:  Enorm verrassend dat hij niet te alcoholisch was. Bravo.

Totaal niet alcoholisch. Hij deed qua mondgevoel eerder Bordeaux aan.
Had zelfs een stuk meer fraicheur dan de Lagrange.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-06-2020, 01:52 PM
Bericht: #259
RE: Heevie Teusted
Mijn vorige uitnodigingsmail voor de Heevie Teusted sessie bij me thuis had ik de titel gegeven “Bij leven en Welwijn”.
Dat was half februari en er waren al enkele symptomen dat er ons rare tijden te wachten stonden..
Mijn voorspellende titel bleek uit te komen. Uiteindelijk kon deze blijde gebeurtenis niet doorgaan (correct woordgebruik, vinejo! ©Jan Hautekiet) omdat de overheid een complot had gesmeed om wijndegustaties te saboteren.

We dienden dus vanaf een bepaald moment allen te zuipen in ons kot, iets wat we sowieso wel eens sporadisch deden. Maar...een echt goede zuiper wordt nerveus als hij zijn zuipsels niet met anderen kan delen.
Wie in deze seutentijd (© Jordaens) het woord zuipen in vorige alinea ongepast vindt vervange het geheel eigenhandig door drinken en drankjes.

Het werd een periode waarin een groot aantal wijnzotten nerveus werden omdat ze het gezopene zó lekker vonden en er niemand was om dat te bevestigen.
Na enige tijd bond onze grootste anarchist dan ook de kat de bel aan en stuurde een mail dat het maar moest gedaan zijn met al die angst en smetvrees. De titel van zijn mail was heel genuanceerd “Heevie Godverdomme!”

Zoals op vorige foto te zien heeft deze zachtmoedige anarchist een grote tuin tot zijn beschikking en wat interessant was: ook een grote zolder, waar we desnoods met 5 of 6 toch nog op respectabele afstand konden drinken en spuwen.
Als extra teaser beloofde de gastheer zijn flink uit de kluiten gewassen gasBBQ te gebruiken om ons van hapjes en maaltijd te voorzien.

Maar voor de wijnen was het mijnen toer.

Gezien het nog nooit was gebeurd dat we elkander 4 maanden na elkaar niet hadden zien drinken besloot ik niet met een indrinkertje te beginnen maar wel met een wijn die ik tot mijn 5 favoriete huizen in wit durf rekenen.
WIT
Gerard Bouley, Clos de Beaujeu 2014
Was het de wijn? Was het de uitmuntende jaargang? Was het de opluchting dat er uiteindelijk tóch niet zoveel was veranderd?
Feit is dat elke proever quasi lyrisch werd bij het sippen aan dit heerlijk goedje. Vince herkende de stijl van een “grote sauvignon blanc”. En dat was het ook. Als sauvignon goed gemaakt is (dus rijp geplukt) is het mijn lievelingsdruif in wit...
De recentste TN op CT, geschreven door een heer met de vreemde naam DRROBVINO, beschrijft de wijn zeer accuraat:
94 Points
1st bottle of 4. What a wine. Just entering into the drinking window, this wine shows tense pink grapefruit, chalky minerals, grass/hay, acacia flowers, lemon zest. Just lovely, classic, delicious. Long finish with bright acidity and citrus zing, showing off a bit of hay and minerals alongside tense citrus fruit. Drink this beauty over the next 10-15 yrs, IMHO
.
Wij gaan daar totaal mee akkoord (ok, ook wel wat uit luiheid). 94 dus voor de eerste wijn. Deze score zou slechts nog door 1 andere wijn worden geëvenaard

Briday Rully premier cru Gresigny 2015
Hier een totaal ander type wijn, krachtiger, met vooral de nog jonge (maar mooie) houtlagering die opviel. Alle proevers waren onmiddellijk zeker met een chardonnay te maken te hebben, en dat klopte dan ook. Men zat in de Beaune, een ander in Maconnais, maar het ging dus om een Challonais, een Rully van het hoogst aangeschreven perceel in de streek, Gresigny.
90

Pour faire le pallet des rouges had ik nog een halfje Castagnier pinot noir 2016 overgehouden, de wijn werd herkend en waardig geacht.

ROOD
Domaine La Pousse d Or, Santenay Clos des Tavannes 1 r cru 2014
Een licht gehyped domein, was zelf benieuwd want zoals al mijn medelurkers had ik dit nog niet gedronken. De wijn had na enig opschudden een mooi aroma van rood en zwart fruit en mineralen. In de mond veel spanning, misschien nog net iets te streng, de gelaagdheid van de wijn toonde dat hij een paar jaartjes te vroeg was geopend. 90-91

Jammer genoeg was ik de challenger thuis vergeten. Ik.had me wat moeten haasten en nam enkel de flessen mee die ik op voorhand al geopend had. Eén wijn had ik bewust niet geopend omdat die telkens na het openen zo lekker is. En daardoor in mijn haast laten staan..L Aurage van Mitjaville had ik nochtans heel graag eens naast een topBourgogne gezet...

Robert Chevillon Nuit St Georges 1r cru Les Chaignots 2011
Het werd even stil terwijl men de neus in het glas stook. “Je wordt als het ware in het glas getrokken”zei iemand. Nadat we hem er terug uit hadden gevist sprak hij van geplette aardbeitjes, grafiet, kruidig, iets vegetaal..
De wijn is subtiel rijp, alles zit heel juist, zacht en mooie lengte. Toch vond Erik een groene of licht vegetale toets die erop wees dat dit niet uit het allerrijpste jaar afkomstig is. “2011 misschien?” opperde erik bescheiden als altijd. Ik kon enkel respectvol het hoofd buigen en bevestigen dat zijn bevindingen klopten. Ondanks het licht vegetale (wat uiteindelijk eigenlijk niemand stoorde) gaven we de wijn gezamenlijk 94 punten!

Wordt vervolgd, 10 to go...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-06-2020, 04:39 PM
Bericht: #260
RE: Heevie Teusted
(16-06-2020 01:52 PM)vinejo schreef:  Mijn vorige uitnodigingsmail voor de Heevie Teusted sessie bij me thuis had ik de titel gegeven “Bij leven en Welwijn”.
Dat was half februari en er waren al enkele symptomen dat er ons rare tijden te wachten stonden..
Mijn voorspellende titel bleek uit te komen. Uiteindelijk kon deze blijde gebeurtenis niet doorgaan (correct woordgebruik, vinejo! ©Jan Hautekiet) omdat de overheid een complot had gesmeed om wijndegustaties te saboteren.

We dienden dus vanaf een bepaald moment allen te zuipen in ons kot, iets wat we sowieso wel eens sporadisch deden. Maar...een echt goede zuiper wordt nerveus als hij zijn zuipsels niet met anderen kan delen.
Wie in deze seutentijd (© Jordaens) het woord zuipen in vorige alinea ongepast vindt vervange het geheel eigenhandig door drinken en drankjes.

Het werd een periode waarin een groot aantal wijnzotten nerveus werden omdat ze het gezopene zó lekker vonden en er niemand was om dat te bevestigen.
Na enige tijd bond onze grootste anarchist dan ook de kat de bel aan en stuurde een mail dat het maar moest gedaan zijn met al die angst en smetvrees. De titel van zijn mail was heel genuanceerd “Heevie Godverdomme!”

Zoals op vorige foto te zien heeft deze zachtmoedige anarchist een grote tuin tot zijn beschikking en wat interessant was: ook een grote zolder, waar we desnoods met 5 of 6 toch nog op respectabele afstand konden drinken en spuwen.
Als extra teaser beloofde de gastheer zijn flink uit de kluiten gewassen gasBBQ te gebruiken om ons van hapjes en maaltijd te voorzien.

Maar voor de wijnen was het mijnen toer.

Gezien het nog nooit was gebeurd dat we elkander 4 maanden na elkaar niet hadden zien drinken besloot ik niet met een indrinkertje te beginnen maar wel met een wijn die ik tot mijn 5 favoriete huizen in wit durf rekenen.
WIT
Gerard Bouley, Clos de Beaujeu 2014
Was het de wijn? Was het de uitmuntende jaargang? Was het de opluchting dat er uiteindelijk tóch niet zoveel was veranderd?
Feit is dat elke proever quasi lyrisch werd bij het sippen aan dit heerlijk goedje. Vince herkende de stijl van een “grote sauvignon blanc”. En dat was het ook. Als sauvignon goed gemaakt is (dus rijp geplukt) is het mijn lievelingsdruif in wit...
De recentste TN op CT, geschreven door een heer met de vreemde naam DRROBVINO, beschrijft de wijn zeer accuraat:
94 Points
1st bottle of 4. What a wine. Just entering into the drinking window, this wine shows tense pink grapefruit, chalky minerals, grass/hay, acacia flowers, lemon zest. Just lovely, classic, delicious. Long finish with bright acidity and citrus zing, showing off a bit of hay and minerals alongside tense citrus fruit. Drink this beauty over the next 10-15 yrs, IMHO
.
Wij gaan daar totaal mee akkoord (ok, ook wel wat uit luiheid). 94 dus voor de eerste wijn. Deze score zou slechts nog door 1 andere wijn worden geëvenaard

Briday Rully premier cru Gresigny 2015
Hier een totaal ander type wijn, krachtiger, met vooral de nog jonge (maar mooie) houtlagering die opviel. Alle proevers waren onmiddellijk zeker met een chardonnay te maken te hebben, en dat klopte dan ook. Men zat in de Beaune, een ander in Maconnais, maar het ging dus om een Challonais, een Rully van het hoogst aangeschreven perceel in de streek, Gresigny.
90

Pour faire le pallet des rouges had ik nog een halfje Castagnier pinot noir 2016 overgehouden, de wijn werd herkend en waardig geacht.

ROOD
Domaine La Pousse d Or, Santenay Clos des Tavannes 1 r cru 2014
Een licht gehyped domein, was zelf benieuwd want zoals al mijn medelurkers had ik dit nog niet gedronken. De wijn had na enig opschudden een mooi aroma van rood en zwart fruit en mineralen. In de mond veel spanning, misschien nog net iets te streng, de gelaagdheid van de wijn toonde dat hij een paar jaartjes te vroeg was geopend. 90-91

Jammer genoeg was ik de challenger thuis vergeten. Ik.had me wat moeten haasten en nam enkel de flessen mee die ik op voorhand al geopend had. Eén wijn had ik bewust niet geopend omdat die telkens na het openen zo lekker is. En daardoor in mijn haast laten staan..L Aurage van Mitjaville had ik nochtans heel graag eens naast een topBourgogne gezet...

Robert Chevillon Nuit St Georges 1r cru Les Chaignots 2011
Het werd even stil terwijl men de neus in het glas stook. “Je wordt als het ware in het glas getrokken”zei iemand. Nadat we hem er terug uit hadden gevist sprak hij van geplette aardbeitjes, grafiet, kruidig, iets vegetaal..
De wijn is subtiel rijp, alles zit heel juist, zacht en mooie lengte. Toch vond Erik een groene of licht vegetale toets die erop wees dat dit niet uit het allerrijpste jaar afkomstig is. “2011 misschien?” opperde erik bescheiden als altijd. Ik kon enkel respectvol het hoofd buigen en bevestigen dat zijn bevindingen klopten. Ondanks het licht vegetale (wat uiteindelijk eigenlijk niemand stoorde) gaven we de wijn gezamenlijk 94 punten!

Wordt vervolgd, 10 to go...

Zozo, Sauvignon is je geprefereerde witte druif, strange. Hoe verhoudt die Clos zich tov de Daguenau's? Zondag één van de mooiste Sauvignons van de laatste jaren gedronken, niks grassigs aan, zeer volmondig, exotisch fruit, zeer lange afdronk, vond ik een toppertje. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-06-2020, 06:58 PM
Bericht: #261
RE: Heevie Teusted
(16-06-2020 04:39 PM)wvd schreef:  Zozo, Sauvignon is je geprefereerde witte druif, strange. Hoe verhoudt die Clos zich tov de Daguenau's? Zondag één van de mooiste Sauvignons van de laatste jaren gedronken, niks grassigs aan, zeer volmondig, exotisch fruit, zeer lange afdronk, vond ik een toppertje. Smile

In haast niets te vergelijken behalve de druif. Bouley is zoals Cotat een geweldenaar op het gebied van klassieke typische sancerre en Dagueneau zit aan de compleet andere kant van de lijn, namelijk zwoel, rijk, dik, tropisch. Elkaars uitersten en beiden uitmuntend in wat ze doen.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
16-06-2020, 07:48 PM
Bericht: #262
RE: Heevie Teusted
(16-06-2020 06:58 PM)Vinoco schreef:  
(16-06-2020 04:39 PM)wvd schreef:  Zozo, Sauvignon is je geprefereerde witte druif, strange. Hoe verhoudt die Clos zich tov de Daguenau's? Zondag één van de mooiste Sauvignons van de laatste jaren gedronken, niks grassigs aan, zeer volmondig, exotisch fruit, zeer lange afdronk, vond ik een toppertje. Smile

In haast niets te vergelijken behalve de druif. Bouley is zoals Cotat een geweldenaar op het gebied van klassieke typische sancerre en Dagueneau zit aan de compleet andere kant van de lijn, namelijk zwoel, rijk, dik, tropisch. Elkaars uitersten en beiden uitmuntend in wat ze doen.

Ik zou inderdaad Bouley met Cotat durven vergelijken. Die ken ik ook beter dan Dagueneau, waarvan ik nog maar 1 keer de Silex proefde.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-06-2020, 06:30 PM
Bericht: #263
RE: Heevie Teusted
De chevillon hadden we 3 weken terug blind geproefd bij Olivier. Hij was toen even groots maar toen viel de appelsienzeste enorm op en dit keer geen spoor van gemerkt. De grote kritiek van burgundy-report op de 2011 van Chevillon was de geraniumtoets ofte goût de cocinelle, nog nooit iets van gemerkt...
En wat betreft sancerre van Boulay, die wijn laat me al de hele week niet los, zegt genoeg. Sauvignon blanc is zoals cabernet franc in de Loire, het grootste pak boeit weinig, maar die absolute toppers behoren dan ook tot het allerhoogste wijngenot, het mijne dan toch...

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
20-06-2020, 03:18 PM
Bericht: #264
RE: Heevie Teusted
Na de Chevillon 2011 plaatste ik een wijn waarvan ik dacht dat hij hem ging overtreffen.
Pialade 2011
Nochtans kwamen er niet onmiddellijk enthousiaste kreetjes of uitdrukkingen na de eerste snuifjes. Het aroma was inderdaad een stuk minder fijn dan dat van de Bourgogne. In de mond vond ik m dan weer wél de verwachtingen inlossen, maar de sfeer was gezet, iedere ander proever zat nog teveel met de Bourgogne in het hoofd.
Kruidiger en (nog) rijper, heel mooie lengte. 91

Een fles die me al heel lang “ de ogen uitstak” was de Chateau des Tours 2005. Deze fles dateert nog uit de tijd dat Dirk Grandry me deze wijnen deed ontdekken, de tijd dat de vdp nog 8 euro en de CDR 12,5 euro moest kosten. Winkelprijs dus hé.
Ik had deze oerfles altijd bewaard om de houdbaarheid van deze wijnen te kunnen inschatten. Ik herinner me dat ik de 2005 jong alvast schitterend vond. Dat kan je ook lezen op de blog van deze vinejo-kloon in het Engels (en waar ik nu zelf ontdek dat de vdp 8,70 euro had gekost), een post uit 2009:

http://vinejo.blogspot.com/2009/08/chate...tours.html

Ik vond het dus interessant om
1/ de CDR ná de Pialade te schenken om te kijken of de Lustige Lurkers Reynaud zijn meesterhand zouden ontdekken
2/ te kijken hoe deze wijn op 15 jaar is geëvolueerd.
3/deze CDR naast een (goede) Chateauneuf te zetten om te kijken of deze “gewone” Cotes du Rhone het niveau van een CH9 haalt

Antwoord op 1: Jawel hoor!
Antwoord op 2: Ongelooflijk. De wijn lijkt 5 in plaats van 15 jaar oud. Fris, met zijdeachtige tannines, evenwicht, gewoonweg áf. Zowat de beste CDR ooit gedronken.
Antwoord op 3: Ja dus, hoewel de Charvin Chateauneuf 2005 ook zeer goed presteerde (en nog beter toen ik in de late uurtjes tijdens filosofische gesprekken met pvdw de kliekjes uit de flessen wrong.) de Charvin was kruidiger, had meer “beet” maar leek ook verder geevolueerd (wat impressie van dode bladeren).
We scoorden gezamenlijk beide wijnen 92.

Twee prachtige wijnen van 15 jaar oud, maar in de wereld der betere wijnen is dat eigenlijk middelbare leeftijd.
Tijd dus voor een duo dat toch al eerder richting pensioenleeftijd ging.

Domaine Chamonard, Morgon 1997
Ik had deze fles mogen kopen bij mijn (4 uur durende) bezoek vorige zomer. Twintig euro vroeg hij ervoor, dat dekt lang niet zijn stokagekosten vermoed ik ;-)
De wijn rook naar zachte specerijen, bos, rozijntjes, munt.
Zacht en strelend in de mond, zuurtjes naar het einde toe.
Wie zei ook alweer dat Beaujolais niet kan ouderen....?
90

Charles Joguet, Clos de la Dioterie Chinon 1998
Wie het boek van Kermit Lynch las kent deze wijnmaker (zie foto onderaan, uit het boek “Adventures on the wineroute”.
Wanneer ik de Loire bespreek in de wijnles durf ik wel eens uit dit boek citeren. En dan zeker als ik een wijn schenk van Joguet.

Niet alleen maakt Joguet goede Chinon, hij is ook een van de weinigen in dit vak die wijnen maken die je zowel esthetisch, spiritueel en intellectueel als zintuiglijk weten te boeien. Je krijgt de indruk dat Charles tot het uiterste gaat en bereid is om risico s te lopen en verlies te nemen, zolang hij zijn magie maar mag bedrijven.
Wie wel eens een optreden van Judy Garland heeft bijgewoond begrijpt wat ik bedoel.de emotionele overgave waarmee ze tijdens zo een concert een nummer voor het voetlicht brengt en zich helemaal geeft, doet me denken aan Charles. Hij brengt een wijn zoals een artiest een lied of act. Hij weigert op safe te gaan en zou een hele cuvee kunnen verspelen omdat hij tijdens de vinificaties even aan het improviseren sloeg, of gehoor gaf aan een plotselinge inval die niet helemaal uitpakte zoals hij had gehoopt.
Zijn wijn doet iets met je dat je tot op zekere hoogte begrijpt maar niet kunt verwoorden.”


Ik zal dus niet trachten te verwoorden wat deze wijn met ons deed. Wel wil ik vermelden dat men dacht aan een grote Bordeaux die door zijn finesse toch Bourgognesk aandeed. Margaux, dacht Vince.
In dat verband is het grappig dat ik wat verder in het boek (tja, je blijft lezen, je kent dat) las dat éen van zijn klanten over de Chinon sprak als die “Bordeaux-Beaujolais van u”.

Vandaag is dit huis in handen van Amerikanen, met alle gevolgen vandien (minder charme, meer geld, duurdere wijn).

Chateau Lagrange Saint Julien 2003
Ik herinnerde me deze wijn in zijn jeugd als uitzonderlijk goed.
Ooit, in 2008 of zo, ben ik tijdens de syntra wijnles naar huis gereden om een Lagrange 2003 te gaan halen en te laten proeven. Dominique, onze lesgever toen, had namelijk een Zuid Afrikaanse wijn geschonken waarvan hij zei: “Dit is nu een topwijn zie”.
Bordofiel als ik toen was reageerde ik dat ik dit echt geen topwijn vond, en dat ik even thuis een echte topwijn zou halen en laten proeven.
Jammer genoeg was de wijn op dat moment wat gedomineerd door het hout en was ik ontgoocheld dat het pure hedonisme van zijn prille jeugd wat was verdwenen.
Ook 17 jaar na de oogst was dit niet meer de absolute topper die ik erin had gezien, de wijn was wel heel goed uiteraard (wie dronk ooit een slechte Lagrange?) maar scoorde “slechts” 90-91.
Misschien kwam dit mede omdat zijn uitdager zo ongelofelijk goed was.

Clos Mogador Manyetes Priorat 2003
Wie bij Priorat nog steeds denkt aan fruitkruidige alcoholbommen moet dringend eens iets drinken van Clos Mogador. En liefst alsde wijn op dronk is, zoals deze 2003. Men dacht hier in eerste instantie aan een Hermitage.
Een harmonieuze topwijn, die Erik, nochtans een ervaren wijnrot (haha, we zullen hem vanaf nu Botritys noemen) durfde bestempelen als éen van de beste wijnen die hij al dronk.
94

Bij het heerlijke varkenshaasje van de grill met geitenkaas, appel, tijm en honing (pvdw had zijn best gedaan, blij als hij was dat ons normale leven (en dat is een leven met nu en dan een proeverij) weer was opgepakt)
schonk ik

Domaine de la Chevalerie Bourgeuil, “Vin de Garde” 2005
Een eenmalige cuvee, gemaakt door het huis in topjaar 05, met druiven van hun 2 allerbeste percelen, Chevalerie en Les Galichets.
Wat een wijn!
Bijna geen evolutie in de kleur, zwart fruit, tabak, grafiet. In de mond heel lang en complex, fris kruidig, licht droogtrekkend. Men dacht aan een zeer mooie Saint Emilion met redelijk wat cabernet franc (!). Het was niet Cheval Blac noch Figeac, het was een bescheiden wijn uit de Loire. 92

Chateau Phelan Ségur 2005
Benieuwd wat een overachiever en former cru bourgeois exceptionelle uit 2005 vandaag zou geven. Wel, dit viel heel goed mee. De wijn was wel ouder van kleur maar had een aantrekkelijk charmant aroma van munt en zoethout, was ook mooi fris in de mond met een mooie afdronk. Toch scoorden we hem een puntje lager dan de Bourgeuil. 91

Bij het geimproviseerde dessertje (pvdw wou ons zo lang mogelijk rond zijn tafel houden) schonk ik Les Contours de Deponcins 2016 van Francois Villard maar deze wijn had iets te weinig zuren om ons te bekoren. Deze (behoorlijk prijzige) Vdp is wisselvallig: soms schitterend, andere keren toont ie de minder mooie kenmerken van de viognier.

En zo eindigde een heerlijke namiddag in een zoete, mijmerende avond.
Je kon de opluchting bij het hele Heevie Teusted team zien hangen in de zuivere lucht van het Meetjesland.
Alles blijft bij het ouwe.
Alles komt goed.


Bijlagen Afbeeldingen
       
20-06-2020, 05:32 PM
Bericht: #265
RE: Heevie Teusted
Dank voor het mooie verslag!

Mooi om te weten dat een Morgon uit 1997 nog zo goed presteert. In mijn zeer bescheiden kelder nemen Morgons de meeste plaats in, dus die kunnen nog wel even blijven liggen.

Ik herinner me de passage uit het boek van Lynch, moet een bijzondere proefervaring zijn. En ook hier weer 1998! Enkele jaren geleden proefde ik een Baudry uit 2000 of 2001 (zou ik even moeten opzoeken) en die was ook nog verrassend jong. Jammer dat het domein vandaag in andere handen is. Goede Chinon (Baudry, Alliet, Grosbois, ...) kan van grote klasse zijn.

Ook van de beschrijvingen van de andere wijnen krijg ik dorst... Dadelijk eens iets opentrekken. cheers
20-06-2020, 05:39 PM
Bericht: #266
RE: Heevie Teusted
Zalig verslagje! cheers

Citaat:Na de Chevillon 2011 plaatste ik een wijn waarvan ik dacht dat hij hem ging overtreffen.
Pialade 2011
Nochtans kwamen er niet onmiddellijk enthousiaste kreetjes of uitdrukkingen na de eerste snuifjes. Het aroma was inderdaad een stuk minder fijn dan dat van de Bourgogne. In de mond vond ik m dan weer wél de verwachtingen inlossen, maar de sfeer was gezet, iedere ander proever zat nog teveel met de Bourgogne in het hoofd.
Kruidiger en (nog) rijper, heel mooie lengte. 91

Jammer van de Pialade. En wat als je volgorde van die twee wijnen omgekeerd had? Ik heb het al vaker gehad dat ik een Italiaan na een Bourgogne gaf, en dan is het eerste dat je opmerkt dat het fruit rijper is, de zuurtjes milder zijn, etc. Dingen die op zich geen probleem zijn, maar als je na de pure finesse van een goede Bourgogne komt, kan komen die dingen plots wat minder goed over.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
20-06-2020, 06:35 PM
Bericht: #267
RE: Heevie Teusted
Fantastische proeverij. Mooie wijnen om te delen. Top!!
20-06-2020, 07:30 PM
Bericht: #268
RE: Heevie Teusted
Ondertussen zijn de kleine tikfoutjes aangepast.

@Olivier: Inderdaad, zou wel eens de betere optie kunnen zijn...next time doe k het zo ( heb nog Pialade, de Bourgogne zal een andere fles moeten zijn...)

@Troisetoiles en Wild: Dankuwel!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-06-2020, 08:34 PM
Bericht: #269
RE: Heevie Teusted
wat kan ik nog toevoegen aan dit bachanaal?

dat de wijnen van Reynaud herkenbaar zijn DNA dragen, een onmiskenbaar aroma van overrijpe, geplette aardbei;

Charvin bewijst hiermee ook dat hij behoort tot de elegantere CH9, anders kan je niet mee met des Tours

Charles Joguet 1998 en de Chevalier vin de garde 2005, respect man, de Loire doet het wééral! Verouderende Cabernet franc brengt ons blind altijd naar... the heartland of BDX!

de Lagrange 2003 had een licht vegetale afdronk, typisch 2003 door fenolische blokkering?

wat de Manyetes priorat betreft, als liefhebber van cool climate wijnen hou ik absoluut niet van jammy, aardse, alcoholrijke wijnen, dus per definitie niet van Priorat (en CH9), maar blij dat Mogador bewijst dat er uitzonderingen zijn op deze regel

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
20-06-2020, 09:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-06-2020 om 10:22 PM door PvdW.)
Bericht: #270
RE: Heevie Teusted
Ik weet niet of de viognier van Villard vooraf opengemaakt was. Feit is dat hij zich maandagavond, 24 uur na de Grote Reünie, toch wel van zijn betere kant toonde. Ik weet ook wel dat er geen zuren bijkomen door een fles open te laten staan, maar de dag nadien was het geheel toch veel mooier in evenwicht.
Ik heb me ook nog een bedenking gemaakt over wijn en spijs. We combineerden de viognier met aardbeien en balsamico. Dat zijn twee 'zuurdragers' waar zelfs fanatieke Vlaams Belangers een puntje kunnen aan zuigen. Zo'n gerecht combineren met een wijn waar de zuren erg nipt zijn, is wellicht om problemen vragen.
Nog een kleine aanvulling wat de zwarte schapen versus de nieuwe kip betreft (zie het bericht van vinejo van 15/6, 4.22 PM). De dag nadien vond ik in de weide een hoopje prachtige veren. Toen ik nadien de nieuwe kip mistroostig zag ronddrentelen met op haar derrière een tweetal eenzame witte staartpennen, begreep ik helemaal wat er precies gebeurd was. Allemaal goed en wel met die 'black lives matter', maar laat het duidelijk zijn dat er ook omgekeerd racisme bestaat van zwarte schapen naar witte leghennen toe. Doe er uw profijt mee, beste zuurdragers aller landen!


Bijlagen Afbeeldingen
   


Ga naar locatie: