Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opleiding
19-01-2011, 03:11 PM
Bericht: #61
RE: Opleiding
bij mij is mijn passie er allemaal groter door geworden (en nog veel duurder ook helaas), vroeger zocht ik vaak dingen op, nu gewoon dagelijks (inclusief een paar maal inloggen op deze site per dag)

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
20-01-2011, 12:48 AM
Bericht: #62
RE: Opleiding
(19-01-2011 12:30 PM)jazzper schreef:  ik dacht gelezen te hebben op de site van wset dat je als sommelier-conseil met suze la rousse direct naar 4 kon (vinama heeft dat volgens mij ook gedaan)?

Ik (Vinama) heb ook eerst WSET 3 moeten doen. Heb echter enkel de boeken besteld, thuis gestudeerd en toen examen (theorie en proeven) gedaan.
20-01-2011, 12:55 AM
Bericht: #63
RE: Opleiding
(19-01-2011 02:42 PM)vinejo schreef:  
(19-01-2011 01:41 PM)Alex schreef:  En ik heb altijd de vrees gehad, als ik nu moet gaan blokken voor mijn passie, ben ik bang dat ik mijn passie ga verliezen.

Met permissie, Alex, maar zéker als verkoper ben je het aan je klanten verplicht om genoeg basis te hebben.
En door het opbouwen van kennis verlies je allerminst je passie.

Er is slechts één ding wat ik persoonlijk nooit zal doen, uit schrik mijn passie te verliezen: Wijnhandelaar worden...

No offense hé, ik veralgemeen dit zeker niet! cheers

Ergens begrijp ik je wel om geen handelaar te worden. Omdat je je dan moet bezig houden met minder leuke zaken. Toch legt het een paar deuren open om interessante dingen te ontdekken.
Maar ergens begrijp ik ook waarom je lessen geeft. Je wilt je passie delen. Ik kan dit doen via mijn zaak, dat is de charme hierin.

Persoonlijk denk ik niet dat ik moet onderdoen aan mijn klanten op vlak van kennis. Behalve voor bepaalde regio's zoals Loire, Bourgogne, bandol (Tongue). Maar die wijnen vertegenwoordig ik niet, dus ben ik hen hierover geen antwoord verschuldigd Smile Ik ken veel handelaars die niets kennen over de regio's waarvan ze wijnen verkopen, vind ik minder kunnen. Ik tracht me steeds zoveel mogelijk te informeren. Behalve Uruguay, pokke moeilijk om hier zinnige informatie over te vinden. Much to learn I still have. But so does everyone.

@Jazz
Ik volg wel veel seminars en workshops, maar zonder dat ik hiervoor effectief in mijn boeken moet kruipen om regio's van buiten te leren. Leergierig ben ik steevast, maar het is gewoon klakkenloos van buiten leren dat ik minder leuk vind.
Wie weet vind ik ooit de moed om WSET te doen, maar zal niet voor onmiddellijk zijn.
20-01-2011, 01:07 AM
Bericht: #64
RE: Opleiding
Nu, ik begrijp vinejo wel, als handelaarspelen er ineens wel andere belangen mee...
20-01-2011, 01:28 AM
Bericht: #65
RE: Opleiding
Een cursus volgen om te leren wat er in de boekjes dat heeft geen zin. Dat kun je namelijk ook zelf thuis en dat bespaard je een hoop geld (wat je weer kan besteden aan wijn :-) ). Dus een cursus ga je volgen om andere redenen en die zullen voor eenieder verschillend zijn. De één wil in groep wijn proeven om zijn vaardigheden te toetsen en te verbeteren, de ander om zijn kennis te verbreden omdat hij een wijnhandel heeft of om een papiertje voor zijn werk te halen, etc....
Wat voor mij het belangrijkste is aan wijncursus is degene van wie je les krijgt. Daar staat of valt de cursus mee. Als een leraar me interessante wetenswaardigheden kan vertellen die niet in de lesboeken staan dan heeft dat een bepaalde meerwaarde. Als een leraar echt de moeite neemt om een mooie reeks wijnen samen te stellen voor een les dan heeft dat ook een meerwaarde.

Aangezien ik zowel Sommelier-Conseil gedaan heb en nu met de WSET Diploma Course bezig ben kan ik ze zeer goed met elkaar vergelijken en het is niet zo zwart wit als in de berichten hierboven wordt beschreven. Allereerst m.b.t. de Sommelier-Conseil cursus werd er wel degelijk gedurende meer dan een jaar aandacht besteed aan niet Franse en nieuwe wereldwijnen. Het examen in Frankrijk behelst weliswaar geen niet Franse wijnen maar de cursus in België is ervan doorspekt.
Een concreet voorbeeld. Bij de WSET Diploma Course wordt Spanje en Portugal in een 6,5 uur gegeven met de nadruk op Spanje. Bij Sommelier-Conseil destijds hadden we enkel voor Portugal al 3 uur les van de Portugal specialist Kris Jeuris. Bij de WSET Diploma Course komt tijdens de cursus het Zuidwesten van Frankrijk niet aan de orde omdat er doelbewust wordt gekozen om de prioriteit aan Bordeaux te geven. Bij Sommelier-Conseil hebben we destijds Madiran, Cahors etc... allemaal wel in detail gekregen.
Is hierdoor de ene cursus beter dan de andere? Neen. Beide cursussen hebben een andere insteek, een ander objectief. Bij de Diploma Course krijg je voor het merendeel van de modules geen uitgebreid lesboek maar wordt aangegeven welke onderwerpen je moet kennen voor het examen en wordt je geacht zelf de boeken in de boekenwinkel aan te schaffen en te leren waar deze info instaat. Bij Sommelier-Conseil wordt er verwacht dat je de stof kent die in de cursus staat die je krijgt. Heb je weinig zelfdiscipline om je eigen studieprogramma op te stellen en je daar aan te houden dan moet je al niet beginnen met de Diploma Course omdat zelfstudie +/- 90% van de cursus is. De examens van de Diploma Course zijn veel en veel zwaarder dan die van Sommelier-Conseil, niet te vergelijken.
Alle lessen van de Diploma Course worden gegeven door Masters of Wine uit diverse landen. Die hoeven me niet te leren wat in de boeken staat want dat kan ik zelf thuis ook wel. Daar wil ik juist van horen dat wat niet in de boeken staat en dat is nu juist wat er gebeurd en waarom die cursus zo goed is.

Beide opleidingen Sommelier-Conseil en WSET Diploma Course zijn interessant en beide hebben hun voor- en nadelen, het is maar wat jezelf verwacht van een wijncursus en wat je er zelf mee wilt bereiken.

En vooral blijven proeven, iedere dag en met variatie. Blijf niet in die ene wijnregio zitten maar verleg je grenzen.
20-01-2011, 02:44 AM
Bericht: #66
RE: Opleiding
PROEVEN ! Vooral dank aan Olaf, Roeland, Kris en Alex: een bevestiging van onze insteek.
Kijk eerstdaags eens naar de nieuwe digitale zender Njam. Een oude wijnbok van de Elzas (als ik het goed gevolgd heb, de godfather van het prestigieuze wijndomain Trimbach) verklaart: iedere potentiële wijnliefhebber moet minstens 300 verschillende wijnen geproefd hebben vooraleer hij ook maar 1 wijnboek mag openslaan. Pas als je voldoende "getast" hebt, ben je in staat om landen, wijnstreken en druivenrassen enigzins uit mekaar te houden. Een opleider bij WSET of Syntra zal dit natuurlijk niet graag horen......
Ik heb nu geen wijnhandel, ben gewoon amateur-proever (proef wel 250 nieuwe wijnen op jaarbasis), ken ook geen 78 wijnboeken uit het hoofd, maar geef wel blinde wijnproeverijen en merk dat een theoretisch geschoold mens zeker geen garantie is voor succes in de blind tasting.
Ter manke vergelijking: de bierclub van Ieper. En wat vertelt de eerlijke lesgever (een effectieve brouwer) ? Dat hij zich mateloos stoort aan de bierbesprekingen in de dagbladen. Brouwers beoordelen een bier anders dan de "theoretisch, maar wereldvreemde" mannen van de gazet. Onderling zijn ze (ik noem geen namen van gerenomeerde bierjournalisten) onderwerp van hilariteit bij de brouwers.
20-01-2011, 11:35 AM
Bericht: #67
RE: Opleiding
Indeed, B. Suskewiet alias de Inbevhoer...
20-01-2011, 06:43 PM
Bericht: #68
RE: Opleiding
@Olaf, bedankt dit was zeer verhelderend !!!

Buvez du vin et vivez joyeux !
21-01-2011, 02:32 AM
Bericht: #69
RE: Opleiding
Hoi "nco",
Ik lees dat u de Aspirant Sommelier cursus reeds achter de rug heeft bij Syntra. Ik heb wat vraagjes. Op hun website staat dat er na elk van de 3 modules een test is. Is dit alleen schriftelijk of ook met een proefgedeelte ? Dient er zwaar gestudeerd te worden voor deze tests, of houden ze de vragen wat basic om iedere cursist kans op slagen te geven ? Wat vond u persoonlijk van de moeilijkheidsgraad ? Slaag je gewoon al met je basiskennis ? Ik lees ook dat ze de aanwezigheden laten meetellen als bijkomende criteria watte
21-01-2011, 09:49 AM
Bericht: #70
RE: Opleiding
(21-01-2011 02:32 AM)PATJE schreef:  Hoi "nco",
Ik lees dat u de Aspirant Sommelier cursus reeds achter de rug heeft bij Syntra. Ik heb wat vraagjes. Op hun website staat dat er na elk van de 3 modules een test is. Is dit alleen schriftelijk of ook met een proefgedeelte ? Dient er zwaar gestudeerd te worden voor deze tests, of houden ze de vragen wat basic om iedere cursist kans op slagen te geven ? Wat vond u persoonlijk van de moeilijkheidsgraad ? Slaag je gewoon al met je basiskennis ? Ik lees ook dat ze de aanwezigheden laten meetellen als bijkomende criteria watte

het eerste examen is alles multiple choice en dan proeven
tweede examen (heb ik net gisteren afgelegd) is een deeltje multiple choice, dan een groter deel open vragen en proeven... je moet wel een beetje studeren maar het valt zeer goed mee, het is niet overdreven moeilijk
voor het tweede jaar kan ik nog niks zeggen maar er zijn hier genoeg leden die alle cycli gedaan hebben

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
21-01-2011, 11:28 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-01-2011 om 11:29 AM door nco.)
Bericht: #71
RE: Opleiding
Denk het dat een beetje afhangt van Syntra tot Syntra vestiging en zelfs van leraar tot leraar (had Karlien Honoré voor module 2 en module 3, Jos Mechelmans voor module 1).

Bij ons (Hasselt) waren alle exames met open vragen (geen multiple choice, of toch heel weinig). Elk examen bestond uit vrij veel vragen (was toch een tijdje aan het pennen) en degustatie van een aantal wijnen (meestal een 4tal wijnen). Het degustatiegedeelte beperkte zich soms tot het schrijven van een tasting note, maar soms met ook echt gerichte vragen (bij welk gerecht zou je deze wijn geven, schrijf een TN als wijnhandelaar, uit welk klimaat komt deze wijn etc).

Moeilijkheidsgraad hangt een beetje af van de baggage die je al hebt. Ik ben bijna dagelijks met wijn bezig en heb toch vrij veel bijgeleerd (+ het proeven blijft het meest interessante stuk). Ter indicatie, en als ik het mij goed herinner, ik scoorde op de 3 modules tussen de 80 en 90 (op 100 Smile), een vriend die meeging en veel minder met wijn bezig is scoorde meestal tussen 60 & 70. Ik denk wel dat zowat iedereen slaagt (tenzij je echt er met je "klak" naar smijt... of niet naar het merendeel van de lessen komt...
22-01-2011, 03:06 AM
Bericht: #72
RE: Opleiding
Hoi "nco",
Dank voor uw reactie. Mijn oorspronkelijke vraag was bedoeld voor een aantal vrienden van mij, die wel graag de cursus aspirant-sommelier zouden volgen samen met mij, maar die bang zijn dat hun basic niet voldoende is om te slagen. Met 60/100 zouden ze al lang tevreden zijn, als ze maar hun certificaat veroveren. De vraag waarmee ze het meest worstelen is: je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?
22-01-2011, 10:55 AM
Bericht: #73
RE: Opleiding
(22-01-2011 03:06 AM)PATJE schreef:  Hoi "nco",
Dank voor uw reactie. Mijn oorspronkelijke vraag was bedoeld voor een aantal vrienden van mij, die wel graag de cursus aspirant-sommelier zouden volgen samen met mij, maar die bang zijn dat hun basic niet voldoende is om te slagen. Met 60/100 zouden ze al lang tevreden zijn, als ze maar hun certificaat veroveren. De vraag waarmee ze het meest worstelen is: je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?

als je al aandachtig de les zelf volgt en voor het examen een paar uurtjes je cursus leert ben je er zeker door (zelfs met schone punten), ik had de eerste module 93/100 en ben zelfs een vraag vergeten antwoorden. bovenop je inschrijfgeld komt er wel nog een 8à10 euro per les bij voor de wijnen die je drinkt en de trips naar champagne en bordeaux zijn ook niet echt supergoedkop maar je bezoekt wel mooie dingen: wij gaan nu volgende maand jacquesson , bolinger etc gaan bezoeken

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
23-01-2011, 03:49 PM
Bericht: #74
RE: Opleiding
Volgt er iemand de aspirant-sommelier cursus bij Syntra in Kontich?
24-01-2011, 01:18 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-01-2011 om 01:18 PM door nco.)
Bericht: #75
RE: Opleiding
Tiens, toch wel raar... Bij ons was alles in de prijs inbegrepen (dus geen extra kosten per les), daarnaast ook geen trips in ons lessenpakket...

Jazzper, heb jij het echt over de aspirant sommelier opleiding?
(22-01-2011 03:06 AM)PATJE schreef:  Hoi "nco",
Dank voor uw reactie. Mijn oorspronkelijke vraag was bedoeld voor een aantal vrienden van mij, die wel graag de cursus aspirant-sommelier zouden volgen samen met mij, maar die bang zijn dat hun basic niet voldoende is om te slagen. Met 60/100 zouden ze al lang tevreden zijn, als ze maar hun certificaat veroveren. De vraag waarmee ze het meest worstelen is: je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?

Loud and clear: ja! Smile
24-01-2011, 06:37 PM
Bericht: #76
RE: Opleiding
(23-01-2011 03:49 PM)Olaf schreef:  Volgt er iemand de aspirant-sommelier cursus bij Syntra in Kontich?

Ik volg ze in Leuven, sorry.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-01-2011, 07:22 PM
Bericht: #77
RE: Opleiding
(22-01-2011 03:06 AM)PATJE schreef:  je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?

Bij Syntra? In Leuven was dat iets boven de 500 voor 4modules (1jaar) ... Carl correct me if I'm wrong

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
24-01-2011, 08:17 PM
Bericht: #78
RE: Opleiding
(24-01-2011 01:18 PM)nco schreef:  Tiens, toch wel raar... Bij ons was alles in de prijs inbegrepen (dus geen extra kosten per les), daarnaast ook geen trips in ons lessenpakket...

Jazzper, heb jij het echt over de aspirant sommelier opleiding?
(22-01-2011 03:06 AM)PATJE schreef:  Hoi "nco",
Dank voor uw reactie. Mijn oorspronkelijke vraag was bedoeld voor een aantal vrienden van mij, die wel graag de cursus aspirant-sommelier zouden volgen samen met mij, maar die bang zijn dat hun basic niet voldoende is om te slagen. Met 60/100 zouden ze al lang tevreden zijn, als ze maar hun certificaat veroveren. De vraag waarmee ze het meest worstelen is: je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?

Loud and clear: ja! Smile

ja, sommelier conseil opleiding... eerste jaar ben je toch aspirant sommelier?

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
24-01-2011, 09:36 PM
Bericht: #79
RE: Opleiding
Euh nee, in Hasselt heb je enerzijds een aspirant sommelier opleiding (3 modules, elk 7 lessen). Anderzijds kan je daaropvolgend een sommelier conseil opleiding starten (3 jaar, 1 avond per week)...
24-01-2011, 09:39 PM
Bericht: #80
RE: Opleiding
(24-01-2011 07:22 PM)koen schreef:  
(22-01-2011 03:06 AM)PATJE schreef:  je betaalt 710 euro voor de 3 modules, maar is er mits een redelijke inspanning ook een redelijke garantie op slagen ?

Bij Syntra? In Leuven was dat iets boven de 500 voor 4modules (1jaar) ... Carl correct me if I'm wrong


Ik heb het even opgezocht en het blijkt 390 euro te zijn. 250 euro daarvan heb ik met opleidingscheques kunnen betalen maar er komt inderdaad ook elke les nog eens 5 -10 -15 euro bij voor de geproefde wijnen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
25-01-2011, 12:11 AM
Bericht: #81
RE: Opleiding
Ik heb na wat surfen verschillen ontdekt tussen verschillende regio's.
Bijvoorbeeld: aspirant-sommelier in West-Vlaanderen kost inderdaad 710 euro voor 22 lessen, wijnen inbegrepen.
In Oost-Vlaanderen (Oudenaarde) lijkt de prijs aanvankelijk veel lager (395 euro voor 28 lessen of zo), maar er dient per les 10 à 15 euro bijbetaald te worden voor de wijnen. Zo kom je al sneller duurder uit dan in W.-Vl. IK vermoed dat in de andere provincies ook iedere organisator zijn eigen systeem hanteert....
Nog 1 pikant vraagje: in Zuid-W.-Vl. word je scheef bekeken als je tijdens de opleiding ook maar iets van de wijn durft in te slikken (cfr. feedback van ex-cursisten). Uitspuwen wordt opgelegd (ook al is er maar 1 fles per soort per 20 man). Is dit in jullie regio's ook van datte ?
25-01-2011, 12:26 AM
Bericht: #82
RE: Opleiding
Bij ons kreegt ge extra punten als ge alles doorslikte!
Smile

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-01-2011, 12:44 AM
Bericht: #83
RE: Opleiding
aaah , daarmee dat het diploma gehaald hebt:-)

Wine is sunlight , held together by water !
25-01-2011, 10:17 AM
Bericht: #84
RE: Opleiding
@ Jo
Smile , en als ge onder tafel nog e fleske opentrok
25-01-2011, 01:54 PM
Bericht: #85
RE: Opleiding
bij syntra in gent wordt aangeraden om te spuwen maar je doet natuurlijk zelf wat je wil...
bij ons varieert de prijs tussen 8-15 euro per les voor de wijnen

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
25-01-2011, 06:34 PM
Bericht: #86
RE: Opleiding
(25-01-2011 10:17 AM)Kempie schreef:  @ Jo
Smile , en als ge onder tafel nog e fleske opentrok

Ja, dan moesten we plots nogal luid hoesten...Big Grin
Man man, schone tijden...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-01-2011, 10:44 AM
Bericht: #87
RE: Opleiding
Gisteren mijn examen voor WSET 3 gedaan (Antwerpen).
Ik had er best goed voor gestudeerd en denk dat het goed was. Theorie was deftige uitdaging, maar uiteindelijk wel haalbaar.
Proeven was ook OK denk ik, dus vermoed dat "den diplom" wel binnen zou moeten zijn.

Enige vreemde is dat het 12 weken duurt voordat ze de uitslag doorgeven, geen idee wat daar de reden van is, maar ondertussen blijf ik rustig verderproeven (stel dat ik het practische deel moet overdoen :-))
28-01-2011, 02:02 AM
Bericht: #88
RE: Opleiding
alvast een voorspoedige proficiat
01-02-2011, 01:20 AM
Bericht: #89
RE: Opleiding
@ Jan VG: al die papieren worden naar Londen gestuurd en daar één voor één verbeterd. Elk land van de wereld waar de WSET-cursussen worden gegeven (en dat zijn er veel) stuurt zijn papieren naar Londen, heb ik me laten vertellen.

Vandaar dat het zo veel tijd kost ...
01-02-2011, 10:27 AM
Bericht: #90
RE: Opleiding
Roeland,
kan ik mij voorstellen, maar dan nog lijken 12 weken mij lang.

Tenzij er natuurlijk maar 1 mens alles mag/moet verbeteren :-)

Soit, nie zo erg, ik heb geduld (zoals met de wijn zelf)


Ga naar locatie: