Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toerke door Bourgogne en Beaujolais
18-08-2022, 08:40 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-08-2022 om 01:16 PM door Dc.)
Bericht: #61
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
De eerste lijsten komen binnen. Planning zal pas echt lukken in september denk ik, want sommigen zijn nu nog met verlof.

Bij een goed deel geraak je uiteraard gewoon niet binnen, maar ze antwoorden wel Smile
Sommige domeinen zijn echt niet goedkoper als de importeur hier & anderen dan uiteraard weer wel. Al ga je ook wel voor de ervaring...

Wat zijn de meningen over 2021? Wordt soms al aangeboden (wij gaan in oktober), maar ik lees toch vooral enorm veel verliezen...
18-08-2022, 05:27 PM
Bericht: #62
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(18-08-2022 08:40 AM)Dc schreef:  Bij een goed deel geraak je uiteraard gewoon niet binnen, maar ze antwoorden wel Smile

Je kan natuurlijk ook binnen geraken door te helpen in de pluk. Zo zag ik dat Barthod (waar je toch ook niet gemakkelijk binnen raakt de laatste jaren) nog liefhebbers zoekt om 14 dagen de handen uit de mouwen te steken.

Off topic, Barthod heeft nog altijd geen prijszetting gedaan voor hun 2020 Gek?
18-08-2022, 06:14 PM
Bericht: #63
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(18-08-2022 05:27 PM)jr02 schreef:  
(18-08-2022 08:40 AM)Dc schreef:  Bij een goed deel geraak je uiteraard gewoon niet binnen, maar ze antwoorden wel Smile

Je kan natuurlijk ook binnen geraken door te helpen in de pluk. Zo zag ik dat Barthod (waar je toch ook niet gemakkelijk binnen raakt de laatste jaren) nog liefhebbers zoekt om 14 dagen de handen uit de mouwen te steken.

Off topic, Barthod heeft nog altijd geen prijszetting gedaan voor hun 2020 Gek?

Ik wacht ook in spanning en angst op het voorstel van David Croix, vooral omdat hij beloofd had dat het dit jaar niet zo lang zou duren.Rolleyes

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-09-2022, 04:07 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-09-2022 om 04:26 PM door Dc.)
Bericht: #64
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(18-08-2022 08:40 AM)Dc schreef:  De eerste lijsten komen binnen. Planning zal pas echt lukken in september denk ik, want sommigen zijn nu nog met verlof.

Bij een goed deel geraak je uiteraard gewoon niet binnen, maar ze antwoorden wel Smile
Sommige domeinen zijn echt niet goedkoper als de importeur hier & anderen dan uiteraard weer wel. Al ga je ook wel voor de ervaring...

Wat zijn de meningen over 2021? Wordt soms al aangeboden (wij gaan in oktober), maar ik lees toch vooral enorm veel verliezen...

Dag 1 zoeken we enkele domeinen te doen in Pernand-Verglesses en Ladoix. Genoeg ontvangen, deze week knopen doorhakken waar we langs gaan.

Dag 2 trekken we wat zuidelijker en zoeken we wat te bezoeken in de omgeving van Rully/Givry/Mercury.
Hier ligt Vincent Durieul-Janthial al vast. Maar ik zoek nog minstens 1 ander domein. Heb hier verschillende domeinen aangeschreven (Joblot, Charton, Theulot, Jacquesson, Raquillet,..) maar geen succes.
Indien iemand hier nog een tip heeft, hoor ik die graag Smile
27-09-2022, 04:25 PM
Bericht: #65
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(27-09-2022 04:07 PM)Dc schreef:  
(18-08-2022 08:40 AM)Dc schreef:  De eerste lijsten komen binnen. Planning zal pas echt lukken in september denk ik, want sommigen zijn nu nog met verlof.

Bij een goed deel geraak je uiteraard gewoon niet binnen, maar ze antwoorden wel Smile
Sommige domeinen zijn echt niet goedkoper als de importeur hier & anderen dan uiteraard weer wel. Al ga je ook wel voor de ervaring...

Wat zijn de meningen over 2021? Wordt soms al aangeboden (wij gaan in oktober), maar ik lees toch vooral enorm veel verliezen...

Dag 1 zoeken we enkele domeinen te doen in Pernand-Verglesse en Ladoix. Genoeg ontvangen, deze week knopen doorhakken waar we langs gaan.

Dag 2 trekken we wat zuidelijker en zoeken we wat te bezoeken in de omgeving van Rully/Givry/Mercury.
Hier ligt Vincent Durieul-Janthial al vast. Maar ik zoek nog minstens 1 ander domein. Heb hier verschillende domeinen aangeschreven (Joblot, Charton, Theulot, Jacquesson, Raquillet,..) maar geen succes.
Indien iemand hier nog een tip heeft, hoor ik die graag Smile

Masse, Lump.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-09-2022, 07:03 PM
Bericht: #66
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(27-09-2022 04:25 PM)vinejo schreef:  Masse, Lump.

+1 voor Masse.
Laurent Mouton heeft ook mooie dingen.
28-09-2022, 08:08 AM
Bericht: #67
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Thanks!
Zal Masse eens bekijken. Bij Lumpp heb ik al een poging gewaagd Smile
28-09-2022, 10:57 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-09-2022 om 10:58 AM door wvd.)
Bericht: #68
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Ik denk dat er weinig kans is dat die nog veel te verkopen hebben. De vraag naar 2020 was groot met in het achterhoofd dat er daar amper iets geoogst is in 2021. Laurent Mouton vind ik heel goed maar aan de donkere, krachtigere kant, zit bij Caves de France dacht ik.
Tip: ga eens horen bij Desvignes... en zeg dan dat ik je gestuurd heb, heb daar nog iets goed te maken....Blush

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
26-10-2022, 01:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-10-2022 om 03:36 PM door Dc.)
Bericht: #69
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Ondertussen heeft onze trip naar Bourgogne plaats gevonden.

Afgelopen donderdagmiddag vertrokken met 2 wijnvrienden naar Beaune.
Savonds aangekomen bij ons appartementje & 'op het gemak' nog een meegebrachte kaasschotel verorberd.
Daarbij reeds 3 meegebrachte wijnen (Ahja want wijnzotten zijn er dan nog van overtuigd dat ze niet genoeg wijn gaan zien op zo'n weekend)
Alle 3 zeer mooi
- Bastide de Saint dominique "Les Hesperides" 2012
- Fincas de Ganuza Reserva 2011
- Gebroeders Merkelbach 2006 Beerenauslese
Maar die Merkelbach, jawadde. Met dank aan de vermeldingen hier onlangs op het forum kon in hem niet laten liggen, die moest mee Smile

Vrijdag begonnen we dan aan de bezoeken.
Pernand-Verglesse stond op het menu

1) Dubreuil-Fontaine
Duidelijk een domein dat mee is met zijn/haar tijd. Een moderne proefruimte, internationaal publiek ook wel. Wij stonden daar met Britten, Canadezen en de "immer sympathieke" Amerikanen.
Nog nooit iets van geproefd, enkel gecontacteerd op aanraden van dit forum.
En meteen dat schot in de roos...
De basiskwaliteit van hun Pernand Verglesse was reeds mooi, maar de Sous-Frétille was werkelijk subliem.
Nog wat nakeuvelen met de dochter des huizes die ook zo "gesteld" was op de Amerikanen, doosjes inladen en door.

2) Domaine Pavelot
Nog altijd in dezelfde appelatie. Verbouwingen aan de gang en een bescheiden proeflokaal, maar dat heeft net die extra charme.
In wit tevens mooi al was hun gewone Pernand Verglesse uitverkocht sinds mijn vraag om een bezoek (toen was hij nog beschikbaar). Kleine domper.
In rood tevens enkele mooie zaken, maar hun Ile de Verglesse was werkelijk subliem. Die finesse, die gelaagdheid, die charme...

3) In de namiddag stond Ladoix, een gekende naam op het forum, op de planning. Maar 3 dagen voor ons vertrek een mail in mijn mailbox: nous avons une rupture de stock...
Enkel de Corton-Charlemagne van 89 euro in wit nog beschikbaar.
Een annulatie drong zich op.
Geen waadige vervanger gevonden. Dan maar aan onze verhuurder een tip gevraagd.
Ga eens langs bij Domaine Menaut in Nantoux. Dat is Haute côtes de Beaune en pq zeer mooi zei hij.
Zo gezegd, zo gedaan. Smorgens een telefoontje en in de namiddag waren we welkom.
Kwamen daar nog andere Belgen tegen (Franstalige zuiderburen wel) en het was een gezellige bende.
Christian, de papa, ontving ons in zijn werkkledij en hij deed ons een beetje denken aan de Merkelbachs... Vol passie en rechtoe rechtaan.
We proefden heel hun gamma in wit en rood.
En ja de kwaliteit was er! Niet altijd die grote finesse en diepe complexiteit, maar het prijskaartje deed dat ook niet verwachten.
Zijn duurste rode, een Pommard, was 26 euro...

Ondertussen was het bijna avond, bij Menaut moesten we uitgebreid luisteren naar de uitleg van ChristianSmile.
om 19.30u hadden we gereserveerd bij le Maufoux in Beaune. Welgekend hier op het forum en blijkbaar ook bij sommige van de bezochte wijnboeren voor de sublieme wijnkaart.
En ja hoor, die wijnkaart was er. We dronken een fantstische chassagne van Morey-Coffinet uit 2017, hier amper te vinden. Ook het eten viel zeer in de smaak.

Zaterdag rustig opgestaan om dag 2 aan te vatten

1) Vincent Dureuil-Janthial
Ik las over dat je hier niet/amper binnen geraakt. Ik mailde hem en tot mijn verbazing mocht ik langskomen.
Toen we daar aankwamen werd het wel snel duidelijk dat hij zich vergist had Smile. Normaal had hij me niet laten komen want hij neemt geen nieuwe klanten meer aan (zoals zoveel domeinen daar, die mail heb ik vaak gehad) maar we hadden dus enorm veel geluk.
Samen met een wijnboer uit de Elzas begonnen we te proeven.
Maar liefst 20 wijnen passeerden de proeftafel! We proefden de 2020, maar konden enkel de 2019 kopen. 2020 begon hij te verkopen op 8/11 ofzo en afwijken daarvan was niet mogelijk. Ook niet voor reeds uitgeputte cuvées...
Zijn gewone bourgonge blanc was de beste bourgogne blanc die ik dronk op onze trip, maar dus uitverkocht.
Gelukkig was echt elke, maar dan ook elke, cuvée echt een schot in de roos. De kwaliteit dat die man maakt is voor mij echt van topniveau. Benieuwd hoelang die nog "betaalbaar" blijft...
Vincent zelf was eerder een gereserveerd type die er niet al teveel woorden aan vuil maakte en het liefst in zijn eigen wijngaarden bezig is, dat is duidelijk.
Hij ontvangt enkel gasten in oktober en november (en dan in mijn ogen enkel omdat hij dat een sociale verplichting vindt) en voor de rest is hij gesloten...
Hier toch wel wat toegeslagen en best wat gekocht. Je mocht wel "maar" 1/3 van je bestelling 1cru meenemen, met 12 1cru's in totaal...

2) Domaine Masse
Ook een tip van hier. Ook daar proefden we quasi het ganse gamma.
Ik had al wat gelezen over het verschil in domaine en famille op de flessen. Daar was hij open over: Domaine is van eigen percelen, Famille is aangekocht. Die heeft zelfs 20ha en koopt maar liefst 30ha aan!
Zijn installatie was echt gigantisch.
Maar voor hem was de kwaliteit hetzelfde en binnekort veranderen alle labels naar Famille.
Er zat zeker kwaliteit in de wijnen, al is dat minder overtuigend als je net van Janthial komt...
Toch wat gekocht, maar in wit bewust 2020 ipv 2021 gekozen.

Dat brengt me ook naadloos bij de "discussie" die hier op het forum ook loopt. Ik las sommige mensen verrassend positief, andere zeggen enkel bij gevestigde waarden.
Voor mij is 2021 in wit te mijden. We vonden alle 3 dat die echt wel veel te hoog in zuren zaten, te weinig body hadden etc. Men spreekt dan over wijenen met "spannning", maar ik blijf er gewoon af en sla dat jaar over. Mijn portefeuille (en vrouw) zullen me dankbaar zijnSmile.
Jaargang 2020 daarentegen: niet twijfelen

In de latere namiddag passeerden we nog langs het wijnfestival in auxey duresse. Dit bevestigt de indruk van 2021 enkel...

Zondag keerden we tevreden huiswaarts, af en toe denkend 'aiai toch best wat geld opgedaan' maar uiteraard nu al zeer tevreden dat al die flessen in de kelder liggen Smile
26-10-2022, 03:32 PM
Bericht: #70
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Wow, super verslag en ditto trip. Je zal het je inderdaad niet beklagen dat je die flesjes nu in je kelder liggen hebt…

Ik moest lachen met je beschrijving van Dubreuil-Janthial. Aan die man zal inderdaad nooit een groot redenaar verloren gaan Smile En wat een geluk dat je hier nog hebt kunnen kopen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
26-10-2022, 07:43 PM
Bericht: #71
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Zalig verslag, Daan, krijg er zin van om naar ginds te vertrekken.. merci!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-11-2024, 09:34 AM
Bericht: #72
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
2 jaar later gaan we nog eens terug. Donderdag vertrekken, zondag terug.
Ik kijk ernaar uit.
We doen maar 1 domein opnieuw en dat is Jathial. Vorige keer "par hazard" binnen geraakt en nu dus effectief als vaste klant Smile. Kunnen we niet laten liggen.
Voor de rest andere domeinen; alvast een grote dank aan het forum voor de tips.

Op de planning:

Donderdag
1) Domaine Bart
2) Domaine Berthau-Gerbet

Vrijdag
1) Domaine Bruno Colin
2) Domaine Boyer-Martenot
3) Domaine Dureuil-Janthial

Zaterdag
1) Domaine Jacqueson (jaargang 2023)
2) Domaine Lumpp
05-11-2024, 10:22 AM
Bericht: #73
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(05-11-2024 09:34 AM)Dc schreef:  2 jaar later gaan we nog eens terug. Donderdag vertrekken, zondag terug.
Ik kijk ernaar uit.
We doen maar 1 domein opnieuw en dat is Jathial. Vorige keer "par hazard" binnen geraakt en nu dus effectief als vaste klant Smile. Kunnen we niet laten liggen.
Voor de rest andere domeinen; alvast een grote dank aan het forum voor de tips.

Op de planning:

Donderdag
1) Domaine Bart
2) Domaine Berthau-Gerbet

Vrijdag
1) Domaine Bruno Colin
2) Domaine Boyer-Martenot
3) Domaine Dureuil-Janthial

Zaterdag
1) Domaine Jacqueson (jaargang 2023)
2) Domaine Lumpp

Veel plezier! Ik zie daar niemand bij staan wiens wijn ik zelf niet in de kelder zou willen, behalve Boyer-Martenot misschien maar dan alleen omdat ik diens wijnen totaal niet ken!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
Gisteren, 02:15 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Gisteren om 02:48 PM door Dc.)
Bericht: #74
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Veel bijdragen lever ik niet meer, iets me tijd/drukte etc...
Maar door de vele bijdragen hier, hebben wij er weer een mooie wijntrip opzitten. Bedankt allemaal.

Ik poog even samen te vatten uit mijn hoofd.

1) Donderdag

We kwamen aan in de vroege namiddag en ik had een bezoek bij domaine Bart geregeld.

- Domaine Bart:
Marsannay qua dorp oogt wel anders dan de echte "cote d'or", maar we werden zeer hartelijk ontvangen door de wijnmaker zelf. Zeer sympathieke mens! En dat betekent voor mij echt veel.
We proefden een 6-tal cuvées. Hard op het fruit allemaal, maar wel zeer interessant. Smakelijke wijnen, "sexy" zelf, krokante zuurtjes.
Wij waren fan. Best wat ingeslagen. Achteraf bekeken is hij 2 flesjes vergeten mee te geven, altijd zonde zoiets uiteraard. Maar no hard feelings, kan gebeuren.
We vroegen nog wat over de toekomstige 1'er cru's. Vous êtes bien informé zegt hij Smile. De wijnmaker sprak er openlijk over welke percelen wel en welke niet. Maar de opwaardering van de appelatie is misschien niet slecht, al zeg ik dit enkel op basis van de wijnen die ik daar geproefd heb. Voor de rest een Marsannay leek.

- Domaine Berthaut-Gerbet
Nadien reden we door naar bovenstaand domein. Hier was de ontvangst minder vlot/vriendelijk in hun "eigen cave". Ik denk dat we amper 3-4 wijnen mochten proeven, veel begeleiding/feedback was er niet. Kortom eigenlijk qua bezoek een dikke teleurstelling!
De wijnen waren jong, ik heb geprobeerd door de jeugdigheid te kijken die hier toch wat resulteerde in minder benaderbare wijnen en heb me wat Fixin's ingeslagen (vooral op basis van commentaren hier dan eigenlijk)

2) Vrijdag

- 9.30u stond het eerste bezoek al op de agenda. Vrijdag was de dag van 'de duurdere coté'. We startten bij Bruno Colin.
De prijslijst die ik voorhand kreeg, was vooral iets van: ok zeker niet allemaal voor mijn portefeuille.
Bij aankomst kwamen we aan in een hyper modern interieur en dito installatie. Je kan van de prijzen zeggen wat je wilt, maar ze namen daar wel de tijd voor ons. We kregen een rondleiding en bijhorende uitleg over hun cuvées, installaties, houtgebruik etc... Alles erop en eraan.
Proeven dan. Ik dacht ok waarschijnlijk 2 wijnen ofzo en basta. Niets van, we kregen zeker 7-8 wijnen te proeven. Zelfs bij de bourgogne blanc was de trend qua kwaliteit gezet, jawadde. Wat een wijnen! Nodige strakheid, maar o zo vol, ellenlange afdronk en terroirs die door kwamen. We waren echt onder de indruk.
Per persoon wel wat gekocht toch en ook wat samen gelegd om wat duurdere flessen (1er cr'u's) te kopen om zo binnen x-jaar een paar geweldige avonden tegemoet te gaan met de mede reizigers (hopelijk Tongue).
Echt een positieve ervaring dus, was nodig na Gerbet...
Betaling dan: enkel cash en een factuur kennen ze daar niet. Tja, dan weet ge wel hoe die installatie daar komt Smile
Beetje zij info: Bruno Colin steekt chips achter hun labels en bij elke scan krijgen zij melding waar die flessen zich bevinden... Dit om fraude etc tegen te gaan, maar ook handelaars die de afspraken niet nakomen. Als een handelaar ineens massaal exporteert naar andere landen, weten ze dat snel... Die zijn ermee bezig, dat is duidelijk...

- Nadien door rijden naar Boyer-Martenot. Ontdekt via het forum hier. Ik had ennkel de bourgogne blanc geproefd en wilde er meer van weten. Ook hier vriendelijke ontvangst door een redelijk chaotische medewerkster. Andermaal een mooie rondleiding door de kelders/installaties/amforen (jawel, amforen),... Ze bhandelen al hun cuvées op dezelfde manier qua hout en amforen om zo de terroir te laten spreken volgens hen.
Mooie extra was de familiekelder voor speciale gelegenheden. Zij houden enkel magnums en groter bij voor zichzelf om te laten ouderen.
Daarna ook proeven uiteraard. Andermaal zeer zeer mooie kwaliteit. Hun Meursaults zijn werkelijk zeer zeer goed. Alles wat ik daar geproefd hebn, was top. 45 euro voor de Meursaults parcellaires op het domein. Ik heb wat ingeslagen. Op weg naar huis had ik iets van: ik heb zeker genoeg uitgegeven op deze trip, amai. Maar Martenot, daar had ik van mijn hart en steen moeten maken en minstens het dubbelen inslaan.
Dat zegt genoeg zeker...

- Op de middag hadden we een lunch voorzien bij Le Soufflot. Ook hier gelezen en zeer gekend bij elke wijnmaker. De 3-gangen lunch was zeer mooi. Erbij dronken we een bourgone blanc van Coche-Dury aan 75 euro. Echt zeer mooi.

- In de namiddag reden we door naar Janthial. Ondertussen dus effectief klant daar Smile. Afspraak met de vrouw des huizes, op voorhand was het duidelijk enkel bestellen en meenemen, proeven kan niet. Was besproken, dus prima. Andermaal een mooie allocatie hiervan in de kelder.

3) Zaterdag

- 9.30u lijkt ons startuur Smile. Op naar Lumpp in Givry. Ook hier de wijnmaker zelf. We proefden alles recht uit de installatie want de botteling stond voor begin 2025 gepland. We proefden dus de 2023, slechts enkele cuées van de 2022 waren nog beschikbaar. In wit werd ik er niet wild van, iets teveel zuren voor mij. Rood kon in hun 1'er cru wel bekoren.

- Daarna naar het laatste bezoek; Jacqueson in Rully. Naast Janthial een huis dat ik zeker wilde doen.
Mooie installatie hebben ze daar, een pak groter dan gedacht. De vrouw des huizes begeleidde onze degustatie. We kregen zeker 8 cuvées voorgeschoteld. Het enige domein waar we de pas gebottelde 2023 proefden en ook konden kopen.
1 voor 1 echt mooie wijnen. Daar weten ze wat ze aan het doen zijn, in wit én rood! Echt de constante kwaliteit tussen elke cuvée is me bijgebleven, die sloegen nergens de bal mis. De vrouw des huizes was niet erg spraakzaam, maar ik heb hier toch mooi ingekocht aan (voor Bourgogne) zeer zeer vriendelijke prijzen! (hun bourgogne blanc bvb was 14 euro!)
Tijdens het inladen van de bestellingen kwam de wijnmaker zelf mee helpen inladen. Nog even mee aan de praat geraakt, die was een pak spraakzamer alvast. Die was duidelijk blij met onze interess in zijn domein en duwde nog een Rully 1er cru 2023 in mijn handen, als aperitief deze avond zei hij.

In de namiddag een wandeling gedaan door de wijngaarden van Meursault. Voor het avondeten, zoals gevraagd, de Rully 1er cru 2023 van Jacqueson. En ja hoor, recht erop. Heerlijk spul!
Zondag tevreden huiswaarts en dan back to reality Sad
Gisteren, 02:52 PM
Bericht: #75
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Mooi verslag! En bij elke gekraakte fles aan terugdenken. Deel van de beleving Heart
Gisteren, 03:40 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Gisteren om 03:41 PM door wvd.)
Bericht: #76
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(Gisteren 02:15 PM)Dc schreef:  Veel bijdragen lever ik niet meer, iets me tijd/drukte etc...
Maar door de vele bijdragen hier, hebben wij er weer een mooie wijntrip opzitten. Bedankt allemaal.

Ik poog even samen te vatten uit mijn hoofd.

1) Donderdag

We kwamen aan in de vroege namiddag en ik had een bezoek bij domaine Bart geregeld.

- Domaine Bart:
Marsannay qua dorp oogt wel anders dan de echte "cote d'or", maar we werden zeer hartelijk ontvangen door de wijnmaker zelf. Zeer sympathieke mens! En dat betekent voor mij echt veel.
We proefden een 6-tal cuvées. Hard op het fruit allemaal, maar wel zeer interessant. Smakelijke wijnen, "sexy" zelf, krokante zuurtjes.
Wij waren fan. Best wat ingeslagen. Achteraf bekeken is hij 2 flesjes vergeten mee te geven, altijd zonde zoiets uiteraard. Maar no hard feelings, kan gebeuren.
We vroegen nog wat over de toekomstige 1'er cru's. Vous êtes bien informé zegt hij Smile. De wijnmaker sprak er openlijk over welke percelen wel en welke niet. Maar de opwaardering van de appelatie is misschien niet slecht, al zeg ik dit enkel op basis van de wijnen die ik daar geproefd heb. Voor de rest een Marsannay leek.

- Domaine Berthaut-Gerbet
Nadien reden we door naar bovenstaand domein. Hier was de ontvangst minder vlot/vriendelijk in hun "eigen cave". Ik denk dat we amper 3-4 wijnen mochten proeven, veel begeleiding/feedback was er niet. Kortom eigenlijk qua bezoek een dikke teleurstelling!
De wijnen waren jong, ik heb geprobeerd door de jeugdigheid te kijken die hier toch wat resulteerde in minder benaderbare wijnen en heb me wat Fixin's ingeslagen (vooral op basis van commentaren hier dan eigenlijk)

2) Vrijdag

- 9.30u stond het eerste bezoek al op de agenda. Vrijdag was de dag van 'de duurdere coté'. We startten bij Bruno Colin.
De prijslijst die ik voorhand kreeg, was vooral iets van: ok zeker niet allemaal voor mijn portefeuille.
Bij aankomst kwamen we aan in een hyper modern interieur en dito installatie. Je kan van de prijzen zeggen wat je wilt, maar ze namen daar wel de tijd voor ons. We kregen een rondleiding en bijhorende uitleg over hun cuvées, installaties, houtgebruik etc... Alles erop en eraan.
Proeven dan. Ik dacht ok waarschijnlijk 2 wijnen ofzo en basta. Niets van, we kregen zeker 7-8 wijnen te proeven. Zelfs bij de bourgogne blanc was de trend qua kwaliteit gezet, jawadde. Wat een wijnen! Nodige strakheid, maar o zo vol, ellenlange afdronk en terroirs die door kwamen. We waren echt onder de indruk.
Per persoon wel wat gekocht toch en ook wat samen gelegd om wat duurdere flessen (1er cr'u's) te kopen om zo binnen x-jaar een paar geweldige avonden tegemoet te gaan met de mede reizigers (hopelijk Tongue).
Echt een positieve ervaring dus, was nodig na Gerbet...
Betaling dan: enkel cash en een factuur kennen ze daar niet. Tja, dan weet ge wel hoe die installatie daar komt Smile
Beetje zij info: Bruno Colin steekt chips achter hun labels en bij elke scan krijgen zij melding waar die flessen zich bevinden... Dit om fraude etc tegen te gaan, maar ook handelaars die de afspraken niet nakomen. Als een handelaar ineens massaal exporteert naar andere landen, weten ze dat snel... Die zijn ermee bezig, dat is duidelijk...

- Nadien door rijden naar Boyer-Martenot. Ontdekt via het forum hier. Ik had ennkel de bourgogne blanc geproefd en wilde er meer van weten. Ook hier vriendelijke ontvangst door een redelijk chaotische medewerkster. Andermaal een mooie rondleiding door de kelders/installaties/amforen (jawel, amforen),... Ze bhandelen al hun cuvées op dezelfde manier qua hout en amforen om zo de terroir te laten spreken volgens hen.
Mooie extra was de familiekelder voor speciale gelegenheden. Zij houden enkel magnums en groter bij voor zichzelf om te laten ouderen.
Daarna ook proeven uiteraard. Andermaal zeer zeer mooie kwaliteit. Hun Meursaults zijn werkelijk zeer zeer goed. Alles wat ik daar geproefd hebn, was top. 45 euro voor de Meursaults parcellaires op het domein. Ik heb wat ingeslagen. Op weg naar huis had ik iets van: ik heb zeker genoeg uitgegeven op deze trip, amai. Maar Martenot, daar had ik van mijn hart en steen moeten maken en minstens het dubbelen inslaan.
Dat zegt genoeg zeker...

- Op de middag hadden we een lunch voorzien bij Le Soufflot. Ook hier gelezen en zeer gekend bij elke wijnmaker. De 3-gangen lunch was zeer mooi. Erbij dronken we een bourgone blanc van Coche-Dury aan 75 euro. Echt zeer mooi.

- In de namiddag reden we door naar Janthial. Ondertussen dus effectief klant daar Smile. Afspraak met de vrouw des huizes, op voorhand was het duidelijk enkel bestellen en meenemen, proeven kan niet. Was besproken, dus prima. Andermaal een mooie allocatie hiervan in de kelder.

3) Zaterdag

- 9.30u lijkt ons startuur Smile. Op naar Lumpp in Givry. Ook hier de wijnmaker zelf. We proefden alles recht uit de installatie want de botteling stond voor begin 2025 gepland. We proefden dus de 2023, slechts enkele cuées van de 2022 waren nog beschikbaar. In wit werd ik er niet wild van, iets teveel zuren voor mij. Rood kon in hun 1'er cru wel bekoren.

- Daarna naar het laatste bezoek; Jacqueson in Rully. Naast Janthial een huis dat ik zeker wilde doen.
Mooie installatie hebben ze daar, een pak groter dan gedacht. De vrouw des huizes begeleidde onze degustatie. We kregen zeker 8 cuvées voorgeschoteld. Het enige domein waar we de pas gebottelde 2023 proefden en ook konden kopen.
1 voor 1 echt mooie wijnen. Daar weten ze wat ze aan het doen zijn, in wit én rood! Echt de constante kwaliteit tussen elke cuvée is me bijgebleven, die sloegen nergens de bal mis. De vrouw des huizes was niet erg spraakzaam, maar ik heb hier toch mooi ingekocht aan (voor Bourgogne) zeer zeer vriendelijke prijzen! (hun bourgogne blanc bvb was 14 euro!)
Tijdens het inladen van de bestellingen kwam de wijnmaker zelf mee helpen inladen. Nog even mee aan de praat geraakt, die was een pak spraakzamer alvast. Die was duidelijk blij met onze interess in zijn domein en duwde nog een Rully 1er cru 2023 in mijn handen, als aperitief deze avond zei hij.

In de namiddag een wandeling gedaan door de wijngaarden van Meursault. Voor het avondeten, zoals gevraagd, de Rully 1er cru 2023 van Jacqueson. En ja hoor, recht erop. Heerlijk spul!
Zondag tevreden huiswaarts en dan back to reality Sad

Mooi verslag waarvoor dank. Ik hou ook erg van de wijnen van Jacqueson. Met Gerber heb ik het ook iets moeilijker, vooral vanwege het .. heu... "eigendunk-gehalte"? en dan proef ik altijd een klein bittertje in die wijnen....
Alle Colin's maken schitterende wijnen, elk in hun eigen stijl en die van Bruno zijn misschien wel de volste, de meest massieve.

Ik wil graag even terugkomen op de "tracker", een techniek die bij steeds meer wijndomeinen wordt toegepast. Het doel hiervan is om speculatie tegen te gaan en te voorkomen dat een importeur in land X zijn toegewezen voorraad (deels) doorsluist naar een handelaar in land Y, die vervolgens de officiële importeur beconcurreert.
Het blijkt echter dat deze praktijk illegaal is! De Franse overheid is zelfs actief bezig met onderzoek naar dergelijke gevallen.
Het principe is dat een koper, zodra hij iets aanschaft, volledige eigendom heeft en daarmee kan doen wat hij wil. Bovendien kun je een klacht indienen bij de staat als je vanwege doorverkoop wordt gesanctioneerd door een producent, bijvoorbeeld door (gedeeltelijk) je allocatie te verliezen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de betreffende producent en hem mogelijk duur komen te staan.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
Gisteren, 07:34 PM
Bericht: #77
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
(Gisteren 03:40 PM)wvd schreef:  
(Gisteren 02:15 PM)Dc schreef:  Veel bijdragen lever ik niet meer, iets me tijd/drukte etc...
Maar door de vele bijdragen hier, hebben wij er weer een mooie wijntrip opzitten. Bedankt allemaal.

Ik poog even samen te vatten uit mijn hoofd.

1) Donderdag

We kwamen aan in de vroege namiddag en ik had een bezoek bij domaine Bart geregeld.

- Domaine Bart:
Marsannay qua dorp oogt wel anders dan de echte "cote d'or", maar we werden zeer hartelijk ontvangen door de wijnmaker zelf. Zeer sympathieke mens! En dat betekent voor mij echt veel.
We proefden een 6-tal cuvées. Hard op het fruit allemaal, maar wel zeer interessant. Smakelijke wijnen, "sexy" zelf, krokante zuurtjes.
Wij waren fan. Best wat ingeslagen. Achteraf bekeken is hij 2 flesjes vergeten mee te geven, altijd zonde zoiets uiteraard. Maar no hard feelings, kan gebeuren.
We vroegen nog wat over de toekomstige 1'er cru's. Vous êtes bien informé zegt hij Smile. De wijnmaker sprak er openlijk over welke percelen wel en welke niet. Maar de opwaardering van de appelatie is misschien niet slecht, al zeg ik dit enkel op basis van de wijnen die ik daar geproefd heb. Voor de rest een Marsannay leek.

- Domaine Berthaut-Gerbet
Nadien reden we door naar bovenstaand domein. Hier was de ontvangst minder vlot/vriendelijk in hun "eigen cave". Ik denk dat we amper 3-4 wijnen mochten proeven, veel begeleiding/feedback was er niet. Kortom eigenlijk qua bezoek een dikke teleurstelling!
De wijnen waren jong, ik heb geprobeerd door de jeugdigheid te kijken die hier toch wat resulteerde in minder benaderbare wijnen en heb me wat Fixin's ingeslagen (vooral op basis van commentaren hier dan eigenlijk)

2) Vrijdag

- 9.30u stond het eerste bezoek al op de agenda. Vrijdag was de dag van 'de duurdere coté'. We startten bij Bruno Colin.
De prijslijst die ik voorhand kreeg, was vooral iets van: ok zeker niet allemaal voor mijn portefeuille.
Bij aankomst kwamen we aan in een hyper modern interieur en dito installatie. Je kan van de prijzen zeggen wat je wilt, maar ze namen daar wel de tijd voor ons. We kregen een rondleiding en bijhorende uitleg over hun cuvées, installaties, houtgebruik etc... Alles erop en eraan.
Proeven dan. Ik dacht ok waarschijnlijk 2 wijnen ofzo en basta. Niets van, we kregen zeker 7-8 wijnen te proeven. Zelfs bij de bourgogne blanc was de trend qua kwaliteit gezet, jawadde. Wat een wijnen! Nodige strakheid, maar o zo vol, ellenlange afdronk en terroirs die door kwamen. We waren echt onder de indruk.
Per persoon wel wat gekocht toch en ook wat samen gelegd om wat duurdere flessen (1er cr'u's) te kopen om zo binnen x-jaar een paar geweldige avonden tegemoet te gaan met de mede reizigers (hopelijk Tongue).
Echt een positieve ervaring dus, was nodig na Gerbet...
Betaling dan: enkel cash en een factuur kennen ze daar niet. Tja, dan weet ge wel hoe die installatie daar komt Smile
Beetje zij info: Bruno Colin steekt chips achter hun labels en bij elke scan krijgen zij melding waar die flessen zich bevinden... Dit om fraude etc tegen te gaan, maar ook handelaars die de afspraken niet nakomen. Als een handelaar ineens massaal exporteert naar andere landen, weten ze dat snel... Die zijn ermee bezig, dat is duidelijk...

- Nadien door rijden naar Boyer-Martenot. Ontdekt via het forum hier. Ik had ennkel de bourgogne blanc geproefd en wilde er meer van weten. Ook hier vriendelijke ontvangst door een redelijk chaotische medewerkster. Andermaal een mooie rondleiding door de kelders/installaties/amforen (jawel, amforen),... Ze bhandelen al hun cuvées op dezelfde manier qua hout en amforen om zo de terroir te laten spreken volgens hen.
Mooie extra was de familiekelder voor speciale gelegenheden. Zij houden enkel magnums en groter bij voor zichzelf om te laten ouderen.
Daarna ook proeven uiteraard. Andermaal zeer zeer mooie kwaliteit. Hun Meursaults zijn werkelijk zeer zeer goed. Alles wat ik daar geproefd hebn, was top. 45 euro voor de Meursaults parcellaires op het domein. Ik heb wat ingeslagen. Op weg naar huis had ik iets van: ik heb zeker genoeg uitgegeven op deze trip, amai. Maar Martenot, daar had ik van mijn hart en steen moeten maken en minstens het dubbelen inslaan.
Dat zegt genoeg zeker...

- Op de middag hadden we een lunch voorzien bij Le Soufflot. Ook hier gelezen en zeer gekend bij elke wijnmaker. De 3-gangen lunch was zeer mooi. Erbij dronken we een bourgone blanc van Coche-Dury aan 75 euro. Echt zeer mooi.

- In de namiddag reden we door naar Janthial. Ondertussen dus effectief klant daar Smile. Afspraak met de vrouw des huizes, op voorhand was het duidelijk enkel bestellen en meenemen, proeven kan niet. Was besproken, dus prima. Andermaal een mooie allocatie hiervan in de kelder.

3) Zaterdag

- 9.30u lijkt ons startuur Smile. Op naar Lumpp in Givry. Ook hier de wijnmaker zelf. We proefden alles recht uit de installatie want de botteling stond voor begin 2025 gepland. We proefden dus de 2023, slechts enkele cuées van de 2022 waren nog beschikbaar. In wit werd ik er niet wild van, iets teveel zuren voor mij. Rood kon in hun 1'er cru wel bekoren.

- Daarna naar het laatste bezoek; Jacqueson in Rully. Naast Janthial een huis dat ik zeker wilde doen.
Mooie installatie hebben ze daar, een pak groter dan gedacht. De vrouw des huizes begeleidde onze degustatie. We kregen zeker 8 cuvées voorgeschoteld. Het enige domein waar we de pas gebottelde 2023 proefden en ook konden kopen.
1 voor 1 echt mooie wijnen. Daar weten ze wat ze aan het doen zijn, in wit én rood! Echt de constante kwaliteit tussen elke cuvée is me bijgebleven, die sloegen nergens de bal mis. De vrouw des huizes was niet erg spraakzaam, maar ik heb hier toch mooi ingekocht aan (voor Bourgogne) zeer zeer vriendelijke prijzen! (hun bourgogne blanc bvb was 14 euro!)
Tijdens het inladen van de bestellingen kwam de wijnmaker zelf mee helpen inladen. Nog even mee aan de praat geraakt, die was een pak spraakzamer alvast. Die was duidelijk blij met onze interess in zijn domein en duwde nog een Rully 1er cru 2023 in mijn handen, als aperitief deze avond zei hij.

In de namiddag een wandeling gedaan door de wijngaarden van Meursault. Voor het avondeten, zoals gevraagd, de Rully 1er cru 2023 van Jacqueson. En ja hoor, recht erop. Heerlijk spul!
Zondag tevreden huiswaarts en dan back to reality Sad

Mooi verslag waarvoor dank. Ik hou ook erg van de wijnen van Jacqueson. Met Gerber heb ik het ook iets moeilijker, vooral vanwege het .. heu... "eigendunk-gehalte"? en dan proef ik altijd een klein bittertje in die wijnen....
Alle Colin's maken schitterende wijnen, elk in hun eigen stijl en die van Bruno zijn misschien wel de volste, de meest massieve.

Ik wil graag even terugkomen op de "tracker", een techniek die bij steeds meer wijndomeinen wordt toegepast. Het doel hiervan is om speculatie tegen te gaan en te voorkomen dat een importeur in land X zijn toegewezen voorraad (deels) doorsluist naar een handelaar in land Y, die vervolgens de officiële importeur beconcurreert.
Het blijkt echter dat deze praktijk illegaal is! De Franse overheid is zelfs actief bezig met onderzoek naar dergelijke gevallen.
Het principe is dat een koper, zodra hij iets aanschaft, volledige eigendom heeft en daarmee kan doen wat hij wil. Bovendien kun je een klacht indienen bij de staat als je vanwege doorverkoop wordt gesanctioneerd door een producent, bijvoorbeeld door (gedeeltelijk) je allocatie te verliezen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de betreffende producent en hem mogelijk duur komen te staan.

Dat is niet altijd illegaal. Dat hangt af van welk distributiestelsel de producent hanteert. Een producent van high end wijnen kan perfect een selectief distributiestelsel opzetten in verschillende landen, waardoor distributeur X wel degelijk aan regels gebonden is die door de producent werden opgelegd. Dit vergt wel een zekere administratie en contractuele onderbouw om dit inderdaad legaal op te zetten.

Het principe is inderdaad vrij verkeer van goederen, maar dit kan dus beperkt worden. Je denkt toch niet dat een importeur van Louis Vuitton zo maar goederen mag doorverkopen naar ander importeur in ander land.

Het doel van zo'n tracker is wel degelijk (ook) om verregaande speculatie tegen te gaan, evenals de authenticiteit van de fles te bewijzen aan de drinker. In veel gevallen kan de drinker immers ook via de tracker de route van de fles traceren. Noem het gerust een soort van blockchain.
Gisteren, 09:07 PM
Bericht: #78
RE: Toerke door Bourgogne en Beaujolais
Bijzonder interessant allemaal, thank you Bart en Werner!

En ook dank aan Daan voor het heerlijke verslag! Gelezen bij Hootenanny van Eels. Wink
Blij dat je Boyer Martinot goed vond! Zo zuiver hé.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: