Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 3 stemmen - gemiddelde waardering is 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ebriosi Vini
08-07-2019, 06:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-07-2019 om 09:20 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #361
RE: Ebriosi Vini
5/7/2019 te chez moi, 4 deelnemers

1. Granny smith, fris, bloem(ig), stevige mousse

Een leuke opener, deze Sinefinis Rebolium brut 2014, schuimwijn van Ribolla Gialla afkomstig uit zowel Italië als Slovenië (samenwerking tussen 2 wijnbouwers), 88

2. Natuurlijk, sinaas, mineraal, zuurtjes fijn verweven

Weer een "specialleke", uiteraard aangeboden door de specialist ter zake Rolleyes . Pierre Andrey, Rie16 dj42, fles 59/66. Een opkomend talent in de natuurwijn en een heel mooi voorbeeld van hoe een natuurlijke wijn de cepage (riesling) naar de achtergrond dringt en het terroir laat spreken (zonder te vervallen in de clichématige fouten zoals cider of geuze ofzo). Rieslingdruiven afkomstig uit de Elzas, maar domein ligt in de Moezel. Vinifieert enkel in demijohn. 90

3. Beetje hitte, mineraal, perzik, heel veel citroen, zuren veel te prominent aanwezig, dit lijkt off bottle te zijn, hoewel de wijn wel drinkbaar is. Op dag 2 waren die zuren wat gaan liggen, maar deze paste nog steeds niet in het smaakprofiel die vorige flessen en jaargangen presenteerden, jammer genoeg.

Feudi di San Gregorio, Campanaro 2016, NR


4. Wit fruit, mineraal, mooie zuren, rijp fruit, vol, nog veel reserve

Een mooie wijn, ook al was deze duidelijk nog jong. Wordt waarschijnlijk nog wel beter, deze Palacio de Fefinanes, Albarino de Fefinanes 2016. Een wijn gemaakt om wat te ouderen. 90+


5. Beetje filmend vettig, duidelijk chardonnay, jonagold, mooi evenwicht. Ik ben deze fles op dag 4 aan het leegdrinken en het vettige is nu volledig weg. Blijft over: citrus, elegantie ten top, mineraal en die ragfijne zuren die mooi doortrekken. Doet me nu ergens aan topriesling denken door de zuren en finesse.

Een grote naam, maar deze maakt het hier wel helemaal waar: Anne et Jean-François Ganevat, La Flandre 2016 (Arbois), 92



6. Vanille, hout, embryonaal, een jammerlijk schoolvoorbeeld van (nu nog) houtverzopen chardonnay. Te jong

V.(et S.) Morey, Chassagne-Montrachet Les Embrazées 1er cru 2014. Moeilijk in te schatten of dit ooit echt volledig gaat goed komen, op dag 2 was het hout wel meer geïntegreerd maar nog steeds te prominent naar mijn smaak. Dit zal alleszins véél tijd nodig hebben. 88+


7. Hier laten de nota's het even afweten omwille van keukenverplichtingen. Enkel "superrijpe chardonnay" genoteerd

Domaine Valette Maçon-Chaintré 2014 VV, NR



8. Kruiden, vuursteen, petrolé, rond, rijpe appel, alle kenmerken van een topriesling. Houtopvoeding is duidelijk hier, maar wel mooi gecontroleerd.

Von Winning, Forster U500 riesling 2013, 92



9. Sinaas, glycerine, vol van smaak en veel wijn, maar mist duidelijk structuur (de jaargang?). De hoge score op CT is voor mij hier onterecht, jammer genoeg.

Tempier Bandol rosé 2017. Mijn eerste bandol rosé (vorig jaar gekocht op vakantie en mee naar huis genomen), en eerlijk gezegd had ik hier (veel) meer van verwacht. OK, er zit meer smaak in dan bij ordinaire rosétjes, maar smaakintensiteit alleen is mijns inziens onvoldoende om het verschil te maken. In lijn met de puntenschaal hier: 84 (meer kan ik m zelfs niet geven, want voor 85 of meer is ie te duur imho). Op de "schaal van Jean" zou dit dus een dikke buis zijn... Sad

Citaat:80-84 Hé interessant. Geen supercomplexiteit maar gewoon goede wijn zeg! Dit durf ik al eens opentrekken op een lazy sunday. En gegarandeerd haalt ze de maandag niet.

85-89 Hoho, daar wil ik er meer van. Zéker als ie niet te duur is. Elke wijnliefhebber die op bezoek komt doe ik hier een plezier mee.

10. Rood fruit, niet à point maar te ver, grafiet, veel evolutie, dode bladeren, quasi geen fruit

Caparzo brunello 2010, ik vond dit te ver, sommigen zouden dit misschien nog (net) drinken, dus ofwel NR ofwel 69 uit respect voor de wijnmaker. Gekocht bij Tacos in juli 2016, dit zou eigenlijk toch niet mogen dat dit nu al zo ver zit...


11. Complex, evolutie, aciditeit, rood fruit, volle wijn. Mijn vorige fles 2 jaar geleden kwam precies iets beter voor de dag Confused Ofwel ligt het aan de concurrentie die erna kwam...

Ciacci Piccolomina d'Aragona, brunello Pianrosso 2007, 90


12. Superfijne neus, klein beetje rook, fijn, elegantie, koele impressie, rijp fruit en schitterend verweven zuren. Klasse

Fuligni brunello 2007, 93


13. Veel mokka, komijn, kaneel en koriander. Typische structuur. Geen verdere nota's

Monti, Barolo Bussia 2001, 90


14. Paprika, gerookt, zijdezacht, op zn top denk ik, mooi rijp rood fruit en aciditeit

De "Sassicaia of the South" (Rolleyes ) maakt het hier in dit warme 2007 toch ook weer waar - geen spoor van hitte en alcohol aan 13% (!). Montevetrano, Montevetrano 2007. Topwijn 92


15. Gerookt, verweven, lang, paprika toetsje maar minder dan vorige, fenomenale balans.

Ik denk dat de blindproevers (mezelf incluis) aan tafel allemaal aan een topbordeaux dachten. Hier zit nochtans geen enkele bordeauxdruif in... Galardi, Terra di Lavoro 2008, 93


16. Vulkaan, as, mineraal, donker fruit, "pitch black wine"

Een toppertje, maar duidelijk niet voor gevoelige zielen. Ook vandaag op dag 4 heeft dit nog altijd cojones op overschot. Maar gelukkig is dit wel meer dan enkel kracht. Dit heeft nog jaren voor de boeg. Feudi di San Gregorio, Serpico 2007, 92


17. Aardbeien, fruitig, lichte stijl, wat asse

Passopisciaro, Contrada R 2013, minder mijn ding dit. Zou wel goed passen bij een gegrilde tonijnsteak, NR.


18. Aardbeien, kersen, licht en fruit à gogo

Chateau Des Tours Cotes du Rhone 2014, tja, opnieuw begrijp ik dit niet. Dit is voor mij een vin de soif, maar waar de hitte begint op te spelen als hij opwarmt. Maar voor vin de soif is dit dan weer veel te duur... (check bv. de vin de petanque bij vinikus). Ook deze 84, opnieuw omwille van bovenstaande. Reynaud en ik: Huh



19. Gepolijst, zwart fruit, vanille, heel heavy stijl, té eigenlijk, een zware bom. Karikaturaal Spaans

Benjamin Romeo, Cueva del Contador 2011, dit staat nog in de frigo om vanavond te herproeven, maar dit leek me vrijdag toch iets te eenzijdig op kracht te mikken om echt goed te zijn, 89 en p/k is dit in mijn ogen ook ondermaats. Gisteravond (dag 4) was dit nog steeds onstuimig: vanille, zoet superrijp donker fruit, vijgen, pruimen, en veel hitte in de afdronk. Dit drinkt eigenlijk, ondanks alle spiermassa en testosteron ergens nog wel vlot weg en ik denk dat er zeker een publiek voor is, maar ik kan dit moeilijk grote wijn vinden.


20. Warm, onovenwicht, gewoon niet lekker, zelfde op dag 2: te veel bitters en dan op het einde wat stroeve tannines, (zware) sporen van oxidatie

Chateau Puygueraud 2011. Er staat hier wel "Thienpont" op de fles, maar deze 2011 zou ik nu toch niet direct gaan gebruiken als visitekaartje. Generische bordeaux zoals mijn vader zaliger dronk, 74.


Bedankt aan de aanwezigen voor de mooie avond en de zeer diverse en originele line-up. En uiteraard gewoon om er te zijn...

Zatte groeten uit de zetel...
08-07-2019, 06:55 PM
Bericht: #362
RE: Ebriosi Vini
Mooie tasting! Ik zie Pierre Andrey vrij vaak passeren op instagram en fb, maar had niet door dat die in de Moezel zat, op de lijst voor een bezoek Wink.
10-07-2019, 07:13 PM
Bericht: #363
RE: Ebriosi Vini
Ik ken de vin de petanque van Vinikus, die heeft echt hélemaal niks te maken met Des Tours. Die vin de petanque is lekker maar nogal eenvoudig, Des Tours behoorlijk complex. Dat ontdek je natuurlijk enkel als je de tijd neemt om die complexiteit te ontdekken, als je 20 wijnen op korte tijd proeft moet het soms snel gaan. Komt daarbij dat Des Tours idd zeer toegankelijk is, smakelijk van bij t begin (zoals je zegt, precies vin de soif) en daardoor soms te snel wordt doorgeslikt. En...Je moét zeker ook de wijn koel genoeg schenken, dat is hier op dit forum al genoeg vermeld. Een Des Tours die warmer wordt dan 15-16 graden wordt algauw een ordinaire Ch9 Big Grin
Ook de subtiliteit van een rose Tempier gaat blijkbaar aan jou voorbij, tja, bij een Tempier rosé moet je nu net niét zoeken naar smaakintensiteit maar naar fraicheur, volume, lengte en balans.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
11-07-2019, 06:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-07-2019 om 06:47 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #364
RE: Ebriosi Vini
(08-07-2019 06:55 PM)Kupers schreef:  Mooie tasting! Ik zie Pierre Andrey vrij vaak passeren op instagram en fb, maar had niet door dat die in de Moezel zat, op de lijst voor een bezoek Wink.

Hij heeft er een klein plot Pinot noir.
Nog niet geproefd.
(10-07-2019 07:13 PM)vinejo schreef:  Ik ken de vin de petanque van Vinikus, die heeft echt hélemaal niks te maken met Des Tours. Die vin de petanque is lekker maar nogal eenvoudig, Des Tours behoorlijk complex. Dat ontdek je natuurlijk enkel als je de tijd neemt om die complexiteit te ontdekken, als je 20 wijnen op korte tijd proeft moet het soms snel gaan. Komt daarbij dat Des Tours idd zeer toegankelijk is, smakelijk van bij t begin (zoals je zegt, precies vin de soif) en daardoor soms te snel wordt doorgeslikt. En...Je moét zeker ook de wijn koel genoeg schenken, dat is hier op dit forum al genoeg vermeld. Een Des Tours die warmer wordt dan 15-16 graden wordt algauw een ordinaire Ch9 Big Grin
Ook de subtiliteit van een rose Tempier gaat blijkbaar aan jou voorbij, tja, bij een Tempier rosé moet je nu net niét zoeken naar smaakintensiteit maar naar fraicheur, volume, lengte en balans.
Ook ik was niet wild van deze drie wijnen.
2 van de drie ervan waren voor mij blind.
Geen van de drie was voor mij echt koopwaardig.
Maar het is een persoonlijke smaak.

Je hebt goede smaak en slechte smaak.
Grapje hé.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
11-07-2019, 08:26 PM
Bericht: #365
RE: Ebriosi Vini
(11-07-2019 06:45 PM)Smaakatleet schreef:  
(08-07-2019 06:55 PM)Kupers schreef:  Mooie tasting! Ik zie Pierre Andrey vrij vaak passeren op instagram en fb, maar had niet door dat die in de Moezel zat, op de lijst voor een bezoek Wink.

Hij heeft er een klein plot Pinot noir.
Nog niet geproefd.
(10-07-2019 07:13 PM)vinejo schreef:  Ik ken de vin de petanque van Vinikus, die heeft echt hélemaal niks te maken met Des Tours. Die vin de petanque is lekker maar nogal eenvoudig, Des Tours behoorlijk complex. Dat ontdek je natuurlijk enkel als je de tijd neemt om die complexiteit te ontdekken, als je 20 wijnen op korte tijd proeft moet het soms snel gaan. Komt daarbij dat Des Tours idd zeer toegankelijk is, smakelijk van bij t begin (zoals je zegt, precies vin de soif) en daardoor soms te snel wordt doorgeslikt. En...Je moét zeker ook de wijn koel genoeg schenken, dat is hier op dit forum al genoeg vermeld. Een Des Tours die warmer wordt dan 15-16 graden wordt algauw een ordinaire Ch9 Big Grin
Ook de subtiliteit van een rose Tempier gaat blijkbaar aan jou voorbij, tja, bij een Tempier rosé moet je nu net niét zoeken naar smaakintensiteit maar naar fraicheur, volume, lengte en balans.
Ook ik was niet wild van deze drie wijnen.
2 van de drie ervan waren voor mij blind.
Geen van de drie was voor mij echt koopwaardig.
Maar het is een persoonlijke smaak.

Je hebt goede smaak en slechte smaak.
Grapje hé.

Ja ik denk ook dat al die fans van Des Tours en Tempier gewoon een slechte smaak hebben. Dit in tegenstelling tot liefhebbers van natuurlijke wijnen en sangiovese.
Ook grapje hé.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-07-2019, 03:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-07-2019 om 04:07 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #366
RE: Ebriosi Vini
Efkes wat randinformatie voor alle duidelijkheid:

Dat Tempier, des Tours en Puygueraud op dezelfde avond passeerden is puur toeval; zoals reeds aangehaald was het blind, zonder enige afspraak qua flessen en was de Puygueraud niet van mij...

- De Tempier: zoals reeds geschreven heb ik die zelf vorig jaar in Zuid-Frankrijk gekocht en met de nodige moeite en inspanning deze deftig gekoeld helemaal terug meegezeuld met de wagen die overvol zat met de brol van onze 2 kleine kinderen (en mijn vrouw...). Ik ga al die moeite niet doen voor een wijn waarvan ik denk dat ie niet goed is, zó masochistisch ben ik nu ook niet ingesteld. Dus ja, ik had persoonlijk echt veel meer van die fles verwacht. Ze werd trouwens geserveerd bij het eten (een soort pasta met tomatensaus, ik bespaar je de details), en hoewel de inhoud wel snel zakte tot 1/4, was geen enkele proever rond de tafel wild enthousiast en werd er gegokt op een "rosé van 9 à 10 euro". Tja, dan mag je toch wel spreken van een afknapper volgens mij...

- Chateau Des Tours: ik heb deze flessen vorig jaar gekocht nav de discussie over "whole cluster" en het bewuste filmje op Youtube (alles terug te vinden op het des tours topic hier op het forum). Net met de bedoeling om deze wijnen "aan den lijve" te ondervinden. Na mijn ervaring met de Domaine '14 in oktober vorig jaar wist ik dat deze Chateau '14 ook een gok was. Ik was ook initieel niet van plan om ze te openen. Maar omdat een medeproever de Passopisciaro Contrada 'R' op tafel had gezet, en dat qua stijl een stuk in de richting zat, heb ik er deze snel achtergezet (dat is wel het voordeel van een proeverij thuis te houden, je hebt je hele kelder achter de hand). Die kwam dus recht uit de kelder.

- Puygueraud: was niet mijn fles, initieel ook iets te warm geschonken en werd een tijdje in de koelkast gezet terwijl de proeverij verder ging. Inderdaad, die kwam dan uiteindelijk als laatste op tafel, toegegeven, na een Spaanse bom. Dat was misschien niet de meest gelukkige volgorde, maar los daarvan zou een andere volgorde de wijn ook niet plotsklaps goéd gemaakt hebben. Bij herproeven op dag 2 was hij dan al ver heen. Mag ik het trouwens flauw vinden dat je mijn nota van op Cellartracker recycleert zonder me bij naam te (willen) noemen in het Puygueraud-topic? Mijn alias is zowel hier als op Cellartracker identiek, dus zo moeilijk is het niet en toch net dat tikkeltje hoffelijker

vinejo schreef:Ja ik denk ook dat al die fans van Des Tours en Tempier gewoon een slechte smaak hebben. Dit in tegenstelling tot liefhebbers van natuurlijke wijnen en sangiovese.

Akkoord Big Grin

Zatte groeten uit de zetel...
12-07-2019, 05:02 PM
Bericht: #367
RE: Ebriosi Vini
Dank Vino voor je uitgebreide reactie.

Voor wat betreft de Des Tours 2014: ik moet toegeven dat ik die zelf nog niet heb gedronken en de commentaren zijn idd wisselvallig, ondermeer op dit forum heeft Bert er minder goede ervaringen mee. Anderzijds, Reynaud zelf vraagt om al zijn wijnen 24 uur op voorhand te openen om ze op hun best te drinken. En effectief, ze zijn áltijd beter, de eerste dag durven ze nogal straightforward overkomen.

De Tempier bij die pasta, tja, ik vind echt niet dat je een wijn kan beoordelen bij eten. t Is alsof je muziek zou beoordelen tijdens het minnespel. Niet alle muziek past daarbij hé! kusknipoog
Nee serieus, Tempier rosé kan perfect passen bij vele gerechten maar om een wijn eerlijk en goed te beoordelen heb je een clean pallet nodig.

Ivm topic Puygueraud:
Ik vond het net hoffelijk je naam niét te vernoemen...
Maar na een Spaanse smaakbom (en 18 andere wijnen van hoog allooi Sleepy ) kan ik me wel voorstellen dat die wijn wat door de mand viel.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-07-2019, 09:40 AM
Bericht: #368
RE: Ebriosi Vini
(11-07-2019 08:26 PM)vinejo schreef:  
(11-07-2019 06:45 PM)Smaakatleet schreef:  
(08-07-2019 06:55 PM)Kupers schreef:  Mooie tasting! Ik zie Pierre Andrey vrij vaak passeren op instagram en fb, maar had niet door dat die in de Moezel zat, op de lijst voor een bezoek Wink.

Hij heeft er een klein plot Pinot noir.
Nog niet geproefd.
(10-07-2019 07:13 PM)vinejo schreef:  Ik ken de vin de petanque van Vinikus, die heeft echt hélemaal niks te maken met Des Tours. Die vin de petanque is lekker maar nogal eenvoudig, Des Tours behoorlijk complex. Dat ontdek je natuurlijk enkel als je de tijd neemt om die complexiteit te ontdekken, als je 20 wijnen op korte tijd proeft moet het soms snel gaan. Komt daarbij dat Des Tours idd zeer toegankelijk is, smakelijk van bij t begin (zoals je zegt, precies vin de soif) en daardoor soms te snel wordt doorgeslikt. En...Je moét zeker ook de wijn koel genoeg schenken, dat is hier op dit forum al genoeg vermeld. Een Des Tours die warmer wordt dan 15-16 graden wordt algauw een ordinaire Ch9 Big Grin
Ook de subtiliteit van een rose Tempier gaat blijkbaar aan jou voorbij, tja, bij een Tempier rosé moet je nu net niét zoeken naar smaakintensiteit maar naar fraicheur, volume, lengte en balans.
Ook ik was niet wild van deze drie wijnen.
2 van de drie ervan waren voor mij blind.
Geen van de drie was voor mij echt koopwaardig.
Maar het is een persoonlijke smaak.

Je hebt goede smaak en slechte smaak.
Grapje hé.

Ja ik denk ook dat al die fans van Des Tours en Tempier gewoon een slechte smaak hebben. Dit in tegenstelling tot liefhebbers van natuurlijke wijnen en sangiovese.
Ook grapje hé.
Een grap is altijd een tikje beter als er waarheid in zit.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
13-07-2019, 10:09 AM
Bericht: #369
RE: Ebriosi Vini
https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Rad...icaliseren

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-07-2019, 01:07 PM
Bericht: #370
RE: Ebriosi Vini
Bedankt voor de wijntips!

Ivm des tours: wat bedoelt hij dan exact met 24h op voorhand opendoen?

Is dat gewoon ontkurken en terug stop op? Of stop er af laten? Of glaasje eruit en stop er terug op? Of...

En wordt die dan gewoon verder op keldertemperatuur gehouden die periode? Of koeler?

Ik heb nog 1 flesje domaine en chateau 14, dus als het een verschil kan maken wil ik het best proberen...

Zatte groeten uit de zetel...
13-07-2019, 10:19 PM
Bericht: #371
RE: Ebriosi Vini
(13-07-2019 01:07 PM)Vinogan(s) schreef:  Bedankt voor de wijntips!

Ivm des tours: wat bedoelt hij dan exact met 24h op voorhand opendoen?

Is dat gewoon ontkurken en terug stop op? Of stop er af laten? Of glaasje eruit en stop er terug op? Of...

En wordt die dan gewoon verder op keldertemperatuur gehouden die periode? Of koeler?

Ik heb nog 1 flesje domaine en chateau 14, dus als het een verschil kan maken wil ik het best proberen...

Inderdaad 24 uur op voorhand openen. Er mag een slokje uit- of een glaasje Wink
Op keldertemperatuur of koeler met kurk erop.
Ik zet hem soms voor ik hem drink zelfs nog een kwartiertje in de koelkast.
Je mag zeker proberen maar 5 jaar wachten is ook een optie ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-07-2019, 12:12 AM
Bericht: #372
RE: Ebriosi Vini
(13-07-2019 10:19 PM)vinejo schreef:  
(13-07-2019 01:07 PM)Vinogan(s) schreef:  Bedankt voor de wijntips!

Ivm des tours: wat bedoelt hij dan exact met 24h op voorhand opendoen?

Is dat gewoon ontkurken en terug stop op? Of stop er af laten? Of glaasje eruit en stop er terug op? Of...

En wordt die dan gewoon verder op keldertemperatuur gehouden die periode? Of koeler?

Ik heb nog 1 flesje domaine en chateau 14, dus als het een verschil kan maken wil ik het best proberen...

Inderdaad 24 uur op voorhand openen. Er mag een slokje uit- of een glaasje Wink
Op keldertemperatuur of koeler met kurk erop.
Ik zet hem soms voor ik hem drink zelfs nog een kwartiertje in de koelkast.
Je mag zeker proberen maar 5 jaar wachten is ook een optie ;-)

Ah, ok, tx!

Zatte groeten uit de zetel...
14-07-2019, 06:20 AM
Bericht: #373
RE: Ebriosi Vini
(13-07-2019 10:09 AM)vinejo schreef:  https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Rad...icaliseren

Haha is ook een goede!
Want ik heb een baard.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
14-07-2019, 12:44 PM
Bericht: #374
RE: Ebriosi Vini
(14-07-2019 06:20 AM)Smaakatleet schreef:  
(13-07-2019 10:09 AM)vinejo schreef:  https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Rad...icaliseren

Haha is ook een goede!
Want ik heb een baard.

woeha

WVD (Wijnhandel Leuvin)
14-07-2019, 01:13 PM
Bericht: #375
RE: Ebriosi Vini
(14-07-2019 12:44 PM)wvd schreef:  
(14-07-2019 06:20 AM)Smaakatleet schreef:  
(13-07-2019 10:09 AM)vinejo schreef:  https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Rad...icaliseren

Haha is ook een goede!
Want ik heb een baard.

woeha

Zo begint het meestal hé Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: